2014-09-18
已經好耐冇high tea過了, 難得陳生今日都放假, 下午我地揀左去I square 上面high tea! 由於我地冇book位既關係, 所以冇得安排坐窗邊位! 算啦, 都預左既! 我地正正坐o係條柱隔離, 其實埃後都可以望到海景既!上得黎, 預左hea好耐, 所以我地點左二人Afternoon Tea($298)連兩杯飲品,加$10我轉左飲latte。隔左陣, tea set送到! 看起上黎, 份量好似細左d, 賣相又唔算話好吸引,不過味道又出奇地唔錯喎!!先介紹最底層既咸點︰有三款煙三文魚法包, 三文魚基本味道, 但下面既法包有點硬同乾。碎蛋沙律包, 我幾鐘意呢種清新口味!至於橙色呢個tart, 其實我食唔出係咩, 但味道還可以吧.之後就試另上既scone, 隨餅附送一碟奶油及一碟草苺醬!平時食scone最少有三款醬, 呢度只有提供兩款, 而且份量很少…所以我地都請侍應為我地加添! 否則唔夠我食!Scone仲細個我手掌, 有兩粒係有提子, 有兩粒齋牛油, 其實味道也可以吧, 不過草苺醬太藥水味, 我只點了一少許就放棄了…中層既蛋糕同jelly︰jelly係苿莉味, 好清新, 內
碎蛋沙律包, 我幾鐘意呢種清新口味!
至於橙色呢個tart, 其實我食唔出係咩, 但味道還可以吧. 之後就試另上既scone, 隨餅附送一碟奶油及一碟草苺醬!
Scone仲細個我手掌, 有兩粒係有提子, 有兩粒齋牛油, 其實味道也可以吧, 不過草苺醬太藥水味, 我只點了一少許就放棄了… 中層既蛋糕同jelly︰jelly係苿莉味, 好清新, 內有兩粒藍苺同一細粒士多啤梨作調味.
橙色玫瑰蛋糕, 上面既cream的確甜左少少, 但蛋糕好香好鬆軟。
另一款係入面有餡既蛋糕, 又係好好味!入面既cream做得好滑, 好香, 咬一口時入面既cream就bid晒出黎!! 上層既甜點︰小件brownies,好夠朱古力味!
看似馬仔既四方磚, 原來係米通, 我諗應該淋左了, 唔算脆口!
嘆tea期間,餐廳內仲有人唱LIVE, d歌仲好好聽! 其實宏觀大部份既食客中,有9成人都係食tea set! 別無他選!