2天前 0 瀏覽
今晚去咗一間專門賣 sake 嘅酒吧,試咗幾款出色嘅日本清酒。 店舖地方唔大,環境好chill,適合放咗工嚟呢度放鬆吓傾吓偈。今次嘅體驗令我對日本清酒有咗更深嘅了解。店員詢問咗我哋嘅喜好之後推薦咗三款酒。生詰、白鶴錦同亀泉純米吟釀各有千秋,無論鐘意清新、甜美定係濃郁嘅口感,都可以喺呢幾款酒中搵到自己喜愛嘅味道。生詰生詰(Namazake)係一款未經高溫殺菌嘅清酒,保留咗酒本身最自然嘅風味。飲落去感覺非常清新,味道上有一種輕盈嘅口感,帶有微微嘅甜味,令人聯想到新鮮水果。呢款酒特別適合喺夏天飲,配輕食或者海鮮,絕對係一個完美嘅選擇。白鶴錦白鶴錦(Hakutsuru Junmai)嘅味道係我今晚嘅驚喜之一。佢有一種清甜嘅荔枝味,飲落去非常順口,冇咩刺激感。喺口腔中,佢嘅香氣彷彿令我置身於盛夏時節,感受到果樹下的清新感覺。呢款酒嘅平衡感非常好,無論係單飲或者搭配一些日式小食,都係一個不錯嘅選擇。亀泉純米吟釀亀泉(Kameizumi)純米吟釀係一款質量非常高嘅清酒。佢嘅口感滑順,酒體厚實,味道豐富。飲落去可以感受到穀物嘅香氣,伴隨著淡淡嘅果味,整體味道非常圓潤。呢款酒適合慢慢品味,尤其係喺夜晚,

生詰

白鶴錦

亀泉純米吟釀

亀泉(Kameizumi)純米吟釀係一款質量非常高嘅清酒。佢嘅口感滑順,酒體厚實,味道豐富。飲落去可以感受到穀物嘅香氣,伴隨著淡淡嘅果味,整體味道非常圓潤。呢款酒適合慢慢品味,尤其係喺夜晚,搭配一碗熱乎乎嘅米飯或者刺身,簡直係一種享受。