2009-11-06 64 瀏覽
外國同事都話呢度好食, 一於黎試下!如果唔係佢帶路, 真係唔知呢度有間咁既中菜館!係扶手電梯底, 仲要轉落半層, 係其中一條巷仔, 有個勁勁勁細既門口!!! 門口已經好富中國色彩, 有牌扁, 紅色貼紙, 木門...好靚呀! 入面好暗, 不過都算有情調, 而且佈置得好似外國tea room, 綠色牆身, 加上好多廣州/上海畫像同擺設, 感覺好似去左舊式中餐館咁! waitress全部著住舊式餐館既侍應裝, 紅色中國上衣+黑色長褲, 非常傳統! set lunch有$68 & $78兩款選擇每個都有唔同既冷盤+主菜+白飯+中國茶我揀左以下~冷盤 : 醉雞 - 落好多紹興酒去煮, 肉質仍然非常鮮嫩, 而且起晒骨, 好欣賞佢地既心機 主菜 : 椒鹽魷魚 - 唔會落好多粉, 炸得剛好, 有魷魚味, 而且有好多炒蒜粒同炒紫菜, 類似韓國個種紫菜, 用黎配飯剛好! 樣樣野都好大碟, 而且唔係得幾舊俾你~非常好! 中國茶 : 茉莉花茶 - 我唔多講究, 不過同事就話茶葉好靚, waitress有問我地想share一個茶壺定分開, 我地share一個就會俾個茶樓既茶壺我地, 我見隔離檯分開的話,
外國同事都話呢度好食, 一於黎試下!

如果唔係佢帶路, 真係唔知呢度有間咁既中菜館!

set lunch有$68 & $78兩款選擇
每個都有唔同既冷盤+主菜+白飯+中國茶

我揀左以下~

樣樣野都好大碟, 而且唔係得幾舊俾你~非常好!

中國茶 : 茉莉花茶 - 我唔多講究, 不過同事就話茶葉好靚, waitress有問我地想share一個茶壺定分開, 我地share一個就會俾個茶樓既茶壺我地, 我見隔離檯分開的話, 就係好精緻既玻璃小茶壺

服務算幾好, 只係落單個陣有d混亂, 我地5個人, 其實都講得幾慢同好清楚點d咩
不過過一陣佢返轉頭問番2個人要邊個set lunch既野...
我地估計因為佢本menu既問題, 因為$68既menu印係同一張紙上面, 前頁係英文, 後頁係中文, $78 menu都一樣
但掀過一頁後, 就會見到左面個版係$68中文menu, 右面係$78英文menu
so, 個waitress應該先問問我地望住邊款menu, 就唔會咁混亂喇...

不過都會再黎~
唔知點解個牌扁寫住「竹靜家」
Menu
醉雞
椒鹽魷魚
2009-11-05
唔知點解個牌扁寫住「竹靜家」
Menu
醉雞