2018-02-24 312 瀏覽
近來比較忙,在日曆上尋尋覓覓,終於找到了一個飯後的空檔,到這裡一嘗。點解咁難揾時間過來食甜品?因為我唔鐘意等位,而呢道好旺。我八點半到,都要等1張枱,好彩只係等左1分鐘。間舖裝修簡約,面積雖小,只有4張枱同埋bar枱,成間舖都係坐得18人,但樓底夠高,冷氣夠涼,音樂夠正,地方夠清潔,招呼夠親切——街坊鄰居生意嘛。揸車來嘅朋友可以坐窗口位睇住自己㗎車。一坐低,打開餐牌一睇,嘩,一啲都唔街坊,絕對唔係鄰居可以做到的甜品...唉,難得揾到一個時間來到,但係太多甜品想食,睇來要揾時間再來試其他甜品。幾經掙扎,叫左2個甜品。宇治金時窩夫 $52呢個應該都係招牌菜了,因為櫥窗有講佢地窩夫特別之處。(有乜特別?唔話你知,等你自己過來睇。)個甜品一上枱,一個字:物超所值!綠茶粉把賣相點綴得別緻,窩夫入口外脆內軟,甜度適中,唔會蓋過綠茶雪糕搭紅豆的宇治金時嘅甜味,窩夫的温暖與雪糕的冰凍形成對比,加上粟米片的脆卜卜同埋小丸子的柔韌,食完仲有木糠的餘香樸鼻。註:要一啖食晒以上的食物先會有呢個感覺。紅豆大大粒直得一讚,但可能正因為大粒,有啲硬,浸耐啲可能會好啲。綠茶雪糕可以綠茶味再重啲,但係呢個就人人口味唔同

宇治金時窩夫 $52
呢個應該都係招牌菜了,因為櫥窗有講佢地窩夫特別之處。(有乜特別?唔話你知,等你自己過來睇。)個甜品一上枱,一個字:物超所值!綠茶粉把賣相點綴得別緻,窩夫入口外脆內軟,甜度適中,唔會蓋過綠茶雪糕搭紅豆的宇治金時嘅甜味,窩夫的温暖與雪糕的冰凍形成對比,加上粟米片的脆卜卜同埋小丸子的柔韌,食完仲有木糠的餘香樸鼻。註:要一啖食晒以上的食物先會有呢個感覺。紅豆大大粒直得一讚,但可能正因為大粒,有啲硬,浸耐啲可能會好啲。綠茶雪糕可以綠茶味再重啲,但係呢個就人人口味唔同喇。鮮奶油在眾多食材掙豔鬥麗之下,有如在燈火闌珊處,也無可奈何。滿分,5星!
宇治金時窩夫

玉桂蘋果金寶 $48
連pan上保持crumble的脆,配牛奶雪糕也很新鮮(通常係雲尼拿雪糕),上面的焦糖奶同蘋果批嘅肉桂又幾夾,等我都可以係屋企試下。可能我對蘋果批情有獨鍾,鐘意食又鐘意整,所以要求有啲高,呢個甜品功夫有點不足,蘋果太少,個批亦有啲散,肉桂唔夠平均。我會俾3分,但係價錢有啲貴,所以扣1分,得2分。
玉桂蘋果金寶

埋單1舊水,仲有人請,出門口已有人排隊了...
2018-02-24
1 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
宇治金時窩夫