2013-08-24
有外籍朋友由美國越洋訪港,XO仔同友人都深知佢不太習慣進食中菜,所以一早就諗定同佢食西餐洗塵。因小肥最近戀上Argentine Tango,喺openrice度搵野食時見到有間餐廳居然以此起名,所以就提議大家一齊去試食 。嗰日收早,小肥由灣仔慢慢行去中環,經砵典乍街上石板街再轉入雲咸街,大約四十五分鐘就到達目的地Tango Argentinian Steakhouse,比訂枱時間早到咗二十分鐘。雖然附近有好多餐廳同酒吧,但Tango Argentinian Steakhouse一啲都唔難搵,因為個水牌夠顯眼,不過佢位置o既最大問題係正門條街太多車塞住 ,如果搭的士或巴士都要預鬆少少時間。一出升降機已經聽到悅耳o既Argentine Tango音樂,枱上o既餐牌及牆上o既擺設亦以Argentine Tango為主題,襯托住柔和o既燈光,氣氛其實幾唔錯。可惜帶位姐姐o既黑面大殺風景,再者,小肥坐咗成十分鐘都冇人理采過我 ,就連水都冇杯 ;眼見餐廳入座率只有約10%,而且客人為清一色外國人,心中開始有種不祥o既預感。有樣野好奇怪,就係餐廳以刀叉作燈罩,喺食客o既頭頂,小肥真係有少少擔
Guava Cosmo($68):杯石榴味雞尾酒味道唔太甜,又唔太酸,問題係冇乜酒味!
飲完杯雞尾酒,終於有服務生主動黎招呼我,睇吓我會唔會叫多杯,結果小肥叫左杯Argentinian sparkling wine:
Trapiche Brut($62/杯;$300/樽):阿根廷汽酒,續杯叫份量都算斟到好滿,感覺餐廳都好大方。 朋友到齊後,為咗要比多少少時間佢地研究餐牌,XO仔就走咗去餐廳o既開放式廚房度影相。兩位阿根廷籍大廚真係非常搞鬼,問我係咪要影佢地同索取佢地o既簽名,仲非常友善地擺埋甫士比我影添 ,相比起負責我地張枱o既伙計們,態度真係差得遠! 影完相返埋位,大家決定好叫幾款小食同兩份牛扒黎分,諗住叫野食啦,點知 侍應姐姐哥哥們居然叫我地等 ,以餐廳咁唔滿o既情況下仲要等成十多分鐘,似乎有啲不知所謂囉 !雖然我地叫咗原枝阿根廷酒黎飲,不過成晚o既酒水除左第一杯之外,其餘都係自己斟 ,莫非依啲就係阿根廷式服務?!只會跳舞,不懂斟酒?!至於餐廳o既食物,等小弟續道菜式略作批評:
Salmon Ceviche($148):粒粒三文魚咬落爽滑,味道又調得好香甜,而且一啲腥味都冇,係小肥全晚唯一滿意o既一味 ! Morcilla Sausage($68):此乃阿根廷名菜之「血腸」。中式豬紅,雞紅,鵝紅就食得多,小肥同友人都係睇menu先知原來阿根廷人都興食血製食品,大家都話要叫黎試下!「血腸」層皮又硬又韌,切極都切唔開;個餡就一pat pat,切開咗層比個餡就爛哂,入口味道頗為苦澀,真係叫人失望 ! Calamari($138):用厚層沙律墊底,煎魷魚舖面,賣相一般。魷魚煎得太熟,肉質略韌,加上調味過咸,個人唔係好識欣賞。 Gaucho Platter($498):牛扒煮出黎熟medium rare,肉質口感味道各方面都尚算合格,但並不突出。 Churros con Chocolat($130):友人知道小肥鍾意食churros,所以叫咗一份大家分。Churros鬆軟香甜,可惜唔夠乾身,點上朱古力醬後咬落都仲好油膩,$130四條仔也實在太吝嗇啦掛 ! Don Pedro($65):依道有酒o既 甜品同普通雪糕同價,而且居然比churros平差不多一半 ,XO仔出名cheap,當然係諗都唔洗諗就叫咗黎試吓啦!其實都算唔話得架啦,有4球雪糕,問題係佢用高杯上,少量o既whiskey好快就張最底層o既雪糕溶解,食客要食完三層雪糕先可以飲得到帶whiskey味o既雪糕水 ! 其他:
水($46/樽)
“Humita” Sweet Corn($58)
Sweet Potato($58) 總結,Tango Argentinian Steakhouse環境氣氛原本相當唔錯,可惜服務生態度差劣 (只有大廚二人友善絕對唔足夠!),加上食物質素與價格比例不符 ,平均每位要成$450,絕不抵食!因當晚實在太多不滿,小肥不得不以Tango之諧音寫返編「彈歌」黎贈興!