2009-05-27
27-5-2009從飲食雜誌得知女人街有一間主打冬蔭公的湯粉店, 呢日 lunch 搵到0黎試試. 叫了 $28 午市套餐, 有「冬蔭手撕雞金邊粉」及凍檸水 (亦可加幾蚊要「特飲」) 一杯.- 湯底 (配料有草菇及 cherry tomatoes): 為佢而來, 飲落唔辣, 少少少少少酸, 無平日0係泰菜館冬蔭公飲到的 herbs 香, 味道單調之餘仲頗 MSG; 作為招牌, 實在令人失望.- 金邊粉: 煙韌度 ok, 滑度亦 ok, 其實幾難唔好食?-「手撕雞」:「一抽二 lung」的, 形狀勁似牛柏葉 (!!!),「手撕」? 食落唔算0鞋, 黐住點皮又帶點雞味 (!!), 意料之外. 面頭的花生碎就無喱味道, 可有可無.環境裝修貫徹女人街食肆的風格; 女店員「多謝」前「多謝」後, 見我成身濕晒又主動幫我把雨傘套上膠袋, 招呼比想像中好.放低 $28, 印象唔算好差, 但應該唔會再0黎了.
放低 $28, 印象唔算好差, 但應該唔會再0黎了.