2023-03-05 67 瀏覽
參加咗《澳南海岸寵物行2023》,起附近搵咗呢間台灣嘢食設有室外坐位,所以係寵物友善🐶午市套餐款式選擇甚多,有飯有麵套餐包飲品,特飲需另加錢,但免費嘅飲品種類都唔少▶️ 紅燒牛肉刀削麵套餐 ($68)可以揀古早牛肉湯/蕃茄湯古早牛肉湯味道濃郁,特別在於佢帶啲藥材味,似馬來西亞肉骨茶👍🏻唯一略嫌偏油少少另外仲有白蘿蔔、紅蘿蔔🥕白蘿蔔熬得好入味同多汁,味道鮮甜牛肉份量亦唔少,大概五大嚿,不過就只有一嚿係牛展,其餘係筋骨位🐂牛肉味道新鮮,肉嘅部份幾腍,透明骨膠原部份咬落爽口筋骨位就比較韌同硬😅有兩舊完全咬唔到,有啲浪費刀削麵份量足,食落算煙靭而且掛湯,不過始終同刀削麵專門店食到嘅口感差少少🤏🏻▶️ 桂圓紅棗茶 跟餐免費飲品,可以自選凍熱同甜度,揀咗熱同少糖本身紅棗已經好甜,另外佢落咗啲蜜糖起底,所以飲落味道啱啱好,唔會驚淡味感覺好滋補養顏,最尾仲可以食埋啲紅棗,質感咬落好似提子咁❣️▶️ 鹽酥大大雞扒炸得非常香脆乾身,完全唔覺油膩炸粉落得好薄,口感上一粒粒嘅雞扒則保持到佢嘅鮮嫩🐔椒鹽味道唔會太重太鹹,所以點埋佢個沙律醬食好唔錯▶️ 麻辣滷肉拌麵套餐 ($68)-食物方面相當有水準,喺台灣菜入邊調味方面
參加咗《澳南海岸寵物行2023》,起附近搵咗呢間台灣嘢食
設有室外坐位,所以係寵物友善🐶
午市套餐款式選擇甚多,有飯有麵
套餐包飲品,特飲需另加錢,但免費嘅飲品種類都唔少

▶️ 紅燒牛肉刀削麵套餐 ($68)
可以揀古早牛肉湯/蕃茄湯
紅燒牛肉刀削麵

另外仲有白蘿蔔、紅蘿蔔🥕白蘿蔔熬得好入味同多汁,味道鮮甜

🐂牛肉味道新鮮,肉嘅部份幾腍,透明骨膠原部份咬落爽口
筋骨位就比較韌同硬😅有兩舊完全咬唔到,有啲浪費

▶️ 桂圓紅棗茶
跟餐免費飲品,可以自選凍熱同甜度,揀咗熱同少糖
桂圓紅棗茶

▶️ 鹽酥大大雞扒
炸得非常香脆乾身,完全唔覺油膩
炸粉落得好薄,口感上一粒粒嘅
雞扒則保持到佢嘅鮮嫩🐔
椒鹽味道唔會太重太鹹,所以點埋佢個沙律醬食好唔錯
鹽酥大大雞扒

▶️ 麻辣滷肉拌麵套餐 ($68)

食物方面相當有水準,喺台灣菜入邊調味方面做得幾好嘅一間,而且賣相都靚,感覺唔馬虎
個人好欣賞佢個古早牛肉湯底,同一般紅燒牛肉麵湯底唔同🔥

環境方面好舒服😌半開放式,有啲自然風吹入嚟,同時又可以欣賞到外面風景,狗仔又坐得舒服
服務都OK嘅,主要後生仔女,全部都幾勤力同有禮貌,只不過可能weekend比較多單,一開始上錯咗陽春面俾我,好彩之後等多10分鐘之後換返俾我
價錢來講相當抵食(個人覺得好食同抵食過Teaw__d嘅牛肉麵)
嚟到將軍澳海旁唔想食高級西餐,不妨考慮試試呢間~
紅燒牛肉刀削麵
桂圓紅棗茶