2010-12-10 108 瀏覽
跟Husband的一週年紀念日選擇了來我們第一次相識時外遊既地方 ~ 澳門由於當年照片因電腦壞機都遺失了, 我倆內心很是遺憾一週年紀念沒有考慮太多, 放個短假來到澳門重遊舊地因為要去賽狗場, 沒有事先安排下找食店又再重臨九如坊時日過得真快新馬路的蔡蘭美食坊沒有了記得當年到九如坊主要是吃它的木槺布丁這晚我們最終又來到這裡吃晚飯3年多, 店舖都沒有很多改變, 主店外邊還是有一片空地供人們露天晚飯今晚就一嘗這裡的浪漫露天環境, 既然是吃萄菜前菜我們order了一客馬介球主菜要了墨魚汁海鮮麵 以及 燒春雞半隻再點了枝 Corona很滿足, 雖然人多, 可是食客都很乖, 不會太嘈吵, good!雖然沒有海灣餐廳既高級, 卻有冷人食得開懷, 舒適既感覺唯一不足是侍應服務有時要等久一點
黑糖麵包, 暖的

食回憶

萄式

馬介球, 好味外脆內暖,正

燒雞, 夠件頭

墨魚汁海鮮麵, 足料

由於當年照片因電腦壞機都遺失了, 我倆內心很是遺憾

一週年紀念沒有考慮太多, 放個短假來到澳門重遊舊地

因為要去賽狗場, 沒有事先安排下找食店又再重臨九如坊

時日過得真快

新馬路的蔡蘭美食坊沒有了

記得當年到九如坊主要是吃它的木槺布丁

這晚我們最終又來到這裡吃晚飯

今晚就一嘗這裡的浪漫露天環境, 既然是吃萄菜

前菜我們order了一客馬介球
主菜要了墨魚汁海鮮麵 以及 燒春雞半隻

再點了枝 Corona

雖然沒有海灣餐廳既高級, 卻有冷人食得開懷, 舒適既感覺

唯一不足是侍應服務有時要等久一點
黑糖麵包, 暖的
食回憶
萄式
2010-08-08 77 瀏覽
黎呢度晚餐...好鍾意呢度既環境, 望落感覺好舒服咁...叫左三樣野...焗茄子, 燒唔知咩魚, (好似仲有一個係焗飯?)燒魚好大碟!!!!我地兩個share都覺得好多!!!但幾好味...好厚肉...茄汁焗茄子!!!!!!佢黎到時真係嚇親....成條臘腸咁!!!!大概係, 好大條既茄子, 中間切起左條肉, 然後釀茄汁焗* 呢個野個賣相幾特別下...從來冇試過咁樣整既茄子...但我地食到一半已覺有點heavy...hahahahhaha
黎呢度晚餐...
好鍾意呢度既環境, 望落感覺好舒服咁...

2010-07-03
2010-07-29 69 瀏覽
久聞九如坊大名,今次決定一試。不知是否期待過高,結果有點失望。由於時間尚早,不用等候就能入座。點了二碟菜。附送麵包: 熱乎乎脹乎乎,是這餐好的開始?!燒牛仔肉伴薯角: 肉質幼嫩,烤得蠻香口,有肉汁,可惜肉味略為不足,入口感覺的味道,也是醬汁為主。薯角金黃香口但不脆。馬介休炒飯: 不過不失,不能說差,也不能說下次會再叫,最多評為中上。飯炒得OK,不太膩也不太濕,只是…食了不久想問: 「馬介休你在那裡啊?!!」,好像有點少。環境是不錯,啡色主調的木製配置,蠻舒服。但服務就不太好了。起初還覺不錯,但到上菜後食了一半的時候,卻多次被問及收碟,當時碟上還有半碟炒飯,難道這算是食完??!一停一下,談天一二句,就有人走來問可不可以收東西,感覺不太好吧~整體來說,食物算是中至中上,但若以這價錢(200幾)及這服務,不太值了。

由於時間尚早,不用等候就能入座。點了二碟菜。

附送麵包: 熱乎乎脹乎乎,是這餐好的開始?!

2010-06-23 64 瀏覽
一行數人,衝到九如坊....打開餐牌,一件多士要成30幾蚊.....每一個MAIN要過百.....好貴呀.....叫了非洲雞,(即係黑椒蒜蓉雞)一般紅酒牛尾...都OK其他......就唔覺得有咩咁出色.....最好就係木糠布甸....但有人話福隆新街好味D....叫了四個MAIN+3件CAKE 800蚊買單(9個人食)食完,好似無食嘢.....
一行數人,衝到九如坊....
打開餐牌,一件多士要成30幾蚊.....
每一個MAIN要過百.....好貴呀.....

叫了非洲雞,(即係黑椒蒜蓉雞)一般
紅酒牛尾...都OK
其他......就唔覺得有咩咁出色.....

最好就係木糠布甸....但有人話福隆新街好味D....

叫了四個MAIN+3件CAKE 800蚊買單(9個人食)
食完,好似無食嘢.....
2010-06-16
2010-05-22 86 瀏覽
之前去過Macau多次, 但係都係第一次到呢間餐廳食嘢!環境舒適, 下午到露天雅座吃件蛋糕飲柸咖啡, 晚上二人或一班朋友食葡菜 也很好!是日專誠嚟品嚐"木糠布甸蛋糕" 及甜品, "木糠布甸蛋糕"絕對係MUST EAT ITEM!!!淡淡甜味, 感覺清涼, 結實但吃時有點像吃雪糕的感覺. Difficult to describe...but really great~Suprised dishes: 馬加休疏乎喱見到用料同做法咁特別既頭盤選擇, 貪新鮮叫嚟試試.鬆軟既疏乎喱口感, 但係salty......好味, 得意值得試~"木糠布甸蛋糕" 及
之前去過Macau多次, 但係都係第一次到呢間餐廳食嘢!

Suprised dishes: 馬加休疏乎喱
見到用料同做法咁特別既頭盤選擇, 貪新鮮叫嚟試試.
"木糠布甸蛋糕" 及
馬加休疏乎喱
2010-04-05
$50 (其他)
馬加休疏乎喱
2010-05-09 39 瀏覽
The place is not easy to find. It is at small alley beside Mc Donald's, then on the left hand side of the alley, there is a small lane which lead into the courtyard of the restaurant.had 木糠布甸,bake 馬介休 and 非洲雞bake 馬介休, recommended by the waitress. (cause didn't want to eat beef/duck)baked with shrimp and potato. very rich texture and flavor. quite salty though. 非洲雞, very nice sauce木糠布甸, expensive, but must try.very good service. not much people during lunch hour.a bit expensive, but this is a res

had 木糠布甸,bake 馬介休 and 非洲雞

非洲雞, very nice sauce

a bit expensive, but this is a restaurant after all.
waiter and waitress take turns topping up drinking water.
look for this sign board
bake 馬介休
2010-05-07
bake 馬介休
  • 非洲雞
  • 木糠布甸
2010-04-18 37 瀏覽
晚上在這裡食飯,點了馬介休炒飯味道很淡, 不值一試~木槺布甸 ($5x) 比想像中細件,價錢有點兒昂貴,食落口不硬實, 很滑,旁邊的蛋絲很特別~燒牛仔肉肉質很淋, 但不太有牛味~值得一讚的是waitress整晚不停地加水~
晚上在這裡食飯,
點了馬介休炒飯
味道很淡, 不值一試~

木槺布甸 ($5x)

比想像中細件,
價錢有點兒昂貴,
食落口不硬實, 很滑,
旁邊的蛋絲很特別~

燒牛仔肉
肉質很淋, 但不太有牛味~

值得一讚的是waitress整晚不停地加水~
馬介休炒飯
燒牛仔肉
木槺布甸
2010-04-15
木槺布甸
2010-04-14 56 瀏覽
幾年前曾經去過九如坊,當時已經覺得這間餐廳不俗。一道道的葡國菜如鴨血飯、馬介休等有板有眼。機緣巧合之下,上星期重遊舊地,竟然有更令人驚喜的菜式 - 「牛仔架」。對大部份人來說, 「羊仔架」、「豬仔脾」並不陌生;但「牛仔架」就鮮有所聞。看看賣相,這份「牛仔架」其實並不太吸引。尤其是其鮮粉紅的肉色,另人難以相信它是牛肉。驟眼看,還以為是什麼「生豬肉」!在大廚的極力推介下,我「免為其難」一試。誰知吃了一口,我己深深愛上這道菜!鮮粉紅的「牛仔架」肉質鮮嫩,肥瘦適中但絕不油膩。再者,其肉味、口厚均是獨一無二。大廚道,這是最新來自加拿大的牛仔架。這種一試難忘的感覺只有親身品嘗過才能體味!

鮮嫩幼滑的加拿大牛仔架
2010-04-09
鮮嫩幼滑的加拿大牛仔架
  • 加拿大牛仔架
2010-01-02 22 瀏覽
與父母三人從香港來渡除夕,抵達下榻酒店後,便已在這裡訂了位。8時30分準時到達,第一個感覺其實很不錯,因為外頭裝潢很有風格。跟侍應「報到」後,站著其間還與母親同樣認為坐室外會更舒服更有氣氛,這時候才發現一位坐在室外其中一抬的一位男士怒氣沖沖的走到櫃面,「自取」餐牌後回到座位研究,其抬上亦空空如也,什麼餐具飲品完全欠奉,這時才開始留意到一群侍應們根本是陷入一片混亂。同樣的情況當然亦於較後時間發生於我們身上。就算與他們四目交投後招手,出奇地他們都會忙碌於其他事情而對客人視若無睹。一名男侍應終於願意為我們寫菜,我先要「蟹肉燒蘑菇」,他即時回答「冇蘑菇」。......問他有什麼介紹,他即時回答「有星嗰D」,我一看,不下於30道菜都有星,登時就想點一個兜巴星。抱怨也是沒用,除夕夜不可掃了老父老母的雅興,好不容易下了4道菜,點棻其間他警告我們將要等很久才會上菜,原因是「很多人」,雖然人是不少,但我身邊都有兩張空抬,而門外卻仍有人龍在等候入坐。侍應先生當然所言不虛,4道菜於下菜後45分鐘齊齊送上,分別是蟹餅(3塊)、非洲雞、黑毛豬不見天肉(HIDDEN LOIN)及西炒飯。味道是不錯的,尤其是雞及豬

侍應先生當然所言不虛,4道菜於下菜後45分鐘齊齊送上,分別是蟹餅(3塊)、非洲雞、黑毛豬不見天肉(HIDDEN LOIN)及西炒飯。味道是不錯的,尤其是雞及豬,有葡國菜濃烈檻欖的味道。不過好食歸好食,無論份量、賣相及火侯,都不可能每味都會$200(西炒飯除外)以上吧? 加上三支啤酒,埋單是$900,一直以為澳門比香港便宜,這個質素在香港以$600可尋找得到。

埋單的速度相對下快得離譜,步行離開時發現另一對離開中的男女食客與我們做著同一件事,就是嘗試計算,為何可以去到這個價錢...
2009-12-31
除夕
2K
2009-10-26 51 瀏覽
24-10-2009清湯腩梗係無啦, 木糠布甸就有你份! 而落船 settle down 後選址呢度食 lunch, 其實主要都係為了佢個木糠布甸而已 先嚟一人一包 -- 好熱, 外算脆, 內一般軟, 塗點鹹牛油食落都 ok, 不過麵包密度幾高, 食得頗吃力, 我都係喜歡入面更軟熟的麵包.羊奶芝士蕃茄多士: 以為係一 slice 蕃茄 + 一 slice 芝士 on toast, 嚟到原來係塗了 spread 狀 goat cheese 的 tomato bruschetta 一啖一個, 麵包脆口, 混了洋蔥及 herbs 的蕃茄就比想像中甜, 而 goat cheese 就可能落得太少, 蕃茄味又較搶, 食落只有丁點的芝/羶香. 唔算好好食, 不過作為前菜, 都幾開胃的.焗菠菜蛋白: 即 spinach souffle, 都係第一次食鹹味的梳乎里... 蛋白菠菜攪埋一堆, 口感輕盈 fluffy, 帶淡淡菠菜清香, 口味清新, 幾得意.馬介休焗薯茸: 面頭鋪了芝士, 焗得金黃微燶, 賣相不錯. 薯茸 mash 得幼滑, 薯味香又帶牛油及奶香, 配上鹹香又幾嫩的馬介休,
24-10-2009

馬介休焗薯茸: 面頭鋪了芝士, 焗得金黃微燶, 賣相不錯. 薯茸 mash 得幼滑, 薯味香又帶牛油及奶香, 配上鹹香又幾嫩的馬介休, 食落濃香又唔覺飽膩, 好食喎

木糠布甸: 一 slice 比想像中細, 層次分明, 雪得冰凍, 食落又唔覺硬實, 仲好似帶點鬆化 (!?), 0云呢0拿味香濃, creamy 得來又唔膩, 又真係幾好食
五十幾蚊一客唔平, 但作為「名物」也實至名歸的, 值得試試.

室內環境不錯, 可惜天氣較熱又有好多煙民, otherwise 坐室外應該仲正.

埋單每人約 $170, 唔算平, 不過食物不錯, 值得一試的.
外觀
內窺
此九如坊不同香港九如坊!
外算脆, 內鬆軟度一般
葡式 tomato bruschetta?
菠菜味 souffle 你食過未?
唔膩的薯茸你又食過未?
到此一遊
2009-10-24
外觀
內窺
此九如坊不同香港九如坊!
外算脆, 內鬆軟度一般
葡式 tomato bruschetta?
菠菜味 souffle 你食過未?
唔膩的薯茸你又食過未?
到此一遊
  • 木糠布甸
  • 馬介休焗薯茸
2009-10-13 45 瀏覽
旅遊書講到九如坊餐廳好勁好好味,據書上說此餐廳大廚為前澳督府廚師,咪試下去食。下晝3點去到,兩個人諗左當下午茶食下。書上講焗鴨飯係鎮店之寶,但點知去到話賣哂,侍應姐姐推介左個非洲雞同炸馬介休球,咪點左試下。先黎左個馬介休球,係我第一次食馬介休球,覺得炸得非常好食,外脆內軟,味道亦岩岩好,唔會太鹹。跟進黎左個非洲雞(半隻),果然係推介喎,皮香肉嫩,有微辣,個汁超好味,侍應仲送左兩個面包俾我地,用面包黎yam面包果然係正,值得一試。

馬介休球
非洲雞
2009-06-23
馬介休球
非洲雞
2009-09-11 59 瀏覽
九月五日(星期六)大伙兒之前來過訂位,我們準時七點就到達了九如坊!它是我們每次到澳門都必吃的食肆!相信吃過的朋友都知道當中的原因了!它的每一道菜都好吃!特別是那個焗鴨飯和木糠布甸今次有十個人一起吃可以試多點不同的菜式吧!雖然價錢比較貴,一個菜都要百多元,而且分量不多,但是吃完後,你都會覺得價錢與食物質素相等的!幼龍蝦湯,點了這個做前菜!我們share的!就算是regular,也不要太大expectation,size就是pizza hut的那碗湯的份量!是五十多元,不便宜,但是沒有龍蝦肉的/還是我吃不到呢!無可否認是美味,但是這個價錢就不太值得了!麵包,遲了點才送來,是暖的,很實!不錯呢!燒沙甸魚.有兩條,我不吃燒沙甸魚的,老公吃過,他說比面的肥美,燒得香!推介!燴羊鞍,十個人share,只是吃到一小件,我本身不太好羊肉的,怕太羶的羊味,但是這個做得出色,有羊的味道,少少羶,不吃羊的也可以一試!焗鴨飯,主角登場了!很香的鴨飯,小小的一個已經$14x,真是貴...但是未試的朋友一定要叫呢!晚上還是最好reserve,因為有朋友試過七時多來到已經售罄,我們就在訂位時已經reserve了兩個
九月五日(星期六)

麵包,遲了點才送來,是暖的,很實!不錯呢!
焗鴨飯,主角登場了!很香的鴨飯,小小的一個已經$14x,真是貴...但是未試的朋友一定要叫呢!晚上還是最好reserve,因為有朋友試過七時多來到已經售罄,我們就在訂位時已經reserve了兩個!面的香腸不太咸,比美食坊做得好,迎合了本地人的口味!而飯裡面很多鴨肉,用料十足!鴨肉有本身的香味,散發到飯內面,美味!
肉醬茄子,我不吃茄子的,見到他們形容...似pizza的!比較稔,可以一試
紅酒燴牛尾,我們的最愛,牛尾很入味!紅酒味濃!吃過做得最好的紅酒燴牛尾!
最後,甜品,當然是木糠布甸呢!一層層很分明的!creamy的感覺,冰凍的,炎夏必吃!

我們今次坐的是新的那邊,環境優雅,適合朋友聚會呢!
下次再到澳門都會過來吃九如坊!非常值得推介的一間葡國菜...
幼龍蝦湯
紅酒燴牛尾-老公仔至愛
木糠布甸-老婆仔至愛
其門如市
2009-08-06 45 瀏覽
有說來澳門有三寶要吃, 之前已經吃了蟹粥同埋葡撻, 最後也要吃吃木糠布甸. 在澳門街, 吃木糠布甸的地方真係週圍都係, 只揀一家的話, 就來small jj推介的九如坊.店子在新馬路, 但縮在橫街, 之前沒有做功課, 會不容易找到. 平日的下午茶時間來到, 沒有甚麼客人, 幾清靜, 冷氣充足, 係相當之好的地方休息下. 之前吃麵已吃不下, 又怎樣能夠繼續吃? 當然, 甜品係例外的, 不過也只要一客木糠布甸分吃就夠.木糠布甸: 9分, $58一客, 份量不算大, 是否好貴? 又要看看水準才能知道. 不好吃的, 大大份也沒有用. 這裡的木糠布甸, 吃一口, 係相當之冰凍, 雪得實一實, 在天熱吃, 剛好, 也要慢慢的一下一下的片落去. 淡忌廉同埋煉奶的份量做得好, 不太甜, 加上每層中間的馬利餅點綴, 高水準.飲品方面, 小弟揀了杯皇帝的新衣, 酸酸甜添的, 幫助下消化. 文迪要的係凍檸茶.如果要在澳門吃木糠布甸, 這裡應該係個幾好的選擇, 起碼我們係好滿意. 係不便宜, 但好吃的, 小弟又不介意高一點的價位. 我們也係度過了優質的一小時.木糠布甸 $58 + 皇帝的新衣 $40 + 凍檸

木糠布甸 $58 + 皇帝的新衣 $40 + 凍檸茶 $36 x 1.1 = $147
皇帝的新衣.凍檸茶
2009-05-11 36 瀏覽
我bf好鐘意食木糠布甸, 諗住今次週年紀念, 既然黎到澳門,當然要一試大家都話好好味o既九如坊木糠布甸啦~見有某幾位食評都係話九如坊其他野食都ok, 我地又打算6號晚食葡國菜~所以就黎試埋個晚餐~環境ok, 有戶外檯同店內選擇, 坐響出面都幾有情調~但係店員果然同其他人講一樣... 唔nice... 有少少衰格... 好高級咩?本來好想試下個焗鴨飯, 但係賣曬 唯有叫血鴨試啦~~~~ 頭盤︰炸馬介休球 $4x --- 幾好味~ 炸得幾香, 外皮夠脆~ 主菜1︰血鴨 $12x --- 麻麻地, 個味怪怪地, 入口唔會覺得好味... 連我bf鐘意食鴨o既都覺得好普通, 唔覺得好味...主菜2︰燒豬仔骨 $15x --- 燒到好熟... 切到我手都痛埋... 好似同佢角力咁=.=" 本身個味唔算太差咖...但係d肉熟到咁....點食甜品︰木糠布甸 $58 --- 刀法勁!切到薄一薄... 而且溶溶地...可能天氣熱? 個味道係ok o既, 但係$58仲要切到咁薄.... 有d離譜.... (我見人地d食評都唔係咁薄, 點解呢次佢要切到咁?因為夜晚就黎賣曬?) 仲有d木糠切到 "一岩一忽"
當然要一試大家都話好好味o既九如坊木糠布甸啦~

所以就黎試埋個晚餐~

環境ok, 有戶外檯同店內選擇, 坐響出面都幾有情調~

但係店員果然同其他人講一樣...
唔nice... 有少少衰格... 好高級咩?

本來好想試下個焗鴨飯, 但係賣曬
唯有叫血鴨試啦~~~~

甜品︰木糠布甸 $58 --- 刀法勁!切到薄一薄...
而且溶溶地...可能天氣熱?
仲有d木糠切到 "一岩一忽".... 上檯時我同bf打左個眼色, 覺得佢地對我地都好"求其", 無論食物同埋佢地o既態度都係...........
收我呢個價錢可唔可以切靚d?

未食甜品之前, 我停左手無食野, 店員問都唔問就行埋黎收曬我d碟同刀叉...
雖然我停左手, 但係其實我想坐一坐再食姐? 點解問都唔問一句?

埋單$419, 貴得黎仲要覺得唔值
好彩7號先係紀念日正日~ 唔係實食到好唔開心!

如果大家下午茶黎食個木糠布甸+馬介休球, 都ok o既,
但係黎食個晚餐....就免啦!

我都唔會再黎
門面同舖面都ok, 幾有feel
好味o既麵包
馬介休球, 唔錯
怪味血鴨.... 賣相都唔好(不過度度個血鴨都係咁o既樣)
超熟豬仔骨...切到我手軟...
味道唔差但係超薄o既木糠布甸, 唔值...
2009-05-06
紀念日
門面同舖面都ok, 幾有feel
好味o既麵包
馬介休球, 唔錯
2009-05-08 18 瀏覽
木糠布甸 - 都幾貴, 兩個人叫一個, 原來幾大個下, 所以兩個人食一個已經足夠! 木糠與布甸一層一層做得很平均, 口感很好, 很好味, 亦覺得相當之香滑, 貴得好味~! 炸馬介休球 - 亦是貴價野, 成廿幾蚊一個仔, 一碗兩個, 大約雞蛋既size, 不過都ok, 外面炸得甘香, 是麵粉, 包住一些薯蓉, 食到一些咸咸地既 (唔知係咩), 不過, 都幾好味, 值唔值咁既價錢就見仁見智啦~!每次去到都覺得服務好唔得, d人感覺被動又冷淡, 反而今次去到, 個黑人男人, 女人SERVICE都ok, 又幫我地倒水, 服務算有進步!一間又貴又多人, 吃晚飯一定要訂位先有得食既葡國餐廳, 服務一定要好先得既, 令人食都食得開心d啦~笑下啦, 服務員

炸馬介休球
炸馬介休球