係咪要食先😂😂😂但沙梨頭距離我住氹仔酒店太遠要預早安排交通6:30由氹仔出發少少塞車7:05才到~啱啱好有位🔸 #招牌水蟹粥 🥣餐牌寫住一碗粥有一隻蟹🦀橫掂我哋唔會食咁多澱粉質啱晒我水蟹非常新鮮,殻好薄粥好鮮甜🔸 #招牌蝦子撈麵幼幼的麵條上邊沾滿左蝦子🦐我只有一種特別嘅香味少少燶味,加上蔥基本上四啖已經食晒😁🔸 #蝦子鳳爪撈麵鳳爪炆得淋又唔散🔸 #炸鴛鴦熱辣辣,炸雲吞皮比較厚似蛋散皮,蝦肉又比較少米通鯪魚球超彈牙加埋蜆蚧醬好好味下次只叫米通鯪魚球👍👍👍#好味#食完之後要去大街買碗芝麻糊外賣#大街個糖水舖好好食#原來大街嗰度仲有腸粉#買埋返去做宵夜
係咪要食先😂😂😂
但沙梨頭距離我住氹仔酒店太遠
要預早安排交通

6:30由氹仔出發
少少塞車7:05才到~
啱啱好有位

🔸 #招牌水蟹粥 🥣
餐牌寫住一碗粥有一隻蟹🦀
橫掂我哋唔會食咁多澱粉質
啱晒我
水蟹非常新鮮,殻好薄
粥好鮮甜

基本上四啖已經食晒😁

🔸 #蝦子鳳爪撈麵
鳳爪炆得淋又唔散

🔸 #炸鴛鴦
熱辣辣,炸雲吞皮比較厚
似蛋散皮,

#大街個糖水舖好好食
#原來大街嗰度仲有腸粉
#買埋返去做宵夜
2023-06-22 1242 瀏覽
【水蟹粥】.⭐️⭐️⭐️⭐️連續12年得到米芝蓮推介的六記,最著名的是就是招牌水蟹粥!如果人數比較少的話,小窩已經非常足夠。窩內包括2隻已拆的中型水蟹,粥底清甜,且品嘗到蟹的鮮味。令人驚喜的是,蟹肉非常嫩滑鮮味,肉多而且不腥,非常值得推薦!【炸鴛鴦】⭐️⭐️⭐️分別是炸米通鯪魚球和炸雲吞。米通包著鯪魚球經油炸後有稍稍的香脆,肉質和味道均屬中上。值得讚賞的是附上的蜆介,味濃但不過鹹;反觀炸雲吞,雲吞皮稍厚,肉量六記粥麵 (沙梨頭)亦相當少,只適宜過過口癮。不想排隊的話,建議早點用餐,否則要等上最少半小時。
【水蟹粥】
⭐️⭐️⭐️⭐️

連續12年得到米芝蓮推介的六記,
最著名的是就是招牌水蟹粥!
如果人數比較少的話,
小窩已經非常足夠。
窩內包括2隻已拆的中型水蟹,
粥底清甜,且品嘗到蟹的鮮味。
令人驚喜的是,
蟹肉非常嫩滑鮮味,
肉多而且不腥,
非常值得推薦!

【炸鴛鴦】

⭐️⭐️⭐️

分別是炸米通鯪魚球和炸雲吞。
米通包著鯪魚球經油炸後有稍稍的香脆,
肉質和味道均屬中上。
值得讚賞的是附上的蜆介,
味濃但不過鹹;
反觀炸雲吞,雲吞皮稍厚,
肉量六記粥麵 (沙梨頭)亦相當少,
只適宜過過口癮。

不想排隊的話,
建議早點用餐,
否則要等上最少半小時。
炸米通鯪魚球
2023-06-10 749 瀏覽
疫情後重臨澳門,當然要一試米芝蓮必比登推介的六記粥麵。到店時已經是下午三點幾,立即點了以下食物:■ 蝦籽撈麵 $55 撈麵乾身,蝦籽毫不吝嗇,好味到笑。■ 米通鯪魚球 $50半份 由於怕腥,我平時不太喜愛吃鯪魚球,但這款鯪魚球簡直令我吃到欲罷不能。加上米通在外,再拌上蜆芥,令鯪魚球口感特別,更重要是肉質夠鮮,一點也不腥。■ 水蟹粥 $115 粥底鮮甜棉滑,充滿蟹味。水蟹雖然蟹肉不是太多,但勝在夠鮮甜。份量足,食完一碗再一碗也不嫌多呢。
■ 蝦籽撈麵 $55
撈麵乾身,蝦籽毫不吝嗇,好味到笑。
■ 米通鯪魚球 $50半份
■ 水蟹粥 $115
  • 蝦子撈麵
2023-05-17 999 瀏覽
澳門🇲🇴📍六記粥麵 (沙梨頭)沙梨頭沙梨頭仁慕巷1號D地舖多年米芝蓮推介,今次就去試下先,晚餐必食🤤🌸六記祖傳滷水鳳爪豬腸$65滷水好入味,豬腸好肥美,鳳爪蚊到好淋,肉同筋好容易分開,好好食🤤🌸蝦籽撈麵$55表面勁多蝦籽,麵乾身,煙靭彈牙,但好難分開,如果share 食就要大力搣開。🌸馳名水蟹粥$260有兩隻螃蟹,蟹粥鮮甜,粥綿綿的,口感好滑。三個人念住叫一碗,但店員問要細窩定大窩,我話要最細,佢就話系細窩。點知見到隔咗枱,有一碗的,唉😮‍💨好似感覺不太好🌸炸鴛鴦$80(米通鯪魚球和炸雲吞)即叫即做,熱辣辣,不會太油,米通鯪魚球彈牙,表面有很多調味粉,雲吞蝦肉比較少,皮脆得脆口#澳門#澳門美食#macau #食好西#相機食先#手機食先#澳門好去處#週末好去處#六記#粥#滷水#鳳爪#大腸#蟹粥#蝦子麵歡迎follow IG :eating_and_working _in_h
澳門🇲🇴
📍六記粥麵 (沙梨頭)
沙梨頭沙梨頭仁慕巷1號D地舖

多年米芝蓮推介,今次就去試下先,晚餐必食🤤
滷水鳳爪大腸

🌸六記祖傳滷水鳳爪豬腸$65
蝦子麵

🌸蝦籽撈麵$55
蟹粥

🌸馳名水蟹粥$260
有兩隻螃蟹,蟹粥鮮甜,粥綿綿的,口感好滑。

炸鴛鴦

🌸炸鴛鴦$80
(米通鯪魚球和炸雲吞)

#澳門
#週末好去處
#六記#粥#滷水#鳳爪#大腸
#蟹粥#蝦子麵

2023-05-08
5 分鐘 (堂食)
滷水鳳爪大腸
蟹粥
炸鴛鴦
2023-04-14 981 瀏覽
其實冇必要再來,服務態度真係差到你頂唔順,可能佢啱啱又拎左2023推介餐廳。食物味道很一般。本身叫外賣,櫃檯嗰位男老闆非常唔高興直頭唔比你講嘢,問左一句想叫左外賣拎走因為趕時間,即刻大聲鬧你"等陣啦!到你啦!"跟住要你坐低食。好,唔緊要,咁照你意思坐低食囉,但係我唔明白為什麼要強迫消費,坐櫃檯的老闆一見到你多人佢又覺得你消費唔夠人均MOB100佢會立即狂推銷大水蟹粥 ,如果你唔要,佢就勁大聲講你嚟唔係食岀名野架咩?總之令你感覺非常唔舒服。都不得止,sell埋你懷舊雲吞,又唔知自己整得難食你咪sell主打菜啦係咪?你態度再唔好,我點都會寫番句好食,但真心街邊菜,咁又平心而論佢唔貴。鯪魚球味道係可以既。蝦子麵冇特別,不過要改善嘅地方就係剪短d麵會好啲。
米通鯪魚球
2023-04-14
25 分鐘 (堂食)
$93 (宵夜)
2023-03-27 959 瀏覽
朋友介紹所以一向貪吃的我肯定跑去嚐嚐啊!只能說2011至今每年都獲得米其林真的是實至名歸。我們的桌子剛好就在老闆收銀機旁,所以老闆和我們介紹了美食,也先聊了很多。很多時候店主都會搶推最貴的才但這個老闆卻和我們推薦了滷鳳凰爪。當然一場到來總不能只點小食吧,於是也點了蝦籽撈麵、炸鴛鴦(炸雲吞及米通鯪魚球)及水蟹粥還有老闆介紹的滷鳳凰爪。老闆請我們一碗湯,他介紹說湯底是用鮮魚精心熬製,鮮味十足;而雲吞皮更是手製。味道真的好好,三個人點了那麼多菜,由於太好吃,吃到肚子好脹都不想要浪費食物😂
2023-03-12 988 瀏覽
由於一直有朋友推介我試試六記,我就今日一早去試下佢。未開門就已經排晒長龍,仲以為真係會食到好野。點知!入到去餐廳環境惡劣 座位好迫。其次可能人手不足,店員姐姐忙不停手冇人招呼客人。食飯方面,我就叫左一碗淨雲吞、一個細碗水蟹粥、一個招牌蝦子𤏪麵 、一個炸鴛鴦。佢出餐嘅速度就好快,但係味道方面就名大於實。雲吞味道好似路邊30蚊一碗雲吞麵嘅雲吞,普普無奇,不值一提。水蟹粥鮮味不足,成碗都係水,冇咩粥。蝦子撈麵有少少驚喜,麵身煙韌彈牙,蝦子味香甜。蝦子𤏪麵係六記唯一可以推介。最後在炸鴛鴦方面,建議不要嘗試。炸鯪魚球雖然彈牙,但係落左太多味精粉。食完會非常口乾。炸雲吞只會食到大量麵粉,雲吞中的蝦少之又少。基本上冇咩味,食完只會不停飲水,十分難受。同我搭枱嘅食客都跟我同一觀感。最後餐廳老闆管理餐廳出現問題,以我在餐廳1小時的食用體驗。我觀察到餐廳員工經常漏單。員工可能人手不足要做太多事情,所有經常招呼不到客人。再者埋單位經常無人駐守,客人都埋不到單。希望餐廳可以改善上述問題,精進食物品質。否則就對不起年年的米之連推薦。

2023-03-12
20 分鐘 (堂食)
2023-03-09 3138 瀏覽
澳門🇲🇴終於通關啦🥳👏🏻🥹終於到我近近地去轉小旅行🧳當日好早就搭金巴🚌(超多人)🤣🇲🇴過到澳門, 時間啱啱好12點左右🕚🚌即刻搭車去📍沙梨頭食第一餐⭐️六記粥麵遠近馳名連續多年獲得米芝蓮推介🎖️✨必食推介:🦀水蟹粥、🦐蝦子撈麵🥢、米通鯪魚球⚪️🔸水蟹粥(細窩) $260 8/10❣️不愧係店舖招牌菜🤩🦀水蟹好新鮮成煲粥都好鮮甜🥰唯粥底偏水 唔綿🤧🔸炸鴛窵 $80 7/10🟰炸米通鯪魚球拼炸雲吞新鮮炸起❗️✨招牌菜 鯪魚球勁大粒⚪️特別加咗米通去炸🙌🏻鯪魚球變得份外香脆😋食落唔油膩, 不錯~炸雲吞則較為遜色🙈🔸蝦籽撈麵🦐 $55 7.5/10🥢手工竹昇麵 麵質十分爽彈☺️麵條本身已經有好多蝦籽表面亦灑上海量蝦籽粉🦐🦐真係勁多蝦籽!😍🧚‍♀️因為啲麵係一整個, 所以食落有少少狼狽🙈🤣👯‍♀️同人share食的話, 可以叫姐姐幫手用剪刀✂️剪一剪🔸蝦籽雲吞撈麵 $69 7.5/10🔸水鳳爪大腸 $65 7.5/10鳳爪偏硬啲, 大腸少肥🔸牛腩拼牛筋菜 $65 7.5/10牛腩不是我認識的牛腩🥹😵‍💫好硬, 夠牙力先好食🙈牛筋就相對軟身得多~幫我補充下澳門之旅的腳骨力🏃🏻‍♀️
澳門🇲🇴終於通關啦🥳👏🏻
🥹終於到我近近地去轉小旅行🧳
當日好早就搭金巴🚌(超多人)🤣
🇲🇴過到澳門, 時間啱啱好12點左右🕚
🚌即刻搭車去📍沙梨頭食第一餐
⭐️六記粥麵遠近馳名
連續多年獲得米芝蓮推介🎖️
✨必食推介:
🦀水蟹粥、🦐蝦子撈麵🥢、米通鯪魚球⚪️

🔸水蟹粥(細窩) $260 8/10

新鮮炸起❗️
✨招牌菜 鯪魚球勁大粒⚪️
特別加咗米通去炸🙌🏻
鯪魚球變得份外香脆😋
食落唔油膩, 不錯~
炸雲吞則較為遜色🙈

🔸蝦籽撈麵🦐 $55 7.5/10
🥢手工竹昇麵 麵質十分爽彈☺️
麵條本身已經有好多蝦籽
表面亦灑上海量蝦籽粉🦐🦐
真係勁多蝦籽!😍

🧚‍♀️因為啲麵係一整個,
所以食落有少少狼狽🙈🤣
👯‍♀️同人share食的話,
可以叫姐姐幫手用剪刀✂️剪一剪

🔸蝦籽雲吞撈麵 $69 7.5/10
🔸水鳳爪大腸 $65 7.5/10
鳳爪偏硬啲, 大腸少肥

🔸牛腩拼牛筋菜 $65 7.5/10
牛腩不是我認識的牛腩🥹
😵‍💫好硬, 夠牙力先好食🙈
牛筋就相對軟身得多~
幫我補充下澳門之旅的腳骨力🏃🏻‍♀️
午餐
  • 蝦子撈麵
2023-03-07 814 瀏覽
於3月5日中午12點半大約11點,一行六人到澳門後第一間想嘗試嘅餐廳,營業時間由中午12:30開始,由於未開門,我哋喺門口排隊等候直至12:30開門口,入座後更被安排另一人搭枱,變成七個人一台,及後該單女被安排至另一張枱。我們點了一窩水蟹粥(大窩),一個蝦子撈麵,一份米通鯪魚球,一份錦鹵雲吞,一份沙嗲車仔拼盤。我哋一致認為:- 蝦子撈麵份量少,比較乾,以及凍冰冰- 錦鹵雲吞,雲吞淋唔夠趣,錦鹵汁冇乜配料- 沙嗲車仔拼盤,裏面有魚蛋豬皮,生根同雞中翼,個感覺就好似喺食物上求其淋上咖喱汁一樣咁樣- 米通鯪魚球,叫做唯一小食系熱食,蜆介汁比較少- 水蟹粥(大窩),個粥都叫做熱,餐牌上寫大窩好似由五隻定六隻水蟹,但實質見應該得四隻一路食,聽住老闆一直鬧伙記,指手腳慢出菜比較慢,達唔到標準。我哋只好快快食完,埋單走人。

於3月5日中午12點半

我哋一致認為:
- 蝦子撈麵份量少,比較乾,以及凍冰冰
- 錦鹵雲吞,雲吞淋唔夠趣,錦鹵汁冇乜配料
- 米通鯪魚球,叫做唯一小食系熱食,蜆介汁比較少

我哋只好快快食完,埋單走人。

2023-03-05
2023-01-14 1443 瀏覽
山長水遠走去(大三巴嗰邊行過去算遠),但結果大為失望,味道好一般,香港隨便一間正常茶記都好食過佢,嗰個價錢可以有更多更好選擇點咗雲吞面,米通鯪魚球,同沙爹濕炒河,全部味道普普通通,唔係話好食又唔係難食,但絕對唔係抵食!所以唔會再去,無下次隔離台喺內地人,似外省,佢地d野一黎到其中一個人話,“我以為是醬炒”我一睇佢哋點咗豬肝生菜,係完全白烚,佢地食咗都無3份之1就埋單走咗.......所以決定唔值得專登走去食唔明白點解咁多人俾好評話好食,或者係我唔識欣賞

所以決定唔值得專登走去食
唔明白點解咁多人俾好評話好食,或者係我唔識欣賞
2023-01-12
2021-04-22 1908 瀏覽
openrice大力推薦,於是乎到咗澳門專門過去排隊,等咗大概一個鐘,卒之食到傳說中嘅蝦麵,唔,失望係有嘅,冇想像中咁驚豔,算一般咯,未曾試過粥,可能粥會好D掛,第次過嚟再試試
2021-02-17 1638 瀏覽
1人夜晚9點去到,得兩台客,樓面多過客。《鳳爪雲吞面》鳳爪煲到淋晒又入味,一倫就散,無得頂。雲吞正常貨色,無乜特別,下次可以唔叫。面質些微碱水味,些少爽身(感覺面質同碱水味兩者,介乎香港碱水面同廣州雞蛋面之間,珠記鳳城,祥記,青洲劉記都係大約口感,唔知係咪澳門一貫口味)。湯底唔知用咩淆,只知好飲,正常咸度,飲左一半唔覺得口渴。下次可叫鳳爪面便可。《錦鹵雲吞》錦鹵汁底好杰,味夠濃,酸甜度適中,內有洋蔥青椒紅椒,必點。但雲吞炸漿脆身,但似乎炸好擺左段時間唔太熱,即炸會更好食,加上每粒得1隻蝦,縮左水(雲吞面雲吞有1.5-2隻蝦),感覺一般。
1人夜晚9點去到,得兩台客,樓面多過客。

《鳳爪雲吞面》

鳳爪煲到淋晒又入味,一倫就散,無得頂。

雲吞正常貨色,無乜特別,下次可以唔叫。

湯底唔知用咩淆,只知好飲,正常咸度,飲左一半唔覺得口渴。

下次可叫鳳爪面便可。

《錦鹵雲吞》

錦鹵汁底好杰,味夠濃,酸甜度適中,內有洋蔥青椒紅椒,必點。

2021-02-16
  • 錦鹵雲吞
  • 鳳爪
2020-01-03 1924 瀏覽
The price is fair but the taste is good. The crab soup is made of crabs. I guess the prawn seed noodles are the flattest in the city, better than many famous restaurants. There is also a characteristic Miton catfish ball, which is called instant fried, and has a fragrant smell.
2019-12-28 2690 瀏覽
之前多次遊澳門都沒試這家的蟹粥,只因地點太偏遠,都不願過來,今次終於下定決心坐公車過來。晚上7時多來到,發覺原來店家改了營業時間,現在中午12時半就開始營業了,早知道中午來啦!我們等了差不多15分鐘以上才有位呢!這裡吃飯搭檯是必然的,環境方面尚算企理,不過店家沒開空調,只開了其中一把風扇,所以吃熱辣辣的粥時真的會熱到出汗呢!今次我們點了兩碗水蟹粥,感覺比點中窩划算,因為蟹的份量一樣,只是粥少了,但這不會影響粥的味道哦!另外還點了個蝦籽撈麵跟錦鹵雲吞。水蟹粥粥底很綿,每碗果真有一隻蟹,不過蟹味不是太濃,個人感覺誠x的蟹粥較好,蟹味會較突出點,這邊的一般吧!蝦籽撈麵麵的份量太少,只有約兩小碗份量,如果食量大的建議獨享一碟。蝦籽味道香濃且份量合理,麵條彈牙,不過略嫌偏乾,整體可以。錦鹵雲吞大約有8隻左右,雲吞炸得酥脆,由於雲吞皮偏薄的關係,吃起來很輕盈,不會很膩很飽,蝦餡很爽彈,有蝦鮮味,不錯!至於甜酸醬的味道也調校得不錯,醬汁雖稍微偏甜,但仍保留適度的酸溜溜的香氣,不會過濃,所以入口不會嗆鼻嗆喉,吃得舒服,唯一美中不足是醬料的配料不太多哦!是晚吃了大約$300多,最令人深刻的不是它的招牌蟹

蝦籽撈麵
蝦籽撈麵

錦鹵雲吞

是晚吃了大約$300多,最令人深刻的不是它的招牌蟹粥和蝦籽麵,反而是看似平凡但帶點驚喜的錦鹵雲吞。

服務方面,其實茶餐廳類別來說已算不錯,至少由取票、點菜到埋單都沒有受到不禮貌對待,基本的禮貌還是有的,所以合格。
2019-12-17 1355 瀏覽
一班朋友去澳門玩,除了去賭場試運氣外,就當然是吃,再吃,還是吃😍😍😍上網看到這店是必吃推介,那就當然不放過😈😈😈蝦子撈麵~有點小貴,但絕對是有它的價值~麵質爽彈,麵裡本身已有蝦子的味道,再在外面加了大量蝦子粉,一夾到口內,真的不知道吃了多少隻蝦的感覺,超濃👍👍而味道更是超正😍😍雞腳拼豬腸頭~雞腳吃起來很有膠質,咖哩的味道還很特別較少能吃到~而豬腸頭也很冧軟,但味道較啖~炸米通鯪魚球~很大粒,超正❗❗而且加了米通去炸的鯪魚球,變得更香脆,而且吃起來也不油膩,不錯😍😍😍

上網看到這店是必吃推介,那就當然不放過😈😈😈