2017-09-21 1560 瀏覽
是咁的曾經見到一位美食博客post左一張好美味嘅牛記蟹黃撈麵相片,有次同佢傾計佢極力推薦我要嚟食,之前幾次都冇食到今次響附近有少少野整,順道過嚟品嚐一下。的確我有好大好大嘅期望,佢嗰張相應該都一段時間,印象中係我記得上面有好多好豐富嘅蟹王。點左呢個蟹黃撈麵。。無咩蟹王。係咪特登蝦我架?點解我加埋得一個茶匙喎!唔夠撈成個撈麵!令到我有啲傷心,好彩下邊嘅蟹油都有蟹味,我唯有幻想自己食緊好多蟹黃啦。味道不錯口感有彈性。價格合理,座位還好,冷氣10分涼。然後我返到講先發現上次呢位美食博客介紹嘅係記得叫我要落雙重蟹黃。。。。。食完先記得真係好傷心。莫非今日好生意都冇晒蟹黃。下次可否落重手點???

2017-08-17 1816 瀏覽
澳門行程繼續搵好野食,同友人係十月初五街行,行到街頭終於搵到呢間牛記,門面是一般雲吞面店的裝潢,坐低有貼地親民嘅感覺。雲吞蟹黃撈麵 56蚊,雲吞好大粒,主角蟹黃份量十足,麵質幼滑,彈牙度卻不及祥記,但蟹黃味道濃郁,能俘虜人心。牛雜配咖哩汁,牛雜彈牙,咖哩汁味道一絕,下次可以試下咖哩牛腩。燴牛尾,茄汁味同牛脂味香濃,紅蘿蔔好甜,牛尾切嘅厚度剛好,但肉質不算嫩滑,醬汁香味取勝。另一主角水蟹魚蓉粥(大窩),落足料有3隻水蟹,加入魚蓉令粥非常鮮甜,水蟹新鮮多肉,回味無窮。地點有一點難找,但食物水準高,定價貼地,到澳門搵水蟹粥食是常識吧!下次要再幫襯!
雲吞蟹黃撈麵

牛雜

燴牛尾

魚蓉水蟹粥

雲吞蟹黃撈麵
燴牛尾
魚蓉水蟹粥
今天的行程都集中在新馬路這邊。酒店退房後,來到十六浦這邊玩3D拍照。不過這個3D場太細了,好快影完,然後到附近的十月初五街食水蟹粥。原本家人想在官也街食水蟹粥,可是朋友推介這家十月初五街的水蟹粥店,所以順道來試試。 雖是平日,遊客應該不多,店內主要是當地人,但都座無虛席。稍等一下,才可入內就座。先看看餐牌,水蟹粥的價格還算合理,另加一個撈麵及豬扒包。下單後,職員呈上三套碗筷。蟹黃撈麵   未曾試過這種食法,難得來到,當然要試試。以蟹黃來撈麵,聽到名字,都會以為<高膽固醇>。 可是看到這個撈麵真身,就不會擔心膽固醇的問題。因為蟹黃實在太少了!份量/體積大約是一湯匙!在這新馬路橫街窄巷,損窿損隙,已經消耗大量體力。況且現在是一家三口一起分享蟹黃撈麵呢!膽固醇,洗咩驚呀! 先把蟹黃跟蛋麵拌勻,再分到小碗裡。由於蟹黃不多,每一口麵只帶有淡淡的蟹黃甘香,仍然嚐到麵底的原味。來到最後,碟子上還有丁點蟹黃及蟹油,最後一口也不能放過。就是這一口,才可感到蟹黃應有的甘香。水蟹粥(細窩)   由於坐得接近廚房,清楚看到職員如何烹調水蟹粥。白粥底加上二隻花蟹,在小鍋內即煮,家人很放心。細窩水蟹粥來了!份量剛

雖是平日,遊客應該不多,店內主要是當地人,但都座無虛席。
稍等一下,才可入內就座。
先看看餐牌,水蟹粥的價格還算合理,另加一個撈麵及豬扒包。
下單後,職員呈上三套碗筷。

蟹黃撈麵
未曾試過這種食法,難得來到,當然要試試。
以蟹黃來撈麵,聽到名字,都會以為<高膽固醇>。
可是看到這個撈麵真身,就不會擔心膽固醇的問題。
因為蟹黃實在太少了!
份量/體積大約是一湯匙!
在這新馬路橫街窄巷,損窿損隙,已經消耗大量體力。
況且現在是一家三口一起分享蟹黃撈麵呢!
膽固醇,洗咩驚呀!
蟹黃撈麵
先把蟹黃跟蛋麵拌勻,再分到小碗裡。
來到最後,碟子上還有丁點蟹黃及蟹油,最後一口也不能放過。
就是這一口,才可感到蟹黃應有的甘香。

水蟹粥(細窩)
由於坐得接近廚房,清楚看到職員如何烹調水蟹粥。
白粥底加上二隻花蟹,在小鍋內即煮,家人很放心。
細窩水蟹粥來了!
份量剛好是三人份量呢!
紅色的花蟹與細碎的蟹黃,浸在粥底內。

水蟹粥(細窩)
先來一小碗蟹粥,粥底是淡淡的蟹黃味,甘香不濃。
這只是二隻細小的花蟹,不會強求大閘蟹那種入口爆膏的感覺。
淡淡蟹的鮮味及蟹黃味,還有薑!!!
水蟹粥(細窩)

蟹為寒濕之物,加薑的辛溫來作平衡,本是很正常的做法。
自己卻比較希望走薑。來到配角~花蟹,雖然要出動五指山,但把蟹殼放在碟子上,保持枱面乾淨,總算有儀態吧!細窩水蟹粥,每人可分到二小碗,價格還算合理。

豬扒包
昨天在官也街,没有到那家有名的豬扒包專門店,唯有在此來一份。
看到豬扒是即點即炸,看來不錯呢!
但豬扒帶骨,要小心品嚐。

全家食飽飽,竟然有客人在門外等候,也不好意思久留。一於盡快結賬,向大三巴出發!
水蟹粥(細窩)
2017.06.18 😐在去年年尾的時候我曾在網誌上介紹過一間澳門美食新龍記小店的蟹皇撈麵、墨魚餅及醉雞撈麵 都很出色👍還記得當時有一位blogger傳了訊息給我向我推薦了另一間澳門當地著名的墨魚餅都過了數月 終於可以來一嘗口味餐廳位置在小巷近路口 人流不算多當天眼見都是主打街坊熟客生意東主見我們是旅客 亦主動跟我們聊聊天😆介紹小店的必食推介花雕雞撈麵 $38不知道是澳門的特式嗎當地的食店都會用上烏雞來做菜式 感覺好養身🐓上次的新龍記亦是 酒味很香烏雞完全完完全全能夠吸收到花雕酒的精髓酒的香令每一啖都能洋溢著整個口腔不過烏雞的肉質較為瘦削小妹都是咬咬味兒就吐出來😂另外不得不提起撈麵本來一心想到花雕雞的味是如此香濃其醉雞汁撈上麵餅亦應該很吸引可惜麵餅完全不能吸收到花雕汁 味道淡淡的讓我有點失望蟹黃撈麵 $44這道菜也是小店名物但一上桌是挺失望的🙁先講份量 不論是蟹黃 還是麵餅 量也太少了吧對於這個價錢來說 是有點貴了而且蟹黃略帶微腥🦀幸好麵質爽口 頗為彈牙墨魚餅 $63之前亦提及到小妹的目的是墨魚餅🦑果然無讓我們失望本來還想說 2人可以將這碟都吃得完嗎當咬下第一口我就知道那位blogge
2017.06.18 😐

在去年年尾的時候
我曾在網誌上介紹過一間澳門美食新龍記
小店的蟹皇撈麵、墨魚餅及醉雞撈麵 都很出色👍
還記得當時有一位blogger傳了訊息給我

Mon-Sun: 08:00-02:00

2017-06-18
午餐
2017-06-14 1032 瀏覽
不知何解,香港的粉麵店甚少供應蟹粉撈麵,偏偏我又勁喜歡吃蟹粉。剛食完午餐的我們,抱著寧飽死都要食盡澳門的心,來到了備受網友食友推崇的牛記,一心要試下這裡的蟹皇撈麵。點了兩道麵食,現在回想起都覺得瘋狂,分別是蟹皇撈麵($44)及椰汁咖哩雞撈麵($38).蟹皇撈麵的份量不算太多,是下午茶的份量吧!蟹皇的份量卻不算少,起碼可以足夠撈一整個麵呢!蟹皇顏色黃澄澄的,有些蟹皇的口感像蛋黃般有點粉粉的,又有點水嫩的,味道鮮甜,香氣濃郁,而且沒有腥味。麵條是竹昇麵,口感特別有咬勁及爽彈,有點像橡筋似的,店員會把麵條剪開,令客人易於食用。椰汁咖哩雞撈麵($38)不知道大家有沒有吃過新加坡品牌- 楊x 成的罐頭咖哩雞?味道跟這個咖哩雞有八九成相像,兩者都是椰汁味濃,油油辣辣的,質感較稀。當然雞肉比罐頭的大塊得多,亦滑嫩得多吧!配上爽彈的竹昇麵,異常搭配。
椰汁咖哩雞撈麵($38)
2017-05-16
2017-04-18 1286 瀏覽
睇食評後,來試試。在28度的中午,從中區行過來,都要15-20分鐘,有啲去食九記的感覺。3 個人食了以下幾樣嘢:1. 蟹膏撈麵(蟹黃份量偏少,入口有陣陣蟹香味,麵身都彈牙,好食)2. 水蟹粥(較預期差好多,粥完全冇蟹味,可能因冇落蟹黃,兩隻蟹都ok新鲜。失望)3. 清湯腩(肥瘦適中,牛腩偏有咬口的,但不夠鮮味。—般)4. 煎墨魚餅(彈牙是預咗的,外面煎得香脆,粉不厚。都好食)食後感覺是—間—般水平的小店,專登行嚟食就免啦。但唸住食完再去李康記食豆腐花,就還可以。
3. 清湯腩(肥瘦適中,牛腩偏有咬口的,但不夠鮮味。—般)
2017-04-17
10 分鐘 (堂食)
2017-03-08 2090 瀏覽
慕名而黎試佢既撈面,嗌左個蟹膏水餃撈面,大概60蚊,水餃有4-5隻,有少少蟹膏撈麵,麵好彈牙爽口,但份量唔大,蟹膏如果再多d就好啦,因為如果撈云晒d麵黎食就唔太夠味,唔夠蟹膏味
牛記咖哩美食 Ngao Keo Curry has many famous dishes for local Macanese customers, but for foodies visiting from Hong Kong side, over the recent years we have somehow made their two restaurant outlets to be inundated with orders for their local Crab Roe noodles, something that we do not have access to on Hong Kong side since we are used to eating Shanghainese Crab Roe noodles. For people like me its almost a must-visit when I am in Macau and I must have visited here over 15-20 times, but prices have cre
記咖哩美食 Ngao Keo Curry has many famous dishes for local Macanese customers, but for foodies visiting from Hong Kong side, over the recent years we have somehow made their two restaurant outlets to be inundated with orders for their local Crab Roe noodles, something that we do not have access to on Hong Kong side since we are used to eating Shanghainese Crab Roe noodles. For people like me its almost a must-visit when I am in Macau and I must have visited here over 15-20 times, but prices have crept up and it has almost doubled in price.

Crab Roe Noodles with Double Crab Roe 蟹黃撈麵 - MOP $43 + $30

It's a bit oily and only ever good in Winter is my experience. During summer the crab roe and tomalley can be leaner and more fishy. On a very good day though it can be very addictive! ~ 5.5 to 9/10

Fresh Chicken Intestines and Braised Beef Brisket - Around MOP $100

In Macau foodies usually order fresh chicken intestines, whereas in Hong Kong side we eat Goose intestines. Here they are crunchy and the fat has been cleaned out properly. The red braised Beef brisket is also flavorful from its own slightly spiced stock. Despite the Curry namesake, most of us regular customers think their Curried pales in comparison to this combination or their Mutton dishes during Winter. ~ 8.5/10

花雕醉雞水餃撈麵 - MOP $36 + $10

Hua Diao Wine with Black Silkie Chicken, Fung Shing Shui Jiao Dumplings on Noodles

The flavor of the chicken is well penetrated with the Chinese rice wine, albeit this time around the noodles were missing the same sauce and they tasted like separate items. The Fung Shing Shui Jiao dumplings here are always decent and done in a more flatter triangular form like in China, whereas in comparison Hong Kong side is used to eating plump and rounder versions of the same named dumplings. ~ 7/10

Price: MOP $43 to $100 Per Person

Food: ♕♕♕♕ to ♕♕♕♕♕

Address: 新馬路十月初五街1號地舖
G/F, 1 Rua de Cinco de Outubro, Avenida de Almeida Ribeiro, Macau
Ph: +853 28956129

Address: 氹仔舊城區布拉干薩街美景花園第一座37B號舗
R. de Braganca, Mei Keng Fa Un Bloco 1, 37B , Vila de Taipa, Macau
Ph: +853 28838852
同步刊載
2017-01-10 2850 瀏覽
1月8號星期日,第一站就去食蟹粉撈麵,幼麵底可以, 本人至愛食蟹都頂唔順,一進口蟹粉撈麵即時反胃 ,頂級超腥。 咖哩牛腩飯 唔香就得個辣味。 食過一次就怕怕,以後都唔會再去,失望!
2017-01-08
2017-01-09 2738 瀏覽
每次來到澳門都必定會來這裡的, 平時一大班朋友會叫水蟹粥, 今次不同, 只有兩個人所以沒叫粥, 反而試了蟹黃撈面, 之前未試過的, 但真的一試難忘! 蟹黃味道十分濃已經很足夠, 整個撈面都充滿著蟹味, 簡直一流, 雖然我加了雲吞, 但都沒影響蟹的味道! 另外今次亦叫了墨魚餅, 但水準感覺比以前差了一點, 但口感還是不錯, 如果不是人少, 也想試試蝦餅的! 位置方面不算很難找, 可能因為以前有來過的關係, 大致上都認得路, 只是因為我來的時候已經晚上十時, 很多店都關了, 街都比較靜, 所以如果未來過的話有機會以為自己走錯路而掉走, 其實只要再十月初五街行到尾就可以了!
2017-01-08
5 分鐘 (堂食)
$70 (宵夜)
  • 蟹黃撈面
2016-12-19 3140 瀏覽
星期日第一餐就衝去食牛記。外面睇係一間舊式面檔。一行4個人。晏就一點幾,去到5使等位。叫左細鍋水蟹粥,炸米通鯪魚球,蟹黃撈麵加蟹黃,花雕烏雞,鮮柏葉麵。水蟹粥。細鍋份量4個人岩岩好每人一碗。好足料,2隻蟹煲個粥。粥係棉棉粥,單食粥已經有淡淡既蟹味,蟹都好新鮮,熬完粥食落仲鮮甜。蟹黃撈麵,加蟹黃。重點呀,呢餐畫龍點睛既一味菜。麵底係幼麵,硬到適中仲有小小咬口,無鹼水味,精粹係上面戈pat蟹黃。因為加多左蟹黃,撈完後仲會有小小淨。撈既時候,已聞到濃濃蟹味。食落,不得之了,好似食緊嗒嗒蟹膏,一嗒接一嗒。因為味道比較濃,食左撈麵再食粥,個粥就會變到無味。不過淨左係撈麵碟既蟹黃我地會撈埋粥食,依然美味!花雕烏雞。好香酒味。食落有小小藥材味,雞件好入味,不過太碎。肉質5滑但未算好鞋。有生菜墊底,索晒味好好食。呢款試一次夠,下次5使反兜再叫。炸米通鯪魚球。一碟12粒。熱辣辣脆卜卜。食落外脆內彈,單食鯪魚味最岀,但並無腥味,已經好好味。整粒都係鯪魚肉,5粉,似係全自家打岀黎。比起單食,更喜歡點蜆芥,味道更香同滋味。但蜆芥偏油,點時小心份量,否則又油又咸。鮮栢葉麵。入鋪時,見到好多本地人叫既黑色牛栢葉麵
星期日第一餐就衝去食牛記。外面睇係一間舊式面檔。

一行4個人。晏就一點幾,去到5使等位。
水蟹粥。
蟹黃撈麵,加蟹黃。
花雕烏雞。
炸米通鯪魚球。
鮮栢葉麵。
入鋪時,見到好多本地人叫既黑色牛栢葉麵,於是我地又叫左個。幼麵底無鹼水味,個湯底有腩汁味飲落甜甜地,黑色牛栢葉5奀幾好食。建議問店員拎辣椒油一齊食,個辣椒油都好香。

• 水蟹粥
  • 炸米通鯪魚球
2016-10-18 3041 瀏覽
要數最回味嘅澳門美食,相信一定係牛記水蟹粥 同蟹膏撈麵 。印象中未食過水蟹粥,所以呢碗水蟹粥對我黎講,係一種味蕾上嘅刺激。鮮甜嘅味道係我好想好想將佢留喺我個口度。蟹肉又滑,一啜一啖就入喉嚨~粥嘅部分當然係棉棉感,水米比例剛剛好。 我下次病,食水蟹粥可以嗎?另一款美食就係蟹膏撈麵。整法係好簡單,煮咗底麵就 pat 啲蟹膏落去。蟹膏好香,唯獨係啲麵一大餅,好難夾 佢地仲有多款撈麵,可以一試。牛記店舖少少,得幾張 4 -6人檯。佢地價錢都好相宜,一個撈麵 40幾 蟹粥一人份就70 如果兩口子去都唔錯架!
要數最回味嘅澳門美食,相信一定係牛記水蟹粥 同蟹膏撈麵 。
佢地仲有多款撈麵,可以一試。

• 水蟹粥
2016-10-04 2540 瀏覽
澳門遊第二站到了牛記咖哩美食,我們先吃過南屏雅敍吃了叉燒蛋治,順著十月初五街步行到牛記不過數分鐘,入門不久,侍應便急著叫我們下單,應該慣了客人慕名而來吃招牌菜。我點了墨魚餅咖哩腩撈麵和蟹黃撈麵。墨魚餅即叫即煎,和撈麵一起先上枱,墨魚餅熱騰騰,表面金黃,賣相吸引,吃起來十分足料、香脆!咖哩腩跟撈麵是分開上,我咖哩腩香味十分濃烈,我把整碗咖哩腩倒在撈麵上想拌著汁吃,怎料咖哩汁十分嗆喉,香料很重手,不慣吃這麼濃郁的味道,連愛吃辣的友人也受不了,因為味道雖夠香辣但味道太嗆。分量方面,牛腩有四大塊,十分足料,筋腩位置適中。蟹黃麵十分吸引,蟹黃份最雖不算特別多,但勝在蟹黃味道濃郁,拌匀後麵條每根也混合蟹黃香味,一碟真的不夠喉!建議可以點加底。

我點了墨魚餅咖哩腩撈麵和蟹黃撈麵。

2016-08-30
2016-09-27 1561 瀏覽
這次是第一次去牛記, 因為我好鍾意食蟹, 一到就立刻叫咗蟹膏撈麵加蟹膏...可能太有期待, 所以我只覺得一般😞😞 知自己每次黎澳門都㑹食10餐,又怕自己個肚食唔落...所以今次帶定玻璃瓶打包咖喱牛腩返屋企慢慢嘆...依個咖喱牛腩就真係有驚喜啦...愛辣既我覺得超級好味..攞住佢好重都值得👍👍👍
2016-09-27
  • 咖喱牛腩
2016-09-23 1079 瀏覽
貴為米之蓮推介既食肆沒有豪華既包裝,反而比一般茶餐廳更加簡潔黎度就一定要試試蟹粉撈麵旅遊書說要再加多一份蟹粉更加滋味另外也叫了食家推介的咖喱牛腩不知道原有的蟹粉有多少,不過我這個加了一份的就蠻震撼了平時係出面食蟹粉小籠包少得可憐蟹粉蠻鮮但較鹹,可能實在是太多的關係幼麵沒有我最討厭的"簡"水味沒有驚為天人的好味,不過下次黎也可以再ENCORE
貴為米之蓮推介既食肆

沒有豪華既包裝,反而比一般茶餐廳更加簡潔

黎度就一定要試試蟹粉撈麵

旅遊書說要再加多一份蟹粉更加滋味

另外也叫了食家推介的咖喱牛腩

不知道原有的蟹粉有多少,不過我這個加了一份的就蠻震撼了

平時係出面食蟹粉小籠包少得可憐

蟹粉蠻鮮但較鹹,可能實在是太多的關係

幼麵沒有我最討厭的"簡"水味

沒有驚為天人的好味,不過下次黎也可以再ENCORE