(非會員)
2006-04-14 722 瀏覽
見有網友推介,故此試下點知貪心見到水蟹粥一碗$40咁2個人就叫一窩,點知個窩大到係食翅個窩,兼且係最後先o黎所以都食唔哂~個粥都算幾鮮味,我無食隻蟹,但 fd 話隻蟹好鮮味~乾炒牛河ok啦,但未算真係好好味~但唔多油,唔會食完哂之後唔會成個碟底都係油,牛肉都唔會有好多梳粉味但炒得頗濕時菜豬紅雞腸係白灼,估唔到豬紅都係白灼,係香港多數會用調味品煮過,呢度俾碗辣椒豉油來沾o黎食,但碗豉油真係好差,好鹹無豉油味,如果用o黎沾白灼既食物應該用好少少或者用糖煮下個豉油先俾人客沾,如果唔係用再新鮮既材料灼左俾人客食,沾完d豉油後,人客都食唔到材料既鮮味~三併要$50, 價錢唔算平,但真係好大碟, size 係o岩一班人用o黎送酒見到隔離喊左碟頭飯,好似京都骨飯都好吸引不過唔知係唔係香港同澳門文化始終有別,個日都幾熱,而且間鋪都幾細,中間張大有幾位地盤大叔係度食煙,攪到好焗,佢地都係開一部分體,其他的食客都無熱同焗既感覺,員工仲著長袖衫,真係勢利只係食左百零蚊姐, 不過早知窩粥最遲o黎兼咁大窩就唔會喊一窩叫一碗算(因為一碗既碗係口碗),仲有個三併都唔會叫啦,原因d豉油真係好難食不過下次o黎未必會再幫
見有網友推介,故此試下
乾炒牛河ok啦,但未算真係好好味~
但炒得頗濕
只係食左百零蚊姐, 不過早知窩粥最遲o黎兼咁大窩就唔會喊一窩叫一碗算(因為一碗既碗係口碗),仲有個三併都唔會叫啦,原因d豉油真係好難食不過下次o黎未必會再幫襯,就算買都買外賣算啦,原因唔係唔好食,因為坐得真係麻麻地,而最好食只係粥
(非會員)
2006-01-22 478 瀏覽
唔係推介既食店,因為近酒店先去!!都幾多人!!一行5人叫左大水蟹粥($90),炒牛河,xo炒麵,炒菜,芋頭鮮雞煲~~個粥個個讚好!!我地問伙計好咩好介紹.佢\就傻頭傻腦咁!!叫我地食炒牛河,話出名!我地都冇咩所謂,因為茶記咁都應該唔會有咩出名野!!但係個牛河就出奇地咁香口!!其實真係唔一定要推介既餐\廳先至好食!!
2005-12-11 337 瀏覽
之前食左個葡餐lunch有D滯,所以夜晚食粥麵算數.見到係附近有間賣竹升麵,於是行去試下.去到見到都好多人,又見很多檯都有叫粥,都應該唔差卦?!於是叫左油菜及第粥,豬什粥同雲吞麵.一試之下,個粥好香同好棉,仲有瑤柱添!豬什同及第D料好新鮮同幾多下,真係好正!雲吞麵就冇水,都算幾好又唔\"林\",但相比之下粥品就出色好多.另外,呢間店下午五點至開舖!!早到只會白行!!
2005-10-24 253 瀏覽
七月到Macau 試過:Crab congeeSpicy salt frog Wanton鵝腸(新鮮無發水)All dishes are tasty and only cost MOP$120. I went there based on a tourist board map. You may be hesitate to get in when you pass its shop front.
七月到Macau 試過:
Crab congee
Spicy salt frog
Wanton
鵝腸(新鮮無發水)
2005-09-21 176 瀏覽
肥仔文~真係不得不講呀!!!話說上星期我同6個朋友一齊去左MACAU 玩左2日~ 第一晚搭的士o既時候,問c機食宵夜有咩好介紹,佢話"肥仔文"wo!咁我地就聽佢講去下啦~點知肥仔文距離我地間hotel都幾遠下架~去到啦~極多人~以為d野食都係普普通通啦~點知...食落先知原來係正野!!我地叫左士油王炒麵,雲吞麵果d,都ok架~之後見到隔離食粥wo!好似好好食咁,就叫左碗雞粥食啦!聽住~係超級好食!!d粥煲到好棉,d雞又勁滑...真係好食到呢..我d frd個個都話"正"~仲想買返hotel食天~第2晚走喇..點知個個都話想返去食多次雞粥,遠都唔緊要wo!可惜丫~我地要趕船第2日返工,去唔到lu~不過,下次去macau,我地一定一定會再去肥仔文度!因為...實在太正喇~~點解冇人開評架? impossible!!
肥仔文~真係不得不講呀!!!
咁我地就聽佢講去下啦~
點知肥仔文距離我地間hotel都幾遠下架~去到啦~極多人~
以為d野食都係普普通通啦~
點知...食落先知原來係正野!!
聽住~係超級好食!!
d粥煲到好棉,d雞又勁滑...
真係好食到呢..我d frd個個都話"正"~
仲想買返hotel食天~
第2晚走喇..
點知個個都話想返去食多次雞粥,
遠都唔緊要wo!
可惜丫~我地要趕船第2日返工,
去唔到lu~
實在太正喇~~
點解冇人開評架? impossible!!