2019-08-03 1281 瀏覽
難得平日唔洗返工,就去下星期六日要排隊嘅華星食下早餐啦~牛尾湯通粉可能改錯名,雖然有好多粒牛尾,但完全都無牛尾味,只有雜菜味,叫雜菜通粉可能好啲😂😂唯一嘅優點就係份量夠多,食完飽晒~火腿通+炒蛋多士+奶茶通粉是偏硬,食完喉嚨會口渴,可能湯底有好多味精炒蛋係好香滑,但可能奶同油太多,配埋兩塊鬆軟嘅厚多士,食食下都好滯。奶隻杯嘅外貌幾可愛,奶茶飲落同樣唔錯,香滑,茶味濃。平均早餐都係三十幾四十蚊左右,但份量大,所以都算大份抵食,唔太但肚餓可以兩個人分。
難得平日唔洗返工,就去下星期六日要排隊嘅華星食下早餐啦~

牛尾湯通粉

火腿通+炒蛋多士+奶茶
通粉是偏硬,食完喉嚨會口渴,可能湯底有好多味精

奶隻杯嘅外貌幾可愛,奶茶飲落同樣唔錯,香滑,茶味濃。

$40 (早餐)
2017-02-28 2636 瀏覽
軟硬沙爹牛肉堡麵包烤的外酥內軟正是我喜歡的口感沙爹內餡香濃份量剛好吃完有意猶未盡的感覺鴛鴦冰和凍奶茶一般般黑松露炒蛋多士炒蛋認真厲害配上黑松露特有的香氣就是多士如果烤的酥一點會更好以上
軟硬沙爹牛肉堡

多士如果烤的酥一點會更好

以上
2016-10-26
2015-09-04 3565 瀏覽
黎左澳門做野年半, 發現澳門係冇正正常常, 普普通通既常餐ga !!真係係唔會有沙嗲牛肉公仔面, 火腿奄列, 多士...係冇既 !!一係唔會係一個餐有唒, 分開叫唔該所以, 今日難得行行下比我搵到一間華星 !! 真係好開心~ 搵返HK既味道咁難得當然叫返個常餐啦~!! 留置其實唔係咁顯眼, 不過都要等位!但...我地肯搭台, 好快有位姐~常餐既蛋, 一如以往 ...滑 ! 香 ! 同都算大份既 !多士。。。當然係厚多士啦火腿2小片... 意粉味道都OK ~跟住叫左杯熱朱, 唔洗加錢wor, 正 !跟住老公叫左個蕃茄豬扒意...好味 ! 不過唔記得左影相以為鮮奶紅豆係紅豆冰, 叫左先知係一碗既dessert不過 ! i like it wor !! 我覺得好味過紅豆冰, 因為唔係太凍 ! 紅豆又超多 !

一係唔會係一個餐有唒, 分開叫唔該
所以, 今日難得行行下比我搵到一間華星 !!
真係好開心~ 搵返HK既味道
咁難得當然叫返個常餐啦~!! 留
置其實唔係咁顯眼, 不過都要等位!
但...我地肯搭台, 好快有位姐~
常餐
多士。。。當然係厚多士啦

火腿2小片... 意粉味道都OK ~
跟住叫左杯熱朱, 唔洗加錢wor, 正 !

跟住老公叫左個蕃茄豬扒意...好味 ! 不過唔記得左影相
鮮奶紅豆
以為鮮奶紅豆係紅豆冰, 叫左先知係一碗既dessert
2015-09-04
5 分鐘 (堂食)
鮮奶紅豆
這名字聽過很多遍了,不過每次在香港都覺得有很多東西可吃沒那個衝動跑去吃炒蛋,直到它在澳門設有分店 雖然網絡上的評價很兩極但還是有朋友向我們推薦它,為了讓 Andy 熟悉這邊路況就嚷著要過來 (其實是我找藉口店裡兩層的空間很寬廣,平日中午繁忙時段,要找個位置也難!最後我們是需要併桌的~ 大家都快快吃完就跑走也無所謂啦價格跟澳門的茶記差不多,也有套餐的選擇聽說這邊的炒蛋很好吃 蛋料理控的我就選了有它的套餐常餐!﹝MOP$44﹞選了炒蛋跟多士配叉燒意粉做得非常滑溜帶淡淡的牛奶香氣,同時設有貴價版的松露炒蛋也是人氣之選厚厚的多士很酥脆抹上冰凍的奶油 簡單但滋味卻不賴~叉燒意粉只有3片叉燒 薄弱得近乎無物,意粉軟硬偏軟份量又少...女生都吃不飽 更何況是男生呢~炸雞腿﹝MOP$19﹞上茶記我最愛吃炸雞翅雞腿,略帶油份但還可接受酥酥脆脆的雞皮 肉質微彈嫩滑,好像沒怎麼調味過只吃得出鹹香喜歡這純樸不花巧的味道附餐的奶茶及鴛鴦冰﹝MOP$24﹞什麼是鴛鴦呢?!問問服務生才知道是紅豆及蓮子的組合很新奇有趣就點來嚐嚐,加入黑白淡奶的味道~ 綿密大顆的紅豆 香甜軟腍的蓮子 不止好喝也好吃在澳門我倆常喝到不滯

這名字聽過很多遍了,不過每次在香港都覺得有很多東西可吃
店裡兩層的空間很寬廣,平日中午繁忙時段,要找個位置也難!
最後我們是需要併桌的~ 大家都快快吃完就跑走也無所謂啦
價格跟澳門的茶記差不多,也有套餐的選擇
聽說這邊的炒蛋很好吃 蛋料理控的我就選了有它的套餐
常餐!﹝MOP$44﹞選了炒蛋跟多士配叉燒意粉
厚厚的多士很酥脆抹上冰凍的奶油 簡單但滋味卻不賴~
叉燒意粉只有3片叉燒 薄弱得近乎無物,意粉軟硬偏軟
份量又少...女生都吃不飽 更何況是男生呢~
酥酥脆脆的雞皮 肉質微彈嫩滑,好像沒怎麼調味過只吃得出鹹香
喜歡這純樸不花巧的味道
在澳門我倆常喝到不滯的奶茶 這家是來自香港的應該有水準吧,果然 茶香濃醇又滑順 可以續嗎??
吃不飽的 ~ 看來...下次我會為了鴛鴦冰 炒蛋再訪,但套餐就不必了
離開時才看見澳門獨有的餐牌 也可以來嚐嚐...加入葡式元素的餐點很特別

2014-07-01 3243 瀏覽
來自香港的過江龍華星冰室登陸出名茶記水準高的澳門。一較高下,會擦出甚麼火花?這天來到華星門外已見人龍,老實說興致已立刻減半,幸好等候時間不算長,十來分鐘眨眼就過去⋯樓高兩層,店內擠滿食客與伙記。刻意營造出的舊式茶室風貌裝潢與簇新的傢俱和強勁的冷氣形成一種微妙的衝突感。我們被領至二樓一張靠牆六人枱搭枱就座,同樣的空間好好利用其實可被分割出更多的私人空間,檸檬對這種香港的搭枱文化素來有點抗拒,畢竟在擠擁的空間裡,坐在裡面食客出入時都顯得較為狼狽不便。說回重點:食物餐牌上大字標明,我們用心做奶茶、炒蛋作為奶茶狂熱的檸檬又怎能不試一下。不知是華星奶茶向來偏甜抑或水吧工作太繁忙稍有失手,上枱的兩杯奶茶都甜得嚇人捨棄年年廿五的校長多士,這次選了黑松露炒蛋多士及咖央多士。兩片多士均烘得不夠香脆。咖央多士就像在白方包上塗抹上一層甜甜的咖央醬,無論味道或口感上都無甚層次感。至於炒蛋多士,炒蛋的質感滑溜,黑松露亦提昇了口感的層次,但黑松露香氣欠奉,畢竟要價不低,下次再訪,可能會點炒蛋多士。

說回重點:食物
餐牌上大字標明,我們用心做奶茶、炒蛋
捨棄年年廿五的校長多士,這次選了黑松露炒蛋多士及咖央多士。

兩片多士均烘得不夠香脆。
,下次再訪,可能會點炒蛋多士。
2014-06-29
10 分鐘 (堂食)