2009-07-05 114 瀏覽
澳門一日遊,決定以美味葡國餐結束,本來諗住去酒吧街逛吓,但去到後居然發覺冇咩嘢啱食,沿路見到呢間餐廳,雖然一個人都冇,但服務員哥哥實在太欣勤,所以決定幫襯,並由經理介紹以下菜式:自製麵包:夠熱但未必啱所有人口味,但個蕃咖牛油就做得唔錯.葡式烤乳豬炒飯:今日我哋講過,去完賭場,羸就食乳豬,輸就食豬扒包,皇天不負有心人,我哋一定要食乳豬.乳豬皮估唔到咁脆,啲肉都好夠味,但最估唔到係個炒飯,好乾身,配埋啲葡國香腸一齊炒,好惹味.紐西蘭烤羊扒:好夠羊味配埋有味粉既薯條,個個都話正 忌廉馬介休薯蓉:一路都覺得啲葡國鹹魚好鹹,但呢個薯蓉超好味,啲馬介休居然有鮮味,啲薯蓉又香又滑,一定要試  我哋仲叫左客蒜蓉包嚟點薯蓉添非洲雞:又一個值得推介既美食,少少辣,但皮脆肉嫩,仲可以加辣添可能落雨關係,冇咩人,好夠情調,我哋可以晚晚傾計,渡過一個開心晚上!!

自製麵包:夠熱但未必啱所有人口味,但個蕃咖牛油就做得唔錯.

紐西蘭烤羊扒:好夠羊味配埋有味粉既薯條,個個都話正
 我哋仲叫左客蒜蓉包嚟點薯蓉添

自製麵包配蕃茄牛油
蒜蓉包
烤羊扒(有三件架)
忌廉馬介休薯蓉
葡式烤乳豬炒飯
2009-07-04
自製麵包配蕃茄牛油
蒜蓉包
烤羊扒(有三件架)
忌廉馬介休薯蓉
葡式烤乳豬炒飯
2009-03-25 104 瀏覽
Lunch set 有超好多選擇, 由 MOP49 -60!...包括湯, 主菜, 同飲品!!今日叫咗一個意粉set, 同另加兩個主菜, 因lunch set 無燒乳豬同非洲雞!! 焗肉醬意粉 ~ 買相好得, 味道超得, 好好好味呢!!!葡式燒乳豬 ~ 乳豬d皮脆卜卜, 毎次必定order, 水準無一次失守...good!!非洲雞 ~ 辣汁香不太辣, 雞嫩滑, 有兩個大大薯仔伴蠂, 辣汁點薯仔好味, 如果有一個白飯就不得了喇!!!

焗肉醬意粉 ~ 買相好得, 味道超得, 好好好味呢!!!

葡式燒乳豬
葡式燒乳豬
2008-12-26 89 瀏覽
經一輪research, 終於決定平安夜既晚餐喇!參考完其他人的介紹, 決定點幾樣葡國菜!!炸馬介休, 葡汁焗四蔬, 葡式乳豬炒飯...三樣都迎非常美味, 炸馬介休很香口, 特別喜歡吃炸東西的我,葡汁焗四蔬, d汁好正葡式乳豬炒飯, 呢個係最正架, 乳豬夠香脆同埋多肉, 炒飯超正呢度唔係旺區, 所以比較少人, 可以享受一下寧靜既環境...餐廳內的佈置很有情調, 好好的一晚candle night dinner!
經一輪research, 終於決定平安夜既晚餐喇!

參考完其他人的介紹, 決定點幾樣葡國菜!!
炸馬介休, 葡汁焗四蔬, 葡式乳豬炒飯...

葡汁焗四蔬, d汁好正

炸馬介休
葡汁焗四蔬
葡汁乳豬炒飯
炸馬介休
葡汁焗四蔬
葡汁乳豬炒飯
2008-11-14 47 瀏覽
11/11 我同老公結婚1周年紀念, 諗住試下食葡國餐...我地當晚9:15pm到, 嘩! 得返一檯, 仲要差不食食完...正! 可以包場...哈哈我地叫左一般葡國餐的例牌菜: 麵飽 -- ok, 幾好味 炸馬介休球 -- 炸得幾好味, 老公話好鄉村餸... 烤乳豬配炒飯 -- 乳豬d皮脆卜卜, 好熱好新鮮, d炒飯仲正...哈哈 蒜蓉炒雜菜 -- ok, 正常

我地叫左一般葡國餐的例牌菜:

麵飽 -- ok, 幾好味

炸馬介休球 -- 炸得幾好味, 老公話好鄉村餸...

蒜蓉炒雜菜 -- ok, 正常
  • 烤乳豬配炒飯
2008-10-26 41 瀏覽
星期六與友人到澳門逛逛, 原本打算到一家餐廳吃晚餐, 的士司機卻提議我們到附近的餐廳吃, 因為那家餐廳比較遠離旅遊區, 擔心我們吃飽後會比較難找到5人的士到碼頭那邊, (事實上我們5個人整天也是等了很久才找到5人的士, 見到的總是for 4人的) 因此我們就試試這家葡萄園餐廳吧!到了餐廳, 環境不錯, 很有氣氛, 亦不用等位我們點了葡汁四蔬, 葡式乳豬炒飯, 忌廉焗薯馬介休和非洲雞因為打算之後去食糖水, 所以只叫了幾杯熱茶, 沒有點其他飲品- 葡汁四蔬好味, 很香, 送飯一流- 葡式乳豬炒飯的乳豬脆卜卜的, 有少少肥肉, 不過正因為這些肥肉令它更香, 炒飯味道也不錯, 有點似西炒飯- 忌廉焗薯馬介休(大), 好好味, 有D魚咬下, 冇平時食開D薯蓉咁"溜", 不過細的已經足夠, 因為薯仔吃得多都會"溜", 會好快飽- 非洲雞的味道比較普通, 沒有其他的那麼多驚喜, D 雞肉唔夠滑雖然只是4碟菜, 不過已經令我們吃得飽飽, 糖水也吃不下了下次有機會都想再到這餐廳, 並試試那些酒和甜品

到了餐廳, 環境不錯, 很有氣氛, 亦不用等位

我們點了葡汁四蔬, 葡式乳豬炒飯, 忌廉焗薯馬介休和非洲雞

- 葡汁四蔬好味, 很香, 送飯一流

雖然只是4碟菜, 不過已經令我們吃得飽飽, 糖水也吃不下了

下次有機會都想再到這餐廳, 並試試那些酒和甜品
餐包, 葡汁四蔬, 葡式乳豬炒飯
忌廉焗薯馬介休
餐包, 葡汁四蔬, 葡式乳豬炒飯
2008-09-27 38 瀏覽
因為2pm先到,lunch人潮剛好避過. 環境好, 服務OK. Lunch set 由 MOP49 -60. (MOP60 湯款係龍蝦湯. )龍蝦湯好好味. 主菜揀橙咖喱牛柳條, 橙咖喱味少少甜,唔錯, 但牛柳條唔似真係牛柳, 老牛肉條. 老公食XX牛柳飯(唔記得咩名), 牛柳好嫩, 可以. 跟Set 甜品Jelly, 有d'行貨'
  • 龍蝦湯
2008-04-28 36 瀏覽
黎澳門之前一天打電話訂枱, 因為有朋友放工先黎所以訂了8:45PM, 黎到已經剩番三, 四枱客. 呢度裝修好歐陸, 我地坐近窗口, 幾舒服同好有情調. 正頭痛唔知食乜, 有位Waitress走黎介紹一個四人套餐俾我地, 八百幾蚊包四位咖啡/茶及木糠布甸, 仲有四杯紅/白餐酒, 個女待應仲好好人話送多一位大甸俾我地, 真係幾抵, 所以就叫左. 個餐有煙三文魚沙律, 牛仔骨, 焗青口, 蒜蓉/芝士開邊蝦, 焗魚同炒雜菜, 因為我地五個人, 故另外叫了葡國乳豬跟炒飯同一杯Coffee. 樣樣食物都好好味, 特別係牛仔骨, 蝦, 青口同乳豬, 木糠布甸亦好正. 呢度所有server都好nice好好, 我地order食物時亦提醒我地分量以免叫得太多. 埋單一千多, 比起木偶同法蘭度, 呢度同船屋真係好好多.

2007-11-13 18 瀏覽
環境:好HIGH CLASS.環境優雅,有時是燭光晚餐,VERY GOOD!!!!!!!味道:超好食!!忌廉焗馬介休不會太鹹,葡式乳豬炒飯的乳豬燒得很香,皮脆卜卜的, 炒飯是全澳門最好事的西炒飯.非洲雞很香又不會太辣,薄荷特飲非常好喝,不會太甜.服務:十分好,那裡會有侍應招呼你,又會告訴你你應該ORDER大若多少食物.GOOD!!抵食:如題目,物超所值,比起坤記/木偶好N倍.乾淨:乾淨過屋企/HOTAL.P.S.記得先BOOK位,費是去到要等位
抵食:如題目,物超所值,比起坤記/木偶好N倍.
乾淨:乾淨過屋企/HOTAL.
P.S.記得先BOOK位,費是去到要等位
2006-07-12 57 瀏覽
A little bit expensive when order normal foods, expensive for barbecue pork because 98 dollars for 6 small barbecue pork only and not provide drink water.
2005-05-09 22 瀏覽
呢間餐廳係我第一次去澳門搵男朋友個時佢帶我去食既,都係係佢公司附近.環境浪漫,比公雞及小飛象還好!食物水準亦不俗!價錢合理!
環境浪漫,比公雞及小飛象還好!
食物水準亦不俗!
價錢合理!
2004-04-04 22 瀏覽
這裏的環境唔錯, 但價錢就貴了些, 這次我叫了"葡式乳豬炒飯", 好好味, o的乳豬好脆,不同傳統乳豬咁!! 還有這裏服務態度都好有禮貌.下次我來澳門, 都會最去多次!!