2012-11-06 274 瀏覽
去左官也街搵食,屋企人想食中菜見到誠昌張POSTER 個水蟹粥好吸引又咁多明星合照,決定試一試。。點知。。平日唔洗等位。。我地四個人叫左: 水蟹粥(大)坐低五分鐘唔夠就上檯,味道OK......都算鮮甜。但係成窩粥得D好零零碎碎既蟹腳仔再加一個蓋。$180 一窩蟹粥,唔值 酥炸墨魚丸+鯪魚球墨魚丸+鯪魚球味道唔錯. 可惜上檯時已經唔熱,炸皮已經唔脆。瑤柱扒生菜正常.......唔突出荷葉蒸走地雞(半隻)雞肉都算滑, 不過好咸好油干燒伊麵最後呢一味.....干燒伊麵......上檯時已經同屋企人你眼望我眼.....點解個賣相可以肉酸成咁!! 好......比個機會佢, 試食埋先講.....呀.......好難食呀!! 無味, 淋哂(好似水浸伊麵),無料 (干燒伊麵我唔EXPECT有好多料,但係唔係得三四條金菇)!忍唔住同返個阿姐講......佢同我地講話 ”係咁架WO“.........之後唔出聲!要我地出聲話換過.....佢只係話 “幫你地加埋D味”.........咁好啦.......我屋企人想食麵.......5分鐘後再上檯,真係只係加左D味(豉油),再睇真D.........個底

平日唔洗等位。。我地四個人叫左:

水蟹粥(大)

酥炸墨魚丸+鯪魚球

瑤柱扒生菜

正常.......唔突出

荷葉蒸走地雞(半隻)
雞肉都算滑, 不過好咸好油

干燒伊麵
無味, 淋哂(好似水浸伊麵),無料 (干燒伊麵我唔EXPECT有好多料,但係唔係得三四條金菇)!忍唔住同返個阿姐講......佢同我地講話 ”係咁架WO“.........之後唔出聲!要我地出聲話換過.....佢只係話 “幫你地加埋D味”.........咁好啦.......我屋企人想食麵.......5分鐘後再上檯,真係只係加左D味(豉油),再睇真D.........個底好多黑色一點點好似鑊燶既野!咩事呀,咁都拎的出黎比人食!
.........我地已經廢事再出聲,只係我地永遠唔會再幫襯!

總括黎講, 餐廳食物選擇少唔緊要。。就係因為選擇少。。我會其望每一道菜都係精心煮既。。。 可惜佢地做唔到!
一間無誠意可言既餐廳,無可能再有下一次!
2012-11-05
2012-10-23 105 瀏覽
Group of friends decided to take a mini break in Macau and celebrate someone's 2Xth birthday. After the Winnings from the casino we decided to try this place out and we actually walk from Venetian... took us about 25 mins... hahahaOk... the food was decent... first thing first we have to order the famous crab congee... it tasted good with a good handful of crab bits inside... i would say above average...Love the 'Golden Prawn' the sauce and the freshness of the prawn... one of my girl friend pr
正... above average
Love the 'Golden Prawn'
正... Soooo Goooodddd!!!
the sauce and the freshness of the prawn... one of my girl friend practically licked the plate clean... hahaha... and my first time tring
正- bloody AMAZING!!!!!!
deep fried frogs... i mean i had frogs before but this deep fried with salt and pepper... lush...
7 of us ordered so many dishes... total 7 dishes with congee i think we ordered some oyster noodles too but it quickly disappeared before i had a chance to turn on my phone lol...
one dish i sure will never forget is the eel... 3 out of 7 of us dont eat eel... but the staff didn't tell us about the size of the eel is depending on the head count... and the dish is huge... and guess how much? bloody $700 just for one eel... ridiculous right!!!!!!
I had one... meat is very tender... but... EXPENSIVE!
apart from that... food here is on a little high side... but i think i will come with my parents again as i can't forget the salt and pepper deep fried frog...
題外話/補充資料: the staff wasn't very friendly at all... so dont expect any 'good customer service' here...
2012-10-18
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
正... above average
正... Soooo Goooodddd!!!
正- bloody AMAZING!!!!!!
  • salt and pepper deep fried frog...
我不是第一次光顧此餐廳。回想第一次光顧,是朋友帶我來。之後到訪澳門,偶意也會到此餐廳進食。餐廳就在官也街,食完又可逛一下官也街,買手信。交通方面:銀河酒店有免費穿梭巴士來回,由銀河酒店步行至此都很近,只需約十分鐘。店舖有兩層,但有時在午市或晚市的繁忙時段,客人都可能要在店外等候。如果不想等得太久,也可預先訂位。今日來光顧的客人不多。樓下尚有兩張細枱,樓上都有兩張大枱。我們只是兩個人,侍應指示我們坐在樓下對正門口的細枱。但因對正門口的關係,少不免會影響食慾,我不想選擇它,遂走上樓上。剛巧也有兩位客人,正上樓中,走在我們的前面。樓上的侍應安排了他們坐在一張約可坐六人的細枱。隨後,侍應也著我們坐於同枱。坐下後,我見還有兩張大枱是未有客人的。我遂轉往旁邊的大枱坐,但侍應表示不行,著我們需要繼續搭枱。在無可奈何的情況下,只好點菜了。我們點了細水蟹粥及炸墨魚丸細水蟹粥 ~ $130, 墨魚丸 ~ $80我在上年三月來過,這兩樣東西都只是共約 $160 ,現在要二百多元了,好像有點貴!水蟹粥味道尚可,有甜味,帶有蟹黃在粥內。炸墨魚丸香口,但一碟十二粒就要 $80 ,有點不抵食。服務方面就真的差,有枱
我不是第一次光顧此餐廳。
回想第一次光顧,是朋友帶我來。
之後到訪澳門,偶意也會到此餐廳進食。

餐廳就在官也街,食完又可逛一下官也街,買手信。

如果不想等得太久,也可預先訂位。

今日來光顧的客人不多。
樓下尚有兩張細枱,樓上都有兩張大枱。

我們只是兩個人,侍應指示我們坐在樓下對正門口的細枱。

剛巧也有兩位客人,正上樓中,走在我們的前面。
樓上的侍應安排了他們坐在一張約可坐六人的細枱。
隨後,侍應也著我們坐於同枱。

坐下後,我見還有兩張大枱是未有客人的。
我遂轉往旁邊的大枱坐,但侍應表示不行,著我們需要繼續搭枱。

在無可奈何的情況下,只好點菜了。
我們點了細水蟹粥及炸墨魚丸
細水蟹粥及炸墨魚丸
細水蟹粥 ~ $130, 墨魚丸 ~ $80

水蟹粥味道尚可,有甜味,帶有蟹黃在粥內。
炸墨魚丸香口,但一碟十二粒就要 $80 ,有點不抵食。

服務方面就真的差,有枱沒有客人坐還需要客人搭枱。
我在離開時,其中一張大枱依然未有客人坐過的。

此外,在點菜時,侍應也口黑臉黑。
全程都欠缺笑容。

瀏覽這間食店的過去食評,均有多次提到服務差。
顯然服務必需改善,否則,我都不會再來了。
2012-10-10
  • 水蟹粥
  • 炸墨魚丸
2012-10-13 32 瀏覽
關於誠昌,聽過太多大不如前今非昔比等等評語,我從未幫襯過無從比較,它的盛名也早已轉成臭名,在沒包袱,期望下一試,結果喜出望外. 先來一碟椒鹽鮮魷,味道有水準,這是相當穩陣的一道菜,要煮得難吃並不容易,第一道關卡設得低,過關,主菜來了,水蟹粥一小窩,蟹黃只稀疏分散在一小窩內,另有一小隻水蟹,觀感是普通的,粥入口夠綿,零星的蟹黃也發功,鮮,甜無比,或許我真的未見過大蛇痾尿,這一口粥美味如斯,傳聞大不如前的前,今非昔比的昔究竟高至何等水平呢?生不逄時無從稽考.
2012-09-26 155 瀏覽
這次和同事到澳門一遊,剛到埗便立即前來吃水蟹粥。抵達店前的時候這裡剛開門,所以我們可以不需要等位便可直接入座。因為還要留肚吃其他食物,所以我們只點了一窩小的蟹粥,雖然侍應還有向我們推銷其他食品,但我們婉拒後也沒有黑面。蟹粥內有一隻不太大的水蟹,粥的顏色不太黃,只有一點點蟹黃在粥內,比我想像中有點出入。而味道也不太鮮甜,只是一般,不算很出色。另外由於是水蟹的關係,所以也沒有太多肉可以吃。這裡吃的不太飽肚,但也不打緊,我們再往下一站去。
水蟹粥
水蟹粥

這裡吃的不太飽肚,但也不打緊,我們再往下一站去。
2012-08-07 151 瀏覽
嚟過氹仔幾次, 因聽說水蟹粥只屬一般, 所以以前都冇諗過食, 但今次同男友來, 他嚷著要吃, 反正未食過, 就抱著一試無妨的心態嚟食個晏適逢七一, 成條官也街都係遊人, 差唔多間間食店都要等, 呢間實冇例外留名等了半個鐘, 期間就周圍逛逛, 坐低有得食都成兩點了兩個人叫了:細水蟹粥($13x) - 得半隻蟹......成百三蚊一窩粥連一隻蟹都冇, 隻蟹仲要唔係好大隻 好彩粥底都還入到口, 隻蟹都ok新鮮, 兩個人每人有三碗食炸鯪魚球($5x) - 有十二粒, 都幾好味又唔鯹, 不過只有黑醋, 冇香港食開的'蜆蚧醬'冇加一, 不過亦都冇乜服務, 試過就算了, 到此一遊only~

留名等了半個鐘, 期間就周圍逛逛, 坐低有得食都成兩點了

兩個人叫了:
半隻水蟹粥
好彩粥底都還入到口, 隻蟹都ok新鮮, 兩個人每人有三碗食
炸鯪魚球

2012-07-01
30 分鐘 (堂食)
炸鯪魚球
2012-07-09 33 瀏覽
自從自由行去埋澳門﹐澳門名店價錢大大大提高﹐質素反見下降。一行兩人﹐叫左花甲水蟹粥 大酥炸鯪魚球啤酒水蟹粥:料唔夠。蟹腳幾隻﹐蟹羔唔夠多。鯪魚球:不新鮮不過 OK花甲: 料﹔新鮮﹐無沙﹐但煮得一般一人兩舊水左右名過其實﹐無下次。

自從自由行去埋澳門﹐澳門名店
價錢大大大提高﹐質素反見下降。

一行兩人﹐
叫左花甲
水蟹粥 大
酥炸鯪魚球
啤酒

水蟹粥:料唔夠。蟹腳幾隻﹐蟹羔唔夠多。
鯪魚球:不新鮮不過 OK
花甲: 料﹔新鮮﹐無沙﹐但煮得一般

一人兩舊水左右

名過其實﹐無下次。
2012-06-18
2012-07-07 54 瀏覽
同男朋友去澳門旅遊,上網見到有網友推介依間食店既水蟹粥幾好食,而且好似幾出名諗住特登搭車去試一試所謂"出名"既水蟹粥當我地係門口排緊隊既時候.見到個門邊貼滿晒食評同推介,仲以為信心有保證.唔會差得去邊入到去之後,我同男友淨得叫左個細水蟹粥.(都要成百幾蚊,好貴)個個店員竟然用1d不悄既眼神望一望我地(好似嫌我地叫得少野食咁)當個蟹粥黎左之後.對依間鋪完全地失望個蟹粥無咩味.同張相入要個碗黃甘甘既粥好大出入成碗粥得幾隻蟹腳,同1d零零碎碎既蟹羔真係完全唔值130依個價囉!仲要無啦啦埋單貴左2蚊.最後先發現原來個包爛鬼紙巾都要收錢!!

諗住特登搭車去試一試所謂"出名"既水蟹粥

當個蟹粥黎左之後.對依間鋪完全地失望
個蟹粥無咩味.同張相入要個碗黃甘甘既粥好大出入

成碗粥得幾隻蟹腳,同1d零零碎碎既蟹羔
真係完全唔值130依個價囉!
仲要無啦啦埋單貴左2蚊.
最後先發現原來個包爛鬼紙巾都要收錢!!
2012-07-05
10 分鐘 (堂食)
(非會員)
2012-06-01 23 瀏覽
真的很出名,但我相信不是出名的好,是出名的差,四個字“極度難食”,水蟹粥無味,豬肝豬腰得幾片,最好食係鮑貝西蘭花,不值一試,跟以前真的差很遠很遠,而家仲要勁貴,講完!
真的很出名,但我相信不是出名的好
2012-05-30
2012-05-21 24 瀏覽
今次同朋友去食, 叫左細鍋水蟹粥, 炒花甲, 椒盬鮮魷同少西生菜水蟹粥真係好正, 好有蟹味! 有好多碎殼.. 3個人食一細鍋已經好飽, 每人有3-4碗炒花甲都好好味, 不過細隻左D椒盬鮮魷好多蘇, 好少肉, 不過都OK GE, 因為已經好飽GE關係.. 所以真係食唔哂...另外叫左支蔗汁.. 好甜.. 太甜...

炒花甲都好好味, 不過細隻左D

另外叫左支蔗汁.. 好甜.. 太甜...
2012-05-20
2012-05-13 27 瀏覽
趁澳門一日遊到誠昌食水蟹粥, 其實可選擇的東西不多, 大部分的菜式很普通但又頗貴, 所以只點了出名的水蟹粥和蒸大鱔. 水蟹粥 (細) - 兩個人, 所以點細, 因為係水蟹, 所以肉不多, 但OK 甜. 但$130 真係幾貴!蒸大鱔 (1/3 份) - 1/3 份但都頗多吓... 鱔係幾肥同彈牙, 蒸得唔錯. 但夏日炎炎食肥鱔真係幾膩. 時價關係, 所以到埋單先知1/3 條鱔都要$260. 响香港真係老虎斑都食到, 食碟鱔都咁貴, 真係over-priced!另外, 佢地提供嗰包紙巾原來係要收錢! 一包印滿誠昌廣告既紙巾收我$2! 如果係tempo, 我覺得俾你無妨, 但你賣廣告重要收我錢, 兼我食緊幾舊水一碟魚你都同我斤斤計較收兩蚊, 真係俾得唔"鋸"! 只好認自己笨咗, 相反隔離枱個大陸人點完菜就叫佢地退走包紙巾, 佢地真係醒過我! 定係大陸人好清楚呢啲手段?

2012-05-12
2012-03-20 35 瀏覽
成日話去氹仔要試蟹粥,但成鍋粥,人少好難有機會入去試,今次多些朋友,儘管入去試試。粥底都算綿,有蟹味,有部份似鹹蛋黃既碎蟹膏,但又唔覺佢好似旅遊書寫得甘足料,枱枱都叫蟹粥,會唔會真係逐枱同你精心炮製? 我地見佢地員工既"服務態度"(如果稱得上的話~),就覺得這間店無可能甘好心機!頂多每鍋執點蟹腳,同加塊顯眼既殼! 但吃後覺得口乾,相信一定下了味精。除了蟹粥,我們也點了鮑貝扖西蘭花及鯪魚球,墨魚丸。鮑貝扖西蘭花都算ok,份量都夠,只是茨汁太多。鯪魚球,墨魚丸是三樣中最好食,雖然一定不及祥記的酥香,但都算乾身彈牙,連平日不喜墨魚丸的我都覺得他做得不錯,比鯪魚球出色。
除了蟹粥,我們也點了鮑貝扖西蘭花及鯪魚球,墨魚丸。
鮑貝扖西蘭花都算ok,份量都夠,只是茨汁太多。
2012-02-02 18 瀏覽
那天同幾位朋友揸住旅遊書推介誠昌去食午餐,於是蒙名而來去試食所為出名菜:蟹粥(無味),炸鯪魚球(唔新鮮,凍左。相信整定左好耐),及瑤柱炒菜(大排檔會有煱氣過佢)。由一開始食第一道餸到最尾都驚嚇十足,連埋單比錢都驚嚇埋($744),肉赤到不得了。最終評語:又貴又唔好食,服務差!
2012-01-26
2012-01-24 57 瀏覽
龍年除夕到澳門渡歲,看5點埸太陽馬戲團ZAIA和飲飲食食。0805早船去,10點前到了威尼斯人,因午飯打算到官也街誠昌吃水蟹粥,所以只想略為吃點早餐,去到威尼斯人Food Court,很多店舖還未開門,最後選了海皇粥店,吃什麼不用提了,結論是雙倍價錢,一半質素。奈何那時候它還是最多人光顧的一家呢。在威尼斯人取了馬戲團門票,逛了一會。再乘車到Galaxy,裡面開了Asia Food Court,又有一家香港名牌茶餐廳 -- 翠華,整體看來比Venetian 的檔次較高,質素較好。但未有機會一試。11時半左右從Galaxy走到官也街,當時遊人不多,經過誠昌看見職員正在用膳,在附近遛達了一會。官也街,典型遊客區,街道很短,主要是賣手信的商店和食肆,無甚可觀。未到12點,誠昌開始營業,上了閣樓(或二樓)坐下,餐牌選擇不多。雖然在Open Rice 的食評諉譽參半,但還有一些好評,所以還得給它一個機會。首選是水蟹粥,一行4人,伙計提議大的水蟹粥 ($160),另外因為晚上訂了MGM盛事的自助晚餐要留肚,只點了老婆想吃的炒花甲($55)再加瑤柱扒生菜($60)。水蟹粥很快就來到,賣相一般,雖然沒有
澳門氹仔官也街外望
餐單
水蟹粥很快就來到,賣相一般,雖然沒有期望會有像餐牌印圖那個樣子,要做到相中的蟹粥,那隻蟹可能要好幾百蚊,但還是差太遠而有點失望。味道呢還算清甜。據單張解釋,水蟹粥其實不單用水蟹,還加入羔蟹和肉蟹烹調。在粥內果然找到如蟹子大一點金黃色的蟹羔,粥底亦呈淡黃色,但蟹羔硬實無味。一些食評指粥內下了大量的味精,我則沒有這種感覺。份量方面,有9碗,為一般酒樓盛白飯太一點的碗。不足之處是粥不夠熱,當曰氣溫下降至10零度,有碗滾熱辣的粥吃下去,感覺自然良好。此外粥底不夠棉滑,難望香港上環生記的項脊。多攪幾下,就有水汪汪的感覺。隻蟹細隻之餘,缺蟹拑,肉少而"削"。結論是名過其實,那個價錢在澳門,甚至在香港都應可享受更高的質素。
餐牌水蟹粥樣板
應該叫做"小"蟹粥
另一個豉椒炒花甲賣相麻麻,並沒有引到我動筷,在外面吃過太多有沙和太熟的炒蜆,所以已很少會吃了。老婆和大女都說好吃,公道點,不去評論了。
賣相普通
至於瑤柱扒生菜則乏善足陳,只是淥西生菜加個瑤柱芡。至弊瑤柱是BB級數,放久了生菜又出水,影響食味。
埋單計數無需加一、茶介或小食但加$2紙巾合共$277。像很多出了名的傳統食店一樣,應不愁生意的,但價錢變得進取,出品沒有進步,容或有下跌之虞,加上客人較高的期望,難有驚喜,只能啃老本下去。我還會再來嗎一次足矣!

2012-01-22
澳門氹仔官也街外望
2012-01-04 28 瀏覽
咁出名,就試下!水蟹粥(細)﹣要等成30分鐘,沒有蟹味,沒有任何鮮味墨魚丸球 ﹣ 沒什麼特別! 白灼肝腰腸 ﹣ 份量太少,沒什麼特別包貝西蘭花 - ok 啦!四人食,成$300多元出了名,就差了!
咁出名,就試下!

水蟹粥(細)﹣要等成30分鐘,沒有蟹味,沒有任何鮮味
墨魚丸球 ﹣ 沒什麼特別!
白灼肝腰腸 ﹣ 份量太少,沒什麼特別
包貝西蘭花 - ok 啦!

四人食,成$300多元

出了名,就差了!
2011-12-30