2024-09-16
今次來到新濠天地內一間中餐廳 金映閣 ,呢到午市以點心燒味、懷舊籠仔蒸以及小炒為主,到晚餐時段有一系列粵菜供應,有新鮮海鮮、啫啫煲、澳門特色菜等。因豆沙獅頭包關注佢地一段時間,剛好比我發現到外賣平台上有以下抵食套餐,即刻入手一份。平時兩個人想食中菜好難叫好多餸,幾鐘意推出呢種雙人套餐👍,將經典菜式一次試晒。▼金映閣經典雙人套餐 搶購價$525海膽金錢蟹盒蜜汁黑豚叉燒金沙紫蘇鹹蛋蝦紅燒自製黑豆腐鹽水菜心浸魚滑原隻鮑魚福建燴飯楊枝甘露燉雙皮奶 2份包一壺茶▼首道前菜 #海膽金錢蟹盒 ,炸到十分香脆可口,隱約可見包係入面海膽,增加風味。.成晚最有驚喜絕對係以粵式荔枝木燒出來 #蜜汁黑豚叉燒 ,肥瘦適中,又唔會膩,肉質軟嫩。.金沙紫蘇鹹蛋蝦 蝦身上細沙狀陣陣鹹蛋黃香味,炸到連蝦殼可以一齊食,略嫌蝦肉唔夠爽,不過真係幾香口惹味。.原煲黑豆腐既紅燒汁適合撈飯,黑豆腐柔軟嫩滑,感覺比平時豆腐更香。.食到呢到開始七八成飽,福建燴飯先開始上場,原隻鮑魚放面,有蝦肉粒、干貝、冬菇粒等配料,滿滿香濃海鮮羹包住每粒飯,食到尾唔會乾身。.甜品係一人一份楊枝甘露燉雙皮奶,上層酸甜楊枝甘露,配香滑雙皮奶,
▼
原隻鮑魚福建燴飯
楊枝甘露燉雙皮奶 2份
包一壺茶
▼
甜品係一人一份楊枝甘露燉雙皮奶,上層酸甜楊枝甘露,配香滑雙皮奶,另有芒果果肉和西米等配料,增加口感,甜度適中。環境舒服,周末晚餐時間算安靜,同場好多都係一家人過來食飯。以今餐套餐來講都好抵食,每道精緻,份量足,兩至三人都夠食。
_
⭐️ 餐廳兩個入口,一邊位於賭場內,另一邊一家大細一齊入