2024-11-11
澳門嘅大三巴附近後巷竟然有間冇乜人但又好有feel既刨冰店🤫依間舖既裝修日系風,格局用左大地色系,入到去個氣氛感覺都好柔和悠閑☺️,成間店都好適合打卡。宇治抺茶雪花冰🍵雪花冰同一般刨冰嘅最大分別就係雪花冰個口感食落好綿密🐑。個雪花冰賣相幾得意,上面有個貓爪形既餅同小丸子🍡,然後再加埋附送既一個迷你刨冰專門店嘅cute cute牌仔🥰。整體拍得上Shari Shari🍧,抺茶味食落勁濃郁,濃得嚟又唔會去到好苦果隻,再加上牛奶味🥛,成件事好似係「食」緊matcha latte🍵咁🫶🏻,同佢俾嘅醬份量唔少🤩,唔係淨係得外層先有抺茶醬,食到入去內層嘅冰都仲有抺茶醬,唔會怕食食下冇味。😋反而你覺得唔夠味仲可以加佢額外提供嘅煉奶🍼,但個人覺得唔加都好夠味👍🏻玄米茶🫖食冰食到咁上下個人開始有啲凍就係時候飲返壺暖笠笠既茶☺️,佢一壺過俾你自己倒落個杯度飲,可以令壺茶更容易keep到個溫度♨️。好香玄米味,而且飲落有回甘,最重要係一飲完真係成個人暖翻曬,又可以再坐喺間舖耐啲🤭。決定好下次過澳門可以再嚟依度坐下,舒服嘅空間加上好味嘅刨冰,絕對係悠閑嘅一日😌。
宇治抺茶雪花冰🍵
雪花冰同一般刨冰嘅最大分別就係雪花冰個口感食落好綿密🐑。
玄米茶🫖