2010-09-21
Day 2勁食之旅第3站 - 榮記豆腐花一早plan好,行到咁上下就會熱辣辣,要食番D凍野降溫~源住大三巴左邊啲細街仔,行左大約10分鐘左右,都唔難搵。坐抵之後,望下個餐牌,原來仲有好多野食架,不過呢到號稱豆腐花係「全澳門最滑」,當然要黎幫襯下啦~不過好奇怪,點解個豆腐花係奶白色啲? 入口仲有陣奶味? 我同Cobi爸四眼互望…再望下個放豆腐花個凍柜,竟然有罐花奶放響到…? 算我見識少,因為我從來未食過豆腐花會加花奶啲…個豆腐花的確係好滑,不過缺乏質感,好削,好水汪汪,有奶味而冇乜豆香味啲豆腐花的確少見…老實講,呢碗豆腐花令我好失望。「全澳門最滑」? 呢D係唔係叫捉字蚤呢? 點解唔係「全澳門最好味」?比起榮記,香港的公和出色更多!又比蘇小姐老「昆」左添~
比起榮記,香港的公和出色更多!又比蘇小姐老「昆」左添~