2016-07-26 6134 瀏覽
香港近年嚟嘅自助餐愈食愈貴,好小小的質素,以午餐嚟講兩個人最小都要600蚊,晚餐就1500蚊到先埋到單。所以唔係大時大節都唔敢出去食自助餐,自助餐慢慢就變左個奢侈品哈哈。米芝連的食店,相信大家都成日聽到。我聽到呢個名詞就剩係會有兩個感覺,就係貴同超貴。因為呢d食店通常都係d走高檔路線嘅餐廳,食物會有質素d,所以相對就貴d。喺澳門,就會有機會比你以大眾化的價錢食酒店質素嘅嘢。今次就食星際酒店入面的米芝連有星星嘅餐廳,拒嘅午餐係半自助的形式,有個自選湯,主食,頭盤同甜品係自助形式,仲包有杯餐飲。頭盤選擇種類都幾多,刺身已經有4款,食落魚生味道新鮮,特別推薦係希靈魚刺身,好似一早經過醃的處理,味道很好,酸酸甜甜的,咬落又好爽,好味。另外,值得一提的係拒個面包,當一嚟到嘅時候,服務員就會按你嘅人數取不同份量的面包比你,入面有幾款不同的。面包都係以最懷舊的火爐焗製的,味道比一般的面包香脆,食落都好食d。主菜通常有5至6款,其中一種係是日燒烤。我通常都會選呢個,每一次都會有唔同款式。今次係燒西冷牛扒,牛扒比較瘦身,燒到外面熟,中間就大概6成熟,顏色仲有點紅,對我來說就差不多了。牛扒會跟薯蓉同幾件青

牛扒會跟薯蓉同幾件青豆,份量不大份,但如果又食頭盤又食甜品,呢個份量就岩岩好。

朋友就選左鰻魚飯,鰻魚大概有半件,飯底就用左蕃茄汁,西式煮法加日式材料,又配合得幾好,朋友大讚好食!
甜品就有唔同款嘅蛋糕,仲有生果。推薦一下個薄荷朱古力慕絲。一啖食落去已經好薄荷,朱古力味都幾重下,甜度適中,口感有d似忌廉,整個嚟講幾好食。
仲有個芒果布甸杯,細細杯,上面有幾粒芒果,芒果當造幾甜下。布甸都幾滑,似係自家製產品,唔似d加啫喱粉的。
如果經開澳門的話,不妨去試一下它d自助餐,相對香港嚟講個價錢同質素都偏高。7個人埋單先1500多元,平均一人200蚊左右,以合理嘅價錢就可以食到星星食府的質素,去邊到塭。