2018-08-21 5846 瀏覽
今次黎到澳門就係為左試下呢間新開業不久,但已聲名遠播既Alain Ducasse at Morpheus. 曾獲米芝蓮星星既Alain Ducasse今次係澳門插旗,傳聞仲話佢勁過Joël Robuchon係澳門既天巢,好奇心驅使下一於黎挑戰下!事先聲名小妹並不是專業食評家,只係業餘鍾意食好野,無係餐牌上既前菜名,佢用一啲法式英文講我聽我真係唔太聽得明,如有不足敬請見諒。講番餐廳嘅環境,係有啲驚喜,由Reception帶你入到去餐廳,個啲好靚既白色燈柱沿路都係,好科幻好迷宮,真係好似拍戲嗰啲場景咁。不過樓底有啲矮,所以有啲壓迫感,都係天巢有氣勢得多!一坐低佢就會推架餐酒車埋黎介紹佢幾支酒比你,再問你飲邊支,無從拒絕。真係以為佢係請我飲,咁緊係唔係啦!我地要左杯Private Label($188)同Rose($360),都好飲既,特別係佢知Private Label真係好唔錯。比起Rose佢比較抵飲。下面張相係Rose,無影到Private Label。倒完杯酒,就上餐前小食。有炸(or焗?)菠菜小雲呑,𥚃面係碎菠菜餡,味道淡淡地。仲有魚生配脆片,塊脆片只係咸咸地無咩味。食完小食就會拎

Pol  Roger  Rose

食完小食就會拎餐牌比你,不過我地係email訂位所以一早睇左個餐牌可以即刻落單。一場黎到緊係叫Signature Menu!

落左單無耐就有人推架麵包車過黎,係你面前好用力咁挖呢舊特製既新鮮法國牛油。可能我哋係第一枱,舊牛油又喺雪櫃拎出嚟冇耐,佢挖到面都紅晒,真係辛苦佢咯!呢架車上另一位主角係呢塊由法國新鮮運黎唔知有幾多穀既麵包(應該多過十穀!)每人只有一少片,應該好名貴。不過片多穀包又真係真材實料,”實的的”的,好飽肚!不過真係好麥好穀,唔係人人岩食。之後先再拎第二盤麵包出黎,有軟包同小法包2款,選擇比較少。盆麵包砌得好靚,好似藝術品咁。

跟住會有青豆凍湯,係一碗充滿住青豆既糊仔。鍾意青豆既你一定會鍾意!
青豆凍湯

成晚既重頭戲就係跟住呢碗名貴既地中海紅蝦凍配金魚子醬。單叫價值1000蚊一份!餐牌話signature menu既佢只係半份,但已經好夠喉。一圈厚厚既金魚子醬,被凍湯啫喱圍住,下面仲有好多既地中海紅蝦剌身,蝦刺身被蝦膏醬覆蓋着,呢個配搭係一絕既,好鮮甜好好味!不過本人覺得Robuchon既魚子醬好食啲。
Pol  Roger  Rose
跟住係蒸鴨肝、車厘子、大黃、烤法式牛油包,呢塊鴨肝做得好出色,入口好軟滑,無平時煎鴨肝既油膩感,而且仲無筋既。我朋友話好好食,食多塊都得!
食完鴨肝,之後有活締手線捕海鱸連魚鱗、翠玉瓜。魚囉,唔係特別出色。個堆綠色野係啲蔬菜囉,無乜美感。
Steamed duck foie gras, cherry-rhubarb, toasted brioche  &  Line-caught sea bass, violon courgettes and redcurrant, cooking jus

佢地上菜動作 好優雅好齊,兩個人一人一碟放上枱再一齊揭開個蓋,好齊,幾好睇嫁其實!
我地有個唔食牛,大廚就煮左碟羊。應該係焗羊排配肉汁,我覺得呢個係成晚最好食!
呢舊羊肉有羊肉該有的羶味,個塊皮烤得特別香脆可口,同燒腩仔個層皮有幾分相似,不過係薄身版!真係超超超好食!係我食過最好食既羊肉呀!
另外香煎牛仔肉、雞油菌、番茄,有牛肉味既,但無驚喜。
Roasted saddle and chop of lamb, green peas, eel, cooking jus &  Seared farm veal chop, girolles and tomatoes

甜品之前仲有芝士拼盆,就4款芝士,我淨係知道Blue Cheese,其他都聽唔到係咩,仲有孜然,莓醬同蜜糖比你配著芝士食。盛載既器皿好別緻!
CHEESE

甜品有2款:
先有草莓及覆盆子,鮮忌廉芝士雪芭,普通雪芭一杯,混感草莓醬同有新鮮大大粒覆盆子墊底。
跟住有咖啡、巴黎自家廠房朱古力、烤蕎麥。佢用左一大篇幅介紹呢個甜品,有雲呢拿雪糕,雪糕下面有啲可可咖啡粒,苦苦的同雪糕一齊食味道好夾好有口感!但其實主角係個可可殼!佢地既朱古力係喺巴黎自家朱古力廠房製造,咁個殼就係自家廠房加工運過黎,有個自家可可園咁話!但無得拎走既。
右下角個塊朱古力係你食完甜品飽到嘔既時候拎出黎,係Alain Ducasse at Morpheus個Logo,當然都係自家朱古力廠製造!拎到埋黎係你面前切比你睇,食下又好好食喎!係黑朱古力,𥚃面係啲碎左既咖啡豆,有口感好好食!真係好好食!可惜我真係飽只能食到2小塊,食唔哂,但佢唔會比你拎走.....只限堂食咁話。好浪費姐....
Coffee and chocolate from our Manufacture in Paris, toasted buckwheat   &  Strawberry and raspberry, fromage blanc sorbet

走既時候會送過一小盒Alain Ducasse自家法國巴黎朱古力廠既朱古力比你帶走,一盒11粒唔同味既,幾好食嫁。不過我比較懷念個一大塊堂食朱古力!
是咁的,是日係為慶祝生日而食,事前已通知左餐廳生日朋友既名字,email過去的,佢係朱古力甜品上面放生日牌,可惜最後串錯左個名🤦🏻‍♀️咁高級既餐廳犯既低級錯誤呀....
埋單$4831.2,試過就好囉,並不如傳聞中美好,我還是比較偏愛Joël Robuchon!
Mediterranean gamberoni delicate gelée, gold caviar
2018-07-31
慶祝紀念