2012-05-13 27 瀏覽
趁澳門一日遊到誠昌食水蟹粥, 其實可選擇的東西不多, 大部分的菜式很普通但又頗貴, 所以只點了出名的水蟹粥和蒸大鱔. 水蟹粥 (細) - 兩個人, 所以點細, 因為係水蟹, 所以肉不多, 但OK 甜. 但$130 真係幾貴!蒸大鱔 (1/3 份) - 1/3 份但都頗多吓... 鱔係幾肥同彈牙, 蒸得唔錯. 但夏日炎炎食肥鱔真係幾膩. 時價關係, 所以到埋單先知1/3 條鱔都要$260. 响香港真係老虎斑都食到, 食碟鱔都咁貴, 真係over-priced!另外, 佢地提供嗰包紙巾原來係要收錢! 一包印滿誠昌廣告既紙巾收我$2! 如果係tempo, 我覺得俾你無妨, 但你賣廣告重要收我錢, 兼我食緊幾舊水一碟魚你都同我斤斤計較收兩蚊, 真係俾得唔"鋸"! 只好認自己笨咗, 相反隔離枱個大陸人點完菜就叫佢地退走包紙巾, 佢地真係醒過我! 定係大陸人好清楚呢啲手段?

2012-05-12