2016-09-15
記得對上次可以食葡國菜大概都有10幾年前,果次係同屋企人食,印象中個味道唔係咁啱自己,唔係話特別好食,所以唔會特別揀去食,但係呢排食得太多中餐,西餐,日式,韓式,忽然就想試一試另外一種口味,所以就揀咗呢一間葡國菜試下。入到去發現個地方唔算話好大,但係有兩層,老闆侍應來講全部都係葡國人,點菜都需要用英文,但食譜係有中英選擇的。對於葡國菜其實我唔係好熟悉,睇住個菜單嘅時候都唔知係乜嘢,咁老細就好快親行嚟話比我聽有邊啲係餐廳嘅必食推介,咁我亦都順理成章叫咗三個老細推介的菜色。八爪魚沙津--全部嘅配菜都切成一粒粒,有青椒,有八爪魚,有番茄,有洋蔥同埋薯仔。味道食落酸酸地,有橄欖油嘅味道,仲有d香草味道。質感嚟講係淋身的,每樣嘢都煮到淋身,食落去都幾夾。葡國炒蜆--呢個炒蜆係一絕,估唔好甘好味。首先來講就係d蜆已經係好新鮮,好鮮甜,好飽肉。真係唔知佢用咗啲乜嘢方法嚟煮,食嘅時候會有牛油嘅香,亦都有啲鹹鹹地嘅味道吊下,亦都會有啲好creamy 嘅味道,食落去嗰陣味真係從來都未試過,估唔到葡國有啲咁好食嘅菜式。葡國海鮮飯--呢個葡國海鮮飯嗰陣味覺得有少少似西班牙海鮮飯,但係呢種比起上嚟會有更加多湯。
入到去發現個地方唔算話好大,但係有兩層,老闆侍應來講全部都係葡國人,點菜都需要用英文,但食譜係有中英選擇的。 對於葡國菜其實我唔係好熟悉,睇住個菜單嘅時候都唔知係乜嘢,咁老細就好快親行嚟話比我聽有邊啲係餐廳嘅必食推介,咁我亦都順理成章叫咗三個老細推介的菜色。
八爪魚沙津--全部嘅配菜都切成一粒粒,有青椒,有八爪魚,有番茄,有洋蔥同埋薯仔。味道食落酸酸地,有橄欖油嘅味道,仲有d香草味道。質感嚟講係淋身的,每樣嘢都煮到淋身,食落去都幾夾。 葡國炒蜆--呢個炒蜆係一絕,估唔好甘好味。首先來講就係d蜆已經係好新鮮,好鮮甜,好飽肉。真係唔知佢用咗啲乜嘢方法嚟煮,食嘅時候會有牛油嘅香,亦都有啲鹹鹹地嘅味道吊下,亦都會有啲好creamy 嘅味道,食落去嗰陣味真係從來都未試過,估唔到葡國有啲咁好食嘅菜式。 葡國海鮮飯--呢個葡國海鮮飯嗰陣味覺得有少少似西班牙海鮮飯,但係呢種比起上嚟會有更加多湯。 味道嚟講,好鮮甜嘅湯底,好濃味,唔好見拒全部都係紅色就以為佢會係辣,點知呢個係一啲都唔辣,聽講係落左小小藏紅花,所以會吊起湯嘅味道。 再講材料,十分多,除咗有蜆,有蝦之外仲有龍蝦!唔怪得個湯可不甘濃喇!328蚊有甘多料,甘大煲,夠唒3個人食,真係超值。
甜品有7款,我首推介呢個蛋白批,個味道好似我哋食開嘅木糠布甸,但係嗰種味道比起木糠布甸更甜,同埋比較硬身,奶味好重,可能加入左葡國風味,我個人就覺得十分之好食!必食! 我覺得呢到應該係家庭式經營嘅,因為老闆會係吧枱嗰度負責收錢,跟住呢就見到老闆個老婆,行嚟行去,拎住一盤盤嘅甜品出嚟,我估老婆就應該係呢度嘅大廚,拒嘅手藝超得!