是日係女同事最後一日响我公司做嘢,佢相約咗大老闆、兩名高層同埋我呢個小腳色一齊去食晏。既然係佢最後一日,所以大老闆提議食一啲比較好嘅嘢。大老闆雖然响澳門做咗廿幾年,但係始終比較抗拒中餐,如是故我地揀咗食葡菜。呢間葡國餐廳係大老闆嘅另一間心頭好,佢認為呢間供應嘅午餐係公司附近最好味嘅。 入到去,店舖面積唔係好大,格局係一般澳門地道葡國餐廳。店裡擠滿了人,如果唔係大老闆同餐廳老闆熟,我地一行五個人都唔會咁容易搵到位。餐牌上可供選擇嘅午市套餐唔多,只有寥寥數款。我揀咗一客鴨肉焗飯,除此之外我亦試咗少少魷魚焗豆。先講吓魷魚焗豆,睇落好似係白豆,連埋啲魷魚粒一齊食,感覺都唔錯,除咗有淡淡嘅魷魚味之外,仲有豐富嘅豆味。可惜只係試咗一啖,試唔真呢味,下次一定要再嚟試。至於我叫嘅鴨肉焗飯,同樣係好味道。呢味焗飯除咗有鴨肉之外,仲有數塊葡式香腸。鴨肉一啲都唔韌,一點都唔乾,有豐富嘅鴨肉味。香腸切成薄片,香腸入面慘出嘅肉汁同埋脂肪,令整碟焗飯更加香噴噴。焗爐嘅火喉控制適中,外面一層嘅飯焗得脆脆的,但又唔會覺得硬。裡面嘅飯因為得到外面嘅飯鎖住咗啲水份,所以特別軟綿綿。外面香脆、裡面香軟,雙重性格,雙重享受

入到去,店舖面積唔係好大,格局係一般澳門地道葡國餐廳。店裡擠滿了人,如果唔係大老闆同餐廳老闆熟,我地一行五個人都唔會咁容易搵到位。餐牌上可供選擇嘅午市套餐唔多,只有寥寥數款。我揀咗一客鴨肉焗飯,除此之外我亦試咗少少魷魚焗豆。先講吓魷魚焗豆,睇落好似係白豆,連埋啲魷魚粒一齊食,感覺都唔錯,除咗有淡淡嘅魷魚味之外,仲有豐富嘅豆味。可惜只係試咗一啖,試唔真呢味,下次一定要再嚟試。至於我叫嘅鴨肉焗飯,同樣係好味道。呢味焗飯除咗有鴨肉之外,仲有數塊葡式香腸。鴨肉一啲都唔韌,一點都唔乾,有豐富嘅鴨肉味。香腸切成薄片,香腸入面慘出嘅肉汁同埋脂肪,令整碟焗飯更加香噴噴。焗爐嘅火喉控制適中,外面一層嘅飯焗得脆脆的,但又唔會覺得硬。裡面嘅飯因為得到外面嘅飯鎖住咗啲水份,所以特別軟綿綿。外面香脆、裡面香軟,雙重性格,雙重享受。

餐後飲品唔包,要自己另外叫,食得已幾飽,所以都冇再嗌,況且呢餐係「羅漢請觀音」,都係保住自己荷包,唔好太破費。五個午市餐共二百九十幾蚊。平均每人六十蚊有找(四個人挾即係七十幾蚊)。價錢係一般葡國餐廳嘅中位數,但觀乎食物嘅質素,還是值得推介嘅。