甜菊代糖燉桃膠:燉製的桃膠口感極為柔軟,搭配新鮮水果點綴,清新可口。代糖取代傳統糖份,甜度極佳,且不失清甜口!.秘製椰汁杞子燉海椰子:椰汁味濃郁,杞子滋補,加上新鮮的海椰子,是一道滋味和營養兼備的甜品。.椰皇雪燕燉雙皮奶:椰汁與雙皮奶的混合口感甚佳,雪燕口感滑順,令人一試難忘。.Sorry 太好食,食晒先記得影相😂😂

甜菊代糖燉桃膠:

秘製椰汁杞子燉海椰子:
椰皇雪燕燉雙皮奶:
椰汁與雙皮奶的混合口感甚佳,雪燕口感滑順,令人一試難忘。

Sorry 太好食,食晒先記得影相😂😂
2023-04-24 38 views
開始踏入四月喺旺角行街真係好熱好多人,行到身水身汗見到呢間舖頭啱啱開門有位我就即刻入去坐,嘆個甜品坐低抖一抖。見到餐牌原來呢間啲甜品都比較健康,同埋都幾有特色,我叫咗個合桃露加啫喱凍的東西,合桃露好香,本身合桃露應該係熱嘅,但果凍應該係凍,所以兩樣嘢撈埋一齊會變咗微暖嘅感覺,夏天食又唔會好熱,最重要係唔太甜,我鍾意。小朋友就叫咗綠茶湯圓,我從來都冇食過,原來綠茶都可以整成湯圓,但味道又幾特別,湯圓皮煙煙韌韌,小朋友都好鍾意食。最後出邊實在太熱,我哋叫咗杯嘢飲一路行一路飲,呂宋芒果椰汁珍珠,佢用嗰啲珍珠唔會好似台式飲品店咁咁甜,係白色的,成杯嘢飲都好濃芒果味而且椰汁好香,好好味,我同小朋友一路一街一路爭住飲。😂😂

【好好食價錢又抵的素食甜品】😋😋喺旺角發現咗一間叫「杏甜品」的素食甜品店,叫咗2款甜品,1️⃣椰皇湯圓燉雙皮奶,入面有 3粒湯圓,我揀咗抹茶味🍵,濃郁的流心抹茶流晒出嚟,食到底仲刮哂成塊椰子肉出嚟食😆2️⃣吕宋芒椰木蓮凍,呢個真係不得了,成個湯碗咁大碗!嚟到真係嚇咗一跳!😱😱 滿滿的呂宋芒果粒、椰果粒、七彩小丸子、涼粉和芒果雪糕!真係可以4個人一齊share 食都得!價錢仲好抵!椰皇湯圓燉雙皮奶只係$69,呂宋芒椰木蓮凍更只係$65😱😱
【好好食價錢又抵的素食甜品】😋😋

喺旺角發現咗一間叫「杏甜品」的素食甜品店,

呢間真係超好食😗雙皮奶同流心湯圓之前食過👻今次試下其他🤓泰國金標龍眼爽冰 $55杏汁波波木蓮凍 (龍眼波波) $65龍眼波波同龍眼爽冰無得頂🥺🥺直頭係食緊龍眼咁🤔🤔木蓮凍超大碗情侶去可以share一碗🥰

呢間真係超好食😗

龍眼波波同龍眼爽冰無得頂🥺🥺
直頭係食緊龍眼咁🤔🤔
木蓮凍超大碗
情侶去可以share一碗🥰

旺角店比尖咀店細一倍。坐得唔舒服三四點去唔駛排隊,又唔駛30分鐘用餐落單態度不冷不火,面無表情,恰到無禮。食左45分鐘,有啲飽,想坐多陣,佢叫我要坐,坐去另一張枱, 但店內無人。又或者可能出面有4人客想坐入黎,所以叫我去2人枱坐,但我無坐直接埋單,行出去唔見人,應該係有鬼黎食。芝麻杏仁茶。芝麻好似而家新鮮即磨芝麻粉咁,加水變黏狀口感。唔似芝麻糊。味道都幾香不錯。 杏仁茶正常發揮,熱度也十足。 龍眼冰碎龍眼肉+數粒龍眼嘅椰汁冰,都係有水準。 要食尖沙咀店比較好30分鐘糖水時間,又一港式特產
旺角店比尖咀店細一倍。坐得唔舒服
三四點去唔駛排隊,又唔駛30分鐘用餐
落單態度不冷不火,面無表情,恰到無禮。

芝麻杏仁茶。

龍眼冰
碎龍眼肉+數粒龍眼嘅椰汁冰,都係有水準。

要食尖沙咀店比較好

30分鐘糖水時間,又一港式特產
🥄🍮杏甜品係一間會令人瘋狂encore既甜品舖🤭主打杏仁甜品,人氣度十分高✨選擇又多又好味👍🏻🥭呂宋芒椰木蓮凍 $65賣相相當豐盛又吸睛,中間有一球芒果爽冰,周圍仲有唔同既配料,有椰果、小芋圓、呂宋芒果肉。芒果非常香甜,小芋圓口感軟糯煙韌,配埋椰果口感更有層次,而主角木蓮凍就好似仙草,食落超滑溜。🥥椰皇湯圓燉雙皮奶(配杏汁+西米)$69 +$5湯丸大大粒,口感同樣軟糯,抹茶餡流心味道少有又特別,食落甘甘甜甜,頗重綠茶味,雙皮奶又滑又有奶香,配埋杏汁同埋另外仲加左西米 mix埋食超夾,食到最後起埋個椰皇肉黎食,椰皇肉易起又嫰滑!

🥭呂宋芒椰木蓮凍 $65

🥥椰皇湯圓燉雙皮奶(配杏汁+西米)$69 +$5
椰皇湯圓燉雙皮奶
𝐼𝐺@62.𝑙𝑜𝑦𝑎 ❣︎ 杏甜品係我成日去的甜品店入面裝修好小清新feel以綠色白色為主色都幾打卡able📸好岩我呢啲文青🫣呢到既甜品都係甜菊代糖製造健康啲又冇咁肥🥰💕而且係全素,素食者都岩食🥳我係椰皇燉雙皮奶的忠實粉絲每次黎都會點呢個👍🏻👍🏻👍🏻♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.5/5 🥥椰皇(素)燕窩燉雙皮奶 $69 & 🥥椰皇湯圓燉雙皮奶 $69有椰汁底同杏汁底揀我地不約而同揀左杏汁黎食杏為主題的甜品店緊係要揀杏汁啦🥰 湯圓同燕窩都係另上啲燕窩好似星星咁係到閃閃發光湯圓大大粒 內餡有好多款揀每次我都食芝麻餡大大粒餡又多 好滿足🥰
𝐼𝐺@62.𝑙𝑜𝑦𝑎
❣︎ 杏甜品係我成日去的甜品
入面裝修好小清新feel
以綠色白色為主色都幾打卡able📸
好岩我呢啲文青🫣

呢到既甜品都係甜菊代糖製造
健康啲又冇咁肥🥰💕
而且係全素,素食者都岩食🥳

我係椰皇燉雙皮奶的忠實粉絲
湯圓大大粒 內餡有好多款揀
每次我都食芝麻餡
大大粒餡又多 好滿足🥰
2023-04-10 16 views
朋友幫襯過呢間好多次,極力推薦話好好食😂今次終於一齊嚟試吓,估唔到晚上7點甜品舖都咁full,等一陣先有位。餐廳新出咗「點食都唔肥甜品系列」,採用甜菊代糖,全素/蛋奶素,想食甜品又怕肥嘅女士可以盡情食喇🤭椰汁木蓮凍西米露(凍)$42+青鑽$5椰汁、木蓮凍、西米我不嬲鍾意食椰汁西米露😋未食過青鑽所以加嚟試吓,店員介紹話係大麥嘅產物。咬爆佢口感好過癮😳木蓮凍超多超大碗,食完飽飽地😳養顏青鑽桃膠杏仁茶吸吸$48杏汁、野生桃膠、青鑽杏仁味好香,青鑽桃膠口感多重有層次。招牌杏仁茶燉蛋白(蛋奶素)$55朋友覺得好好食。#呂宋芒 #木蓮凍 #杏仁茶 #香港糖水 #香港甜品 #杏甜品 #旺角甜品 #尖沙咀甜品 #葵芳甜品 #低糖健康甜品 #低糖 #食五肥 #vegan #vegetarian #名牌 #甜菊糖 #純素 #素食 #生酮 #代糖 #減肥 #瘦身 #健康飲食 #湯圓 #素餐廳 #養生 #素甜品 #美顏 #獨家 #最受歡迎甜品 #最受歡迎甜品 #almonddessert #杏甜品 #點食都唔肥

椰汁木蓮凍西米露(凍)$42+青鑽$5
椰汁、木蓮凍、西米

養顏青鑽桃膠杏仁茶吸吸$48
杏汁、野生桃膠、青鑽
杏仁味好香,青鑽桃膠口感多重有層次。

招牌杏仁茶燉蛋白(蛋奶素)$55
朋友覺得好好食。
2023-04-08 20 views
今日放工,屋企人話好想食甜品,於是就去咗旺角呢一間外表相當精緻嘅甜品舖😊呢間甜品舖既甜品,相對比較特別同有特色,我叫咗三款甜品外賣椰皇桃膠燉雙皮奶:佢係用椰皇去裝住嘅,佢嘅雙皮奶相當之滑,仲有佢上面嘅桃膠份量超級多,味道調校得好唔錯❤️黑芝麻湯圓:呢個熱辣辣嘅湯圓,入面嘅黑芝麻味濃厚,湯圓皮夠薄😍椰汁木蓮凍西米露:呢個嘅份量足足由平時糖水舖嘅兩倍,仲有就係鍾意佢味道唔算好甜,啱晒我呢啲又鍾意食糖水,但又怕肥😆

呢間甜品舖既甜品,相對比較特別同有特色,我叫咗三款甜品外賣

2023-04-03
TakeAway
Type of Meal
Dinner
❤️椰皇貓山王燉雙皮奶 $75呢到嘅椰皇最signature 原個上 濃濃嘅貓山王蓉 好幸福呀 要大啖大啖禁食🤭🤭 配埋椰奶 同雙皮奶 無得輸呀 原個椰王加一大球貓山王 性價比超高❤️ 泰國金標龍眼爽冰 $55龍眼爽冰 好清甜 每次黎都會慫恿朋友叫 可以share 食呀嘛🤭 入面有爆脆粒粒 椰果同新鮮龍眼沙冰 未試過以為平平無奇 無乜特別 一食就真係返晤到轉頭必食 必食 重要嘅嘢講三次呢到甜品全部純手工製作 鋪面乾淨 食糖水首選 由於太好味 打包個糖水孝敬下媽媽先🤭❤️杏甜品 (豉油街) (旺角)旺角豉油街25-31號地下3號舖
❤️椰皇貓山王燉雙皮奶 $75

❤️ 泰國金標龍眼爽冰 $55
必食 必食 重要嘅嘢講三次

❤️杏甜品 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街25-31號地下3號舖
  • 泰國金標龍眼爽冰
  • 椰皇貓山皇燉雙皮奶
2023-04-05 21 views
杏甜品 (豉油街) (旺角)今次黎到旺角杏甜品,買咗外賣返屋企食😍呢間出名「點食都唔肥系列」,特登慕名而來!椰皇貓山皇燉雙皮奶椰皇同榴槤冰係分開上!雙皮奶奶香超濃郁😍口感超級滑~貓山皇榴槤冰簡直係榴槤控嘅天堂🤣🤣香到我覺得唔食榴槤嘅都應該試吓!!加埋入雙皮奶入面食,又提咗個層次~呂宋芒椰木蓮凍一嚟就俾佢嘅份量嚇親,份量超級多!🤣🤣入面有小芋圓、芒果冰、椰果等等,天氣開始轉熱,食碗足料糖水真係一流!最要係低糖,唔怕肥啊!😚📍旺角豉油街25-31號地下3號舖#呂宋芒 #木蓮凍 #杏仁茶 #香港糖水 #香港甜品 #杏甜品 #旺角甜品 #尖沙咀甜品 #葵芳甜品 #低糖健康甜品 #低糖 #食五肥 #vegan #vegetarian #名牌 #甜菊糖 #純素 #素食 #生酮 #代糖 #減肥 #瘦身 #健康飲食 #湯圓 #素餐廳 #養生 #素甜品 #美顏 #獨家 #最受歡迎甜品 #最受歡迎甜品
甜品 (豉油街) (旺角)

椰皇貓山皇燉雙皮奶

📍旺角豉油街25-31號地下3號舖

午飯後食點甜品滋潤一下,行幾步就到好方便,加上甜品店周街都見到,但搵到間好食又印象深刻的比較少,今次老公帶我去這間好出色!人均:$73.養顏青鑽桃膠杏仁茶吸吸另外加了水晶珠,原來是另上,可能十分足料,飲一杯都會飽飽的,好有咬口,杏仁茶又香濃,舒服又健康的飲品。凍椰皇貓山皇燉雙皮奶超級推薦!杏汁底,雙皮奶滑捋捋,最正是貓山皇,不是加入椰皇內,而是成球另上,變相份量多了,又香又濃,愛榴連不可錯過。自家製味迷你杏仁奶凍杏仁味極重,奶凍好滑,口感軟綿綿,好快就食完。//#yummy #blogger #hkfoodblogger #vegan #vegetarian #foodisgood #lovetheday #foodphotography #iPhonephotography #igfoodie #auntiexworld #almonddessert#呂宋芒 #木蓮凍 #杏仁茶 #香港糖水 #香港甜品 #杏甜品 #旺角甜品 #尖沙咀甜品 #葵芳甜品 #低糖健康甜品 #低糖 #食五肥 #名牌 #甜菊糖 #純素 #素食 #生酮 #代糖 #減肥 #瘦身 #健康飲食 #湯圓 #素餐廳 #養生
人均:$73
養顏青鑽桃膠杏仁茶吸吸

凍椰皇貓山皇燉雙皮奶

自家製味迷你杏仁奶凍
杏仁味極重,奶凍好滑,口感軟綿綿,好快就食完。
#呂宋芒 #木蓮凍 #杏仁茶 #香港糖水 #香港甜品 #杏甜品 #旺角甜品 #尖沙咀甜品 #葵芳甜品 #低糖健康甜品 #低糖 #食五肥 #名牌 #甜菊糖 #純素 #素食 #生酮 #代糖 #減肥 #瘦身 #健康飲食 #湯圓 #素餐廳 #養生 #素甜品 #美顏 #獨家 #最受歡迎甜品 #最受歡迎甜品 #杏甜品 #點食都唔肥 #k在2023
Type of Meal
Tea
  • 椰皇貓山皇燉雙皮奶
2023-04-03 24 views
高質杏仁主題甜品店🤍 呢間主打中式及港式糖水嘅甜品鋪 總店喺尖沙咀已人氣高企~ 旺角呢間都要排隊買外賣 ᪥ 椰皇湯圓燉雙皮奶 $69以原隻椰皇盛裝 裏面有三粒黑芝麻湯圓、牛奶同雙皮奶🫶🏻 黑芝麻湯圓皮滑煙韌 芝麻流心香甜 椰子味好重好香好濃郁 雙皮奶又滑又嫩 側邊嘅椰子肉可以輕易刮落黎食 都好嫩~᪥ 抺茶湯圓 (加配價$15/2pcs)᪥ 榴連湯圓 (加配價$15/2pcs)必加特色湯圓😻 榴連湯圓餡嘅味道好似放題嘅榴連波波 超香濃 滿口榴連香 而抺茶味則帶微微甘香 抺茶味同樣香濃可口᪥ 楊枝金露杏仁奶凍吸吸 $49將杏仁奶凍轉咗小丸子 成杯口感都好豐富 包括楊枝甘露嘅西柚、西米露、煙靭嘅小丸子
高質杏仁主題甜品店🤍 呢間主打中式及港式糖水甜品鋪 總店喺尖沙咀已人氣高企~ 旺角呢間都要排隊買外賣

᪥ 椰皇湯圓燉雙皮奶 $69

᪥ 抺茶湯圓 (加配價$15/2pcs)
᪥ 榴連湯圓 (加配價$15/2pcs)

᪥ 楊枝金露杏仁奶凍吸吸 $49
2023-04-02 23 views
杏甜品 (旺角)旺角豉油街25-31號地下3號舖椰皇湯圓燉雙皮奶原隻椰皇,湯圓,牛奶香濃的椰香味,甜味中帶有微妙的奶香。湯圓口感Q彈,有芝麻流心極好食,雙皮奶滑順,整體口感豐富多樣,讓人回味無窮。呂宋芒椰木蓮凍芒汁,木蓮凍,椰果,四色小芋圓芒汁帶有淡淡的芒果味,木蓮凍甜味濃郁,椰果有嚼勁,四色小芋圓口感Q彈,芒果雪糕甜到入心。自家製迷你杏仁奶凍乳白色的奶凍上淋上金黃色的杏仁碎。奶香味濃郁,杏仁碎帶有淡淡的堅果香味。奶凍口感滑順,杏仁碎口感酥脆,整體口感豐富,好有幸福感。
甜品 (旺角)
旺角豉油街25-31號地下3號舖

椰皇湯圓燉雙皮奶
原隻椰皇,湯圓,牛奶
香濃的椰香味,甜味中帶有微妙的奶香。

呂宋芒椰木蓮凍
芒汁,木蓮凍,椰果,四色小芋圓

自家製迷你杏仁奶凍
奶凍口感滑順,杏仁碎口感酥脆,整體口感豐富,好有幸福感。
2023-04-02 11 views
🎈Almond Dessert以杏仁為主題既甜品店,足料低糖又健康店內裝修以白、綠兩色為主色調,配搭木系傢具,感覺簡潔清新🎈椰皇湯圓燉雙皮奶 $69原個椰皇上枱,加上湯圓霸氣十足雙皮奶熱辣辣,口感幼滑奶香味加上椰子清香,味道清甜唔會膩最後仲可以食到椰子肉,夠哂真材實料!🎈生磨合桃露 $36傳統中式糖水裡面最鍾意就係合桃露❤️生磨合桃露味道濃郁,口感香滑充滿合桃香,合桃愛好者一定鍾意🥣🎈花生芝麻湯圓 $38湯圓有驚喜,外皮煙韌軟糯,咬落去爆晒餡花生芝麻味道濃郁,同糯米皮完美融合🥄甜度適中,另外有抹茶、榴槤同黑芝麻味🍵餐廳的 "點食都唔肥甜品系列"亦好吸引,幾款全素甜品適合素食人士,包括清燉甜菊代糖燉素燕窩、清燉甜菊代糖燉桃膠、原盅雪梨桂圓肉燉紅棗、玫瑰生磨杏仁奶等,素食/減肥進行中的朋友又多一個選擇啦🥰
🎈Almond Dessert

以杏仁為主題既甜品店,足料低糖又健康
店內裝修以白、綠兩色為主色調,配搭木系傢具,感覺簡潔清新

🎈椰皇湯圓燉雙皮奶 $69
原個椰皇上枱,加上湯圓霸氣十足
雙皮奶熱辣辣,口感幼滑

奶香味加上椰子清香,味道清甜唔會膩
最後仲可以食到椰子肉,夠哂真材實料!

🎈生磨合桃露 $36
傳統中式糖水裡面最鍾意就係合桃露❤️
生磨合桃露味道濃郁,口感香滑
充滿合桃香,合桃愛好者一定鍾意🥣

🎈花生芝麻湯圓 $38
湯圓有驚喜,外皮煙韌軟糯,咬落去爆晒餡
花生芝麻味道濃郁,同糯米皮完美融合🥄

甜度適中,另外有抹茶、榴槤同黑芝麻味🍵