Restaurant: Mokumoku Yakiton (Hau Fook Street)
Terms & Details:
每個月都要與好友食日本串燒,今日翻牌子到呢間啦。好幸運有吧檯!食日本串燒其中一個樂趣就係,望住師傅燒。今次嘅師傅好溫柔呀。叫左飲品先,我們心意一致,都叫左巨峰梳打,好清爽好新鮮的提子味道。前菜有蒜子番茄沙律和芥末八爪魚拌青瓜,芥末八爪魚🦑經常食啦,呢度都正正常常,第一次咁食番茄🍅,甜度都幾高。豚肉花生苗卷呢個係師傅推薦的,食個陣聞到淡淡嘅花生香味🥜,以為是花生醬。大廚話花生苗,呢嘅組合真係特別。必食呀!車打芝士巴爾瑪火腿卷超級咸香,一塊就夠了。皮蛋紅薑卷皮蛋烤過後口感偏硬,豚肉烤到脆而不油膩,與紅姜一起食,層次豐富,很驚艷的感覺白菌好的菇類簡單調味即可,大廚簡單撒幾粒鹽,已經調出菇嘅鮮美。西班牙黑豚肋骨肉不愧是以豬為主的燒烤店,呢個豬肉品質上乘,烤到外面焦脆,裡面卻仍然juicy,且有濃濃的肉香味,讚。燒明太子鯖魚明明以豬為主角,原來海鮮都燒得幾好。鯖魚好新鮮,慢火燒到表皮焦脆,魚肚撒滿明太子,明太子的少少辣味和鯖魚的鮮味,好搭。牛橫膈肌喜歡食牛不要錯過,明火烤出來確實更添煙灰味,擠一點青檸,酸味令肉質更酥鬆,牛香四溢。燒菠蘿係日本串燒鋪最喜歡的甜品,菠蘿本身已經好甜好有水分,烤製後更

車打芝士巴爾瑪火腿卷
超級咸香,一塊就夠了。

皮蛋紅薑卷

白菌
好的菇類簡單調味即可,大廚簡單撒幾粒鹽,已經調出菇嘅鮮美。

西班牙黑豚肋骨肉

燒明太子鯖魚

牛橫膈肌

燒菠蘿
係日本串燒鋪最喜歡的甜品,菠蘿本身已經好甜好有水分,烤製後更加逼出糖分,表面仲燒出一層焦糖。太滿足了。

好有日本居酒屋的feel,好適合朋友聚會。
如果你也是串燒愛好者,絕對不能錯過這裡。
2024-05-07
尖東好多好食嘅居酒屋,所以定期約朋友去試下,今次就試咗呢間個名好得意嘅餐廳。前菜先叫咗個蒜子蕃茄沙律,醬油鹹鹹地,配上清新嘅蕃茄,再加上小小辣辣嘅蔥花,既清新又開胃。涷豬肝,估唔到原來有咁樣嘅食法,香濃豬味又唔覺得膩。芥末八爪魚伴青瓜,八爪魚夠晒彈牙。豚肉花生苗卷,一入口驚喜到叫咗出嚟,雖然冇加到花生,但係花生苗好香,花生味道濃烈,豬肉又夠肥美。白菌,好juicy,醬汁帶少少甜味。食到咁上下叫咗杯檸檬酒,酸酸甜甜,飲落清爽去油膩。日本青椒仔,上面鋪咗木魚,配合海鹽調味,令味道更加豐富。厚切金星豚肉,真係好肥好邪惡,但係值得用個quota。豚肉燒到焦香,咬落一啖肉一啖肥膏,食到好滿足。韭菜泡菜卷,濃濃嘅泡菜味,令畫風一轉好似食緊韓國菜,食落會有淡淡嘅韮菜味,同外面嘅豚肉配合得好好。豬顎骨,即係面豬登,加咗黑椒調味,肉質韌韌,肥瘦適中。沖繩苦瓜釀免治豬肉,上面鋪滿營養豐富嘅櫻花蝦,苦瓜爽口,唔會太苦。豚肉鵪鶉蛋卷,都加咗櫻花蝦,豚肉夠薄燒完好脆。芝士年糕,入面係香濃嘅流心芝士,年糕煙韌軟腍。魷魚鬚好彈牙,加上甜甜嘅醬汁,好啱送酒。真係食到飽飽喇,叫咗燒菠蘿做飯後果,上面有一層焦糖嘅,好完美

涷豬肝

涷豬肝,估唔到原來有咁樣嘅食法,香濃豬味又唔覺得膩。
芥末八爪魚伴青瓜

芥末八爪魚伴青瓜,八爪魚夠晒彈牙。

白菌

白菌,好juicy,醬汁帶少少甜味。
檸檬酒

食到咁上下叫咗杯檸檬酒,酸酸甜甜,飲落清爽去油膩。

日本青椒仔,上面鋪咗木魚,配合海鹽調味,令味道更加豐富。
厚切金星豚肉

韭菜泡菜卷

豬顎骨

豬顎骨,即係面豬登,加咗黑椒調味,肉質韌韌,肥瘦適中。

豚肉鵪鶉蛋卷,都加咗櫻花蝦,豚肉夠薄燒完好脆。

芝士年糕,入面係香濃嘅流心芝士,年糕煙韌軟腍。

魷魚鬚好彈牙,加上甜甜嘅醬汁,好啱送酒。
燒菠蘿

真係食到飽飽喇,叫咗燒菠蘿做飯後果,上面有一層焦糖嘅,好完美嘅收結。
2024-04-11
  • 韭菜泡菜卷
  • 厚切白金豚肉
  • 燒芝士年糕
2024-01-14 976 views
好耐無食過日本串燒,同朋友約了尖沙咀的Mokumoku,在厚福街實在太方便。蒜子番茄 | $28先來食冰凍的番茄,有蒜蓉及酸汁,夠開胃。日本生蠔 | $176/2隻生蠔旁邊配上的是酸汁,但即使不加檸檬汁或酸汁都可以,生蠔夠新鮮。燒帆立貝 | $148帆立貝用醬油汁,燒好切粒方便食,有鮮甜味。芥末漬四元豚 | $198點上日本蛋漿增添滑溜感,芥末味適中,不會太過嗆。豬腭骨肉串 | $38/串豬腭骨肉吃起來口感似牛肉,加了黑椒好香有點辣,有少少嚼口。豬肉釀冬菇 | $38/串冬菇釀了一些豬肉饀,有些胡椒味花生苗卷 | $38/串有香香的花生味。蒜心豬肉卷 | $36/串中間有多條蒜心,平常的串燒只卷住一兩條,但這個至少有四條蒜心,味道夠清甜又突出。皮蛋豬肉卷 | $38/串創意卷物的一種,卷著皮蛋都是第一次見。林檎紅薑豬肉卷 | $38/串用豬肉卷著蘋果,沙律有薑汁,點來食又是另一種創意。抱子甘藍 | $28/串吃了很多肉後來一個蔬菜類,感覺好清新且不油膩。燒菠蘿 | $38菠蘿搽上糖再燒,焦糖面脆卜卜,酸酸甜甜。
蒜子番茄 | $28
先來食冰凍的番茄,有蒜蓉及酸汁,夠開胃。
日本生蠔 | $176/2隻
燒帆立貝 | $148
帆立貝用醬油汁,燒好切粒方便食,有鮮甜味。
芥末漬四元豚 | $198
點上日本蛋漿增添滑溜感,芥末味適中,不會太過嗆。
豬腭骨肉串 | $38/串
豬腭骨肉吃起來口感似牛肉,加了黑椒好香有點辣,有少少嚼口。
豬肉釀冬菇 | $38/串
冬菇釀了一些豬肉饀,有些胡椒味
花生苗卷 | $38/串
有香香的花生味。
蒜心豬肉卷 | $36/串
皮蛋豬肉卷 | $38/串
創意卷物的一種,卷著皮蛋都是第一次見。
林檎紅薑豬肉卷 | $38/串
用豬肉卷著蘋果,沙律有薑汁,點來食又是另一種創意。
抱子甘藍 | $28/串
吃了很多肉後來一個蔬菜類,感覺好清新且不油膩。
燒菠蘿 | $38
菠蘿搽上糖再燒,焦糖面脆卜卜,酸酸甜甜。
  • 蒜子蕃茄沙律
  • 月見免治豚肉串
  • 豚肉紫蘇卷
2023-12-26 792 views
今日朋友生日,一齊來到居酒屋慶生。說起居酒屋,當然少不了有串燒,有清酒、生蠔各式各樣精緻既小食。一客蒜子蕃茄沙律涼菜為前菜,鮮紅的蕃茄,配以濃郁的蒜子汁,甜酸的味道,很開胃。見12月是吃蠔的季節,我們點了日本米崎生蠔,新鮮的生蠔晶瑩剔透,新鮮的海水味道,混以檸檬酸汁,入口十分綿滑帶微鹹,有大海的風味。吃生蠔及串燒,當然少不了一支上好的清酒。我們2人點了一支作惠乃智純米吟釀。清酒,易入口,小小一杯,帶點洋梨的芳香,甜甜的,回韻的旨味,配以生蠔及串燒絕配。燒豬生腸,豬生腸平時用來炒,十分爽口,想不到用來燒,豬生腸也極為爽口,燒的過程中把多餘的油份逼出來,脆中帶爽。燒蒜心卷,每串三小條,用豬肉包裏著,豬肉的肉汁為淡淡的蒜心燒增添多一份味道。而蒜心為每一口肉減少一份膩感。每一口均十分爽口,相互配合。一客味噌煮油揚,濃郁的味噌湯底,配以白蘿白及油豆腐。蘿白煮得很清甜綿滑,油豆腐吸收了味噌湯的精華,鮮味無比。最後來一客燒菠蘿,燒菠蘿甜甜的,香濃的菠蘿味道,去除一晚口中的膩感。今晚的生日飯,朋友和我都很滿足。

吃生蠔及串燒,當然少不了一支上好的清酒。我們2人點了一支作
作 惠乃智純米吟釀

味噌煮油揚

燒菠蘿

今晚的生日飯,朋友和我都很滿足。
作 惠乃智純米吟釀
味噌煮油揚
2023-12-19 508 views
結婚周年紀念日,同老婆再來多一次這家串燒居酒屋慶祝紀念。屋酒屋的環境浪漫,一張吧枱置於前方,可以坐在吧枱吃或者枱下的卡位。前菜是蒜子蕃茄沙律,蕃薯切成花的形狀,蕃茄不酸,蒜子汁有蒜味道,蕃茄稍淡,吸收了蒜汁的精華,更富味道的層次感。日本清酒一直是我的至愛。我們點了一支作,入口香醇,清甜,回甘味香濃,慢慢品嚐,會有些醉人的感覺。芥末漬四月豚肉配雞蛋,手掌般大的豚肉,2邊煎香,配以點點芥末醬汁,每一口十分Juicy,配以新鮮日本雞蛋,肉配雞蛋口感更為綿滑,帶點淡淡的蛋香。串燒,我們點了豬腰,通常豬腰我們吃都會有一股羶味,但這間店的豬腰,燒得十分爽口。燒芫茜卷,很多人不喜歡吃芫茜的味道,但這裏的芫茜卷用豚肉包裏著,芫茜味道被肉汁中和,每一口吃下去爽口。燒芝士脆肉瓜,以前吃脆肉瓜感覺平平無奇,沒太大特色。這裏的脆肉瓜配以芝士,很有濃濃的芝士香。燒豬脷,豬脷厚切,每一口十分爽口彈牙,豬脷的味道濃郁,吃完齒頰留香。最後我們點了燒菠蘿,菠蘿以糖漿烤完脆口無比,十分濃郁的菠蘿味道,菠蘿味道久久不散。整體來說,店的食物及環境質素都屬於高質,可以一吃再吃。

清酒-作

燒菠蘿

整體來說,店的食物及環境質素都屬於高質,可以一吃再吃。
清酒-作
2 day(s) ago 0 views
今日同老婆難得出去尖沙咀行街,順便去搵下美食,搵到呢間mokumoku食個午餐,上到去環境坐得幾舒服,又可以食串燒、刺身等等【前菜】蕃茄沙律,非常新鮮,食完串燒真係可以清一清口腔。【岩手縣赤崎燒蠔】岩蠔非常大隻,又厚肉又夠鮮甜肥美,仲帶點海水味,再配埋酸汁一起食非常醒胃。【九條蔥卷】用上白金豚甘香而不膩,加埋九條蔥仲會多咗陣清爽嘅味道中和油膩感。【豬大腸】外皮香脆惹味,內裡又鎖緊肉汁,味道調較得啱啱好。【山葵漬四元䐁】豚肉質鮮嫩有彈性,周邊位置帶著燶邊,表面再加了山葵漬,味道帶點微辣鮮美,亦清香解膩。【豬肋骨肉】燒完出來的油脂非常香,肥瘦適中,有入口即溶感覺。【牛舌】厚牛舌,肉質軟腍爽口,有濃郁的牛味,越嚼越香。【豬耳芝士】第一次食的豬耳芝士,豬耳口感非常有咬口,再配上芝士熱溶在豬耳表面,芝味濃郁。

【前菜】
蕃茄沙律,非常新鮮,食完串燒真係可以清一清口腔。

【岩手縣赤崎燒蠔】

【九條蔥卷】

【豬大腸】
外皮香脆惹味,內裡又鎖緊肉汁,味道調較得啱啱好。

【山葵漬四元䐁】

【豬肋骨肉】
燒完出來的油脂非常香,肥瘦適中,有入口即溶感覺。

【牛舌】
厚牛舌,肉質軟腍爽口,有濃郁的牛味,越嚼越香。

【豬耳芝士】
2024-05-20 7 views
好久沒有出去吃飯了,今天約了閨蜜去一家有特色的串燒店。今天正好有對正廚師的吧檯位,一直都喜歡坐這個位置,一邊吃可以一邊欣賞廚師嫻熟瀟灑的手勢!点了两杯这里的特色巨峰水果汽水。前菜叫了這裡的特色番茄沙拉和芥末八爪魚拌青瓜。這個番茄沙拉好特別,清清爽爽很好吃,非常推薦!這家串燒店是以日本豚肉為主題的,自然要點一些來嘗嘗!西班牙黑豚肋骨肉肋骨肉很鮮嫩,烤出來外焦里嫩,配上醬汁很好吃呢!車打芝士巴爾瑪火腿卷火腿包裹著芝士,經過炙烤,鹹鹹香香別有一番滋味!豚肉花生苗卷豚肉裡面包裹著花生苗,味道有點花生味,很香!第一次吃花生苗,特意請教了廚師,原來就是花生發的芽,好特別哦!皮蛋紅薑卷這一道菜非常有特色,第一次吃到豚肉皮蛋和紅姜這個組合,一口咬下去,味蕾便開了花!白菇蘑菇一直都是我的最愛,配上烤串吃,很解膩。燒明太子鯖魚這款鯖魚燒得很驚艷,表皮酥脆,最重要的是,魚肚內塞滿了明太子,讓人吃起來欲罷不能!牛橫膈肌牛肉這裡做得也不錯,當然我們也不能錯過。燒菠蘿最後的甜點是我們最愛的燒菠蘿,火候掌握的好好,菠蘿甜甜的,完美收尾!好喜歡這家串燒店,服務員態度好好,大廚人nice技術過硬,食物美味!下次還要光顧

這家串燒店是以日本豚肉為主題的,自然要點一些來嘗嘗!
西班牙黑豚肋骨肉
肋骨肉很鮮嫩,烤出來外焦里嫩,配上醬汁很好吃呢!

車打芝士巴爾瑪火腿卷
火腿包裹著芝士,經過炙烤,鹹鹹香香別有一番滋味!

皮蛋紅薑卷

白菇
蘑菇一直都是我的最愛,配上烤串吃,很解膩。

燒明太子鯖魚

牛橫膈肌
牛肉這裡做得也不錯,當然我們也不能錯過。

燒菠蘿

好喜歡這家串燒店,服務員態度好好,大廚人nice技術過硬,食物美味!下次還要光顧!
2024-05-14 5 views
食物質素差 上菜時間勁耐 串燒等大半個鐘都冇!追單追成3次! 一條魷魚一個鐘都俾唔到 埋單走就話馬上得 結果都係等超過十分鐘 貴都唔緊要 但真係唔值 冇下次感覺非常之不滿 差評!
感覺非常之不滿 差評!
2024-05-14
成日見到網上推介日本串燒,諗吓自己好耐都冇飛日本囉!好掛住日本風味的串燒,相約朋友到尖沙咀的 Mokumoku Yakiton 回味一下。餐廳位置在尖沙咀厚福街,交通好方便。食日本串燒最緊要睇吓師傅手勢,我哋今晚就坐吧枱。餐廳裝飾以木色為主,充滿居酒屋味道,所有串燒都係即叫即燒,耐心等候美食。Ginger highball 食串燒當然要飲酒啦!趁住串燒未嚟,飲番杯 Ginger highball ,酒味唔係好濃,啱晒女仔飲,清新冰爽!生蠔刺身幾款當日推介的海鮮都好吸引,豐儉由人,朋友特意點了生蠔刺身一試,冰涼的生蠔,旁邊配有蘿蔔蓉及酸汁,夠開胃。肥美厚身,入口 Creamy,海水味道豐富,配上新鮮檸檬汁,增加了味道層次。生蠔夠新鮮,確實超值。明太子醬珍寶大蝦餐廳的海鮮,確實不錯,很新鮮!師傅燒大蝦,火候掌握得相當好,生熟度剛好。生蠔刺身之外,加埋珍寶大蝦吃得更滿足,我本身都好鍾意食蝦,好彈牙好新鮮,明太子醬之下藏着鮮甜的蝦肉,色彩鮮艷,賣相吸引!串燒豬顎骨肉串伊比利亞豬肉味特別甜,餐廳很多特別部位可供選擇,師傅今晚推介豬顎骨肉,燒到剛好夠哂爽口彈牙,裡面肉汁非常鮮甜,完全係精粹!牛油果
Ginger highball
生蠔刺身
明太子醬珍寶大蝦
串燒
豬顎骨肉串
牛油果伴芝士
牛油果是 superfood ,健康又好食,營養豐富,口感Creamy。平時超級市場買牛油果價錢都唔平,以伴芝士的烹調方式燒製,近一般串燒擁有不同風味,外面串燒店都確實很少見。
豬聲帶串
看見師傅串燒功序都不少,很有心思,口感非常彈牙,豬聲帶肉吃起來口感有少少嚼口,灑上了黑椒好香,好惹味!
焦糖燒菠蘿
有香香的焦糖味,菠蘿搽上糖再燒,焦糖面脆卜卜,酸酸甜甜,味道夠清甜又突出,作為今晚的甜品也很不錯。
Celebration
Birthday
  • 生蠔刺身
1K
2024-05-04 18 views
今晚放工同朋友去了這裡,朋友對這裡情有獨鍾,因為平時都係食普通串燒,而這裡就係食不同豬部位嘅好地方。這裡當然不止是豬,還有其他選擇,座在吧枱上,直接望住師傅努力💪為客人不停燒先點了杯冰凍嘅三得利黑啤,味道帶少少焦糖及咖啡香味,飲杯啤啤🍻,現在做緊買一送一,正!而餐前小食就係餐廳必跟嘅蒜子番茄沙律,以日本蕃茄浸在醋酸汁中,在紅卜卜嘅番茄🍅上加埋生蒜🧄,入口冰涼清甜,吸收了醋酸汁入口清新,確實一個唔錯嘅開胃前菜今晚店員推介了生蠔刺身,原隻日本生蠔🦪,師傅即場即開,生蠔可加上醒胃酸汁入口或直接品嘗,個人較喜歡不加任何調味料,新鮮入口,生蠔肥大飽滿,入口肉質飽滿有彈性,蠔肉要豐滿汁燒白菌,本身白菌口感嫩滑,味道鲜美,加上汁燒同師傅調味,味道更入味!日本青椒芝士豬肉卷,入口時濃郁嘅芝士鹹香味加上鮮美既豬肉口感細嫩,加埋爽口青椒,又係一款唔錯嘅佐酒串燒!明太子大蝦串,完隻珍寶大蝦,師傅放在爐上燒,直至差不多熟時再加上了明太子再燒,蝦頭內充滿蝦膏之餘,肉質紮實飽滿,咬落口感厚實富彈性,而且蝦味濃郁,加埋明太子的味道鮮美濃郁,具有獨特的鮮味,有雙重口感味覺感受!西班牙夾心肉,口感肉質軟嫩,軟腍多汁,味
今晚放工同朋友去了這裡,

座在吧枱上,直接望住師傅努力💪為客人不停燒

西班牙夾心肉,口感肉質軟嫩,軟腍多汁,味道甘香,但入口唔會覺得肥膩

沖繩苦瓜,在濃烈的苦味嘅苦瓜中間加入了香脆櫻花蝦,味道和口感都很有特色

最後點埋燒菠蘿作為今晚嘅甜品,師傅在菠蘿塗上一層糖再燒,外面燒成焦糖,入口外面脆卜卜,入面酸酸甜甜多汁

整晚望住師傅不停在為食客準備食物,在爐上燒嘅食物灑上調味,忙過不停
Dinner
首先登場的是幾道清爽的前菜,蒜子蕃茄沙律酸甜開胃,蕃茄的清甜與蒜子完美融合,喚醒沉睡的味蕾。芥末八爪魚Q彈爽口,芥末的辛辣恰到好處,令人回味無窮。日本岩手縣米崎生蠔,肉質肥美,鮮甜多汁,每一口都是大海的味道。接著是幾道炸物和烤物,日本豆腐厚揚外酥內嫩,豆腐的清香與酥脆的外皮形成鮮明對比,口感豐富。九條蔥香氣濃郁,烤得恰到好處,每一口都充滿蔥香的甘甜。豚肉蒜心卷,豬肉的鮮嫩與蒜心的清香完美結合,口感層次分明。日本青椒芝士豚肉卷,青椒的清甜與芝士的濃郁,加上豬肉的鮮美,多種味道在口中交織,令人驚喜。接下來是幾道串燒,燒豬大腸串外皮焦香,內裡軟糯,肥而不膩,每一口都充滿膠質的Q彈口感。七味豬心串,豬心爽脆彈牙,七味粉的辛香增添了風味的層次感。西班牙夾心肉,肉質鮮嫩,肥瘦相間,入口即化,令人回味無窮。舞茸香氣濃郁,口感鮮嫩,每一口都充滿了菌菇的鮮美。最後是香檸鹽燒鱸魚,鱸魚肉質細嫩,火候掌握得恰到好處,魚皮酥脆,魚肉鮮嫩多汁,配上檸檬的清香和鹽的鹹味,更顯魚肉的鮮甜。最後食埋燒菠蘿,酸甜滋味在炭火的烘烤下更加濃郁,外層焦香,內裡柔軟多汁,每一口都充滿熱帶風情,是完美的飯後甜點。這家日式居酒屋可

這家日式居酒屋可以親眼望住師傅燒每一道串燒,充滿了日式風味,而且食材新鮮,烹飪精緻,讓人感受到店家對料理的用心。
Mokumoku Yakiton🍢 要吃串串`喝一杯嗎🍺🎏..尖沙咀一家日式串燒專門店,店舖不大晚上卻熱鬧非常,原來好多人都喜歡放工來吃個串燒喝一杯🍺,再談天說地,大概是打工人每天最期待又放鬆既狀態。居酒屋搜羅多元化既豚豚肉串燒🍢,加入獨門秘製醬汁,主打即叫即燒♨️ 現烤串燒,呢晚同好朋友決定來個豚肉串燒的盛宴🐽,食物水準不錯吃,大家都食得好開心,仲傾到唔捨得走添!先來🔸前菜:糖心水果蕃茄 $28 好甜又多汁,朋友唔食結果我可以一人獨享🤗。接著既 🔸刺身:日本生蠔 $176新鮮大隻又重海水味,食落鮮甜十足又滑身,甜!主角既串燒不能少,呢度出名食豬當然要試多幾款🐽。先來🔸厚切金色豚肉 $96 (滿有油香);🔸金星豚肉秋葵卷 $72 (蔬菜吸收油香 有口感之餘又滋味); 🔸豬皮串 $60 (記得要趁熱食 香脆);🔸 豬耳芝士串 $76 (有咬口 係一款不錯既佐酒小食);🔸 豚肉鵪鶉蛋卷 $96 (豬油香加醬油 鵪鶉蛋好出色好惹味)另一款人氣燒豬豚肉 🔸芥木漬四元豚 $198 油脂豐富,加上秘製芥木漬能減膩又滋味。仲有其他串燒都值得一試,🔸炸雞皮 $56(勁香脆不油膩)🔸燒魷魚串 $96 (肉
Mokumoku Yakiton🍢 要吃串串`喝一杯嗎🍺🎏

食物水準不錯吃,大家都食得好開心,仲傾到唔捨得走添!

仲有其他串燒都值得一試,🔸炸雞皮 $56(勁香脆不油膩)🔸燒魷魚串 $96 (肉厚有口感);🔸日本青椒仔 $56 & 🔸汁燒白菌 $56 (多汁);

最後甜品 🔸燒菠蘿 $38 (多汁又甜)大滿足!
×××[Mokumoku Yakiton]×××
©尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈16樓
2024-04-25 10 views
呢間串燒餐廳真係好正😍佢有好多唔同款嘅串燒料理,款款都好味😋首先,叫咗生蠔刺身,好鮮甜,配以蔥花、醬汁同檸檬汁。之後就到串燒喇~豬耳芝士串,好香口。豬耳烤得啱啱好,外皮微焦爽口。豬皮串用炭火燒至金黃酥脆。外層酥皮,內部軟嫩,咬落去好有嚼勁,要趁熱食。厚切白豚肉肉質嫩滑多汁,一層肉一層肥膏,充滿油香。另外,秋葵豬肉卷係好夾嘅組合,豬肉包住新鮮嘅秋葵,經過燒烤後,豬肉嘅油脂同秋葵嘅清爽口感簡直絕配😋豚肉鵪鶉蛋卷都好特別,鵪鶉蛋啖啖滿足!雞皮串係串燒嘅經典菜式之一,呢間餐廳嘅雞皮燒得恰到好處,非常脆口👍🏻 汁燒白菌夠juicy! 燒魷魚串有咬勁又彈牙,魷魚味好香!之後到日本青椒串,燒烤後保留住青椒嘅清甜口感同炭火嘅香氣。芥木漬四元豚都好受歡迎。四元豚係一種優質豬肉,用芥末醬漬製成,再燒烤至入口即化。豬肉嘅鮮美同芥末嘅辣味完美結合,真係好開胃。最後,串燒菠羅好甜又多汁!

首先,叫咗生蠔刺身,好鮮甜,配以蔥花、醬汁同檸檬汁。

豚肉鵪鶉蛋卷都好特別,鵪鶉蛋啖啖滿足!

汁燒白菌夠juicy!

燒魷魚串有咬勁又彈牙,魷魚味好香!
之後到日本青椒串,燒烤後保留住青椒嘅清甜口感同炭火嘅香氣。

最後,串燒菠羅好甜又多汁!
2024-04-24 11 views
今日去到一間好豐富嘅尖沙咀區串燒店、除咗食物內容夠豐富之外!質素仲好高性價比!環境優雅舒適!前菜秘製醬汁醃製原個蕃茄:味道真係好特別,蕃茄鮮甜、醃製醬汁唔會好鹹!再配合香蔥調味更香鮮!京姬蘋果酒:食串燒就一定要配酒、除咗可以說出豐富嘅層次感之外、味道亦都好夾!月見免治豚肉串:豚肉質地岩岩好唔會好重油脂、食落好彈牙香濃!西班牙夾心肉、西班牙黑豚肋骨肉:西班牙骨肉一向我都好鍾意食!呢個製作方法都非常之特別!燒到香爆之餘仲有肉汁口內爆滿!好好食!豬顎骨肉串、花生苗卷:相信啲類型嘅串燒周圍有得食,呢間專食呢啲串燒!好專業!三文魚腩串、油甘魚串:魚類本身充滿蛋白質!再加上利用串燒製法,味道更加有層次黃花魚一夜干、燒魷魚鬚:黃花魚嘅肉雖然係燒烤製成、但係都好彈滑!燒魷魚鬚超香咬落去充滿醬汁!芥末八爪魚🐙:呢個都係用咗秘製醬汁調製嘅芥末八爪魚,除咗開胃之外亦非常新鮮!Homemade fruits shocho 燒菠蘿:總結我係最鍾意食呢個,因為除咗酸酸甜甜開胃之外、可以令到用餐嘅時候冇咁滯嘅情況!#Mokumoku Yakiton #尖沙咀 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈

前菜秘製醬汁醃製原個蕃茄:

西班牙夾心肉、西班牙黑豚肋骨肉:

Homemade fruits shocho 燒菠蘿:

#Mokumoku Yakiton #尖沙咀
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈
2024-04-22 23 views
Mokumoku Yakiton 煙燻豬肝 - 濃郁嘅煙燻風味,豬肝肉質粉嫩。蒜蓉蕃茄蔥花 - 以蒜蓉同蔥花為本身平凡嘅蕃茄提味。清新且開胃。芥未八爪魚配青瓜 - 以芥末調味嘅八爪魚搭配清爽嘅青瓜,既辛辣又清新嘅特別風味。豚肉花生苗卷 - 豚肉嘅鮮嫩,再以花生苗提味,係意料之外嘅配搭。汁燒白箘 - 白箘組織細膩,配上香濃醬汁。帶嚟豐富嘅口感同滋味。厚切金星豚肉 - 厚切豬肉肉質鮮嫩多汁,微微帶鹹味,非常入味嘅高質午餐肉。日本青椒仔 - 日本青椒仔口感清脆,加上粗鹹提味,簡單但帶出一種獨特風味。豚肉韭菜泡菜卷 - 豚肉韭菜泡菜卷帶出不同層次同味道,豚肉鮮嫩,韭菜濕潤,高纖維,泡菜酸辣提味,滋味搭配。豬頸肉面珠墩 - 豬頸肉肉質柔嫩多汁,搭配豬面珠墩嘅口感同嚼勁,增添風味。沖繩苦瓜釀免治豬肉 - 沖繩苦瓜釀填滿免治豬肉而成,苦瓜嘅苦味被豬肉嘅鮮味調和,提供咗一種新鮮而有趣嘅體驗。豚肉鵪鶉蛋卷 - 豚肉鮮嫩,鵪鶉蛋粉嫩相,帶嚟唔同嘅質感層次。燒芝士年糕 - 燒芝士年糕質感柔軟煙韌,外層微微酥脆,搭配上甜甜嘅醬汁,非常美味。燒魷魚鬚 - 燒魷魚鬚彈牙,烤製風味獨特,口感惹味。燒菠蘿 - 燒菠蘿
Mokumoku Yakiton

煙燻豬肝 - 濃郁嘅煙燻風味,豬肝肉質粉嫩。

燒魷魚鬚 - 燒魷魚鬚彈牙,烤製風味獨特,口感惹味。

燒菠蘿 - 燒菠蘿經過烤製後,表面糖漿被焦糖化,非常滋味。

柚子配檸檬酒 & 柚子配梅酒

柚子清新,檸檬酒酸甜,消暑又提神。而梅酒香甜,口感和諧。