Nissa la Bella (Upper Station Street)

2024-02-21 1490 views
放工去咗上環嗰邊搵好嘢食🥰 搵咗呢間法式小餐館😍 入邊嘅裝修夠晒氣氛❤️一坐低店員就送上一籃法式多士配咗黑松露牛油🧈 麵包外脆內軟🥰 牛油帶陣陣松露香👍🏻SET DINNER MENU ($528@)我哋叫咗兩個晚市套餐🥰 已經包咗兩個前菜🥗 一個主菜🥩 同埋一個甜品🍦前菜當日自製法式肉醬🐃法式肉醬帶少少鹹香味🥰 味道都幾濃郁👍🏻 配埋側邊嘅酸瓜😍 再加上羅馬生菜嘅清新🌿 可以中和返成個味道☺️山羊起司沙拉、蜂蜜和吐司配鳶尾沙拉、火腿、堅果、櫻桃番茄🥗沙律就相對比較清新🌿 重帶震震甜味🥰 上面仲有斑馬火腿🐖 同埋包咗羊奶芝士嘅多士🍞 咬落去非常香脆❤️當日檸汁醃魚生(+$78)呢個前菜好特別🥰 佢上面仲加咗啲Popcorn😍 食落仲帶震震驚辣味🌶️ 如果比較鍾意食濃味嘅嘢嘅人呢就非常適合☺️主菜🥩松露義大利通心粉黑松露通粉條條都掛滿咗忌廉汁👍🏻 黑松露味濃郁❤️ 面頭仲有斑馬火腿🥰肋眼牛排和薯條(+$98)牛扒配咗薯條🍟 牛扒裏面顏色粉嫩🥰 肉味好香濃❤️ 巴夫洛瓦蛋白霜香草奶油 配水果及香草雪糕🍦蛋白脆脆配上雲呢拿雪糕🍦下面仲有酸酸甜甜嘅菠蘿蓉🥰法式奶油酥皮泡芙 配香草雪糕、鮮奶油及巧克力醬🍫呢個

SET DINNER MENU ($528@)

前菜
當日自製法式肉醬🐃

山羊起司沙拉、蜂蜜和吐司配鳶尾沙拉、火腿、堅果、櫻桃番茄🥗

當日檸汁醃魚生(+$78)

主菜🥩
松露義大利通心粉

肋眼牛排和薯條(+$98)
牛扒配咗薯條🍟 牛扒裏面顏色粉嫩🥰 肉味好香濃❤️

巴夫洛瓦蛋白霜香草奶油 配水果及香草雪糕🍦
蛋白脆脆配上雲呢拿雪糕🍦下面仲有酸酸甜甜嘅菠蘿蓉🥰

法式奶油酥皮泡芙 配香草雪糕、鮮奶油及巧克力醬🍫
呢個好好食🥰 泡芙中間夾住雲呢拿雪糕😍再加埋朱古力醬🍫 食完係覺得幸福嘅感覺😎
Type of Meal
Dinner
2024-02-20 1020 views
今次帶大家食親民法國菜😋大家一諗到食法國菜就會覺得好貴,但係今次唔同😎呢度除咗環境好chill,令人感覺好放鬆🫶🏻一坐低侍應就會攞佢哋自家製嘅麵包,同埋自家製嘅黑松露牛油,如果唔係叫咗嘢食我都想食多幾件😆讚🫶🏻🇫🇷STARTERS·Creamy Corn Soup ·Sautéed Garlic Snails Salad(好出色嘅粟米湯🌽用新鮮粟米打成,食法國菜當然要食法國蝸牛😎法國蝸牛沙律都係第一次食,估唔到幾好味,滿滿香草再加蒜味🌱🐌必試)🇫🇷Mains·Grilled Arctic Char w/ Cauliflower Gratin & Soup Reduction·Mushroom Risotto(唔想食澱粉質嘅朋友可以揀呢個椰菜花配三文魚,佢哋嘅椰菜花加左芝士焗得好香!仲有蘑菇意大利飯非常出色,每一粒飯都包住滿滿嘅蘑菇忌廉❤️)🇫🇷Dessert·Orange Tart w/ Meringue•Vanilla Ice Cream w/ Peanuts, Whipped Cream and Salted Caramel(我哋揀咗兩個唔同嘅甜品,可以交換試吓🤭橙撻🍊濃濃橙香,鍾意

今次帶大家食親民法國菜😋

🇫🇷STARTERS
·Creamy Corn Soup
·Sautéed Garlic Snails Salad

🇫🇷Mains
·Mushroom Risotto

🇫🇷Dessert
·Orange Tart w/ Meringue
(我哋揀咗兩個唔同嘅甜品,可以交換試吓🤭
橙撻🍊濃濃橙香,鍾意食燈味甜品嘅朋友一定要試,另外我非常喜歡另一款甜品,雲呢拿焦糖醬雪糕,焦糖味好香好香⋯為呢一餐畫上一個完美嘅句號💓)
  • Mushroom Risotto
  • Vanilla Ice Cream w/ Peanuts
  • Whipped Cream and Salted Caramel
每次經過附近都俾佢藍綠色嘅店面吸引💙 今日終於有機會放工食個晚餐🌙 裏面嘅裝修拘謹好舒服有種法式小酒館既氣氛又不失優雅🥃 食物方面好有法國正宗既口味🇫🇷喺傳統嘅法國口味上面加添左現代既手法值得一試 🎨 配上佢哋既紅酒同白酒黎個晚餐真係好有去左巴黎既感覺🗼⭐️ Pissaladiere 🍞喺法式嘅Foccacia上面用橄欖同焦糖洋蔥調味🧄 口味微甜好開胃加上鯷魚既點綴🐟 鹹香好有層次⭐️ Salade de Haricot Verts Croquants 🫛法邊豆口味好爽脆💚 配上蘑菇同果仁調味唔會太重🥜整體感覺好清新有田園感🥗⭐️ Ceviche de Peche du Jour 🍣Ceviche既口感好新鮮值得一讚🌊調味鮮中帶辣好有層次好有刺激感🌶️⭐️ Souris d'Agneau & Legume Rotis 🐏原塊羊膝真係好有農家風味🌾 煮得非常入味而且入口好淋😚 本身仲驚會好騷但係香草嘅香氣一打開個蓋已經撲鼻而來🌿 完全沒有一點騷味🤩⭐️ Joue de Boeuf Confite au Vin Rouge 🥩紅酒慢煮牛臉頰同樣係好經典既法國菜色🥩🐮紅酒嘅香氣同牛肉味好平衡🍷 薯蓉同樣
⭐️ Pissaladiere 🍞
Ceviche de Peche du Jour
⭐️ Ceviche de Peche du Jour 🍣
紅酒慢煮牛臉頰同樣係好經典既法國菜色🥩🐮紅酒嘅香氣同牛肉味好平衡🍷 薯蓉同樣幼滑Creamy好滿足 🥔
Profiteroles
⭐️ Profiteroles 🥠
法式傳統嘅泡芙鬆脆得來都好講究技巧🍰 配上雲呢拿雪糕同埋朱古力醬同Whipped Cream🍦 滋味得黎好邪惡🍫
Ceviche de Peche du Jour
Profiteroles
前菜既【𝐏𝐢𝐬𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝𝐢𝐞𝐫𝐞】我同男朋友都好鍾意!! 喺𝐟𝐨𝐜𝐚𝐜𝐜𝐢𝐚🍞上面鋪滿咗炒到好軟淋既焦糖洋蔥🧅配埋𝐨𝐥𝐢𝐯𝐞𝐬同鯷魚,係一道好開胃既前菜(꒪´꒳`꒪)跟住就係【𝐂𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡𝐲 𝐠𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐚𝐧𝐬 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝】係法邊豆同蘑菇既沙律黎,法邊豆比平時食開既爽脆,個𝐝𝐫𝐞𝐬𝐬𝐢𝐧𝐠都係酸酸地既,幾𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠~我地仲叫咗最鍾意既【𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐛𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐬𝐧𝐚𝐢𝐥𝐬】係焗田螺(๑❛ᴗ❛๑) 一上枱就聞到好香蒜蓉牛油味🧈,鍾意!!主菜我地就叫咗份魚【𝐌𝐨𝐧𝐤𝐟𝐢𝐬𝐡 𝐰/ 𝐚𝐢𝐨𝐥𝐢 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞】~佢地既選料都幾特別,用咗𝐦𝐨𝐧𝐤𝐟𝐢𝐬𝐡,配埋唔同既蔬菜同半熟蛋,感覺好健康𝐡𝐚𝐡𝐚𝐚𝐚其實重點係個𝐚𝐢𝐨𝐥𝐢 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞,係用咗蛋黃、蒜泥、檸檬汁同𝐨𝐥𝐢𝐯𝐞 𝐨𝐢𝐥整既蒜泥蛋黃醬🧄蒜泥味好出,配埋味道比較淡既𝐦𝐨𝐧𝐤𝐟𝐢𝐬𝐡好夾,係道幾有驚喜既𝐦𝐚𝐢𝐧(´ސު`) 食完份魚就叫咗個【𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐬𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧🧀】我最鍾意就係份羊奶芝士,餐廳幾細心放咗啲合桃碎係側邊,配埋果仁一齊食會冇咁膩雖然好飽但都係要食埋個甜品先走~叫咗佢地既𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞【

雖然好飽但都係要食埋個甜品先走~叫咗佢地既𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞【𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝐞𝐫𝐨𝐥𝐞𝐬】係個法式奶油酥皮泡芙,泡芙入面係三球雲呢拿雪糕,上枱時店員仲會問洗唔洗幫手淋朱古力醬🍫🫗,啲醬係𝐝𝐚𝐫𝐤 𝐜𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞黎,淋上雪糕都即刻結成硬既朱古力,落多啲都唔會太甜~
  • Pissaladière
一間位於上環的法國菜餐館,非常有浪漫氛圍!絕對係會令女仔心心眼嘅餐廳,仲可以品嚐一餐正宗法國菜!!!!如果大家想氹女朋友開心,黎呢度一定無錯!如果係想約心儀女仔食飯,仲等咩🤣Book位啦❤️----------------------🔴Pissaladiere HKD128餐廳用上自家製醃製洋蔥,夾上外國咸魚,咸香味特別,配上軟包不錯。🔴Green Bean Salad HKD128整個mix and match清新,調味同食材都以原味道為中心,可以品嚐食材最新鮮狀態,我個人好鍾意。🔴Tuna Carpaccio HKD138我個人非常欣賞呢道前菜,新鮮魚片配上清新青醬,微辣椒乾夾上黏上檸檬汁嘅魚片,相信會係女士嘅喜好。🔴Beef Cheek HKD268牛臉頰肉質細軟,調味得宜,滿滿肉香而不膩!薯蓉帶出陣陣奶油香味,薯蓉夾著細細薯粒,為整個菜式增添口感。將牛臉頰肉、薯蓉以及肉汁, 一次過放入口,絕對係一流嘅享受。🔴Small Cheese Platter HKD316/2法國菜係飯餐嘅尾端,都會以芝士作為餐後小食,芝士拼盤一共有3種芝士:羊奶芝士、煙壎芝士及咸香芝士,配上一杯白酒,
Beef  cheek

Tuna Carpaccio

🔴Tuna Carpaccio HKD138

🔴Beef Cheek HKD268
Small cheese Platter

法國菜係飯餐嘅尾端,都會以芝士作為餐後小食,芝士拼盤一共有3種芝士:羊奶芝士、煙壎芝士及咸香芝士,配上一杯白酒,絕對係極致享受。
Pavlova

🔴Pavlova HKD108
女孩子點都係鍾意食甜品,紅莓醬配上紅莓雪芭,加上蛋白餅!作為成餐飯嘅結尾,非常滿足!
----------------------
評價:
🍽 優質良好體驗
🌃 環境超浪漫
🍴 食物質素好

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
Beef  cheek
Green Bean Salad
Tuna Carpaccio
Small cheese Platter
Pavlova
4 day(s) ago 0 views
相約表妹下班後到上環喝兩杯! 找到一家有著法式小吃的葡萄酒吧! 典雅又時尚的設計, 與經典小酒館的鄉村風情完美融合。以復古懷舊海報及法國藝術品作裝飾, 半開方式廚房, 有著高貴的魅力及巴黎小酒館的優雅氛圍!送來麵包籃及自家製香草牛油, 超香軟! Green Peas Sald 青豆沙律 ~ 配有車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭! 本人很討厭吃青豆, 一般吃到的雪藏青豆也是超難吃的! 但這完完全全讓我對青豆改觀, 是徹底的改觀了, 原來新鮮青豆是這麼好吃的! 又爽又嫩, 入口完全沒有草青味, 配上清新薄荷, 酸酸甜甜的車厘茄, 加上香濃的蛋液, 真絕! Pissaladiere 尼斯洋蔥鯷魚橄欖餅 ~ 剛開始的時候以為是多士, 原來這餅底大有來頭! 跟平常用的義大利披薩麵糰不同, 較有靭度! 加上了洋蔥、橄欖、大蒜及醃鯷魚! 這焦糖化的洋蔥, 甜甜的! 還加上了咸口的鯷魚, 超開胃!Carpaccio de thon 吞拿魚他他 ~ 配法式青檸芫荽汗及酸豆! 很開胃的頭盤, 魚切得很薄, 加上橄欖油及青檸汁, 令魚肉味道提升不少, 酸豆更是靈魂之作!oue de boeuf confite
送來麵包籃及自家製香草牛油, 超香軟!
Green Peas Sald 青豆沙律
Pissaladiere 尼斯洋蔥鯷魚橄欖餅
Pissaladiere 尼斯洋蔥鯷魚橄欖餅
Carpaccio de thon 吞拿魚他他
Carpaccio de thon 吞拿魚他他
oue de boeuf confite au vin rouge 法式慢煮牛頰肉 ~ 配迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉! 我真的是超超超愛這道菜, 牛頰肉嫩到極致! 油脂不多, 骨膠原郤滿滿! 口感超級軟嫩, 膠質黏稠, 飽嘴又不膩, 肉味濃重, 配上軟滑薯蓉, 怎能不愛!
Vacherin Fruits de Saison 巴夫洛瓦蛋白霜 ~ 我愛蛋白霜! 外表超級鬆脆, 但內裡超柔軟, 香香甜甜的, 一口咬下去有2種不同的口感! 伴上雪糕、忌廉、生果及果醬, 超驚艷!
Type of Meal
Dinner
  • Green Peas Sald 青豆沙律
  • Pissaladiere 尼斯洋蔥鯷魚橄欖餅
  • Carpaccio de thon 吞拿魚他他
  • Joue de boeuf confite au vin rouge 法式慢煮牛頰肉
  • Vacherin Fruits de Saison 巴夫洛瓦蛋白霜
【充滿熱鬧氣氛·法國小餐酒館🍸🙂‍↔️】//////港島一帶放工放假時間 都有好多外國人 配搭強勁節拍嘅音樂以及裝修典雅嘅環境 餐廳裏面非常有氣氛 適合聚會以及慶祝🥳|吞拿魚他他表面可以滴少量法式青檸芫荽汁增加調味吞拿魚一片片切得好薄身 佩服刀工😛涼伴吞拿魚他他酸甜好開胃ヽ(´o`;|法式慢煮牛頰肉牛頰肉肉味重 外皮脆脆地内層非常軟腍🤪伴碟有香滑牛油薯蓉同迷你紅蘿蔔|尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅薄餅用餐包做底層偏軟身🥶配搭洋蔥鯷魚橄欖 一啖食晒冇難度|巴夫洛瓦蛋白霜賣相幾特别 有滿滿忌廉圍住就好似雪人❄️裏面有香草雪糕同雜莓醬水果加上蛋白霜味道甜絲絲脆身口感|青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷紅葱頭呢個組合意想不到😂半熟蛋出色有流心效果 蛋汁混合青豆味道同食材都單調 只有豆味
【充滿熱鬧氣氛·法國小餐酒館🍸🙂‍↔️】

賣相幾特别 有滿滿忌廉圍住就好似雪人❄️
裏面有香草雪糕同雜莓醬水果
加上蛋白霜味道甜絲絲脆身口感

|青豆沙律
配車厘茄、半熟蛋、薄荷紅葱頭
呢個組合意想不到😂
半熟蛋出色有流心效果 蛋汁混合青豆
味道同食材都單調 只有豆味
2024-05-30
5 day(s) ago 0 views
🐽成間餐廳裝修得幾有格調,好法式好放鬆既感覺😌有個大窗口可以見到大廚係廚房忙碌緊幾搞笑🤪。👅Pissaladiere ($128)用左focaccia麵包,幾有口感!面頭有焦糖洋蔥同鳀魚醬😗有洋蔥既甜味同鳀魚既咸香味🧅。👅Green Peas Salad ($128)青豆大大粒幾香甜,唔會有好重草青味👌🏻面頭有水煮蛋,不過青豆同流心蛋黃又唔算好夾😕入面仲加左薄荷同紅蔥頭,食落幾fresh🤓。👅Carpaccio de thon ($148)吞拿魚切到好薄,口感軟滑👍🏻加埋法式青檸芫茜汁同酸豆,酸酸地幾夾😛。👅Joue de boeuf confite au vin rouge ($288)慢煮牛頰肉好入味,肉質好軟淋😋個燒汁濃得黎唔會過咸!幾中意個牛油薯蓉,雖然好邪架😈但食到好香牛油味,加上薯蓉既質感好綿滑🤩。👅Vacherin Fruits de Saison ($118)係好classic既法式甜品😝蛋白霜脆口,都預左係偏甜,係接受到既甜度😉面頭係雲尼拿cream~

👅Pissaladiere ($128)

👅Green Peas Salad ($128)

👅Carpaccio de thon ($148)

2024-06-02 0 views
完成左個project,同幾個同事黎到上環慶祝,選左呢間Nissa La Bella happy hour這裡的環境同菜式,展現了濃濃地中海風情。尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅,以薄脆的底皮作為基底,配上香甜的洋蔥、咸香的鯷魚和充滿香氣的橄欖,層次分明,口感豐富。青豆沙律,新鮮青豆的清脆感配上柔滑的他他醬,清新爽口。法式慢煮牛頰肉的牛頰肉,以慢煮手法使肉質軟嫩無比,配上迷你紅蘿蔔及牛油薯仔,營造出舒適惹味的味道。甜品巴夫洛瓦,以蛋白霜作為基底,不太甜,添加了新鮮的水果及香草雪糕,清新可口。坐在戶外的露台區摸住酒杯談天說地,更添了一份悠閒自在的氣息。店內播放著輕鬆活潑的音樂,加上服務員親切熱情的款待,營造出讓人放鬆身心的氛圍。
完成左個project,

同幾個同事黎到上環慶祝,
選左呢間Nissa La Bella happy hour
這裡的環境同菜式,
展現了濃濃地中海風情。

尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅,
以薄脆的底皮作為基底,
配上香甜的洋蔥、
咸香的鯷魚和充滿香氣的橄欖,
層次分明,口感豐富。

青豆沙律,新鮮青豆的清脆感
配上柔滑的他他醬,清新爽口。

法式慢煮牛頰肉的牛頰肉,

以慢煮手法使肉質軟嫩無比,
配上迷你紅蘿蔔及牛油薯仔,
營造出舒適惹味的味道。

甜品巴夫洛瓦,
以蛋白霜作為基底,不太甜,
添加了新鮮的水果及香草雪糕,
清新可口。

坐在戶外的露台區摸住酒杯談天說地,
更添了一份悠閒自在的氣息。

店內播放著輕鬆活潑的音樂,
加上服務員親切熱情的款待,
營造出讓人放鬆身心的氛圍。

2024-05-30
  • 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
位於上環嘅🌟Nissa la Bella🌟 ,係一家🇫🇷法式小酒館,外圍open area嘅吧枱,勁啱happy hour飲返杯🥂social一下!入面係典雅嘅🇫🇷設計,氣氛良好!🍕Pissaladiere入口首先係炒到香甜嘅焦糖化洋蔥,尾韻係鯷魚嘅少少鹹香同埋香草嘅氣息!💚Green Peas Salad配搭薄荷、紅蔥頭、車厘茄、仲有水波蛋,令平凡嘅青豆變可口!🐟Carpaccio de thon吞拿魚肉壓成薄片,配搭香草、青檸、酸豆等,新新又開胃!🐂Joue de boeuf confite au vin rouge牛面頰肉燉到勁腍入晒味,充滿膠質,加埋幼滑嘅薯蓉,十分可口!🧁Vacherin Fruits de Saison巨型又夠脆身嘅蛋白脆餅,上面有雪糕,入面夾住鮮果,正!

🍕Pissaladiere

💚Green Peas Salad

配搭薄荷、紅蔥頭、車厘茄、仲有水波蛋,令平凡嘅青豆變可口!

🐟Carpaccio de thon

吞拿魚肉壓成薄片,配搭香草、青檸、酸豆等,新新又開胃!

🧁Vacherin Fruits de Saison

巨型又夠脆身嘅蛋白脆餅,上面有雪糕,入面夾住鮮果,正!
1K
Nissa la Bella 位於差館上街,走法式小酒館風格,感覺優雅中帶點神秘,非常有氣氛。尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅口感軟身,帶有濃郁的洋蔥香,鯷魚和橄欖的組合令人垂涎。青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭新鮮可口的青豆沙律與半熟蛋、車厘茄等食材搭配特別,入口清新,非常開胃。法式蒜蓉牛油焗蝸牛焗蝸牛肉質軟嫩,蒜蓉牛油增添濃郁香氣,烹調手法精湛,粒粒滋味。蒜蓉蛋黃鮟鱅魚配半熟蛋及時令蔬菜鮟鱅魚鮮嫩多汁,配上旁邊的蒜蓉蛋黃醬,微酸口感,更能提鮮,還有甚有心思的時令蔬菜,層次豐富。法式泡芙配雲呢拿雪糕,鮮忌廉及朱古力醬來到時即時在你面前,加上朱古力醬,軟腍可口,甜度適中,非常邪惡。

尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
口感軟身,帶有濃郁的洋蔥香,鯷魚和橄欖的組合令人垂涎。

青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭

法式蒜蓉牛油焗蝸牛

蒜蓉蛋黃鮟鱅魚配半熟蛋及時令蔬菜

法式泡芙配雲呢拿雪糕,鮮忌廉及朱古力醬
上星期就去咗上環差館上街嘅Nissa la Bella一行入餐廳就感覺到好濃厚嘅小酒館氣氛🤣 裝飾同埋啲枱枱凳凳都好似係被用心設計過😻首先係佢哋嘅尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 好香脆好開胃 鯷魚同橄欖嘅鹹香味同埋薄餅嘅鬆脆口感好夾再嚟係青豆沙律 個車厘茄同半熟蛋仲有薄荷同紅蔥頭 爽口酸甜好開胃 真係好適合夏天食㗎🤣🤣法式蒜蓉牛油焗蝸牛唔錯 好香蒜味同埋牛油嘅滑膩口感啱晒我個胃蒜蓉蛋黃鮟鱇魚同法式泡芙亦都好出色個鮟鱇魚好鮮嫩 配埋半熟蛋同時令蔬菜 都幾開胃!最尾就係呢個法式泡芙 啲雲尼拿雪糕同鮮忌廉記朱古力醬 好香滑又唔會太甜 .Nissa la Bella📍上環差館上街10-14號地舖#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #上環 #上環好去處 #上環美食
上星期就去咗上環差館上街嘅Nissa la Bella

蒜蓉蛋黃鮟鱇魚同法式泡芙亦都好出色
個鮟鱇魚好鮮嫩 配埋半熟蛋同時令蔬菜 都幾開胃!

Nissa la Bella
📍上環差館上街10-14號地舖

下班來到這家法式小餐館非常愜意🇫🇷進去之後可以看到兩個各有特色的空間比較近門口的是熱鬧的小酒吧我自己比較喜歡內裡偏靜的dining room~(雖然後來隨著時間越晚人越多 整體氛圍都很熱鬧)牆壁上掛上很多復古海報和精緻的藝術品裝飾舒適的紅色座位和拋光木質家具也是很有質感營造出獨特的法式鄉村風情~🤍 Pissaladière - Homemade focaccia bread, caramelized onions, anchovies & olives✨🤍 Green Peas Salad w/ cherry tomatoes, poached eggs, mint & shallots✨🤍 Escargots rôtis au beurre✨🤍 Aioli de Poissons - Monkfish, mixed vegetables, soft boiled egg, aioli sauce✨🤍 Profiteroles - Pastry Puff filled w/ vanilla ice cream, whipped cream & chocolate sauce✨🧅🫒尼斯洋
下班來到這家法式小餐館非常愜意🇫🇷
進去之後可以看到兩個各有特色的空間
比較近門口的是熱鬧的小酒吧
我自己比較喜歡內裡偏靜的dining room~

(雖然後來隨著時間越晚人越多 整體氛圍都很熱鬧)

牆壁上掛上很多復古海報和精緻的藝術品裝飾
舒適的紅色座位和拋光木質家具也是很有質感
營造出獨特的法式鄉村風情~

🤍 Escargots rôtis au beurre✨

🧅🫒尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅非常香脆🍕
薄餅上面鋪滿香甜的鯷魚、洋蔥片和綠豆橄欖
整體口感層次豐富❤️‍🔥

🐌法式蒜蓉牛油焗蝸牛香氣滿溢
蝸牛口感嫩滑 味道帶點咸香
完美將蒜頭的味道融於口中👅

蒜蓉蛋黃鮟鯫魚的魚肉嫩滑濃郁
配上半熟蛋及時令蔬菜
健康又可口🐟🥙

青豆沙律十分特別☘️
裡面有車厘茄、紅蔥頭,配上薄荷醬汁
加上半熟蛋 注入清新的味道🌿

上環差館上街10-14號地舖
  • 法式泡芙
  • Profiteroles
2024-05-27 0 views
在荷里活附近有間價錢貼地d既法國西餐,環境靚靚,黑白既畫令成間餐廳更有feel, menu多野食選擇!呢個尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅,除咗有洋蔥嘅清新香氣之外,又有魚類嘅濃郁香味,會先感受到洋蔥嘅爽脆口感,然後會有魚肉嘅軟滑口感夾埋橄欖嘅豐厚味道。感覺又唔會太重太膩,係個好清爽和開胃嘅小食。青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭,個味道就好清新。青豆嘅甜味同車厘茄嘅酸甜好夾,再加埋薄荷嘅清涼味同紅蔥頭嘅辣脆感,真係一個清新爽口嘅沙律。半熟蛋入面嘅滑嫩蛋黃就令整個口感更加濃郁和層次感深厚。吞拿魚他他,個味道就好濃郁和鮮味十足。吞拿魚本身嘅油脂味會同配料嘅各種顏色和味道結合得好好,又唔會太過鹹。配法式青檸芫荽汁,就變成一款清新爽口兼濃郁鮮味十足嘅他他。最後梗係要講番法式慢煮牛頰肉配牛油薯蓉同巴夫洛瓦蛋白箱。牛頰肉經過好長時間嘅慢煮,肉質變得特別嫩滑,仲滲出濃郁鮮美嘅牛肉香味。配埋薯蓉嘅濃郁質感,就更加襯托咗牛頰肉嘅特質。而巴夫洛瓦就係又軟又濕嘅蛋白箱,配合上冰涼爽口嘅水果同香草雪糕,簡直係完美嘅甜品組合,又濃郁又清爽,絕對係大快朵頤嘅試食體驗。

2024-05-27 0 views
上環差館上街有間法國小館,裝潢有格調,掛滿壁畫,採用半開放形式,充滿異國風情,適合約會。晚上到訪fully booking,見有唔少外國人,應該都頗有名氣,值得到訪。一坐低就送上自家製麵包,十分軟熟,配上牛油更美味。前菜有Pissaladière,法式Focaccia麵包搭配鯷魚、橄欖同洋蔥,鹹香惹味,都幾開胃。Green Peas Salad混合車厘茄、半熟蛋、紅蔥頭,仲有薄荷香氣令整體味道更清新。必點之選有Escargots rôtis au beurre,焗蝸牛上枱時熱辣辣,蒜蓉牛油香氣四溢,煮至入味,油但唔膩,如果加多塊麵包應該會好match。Aioli de Poissins都唔錯,蒜蓉蛋黃鮟鯫魚入口軟嫩,搭配半熟蛋同新鮮蔬菜,感覺更加飽肚。最後以甜點作結,要咗個Profiteroles,店員會幫忙淋上朱古力醬,泡芙鬆軟,配埋雲呢拿雪糕,同邪惡嘅鮮忌廉,甜度適中,讚👍

• 法式泡芙
  • Profiteroles