2024-02-02 1643 views
星期六晏晝一個人嚟到荃灣西,唔太肚餓想喺附近簡單食個brunch😁經過豆乳狂人居然見冇乜人😲同平時座無虛席完全兩回事🙀大家如果都想避開人潮可以試吓lunch time過嚟🤣🤣🌯狂人粢飯 ($32)粢飯好大舊😆糯米飯夠煙靭,唔會濕濕爛爛👍🏻用咗大量肉鬆包住油炸鬼,所以油炸鬼保持鬆脆🤩再配上榨菜,爽脆帶點鹹香,多重口感,調味又好夾😋果然係被豆乳耽誤咗嘅粢飯店🤭🤭🍡粒粒仙草 ($45)爭扎咗好耐到底應該飲豆乳好定食糖水好🫣最後都係比滿滿配料嘅芋圓仙草吸引🤣🤣🤣仙草加上粒粒西米同綠豆🫘仲有好多粒煙韌嘅芋圓😍最後淋上黑糖同奶🥰簡單又好味😋📌 SOYmart by 豆乳狂人荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖📍其他分店沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1168-1170號舖黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下G10A-G10B號舖將軍澳唐德街9號將軍澳中心G樓G01及G02號舖

🌯狂人粢飯 ($32)

🍡粒粒仙草 ($45)

📌 SOYmart by 豆乳狂人

📍其他分店
沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖
樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1168-1170號舖
將軍澳唐德街9號將軍澳中心G樓G01及G02號舖

• 狂人粢飯
  • 粒粒仙草
-🦄 sᴏʏᴍᴀʀᴛ ʙʏ 豆乳狂人 @soymarthk ・☔️ なみだ色の雨やどり 🫧・🪽 乳白交響曲下鞦韆迴盪 撲朔⚡️ 凝青眼淚色在悄悄躲雨 輕吐・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🕊️【 𝓢𝓸𝔂𝓫𝓮𝓪𝓷 𝓟𝓸𝔀𝓮𝓻 𝓹𝓾𝓼𝓱𝓱𝓱𝓱𝓱…】・把豆乳融入生命靈魂 記錄我四訪の豆乳狂人・🤍 7’ 無糖特濃豆乳 ʜᴋᴅ24⚡️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・多次回購的特濃豆乳飲 沒有最濃就只有更濃輕豆乳已經不能滿足我 那就只好選擇濃稠版它的濃在於其黏稠質感 微黏微膠質的豆乳飲個人很喜愛這無糖版本 更能突顯那黃豆香氣很樸實很簡單的濃豆乳 喝著感覺能慰藉心靈・🍉 奶蓋西瓜波波豆乳 ʜᴋᴅ60⚡️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌖🌑・西瓜跟豆乳之配不常見 卻充滿炎炎夏日氣息順滑奶蓋質感輕盈不膩 微鹹香跟豆乳挺合襯漸變的粉白層映入眼簾 底蘊埋藏的可是寶藏豆乳中有不少彈韌珍珠 就真的像西瓜籽似的以假亂真卻真的假不了 珍珠大小洽好又好嚼豆香濃中滲透著西瓜甜 其甜度不高感覺自然西瓜甜沒有蓋過豆乳味 反而能穩當配角角色還額外附上新鮮西瓜串 完整性是再度昇華呢・☀️ 夏日之選 ʜᴋᴅ60⚡️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・層次感豐
🦄 sᴏʏᴍᴀʀᴛ ʙʏ 豆乳狂人 @soymarthk

雖則此豆花配搭了黑糖 但甜度適中不會過分
而黑糖還營造出微焦香 感覺是挺暖心平和的

不得不說豆乳狂人製品 我自己是挺愛挺推薦
豆乳輕盈且沒有罪惡感 也是我多次回購之故

ᴘ.s.① 要去看看冬季限定新品了!!
ᴘ.s.❷ 果然一年三六五日都要吃乳 (´∀`)

📍 sᴏʏᴍᴀʀᴛ ʙʏ 豆乳狂人 @soymarthk
👉🏻 荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
2023-11-03
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$100 (Tea)
4 day(s) ago 0 views
留意左呢間飲品/甜品店好耐🤤終於有時間嚟食hehe 💖💖💖💖💖💖💖Menu選擇十分之多,選擇困難症嘅我苦手😹😹樣樣都想食🙂‍↔️.8.6 豆乳焙茶 $36最愛焙茶😍😍 唔會太甜又重焙茶香🍵超煙韌豆花 $42材料有豆花、珍珠、芋圓、奶蓋,每一啖食落都好有層次感,全部都勁煙靭😋😋🫶🏻🫶🏻🫶🏻豆豆仙草 $45仙草加上粒粒西米同紅豆🫘仲有好多粒煙韌嘅芋圓😍😍😍😍😍😍
8.6 豆乳焙茶 $36
最愛焙茶😍😍 唔會太甜又重焙茶香🍵
超煙韌豆花 $42

豆豆仙草 $45
仙草加上粒粒西米同紅豆🫘仲有好多粒煙韌嘅芋圓😍😍😍😍😍😍
2024-05-28 0 views
餐廳名字:SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)餐廳地址:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖特濃豆乳:質地很濃郁,豆腥味正好,口感順滑可口。豆乳成分控制得很好,不會太甜也不會太淡。整體滿意。多芒楊枝甘露: 芒果塊很多而且熟透多汁,與甜糯米一起煮成的糜狀很誘人。不過我個人覺得糖分可能加太多了一點,略為膩口。鮮芋泥凍豆花:芋頭的鮮滑口感與豆花的 Q彈感覺有著好的互相輔助。凍度也掌握得正好,吃起來很順滑清新。整體而言能帶出原材料的味道,算得上成功的變現。#hkfoodie #foodiegram #香港美食 #chillchu荃灣 #性價比餐廳 #荃灣區 #odelic #甜品#餐廳 #生日飯 #hkig #hkfood #hkfoodblogger
餐廳名字:SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)

餐廳地址:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖

特濃豆乳:

多芒楊枝甘露:

鮮芋泥凍豆花:

2024-05-23 39 views
平時都係買豆漿見糖水價錢都唔係好貴,諗住試吓點知好有驚喜!我哋嗌咗多芒小丸子同埋多芒楊枝甘露鍾意食芒果嘅話必食!超足料 芒果大大粒又甜我哋當日外賣拎咗一陣先食啲小丸子都唔會好硬👍🏻而楊枝甘露都好唔錯入邊都好多柚子肉🥰夏天食就最啱
平時都係買豆漿
糖水價錢都唔係好貴,諗住試吓
點知好有驚喜!

我哋嗌咗多芒小丸子同埋多芒楊枝甘露

鍾意食芒果嘅話必食!
超足料 芒果大大粒又甜
我哋當日外賣拎咗一陣先食啲小丸子都唔會好硬👍🏻

而楊枝甘露都好唔錯
入邊都好多柚子肉🥰夏天食就最啱
2024-05-01 126 views
豆乳狂人呢間人氣豆乳/甜品店👧🏻真係bookmark咗好耐,飲過一次後真係覺得好驚豔!以呢個價錢可以飲到相當濃郁既豆乳/食到大份糖水,絕對會Encore!🌟 滋潤之選見到其他客人叫一份糖水都咁大碗,所以都係叫一份開心Share!滋潤之選有齊芋泥、桃膠、西米、椰奶、芋圓、黑糖。當中三色芋圓夠曬煙韌軟糯,桃膠份量十足,芋泥就相對甜少少,整體嚟講飽肚又滿足!🌟黃金脆脆豆乳茶黃金脆脆豆乳茶就有齊:豆乳布丁、珍珠、西米、烏龍茶、豆乳、奶蓋、黃豆粉、白玉、咸蛋王脆脆。因為份量太多,白玉、鹹蛋黃脆脆同埋奶蓋就有另上。烏龍茶清香,同豆乳幾夾,豆乳布丁幾滑捋捋。奶蓋充滿芝士鹹香,令成杯飲品畫龍點睛嘅係鹹蛋黃脆脆,感覺似係鹹蛋黃味方塊酥,又鹹又甜幾好飲。🌟焙茶珍珠小丸子另一杯飲品就係焙茶珍珠小丸子,用咗焙茶粉、豆乳、珍珠、小丸子既材料。焙茶味濃郁,但又唔會完全蓋過豆乳嘅濃香豆味。另外值得一讚呢度嘅飲品甜品都係少甜,感覺都健康啲!覺得唔夠甜,可以自行添加糖水!

🌟 滋潤之選

🌟黃金脆脆豆乳茶

🌟焙茶珍珠小丸子

2024-04-27 96 views
豆乳狂人一向人多,一如既往地人潮眾多,每次堂食都需要等待一段時間才能找到座位。我今次試薑汁夠薑豆花(熱),豆花滑嫩細膩,入口即化,薑汁的味道也非常濃鬱,帶點辛辣感。這次的等待終究是值得的。🤣
這次的等待終究是值得的。🤣
2024-04-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
➲ 荃灣 SOYmart by 豆乳狂人➳ 狂人炸芋圓 ⁽⁸/¹⁰⁾即炸熱辣辣,份量又多,一個人真係食唔曬,配有奶蓋、煉奶、黃豆粉,不過單食已經好好食。➳ 7.6 豆乳抹茶 ⁽⁷/¹⁰⁾抹茶抹味好濃,甜度低,3.6 牛乳奶味濃郁,一路食飯一路飲好快飽。⤵ 荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
➲ 荃灣 SOYmart by 豆乳狂人

➳ 狂人炸芋圓 ⁽⁸/¹⁰⁾

➳ 7.6 豆乳抹茶 ⁽⁷/¹⁰⁾

2024-04-25 63 views
每次去荃灣海之戀 我地都會去食豆乳狂人😋佢地甜品款式好多 每次都會試一兩款而且仲有粢飯同小食選擇☺️🔹黑糖桃膠豆花🔹大大粒嘅桃膠 係我至愛❤️豆腐花好幼滑 中和返黑糖嘅甜味 食哂一碗都唔會太滯☺️🔸多芒楊枝甘露🔸芒果控必食🥭 芒果香甜大粒 份量極多面層嘅柚子肉都好多 連埋西米一齊食 口感好豐富😚🔹鮮芋泥豆乳🔹豆乳係無糖嘅 飲多幾啖都唔會有罪惡感😝底層有鮮芋泥 帶有少少甜味口感綿密 有飽足感🔸Gold純度鹹蛋黃炸脆雞🔸雞翼炸得外脆內嫩 面層包住金黃色嘅鹹蛋黃醬極度吸引🤩 每咬一啖都充滿住濃郁嘅鹹蛋黃滋味同老公爭住食 秒清呀🤣🔹吉列豬扒粢蛋飯🔹依個粢飯口感滿滿呀👍🏻 除左有普通粢飯嘅配料油炸鬼、肉鬆、搾菜,仲加埋吉列豬扒同蛋🥚同埋佢地加左少少沙律醬 食落口唔會太乾
每次去荃灣海之戀 我地都會去食豆乳狂人😋

極度吸引🤩 每咬一啖都充滿住濃郁嘅鹹蛋黃滋味
同老公爭住食 秒清呀🤣

🔹吉列豬扒粢蛋飯🔹
依個粢飯口感滿滿呀👍🏻 除左有普通粢飯嘅配料
油炸鬼、肉鬆、搾菜,仲加埋吉列豬扒同蛋🥚
同埋佢地加左少少沙律醬 食落口唔會太乾
2024-04-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • GOLD純度鹹蛋黃炸脆雞
  • 吉列豬扒粢蛋飯
2024-04-22 76 views
講起黃豆製品你會諗起咩?豆漿?豆腐花?豆乳狂人話你知,原來黃豆可以千變萬化,整到好香濃既豆乳!兩年前豆乳狂人荃灣店開果陣,已經試過佢地既豆乳,自此就會間唔中過黎買黎飲,因為真係好香濃!今日帶小朋友經過,不如就買多幾樣野食試下,睇下其他野係咪都ok先!一去到就已經排長龍真係好誇張呀!估唔到佢地生意真係好唔錯👍🏼佢哋有個大玻璃窗,可以睇到生產豆乳嘅過程,感覺佢哋對自己嘅豆乳都好有信心。佢哋個Menu好多選擇,今次我哋買咗五樣嘢返屋企食:黑芝麻奶蓋個樽外型好特別!面頭係黑芝麻奶蓋,鹹鹹甜甜咁,奶蓋下面係豆乳同埋黑糖珍珠,平時一般手搖飲品店用牛乳做底,估唔到而家用豆乳都夾!黑糖珍珠都幾煙靭,第二日先飲都冇問題牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯呢個粢飯真係好多料!糯米包住牛油果、吉列蝦、青瓜絲、肉鬆同埋油炸鬼,加埋沙律醬估唔到又幾夾,不過食落有啲漏,兩個人食就啱啱好滋潤之選一碗有齊芋泥、芋圓、西米、桃膠!芋圓幾有咬口,食落都幾飽肚!佢地d桃膠都幾大粒,加埋椰奶同黑糖一齊食真係可以當一餐!8.6特濃豆乳(凍)呢個係買俾小朋友飲既!佢有得選擇有糖同無糖,好細心🩷不過就算有糖都唔會好甜,所以就揀咗有糖。佢哋嘅豆乳

一去到就已經排長龍

佢哋個Menu好多選擇,今次我哋買咗五樣嘢返屋企食:

黑芝麻奶蓋

牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯

滋潤之選
加埋椰奶同黑糖一齊食真係可以當一餐!

8.6特濃豆乳(凍)
呢個係買俾小朋友飲既!佢有得選擇有糖同無糖,好細心🩷不過就算有糖都唔會好甜,所以就揀咗有糖。佢哋嘅豆乳真係好濃郁,同出邊嘅豆漿比杰d,聞落去都有好香嘅黃豆味。

多芒楊枝甘露
呢碗楊枝甘露真係好多芒果🥭!而且芒果超甜,小朋友係咁追住食!楊枝甘露甜味啱啱好,啲料都好足,絕對值呢個價錢。

有咁多人排隊都有佢嘅道理,因為佢哋啲嘢食全部都好足料,加上座位都幾多,而且裝修都幾靚,幾啱年青人響度打卡食糖水
2024-04-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 滋潤之選
2024-04-19 85 views
平時成班friends 去完gathering之後都總會去糖水舖食埋糖水🍨先散band😂 今日就同朋友黎到豆乳狂人,中意佢店內環境空曠,燈光明亮!🥭多芒系列每款都勁多芒果肉,食極都仲有,份量超足料😍岩晒我呢D 愛芒之人🥰✨多芒小丸子 $48✨多芒西米 $45✨多芒仙草 $45✨黑白芝麻豆花 $28芝麻味配上滑溜嘅豆花,無得輸👍✨芋泥西米露 $35芋泥口感綿密,整體味道唔會太甜,同時又夠晒味道!值得推介。

🥭多芒系列
✨多芒小丸子 $48
✨多芒西米 $45
✨多芒仙草 $45

✨黑白芝麻豆花 $28
芝麻味配上滑溜嘅豆花,無得輸👍

✨芋泥西米露 $35
芋泥口感綿密,整體味道唔會太甜,同時又夠晒味道!值得推介。
2024-04-17 59 views
📍𝐒𝐎𝐘𝐦𝐚𝐫𝐭 𝐛𝐲豆乳狂人荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖一直都超鐘意「豆乳狂人」除左因為個裝修好靚之餘食物質素亦好高🔝荃灣分店裝修佈置得好可愛 空間感好足 好適合打卡呢~~~而且佢地既豆乳並沒有添加消泡劑 味道鮮甜豆味濃郁 營養保留較高👨🏻‍🍳鮮芋泥豆花 🥛濃厚嘅淡紫色芋泥蓉配埋香滑豆花 口感好綿滑 效果好match👅整體味道偏淡 岩哂喜歡養生既我🥰8.6豆乳焙茶 ☕焙茶味濃厚再帶點淡淡嘅豆乳味道 甜度適中有驚喜 🤙🏻豆乳鳥龍茶布丁珍珠🍮呢款用咗烏龍茶做茶底 最正係可以走甜啊!! 飲落豆味濃郁 珍珠煙韌 配料好豐富 夠晒飽肚 👍🏻狂人粢飯 🍙糯米飯夠煙靭 用咗大量肉鬆包住油炸鬼 〰️再配上榨菜 好足料 食落多重口感✨牛油果鰻魚玉子粢飯🍴粢飯系即叫即包 中間包住大大舊鰻魚非常之肥美 玉子超滑加埋我最愛既牛油果同青瓜絲 中和返油膩感😍😍
📍𝐒𝐎𝐘𝐦𝐚𝐫𝐭 𝐛𝐲豆乳狂人
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖

荃灣分店裝修佈置得好可愛 空間感好足 好適合打卡呢~~~

鮮芋泥豆花 🥛
整體味道偏淡 岩哂喜歡養生既我🥰

8.6豆乳焙茶 ☕
焙茶味濃厚再帶點淡淡嘅豆乳味道 甜度適中有驚喜 🤙🏻

豆乳鳥龍茶布丁珍珠🍮
呢款用咗烏龍茶做茶底 最正係可以走甜啊!!
飲落豆味濃郁 珍珠煙韌 配料好豐富 夠晒飽肚 👍🏻

狂人粢飯 🍙
糯米飯夠煙靭 用咗大量肉鬆包住油炸鬼 〰️
再配上榨菜 好足料 食落多重口感✨

牛油果鰻魚玉子粢飯🍴
粢飯系即叫即包 中間包住大大舊鰻魚非常之肥美
玉子超滑加埋我最愛既牛油果同青瓜絲 中和返油膩感😍😍
同事萬歲,請食野!!!係外賣app 叫左SOYmart by 豆乳狂人SOYmart by 豆乳狂人既糖水出名係大杯當Lunch 食都夠飽簡左好多人推介既多芒楊枝甘露 入面有芒果 , 西米,椰汁,柚子,Cream勁多料~~~ 啖啖都有芒果肉用柚子肉, 口感好豐富芒果甜,柚子唔苦,西米係大大粒個D最好既係糖水唔太甜食完唔會漿住個口,又唔會覺得口渴個芒果汁唔係水流流, 係杰身的食極都仲有, 真係唔可以睇少呢碗糖水芒果入面食到有芒果蒂,證明係係用真正芒果肉
同事萬歲,請食野!!!
係外賣app 叫左SOYmart by 豆乳狂人
SOYmart by 豆乳狂人既糖水出名係大杯

當Lunch 食都夠飽

簡左好多人推介既多芒楊枝甘露
多芒楊枝甘露

入面有芒果 , 西米,椰汁,柚子,Cream

勁多料~~~ 啖啖都有芒果肉用柚子肉, 口感好豐富
芒果甜,柚子唔苦,西米係大大粒個D
最好既係糖水唔太甜

食完唔會漿住個口,又唔會覺得口渴

個芒果汁唔係水流流, 係杰身的
食極都仲有, 真係唔可以睇少呢碗糖水

多芒楊枝甘露

芒果入面食到有芒果蒂,證明係係用真正芒果肉
2024-04-16
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$62 (Tea)
  • 楊枝甘露
2024-04-16 68 views
之前大肚陀住肚果陣就好鐘意同成班媽媽一齊去食,今次一家人去就再買黎食😍桃膠豆乳一飲勁濃既豆乳味,淡淡地唔甜,桃膠份量非常充足超煙韌豆花入面材料有豆花、珍珠、芋圓、加埋奶蓋,每一啖食落都好有層次感,真係冇改錯名,所有嘢都好煙靭😍多芒楊枝甘露非常足料,西米同柚子肉都非常多,芒果粒粒大大舊😍仲要每一舊都非常甜,一d都唔酸❤️狂人粢飯我地一家都非常鐘意食,粢飯料多飯小,油炸鬼非常香脆😍好少食到咁脆嘅油炸鬼,黎到已經一分為二,唔需要自己再切👍🏻奶蓋芋泥小丸子入面有滿滿既豆花凍同丸子,配埋芋泥,每一啖飲落口都覺得好豐富

桃膠豆乳
一飲勁濃既豆乳味,淡淡地唔甜,桃膠份量非常充足

超煙韌豆花

狂人粢飯

奶蓋芋泥小丸子

2024-04-15 46 views
逛海之戀總會買豆乳狂人來喝今日不只是買喝的也試了豆花和粢飯很喜歡他們堂食座位就像一片青草地四個人吃的超豐富有野餐的感覺飲品類別超多款式7.6豆乳焙茶豆乳和焙茶粉組合起來不錯也不會覺得太甜我超喜歡黑芝麻奶蓋(配珍珠)先喝一口奶蓋不要拌勻黑芝麻超香超滑!桃膠養顏女士多吃有益黑糖3.6牛乳桃膠超誇張差不多半碗是桃膠!底部有少許黑糖,吃時拌勻甜度適中,吃著舒服配豆花也很棒一樣是滑溜溜牛油果鰻魚玉子粢飯豆乳配粢飯乃是國民級早餐加了點日式元素有新鮮感飯QQ軟軟,一份超飽的甜品小食種類繁多每款都想試試的讓人有選擇困難症!

逛海之戀總會買豆乳狂人來喝
今日不只是買喝的也試了豆花和粢飯
很喜歡他們堂食座位就像一片青草地
四個人吃的超豐富有野餐的感覺

飲品類別超多款式

7.6豆乳焙茶
豆乳和焙茶粉組合起來不錯
也不會覺得太甜我超喜歡

黑芝麻奶蓋(配珍珠)
先喝一口奶蓋不要拌勻
黑芝麻超香超滑!

桃膠養顏女士多吃有益

黑糖3.6牛乳桃膠
超誇張差不多半碗是桃膠!
底部有少許黑糖,吃時拌勻
甜度適中,吃著舒服

配豆花也很棒
一樣是滑溜溜

牛油果鰻魚玉子粢飯
豆乳配粢飯乃是國民級早餐
加了點日式元素有新鮮感
飯QQ軟軟,一份超飽的

甜品小食種類繁多
每款都想試試的讓人有選擇困難症!