2015-02-07 2423 views
朋友是Alan Tam Big Fan, 我諗住返教會前同佢食個早餐, 睇下亞倫的懷舊嘢, 但搬走左好多嘢(明星相)! 而且招呼上菜, 叫客搭枱情序, 通通都好混亂! 早餐時間, 點了兩份早餐, 明顯見食物質素下降了很多, 個通粉細細粒, 淋晒, 食落好似沙沙地感覺, 有些古怪!!! 多士都淋左, 炒蛋比較正常, 我點了一位BB鴛鴦, 應該系好立克加阿華田, 差差地。

2015-01-11
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$34 (Breakfast)
2014-12-25 2860 views
喜喜冰室係銅鑼灣開左一段時間,主打懷舊茶記,一直都維持高人氣,所以我又去湊熱鬧。懷舊常餐($44) 包炒蛋、多士、叉燒意粉同一杯飲品。成個餐最好食係舊多士,面頭放左d芝士入去焗,所以食落有好香芝士味。至於炒蛋,好一般,唔算滑,蛋香味亦唔濃……叉燒意粉就不予置評-.- 因為真係揾唔到任何特別。整體而言,失望,價錢本身唔係平,仲要收加一,除非你為左食裝修咁另計。雞批($12) 價錢都唔平,但其實質素麻麻。首先,入面d白汁已經係一pat pat , 而且得好少雞粒同蘑菇,連我覺得一個好雞批應該有既火腿粒都無……
喜喜冰室係銅鑼灣開左一段時間,主打懷舊茶記,
一直都維持高人氣,所以我又去湊熱鬧。
懷舊常餐($44) 包炒蛋、多士、叉燒意粉同一杯飲品。
成個餐最好食係舊多士,面頭放左d芝士入去焗,
所以食落有好香芝士味。
至於炒蛋,好一般,唔算滑,蛋香味亦唔濃……
叉燒意粉就不予置評-.- 因為真係揾唔到任何特別。
整體而言,失望,價錢本身唔係平,
仲要收加一,除非你為左食裝修咁另計。
雞批($12) 價錢都唔平,但其實質素麻麻。
連我覺得一個好雞批應該有既火腿粒都無……
2014-12-11
$40 (Tea)
2014-12-12 2182 views
聽過呢間野好耐,琴日終於去左食,係得嘅!我嗌左雞批浮台同埋個常餐,首先個雞批浮台好好食!佢個湯係緣豆蓉湯,吾會有草腥味,配埋個雞批真係好夾!佢加左個番茄醬係個雞批𥚃面,中和翻,好靚同好味!:-)個常餐係叉燒意粉,佢啲叉燒比得算多,都幾好同埋吾算肥,幾好味!佢仲有個火腿炒蛋同埋個多士,個多士真係好好味,佢上面有好香嘅芝士烘得好好味,塊包皮都吾會好硬,我好鍾意^ ^Overall係好味嘅!下次嚟想試下佢啲甜品,睇隔離台睇落好吸引xd 最衰太飽haha
聽過呢間野好耐,琴日終於去左食,係得嘅!

我嗌左雞批浮台同埋個常餐,

$60 (Lunch)
  • 雞批浮台
  • 常餐
  • 多士
2014-10-12 3002 views
唔係講笑,呢度d二人台邊夠位食野架?好彩一見有位就請哥仔幫我地轉左位。心情靚靚馬上叫左個雞一批浮台餐,入面仲有香蕉pancake,本身對呢個pancake無咩期望,但最回味就係佢,可能因為佢細細份啦。個雲尼拿汁係精粹,好味到識飛,連唔食甜既呀q都讚佢好味!個pancake就煎到入面淋淋地,好似外國餐廳食果種,宜家諗番都想食呀!大家都成日講呢個唔好食,我認為只係唔夾,豆豆湯好清新,雞批都香口,但放入去濕左真係馬上扣哂分呀,我拿拿臨夾佢出黎食。西多都要讚,口感好好,好足蛋味,咁大舊食落唔覺boring,good呀!絕對要再黎試其他野!*另外發現佢二人台會有張小蓉俾人放袋,連廁所都有,好體貼。

絕對要再黎試其他野!
*另外發現佢二人台會有張小蓉俾人放袋,連廁所都有,好體貼。
  • 香蕉pancake
2014-10-02 2597 views
有日下午去銅鑼灣行街,行行下見肚餓,就想食個tea,我鍾意飲奶茶,朋友就話附近有間舊式冰室,d奶茶好正,所以就去試下。一入到黎,d裝修真的好舊式,但幾有六七十年代feel,靚!除左奶茶,我們兩個仲叫左三份食品,首先係芝麻醬奶油多,多士烘過脆脆地,加上黑芝麻醬好香,甜甜地幾好食。另一樣就係香蕉班戟,香蕉片甜甜地,班戟好香軟,有d合桃伴碟,烘脆左好有咬口,材料的配搭又健康又好味!最後一樣就係鎮店之寶—雞批浮台,即係將個雞批放在一碗青豆湯中央,個人口味唔鍾意青豆,所以覺得麻麻。總括黎講,呢d舊式冰室買少見少,得閒經過應該要食多d。
總括黎講,呢d舊式冰室買少見少,得閒經過應該要食多d。
2014-09-15
$60 (Tea)
2014-06-29 5180 views
After waking from my night shift, I came here for a small bite to eat as I had a craving for chicken pie.Located in the more quieter area of Causeway Bay, I found a table pretty fast. It's a cute retro styled cha chan teng featuring retro Hong Kong cha chan teng favorites. Supposedly found popular in the 60s that are no longer found in Hong Kong. I remember I took my dad here once for a little walk down memory lane. He's a 75 years old foodie. He took one look at the menu, scoffed at it and sai

Located in the more quieter area of Causeway Bay, I found a table pretty fast. It's a cute retro styled cha chan teng featuring retro Hong Kong cha chan teng favorites. Supposedly found popular in the 60s that are no longer found in Hong Kong. I remember I took my dad here once for a little walk down memory lane. He's a 75 years old foodie. He took one look at the menu, scoffed at it and said silly daughter...this is fake retro to trick young people like you who don't know any better. Be it as it may, I still come anyways.

The place is designed to look like an old school ice house. Everything is painstakingly designed right down to the dish towels.

I ordered the chicken pie with pea soup and an ice lemon tea. If you get the set which comes with banana pancakes, it's actually cheaper...$52. But I didn't want that much food so ordered separately and so cost more..$63.

Chicken pie was presented in the pea soup. Soup was very warm and rich in pea flavor. Chicken pie was sweet. Pie could have been bigger in size. Great combination with the soup. You can add ketchup as they suggest in the menu, but I didn't. I think it tastes weird to have ketchup in your pea soup.

Ice lemon tea was icy cold and strong tea flavor. Great on a hot day.

Yeah, it may cost a bit more than regular cha chan tengs but I still return.
2014-06-28
$63 (Tea)
2014-06-26 3639 views
今年的父親節過得很特別也很開心, 因為同老公一齊見證了寶寶人生的第一個比賽 - BB爬行比賽.可能是最後一天比賽, 當天等報名那條人龍真的... 很長!雖然我不是參賽BB, 但要落場出盡法寶引我們家寶寶爬向終點, 緊張得連我也出了一身汗呢!比賽結束之後, 我們去了附近的 "喜喜" 醫肚! 這一間冰室我去過好幾次, 很喜歡它帶點懷舊但又不是殘舊那種骯髒感.星期天的中午12點多, 人潮不是很多. 坐下不久, 寶寶開始扭計. 有伙計見人不多, 便過來我們桌子跟寶寶說話, 哄她, 還給她吃水泡餅! 我家寶寶就這樣安靜下來了.蕃茄湯賣相看似不是很濃, 但其實味道還可以, 牛腩亦出奇地淰. 多士則比較有驚喜, 因為咬到芝士粒! 之前吃的時候好像沒有呢! 滑蛋炒得也很滑, 蛋漿還停留在蛋裡, 好好味!老公點的B仔鴛鴦, 其實是好立克 + 柯華田的混合飲. 未喝過的應該會覺得滿特別. 喝過的, 個人覺得點熱飲會比較好. 因為熱飲會把棉花糖溶化, 喝起來帶有棉花糖一小點甜味, 比較特別.浮台雞批, 這個我是每次光顧也必點的呢! 一隻裝滿青豆湯迪碟上中間放上雞批, 光看賣相就已經覺得很吸引了!! 端上時,
可能是最後一天比賽, 當天等報名那條人龍真的... 很長!
浮台雞批
浮台雞批, 這個我是每次光顧也必點的呢! 一隻裝滿青豆湯迪碟上中間放上雞批, 光看賣相就已經覺得很吸引了!! 端上時, 還會問一句 "需要加茄汁嗎?" 不過青豆湯, 並不是每人都可以接受. 哈哈! 因為味道有點像做給寶寶吃的青豆蓉, 只是這個湯喝起來比較濃
香蕉 pancake
嗜甜的我也很喜歡它的香蕉 panacke. 兩塊 pancake 配上香蕉, 核桃再加上焦糖漿, 真的好好吃! 不過如果只有一個人把它啃完就真的有點膩了!!
而我最愛的奶茶多奶卻感覺不到多奶的味道. 放涼了, 茶有點苦澀, 需要多加糖

離開餐廳時, 餐廳伙計都跟我們說再見! 廚房裡的廚師也是!! 感覺很窩心呢~~ 喔! 原來這家餐廳的廚師都很年輕耶!!
Other Info. : 有別於一般茶餐廳, 到這裡用餐是有加一服務費. 不過我每次用餐都在周末日, 不知道平日有沒有加收服務費呢~
2014-06-15
$65 (Lunch)
浮台雞批
香蕉 pancake
2014-06-22 2956 views
這是一個很少人的禮拜六,店裡只得兩三桌人。冷氣很大很舒服。點了一個番茄牛肉炒意粉,一杯B鴦(假期另上)。分量少,不飽而且很貴。意粉,番茄味道鮮甜,意粉硬度剛好,牛肉極少而且味道麻麻。B鴦,一般。假期套餐什麼都無包還可以叫做套餐嗎?服務倒不錯。
這是一個很少人的禮拜六,店裡只得兩三桌人。冷氣很大很舒服。
意粉,番茄味道鮮甜,意粉硬度剛好,牛肉極少而且味道麻麻。
2014-06-02 2697 views
星期六下午時份去,,店內未算多人到爆棚。與朋友各自叫了一份懷舊茶餐~ 叉燒湯意粉 - 份量與一般冰室冇異,,意份算軟身唯獨叉燒就好鞋口頗多肥膏,,食左一兩嚿已經無意再食下去。火腿蔥花炒蛋 - 很少冰室會將蔥同蛋炒埋一齊,,炒蛋很滑有蛋香,,再配埋火腿呢個組合真係冇得輸。😊👍牛 牛油多士超唔好味。👎 好似烘過龍咁好硬之餘仲丁點牛油味都冇。😒😒😒 奶茶入口很香滑味道亦算濃郁,,算好飲既。與坊間冰室有別就係用方糖取代砂糖,,味道別有一番不同呢。😌
星期六下午時份去,,店內未算多人到爆棚。
與朋友各自叫了一份懷舊茶餐~
叉燒湯意粉。
火腿蔥花炒蛋 & 牛油多士。

恰到好處的熱奶茶。

奶茶入口很香滑味道亦算濃郁,,算好飲既。

與坊間冰室有別就係用方糖取代砂糖,,味道別有一番不同呢。😌
2014-05-31
$50 (Lunch)
恰到好處的熱奶茶。
2014-06-02 2349 views
友人帶同母親大人黎試喜喜,貪新鮮玩下懷舊吖嘛。人氣高,店內很多人,坐位都係比較迫。坐低好快就叫野食,食物亦超快上齊,高效率呀!叫左一份常餐,叉燒湯意,火腿炒滑蛋,牛油多。叉燒半肥瘦,帶有淡淡蜜糖香,少少焦,幾好食。意粉同湯底不過不失。火腿炒蛋幾足料,蛋炒得滑,仲有少少蛋汁,唔錯。牛油多沒多大驚喜,大眾貨式。跟餐的餐飲要了熱奶茶,懷舊的方糖同小夾,有feel吖嘛。奶茶茶香奶滑,好飲。另加菠蘿包同蛋撻,普通麵包舖貨式,又係無驚喜,不過八蚊一個,又唔係好貴,咪當試下囉。人多等位,食完快快埋單轉戰下場。

坐低好快就叫野食,食物亦超快上齊,高效率呀!
叫左一份常餐,叉燒湯意,火腿炒滑蛋,牛油多。
火腿炒蛋幾足料,蛋炒得滑,仲有少少蛋汁,唔錯。
牛油多沒多大驚喜,大眾貨式。

人多等位,食完快快埋單轉戰下場。
2014-05-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)
2014-05-03 2493 views
出銅鑼灣行街,未食飯,想食平啲又好味的,想起常餐,就行咗去喜喜食個常餐,有炒蛋,蛋上有蔥,香口,炒得都叫鬆軟,多士塗滿牛油,好正,叉燒有少少肥,是我口味,奶茶幼滑,好豐富,好滿足。
2014-05-01
$40 (Lunch)
2014-04-17 2725 views
依間係一個好有懷舊感覺既地方~之前都未去過,但好多朋友都知道銅鑼灣有依到咁特別既地方,而且都食過,只有我未試過,今日係個邊番工,咁就一定要去試下喇。買左芝士雞蛋漢堡加依個薯條, 價錢都唔係太平嫁,同其他茶記比當然貴少少,不過唔緊要喇,都算係值得既,首先講講雞蛋,佢唔係平時個D咁,反而係炒既, 不過就好香好滑,一大啖咬落去,非常好好味,面包上面就有很多芝麻,好搞笑,不過好香,不過包就左少少,如果有烘一烘應該仲正,牛肉就係打出來的,唔係快餐個種,裹面有好多好大粒既胡椒,個味好濃,好夾個肉,令個肉好香,而且無咁膩,煎既時間都控制得好,所以牛肉唔會太硬,有好多沙律醬,不過真係多左D,我自己拎走左少少,芝士就係正正常常,不過夾埋牛有生色,生菜就有少少, 如果有埋蕃茄就真係好正喇,口感仲好!
2014-04-13 2811 views
銅記的茶餐廳都吃得悶悶了,找到了喜喜冰室,被創新的雞批浮台和香蕉pancake吸引了過來。這分店比較大,坐的好舒服,懷舊的裝潢很有花樣年華feel. 值得一讚侍應叔叔很有禮貌,態度好好,比個like!雞批浮在青豆蓉湯上面,叫叔叔加了茄汁,又綠又紅的,很漂亮。如果湯可以熱一點會更好,味道其實一般。雞批就像一般在麵包鋪買到的味道,沒有特別出色。但是這個配搭蠻有趣的,有新鮮感。香蕉pancake是跟餐的,但是它很快就上枱,pancake被那些汁淹到林哂啦,一pat pat,好難食。所以記住落單時叫叔叔後上,這是我的忠告,一定一定要記住!

雞批浮在青豆蓉湯上面,叫叔叔加了茄汁,又綠又紅的,很漂亮。

2014-04-12 2479 views
是次到來喜喜冰室下午茶,起初想點茶餐义燒麵但伙計話义燒已賣晒由牛肉頂上,我又不太想吃牛肉,唯有改點了一個豬潤一丁麵一碗麵單價55元加埋一變了61元還不包餐飲,61元真的可以叫一個午餐套餐包餐飲和油菜了。過了一回,豬潤一丁麵上檯只見湯多到蓋過所有麵,賣相已不甚吸引再把麵往口裡送,一咬麵實在太腍了而豬潤又煮得太耐一點也不爽口,湯亦不夠味道,簡單來說失敗之作。
2014-04-12
$61 (Tea)
2014-04-09 2447 views
冰室是陪著香港人長大的港式飯堂 拿著報紙 喊1杯奶茶 1碗公仔麵吃完坐上1個下午 絕對是最香港的生活這次來到佈置成舊式冰室 吃的卻是新派食物的喜喜冰室1進去當然是拍不停啦 每個擺設都好可愛!!來之前已經決定好1定要吃他們家的特餐-雞批浮台和香蕉克戟點完餐點後就很期待的等待著很快餐點就來了 雞批浮台是1個雞批配上青豆湯1直以來都誤以為配的是青菜湯或是青芥末醬可是如果是青菜湯又沒有看到菜渣 而且顏色應該沒那麼淡那如果是青芥末醬的話就有點太多了 那不就辣死嘛呼 今天終於找到答案了 原來是青豆湯!!其實1直都不敢吃青豆 只會吃脆脆的那款青豆零嘴這次直接拿起湯匙搖1口放進嘴巴!!噗噗 沒有怪味道喔!!煮成茸的青豆很好喝然後剖開雞批 皮很鬆化 雞肉也很嫩 超有鮮味的配上青豆湯 還真的跟想像的味道很不1樣喔!!吃完鹹的當然要吃點甜的 香蕉克戟來了!!其實只是有關於香蕉的東西都很愛就是了底部的是班戟 然後有新鮮的香蕉和核桃 再澆上花生醬幾種東西都很搭很搭 軟綿綿的班戟加上各種配料 吃得好爽!!就這樣1口鹹的2口甜的好滿足的吃飽了下次要再來吃其他的新式搭配!!你們又吃過什麼覺得最好吃的呢?
雞批浮台
香港克戟
吃完坐上1個下午 絕對是最香港的生活
這次來到佈置成舊式冰室 吃的卻是新派食物的喜喜冰室
1進去當然是拍不停啦 每個擺設都好可愛!!
來之前已經決定好1定要吃他們家的特餐-雞批浮台和香蕉克戟
點完餐點後就很期待的等待著
很快餐點就來了 雞批浮台是1個雞批配上青豆湯
1直以來都誤以為配的是青菜湯或是青芥末醬
可是如果是青菜湯又沒有看到菜渣 而且顏色應該沒那麼淡
那如果是青芥末醬的話就有點太多了 那不就辣死嘛
呼 今天終於找到答案了 原來是青豆湯!!
其實1直都不敢吃青豆 只會吃脆脆的那款青豆零嘴
這次直接拿起湯匙搖1口放進嘴巴!!
噗噗 沒有怪味道喔!!煮成茸的青豆很好喝
然後剖開雞批 皮很鬆化 雞肉也很嫩 超有鮮味的
配上青豆湯 還真的跟想像的味道很不1樣喔!!
吃完鹹的當然要吃點甜的 香蕉克戟來了!!
其實只是有關於香蕉的東西都很愛就是了
底部的是班戟 然後有新鮮的香蕉和核桃 再澆上花生醬
幾種東西都很搭很搭 軟綿綿的班戟加上各種配料 吃得好爽!!
就這樣1口鹹的2口甜的好滿足的吃飽了
2013-11-10