2018-07-22 3351 views
放工同同事去左呢一間好懷舊嘅喜喜冰室!相信大家都會好記得呢間曾經上過電視節目、比人推介嘅冰室啦!餐廳內都行懷舊的設計、好靚!有舊式巴士座位、可惜我地坐唔到!同行嘅全部都係女孩子只我哋都唔係食咗好多野食!雞批浮台、出名小食之一!賣相好特別!綠色嘅綠豆湯唔會太咸、我喜歡個湯!個雞批表皮都係好脆、唔會因為浸左湯已覺得唔好食!男人的浪漫-豆腐火腩飯! 不過火腩有點咸!黑白多士,名物之一! 但我覺得無咩特別、普通一點!
同行嘅全部都係女孩子只我哋都唔係食咗好多野食!
雞批浮台、出名小食之一!
男人的浪漫-豆腐火腩飯! 不過火腩有點咸!
黑白多士,名物之一! 但我覺得無咩特別、普通一點!

2018-05-16
係銅鑼灣行街行到見攰,想食番個tea抖抖再行,上網見到呢間喜喜冰室好似唔錯,一於試下佢龍與鳳。餐廳係隱閉既街道轉角入去,前身係間日本餐廳。一入去見到一大張兵乓波枱,餐廳表示客人可以隨意露兩手,諗頭富有新意。入到去餐廳以經典紅van作藍本裝修,有好多小巴站牌,寫上附近街道地標,貼埋裝有類似紅van車窗玻璃,真係一大打卡好地方!呢日叫左份港式西多,上碟時只見金黃色好夠厚身,食落略嫌唔夠脆身,外皮冇左西多必有既黃金脆皮,而且唔夠甜。

2017-09-14 2440 views
喜喜冰室比一般茶記可能貴少少不過真係一分錢一分貨,呢度大部分食物都好食最近一次嚟食咗叉燒意做早餐叉燒半肥瘦幾好食,意粉煮得有口感飲品叫咗杯凍奶茶,都算奶香茶滑唯一唔好就係逼咗啲
喜喜冰室比一般茶記可能貴少少
不過真係一分錢一分貨,呢度大部分食物都好食
最近一次嚟食咗叉燒意做早餐
叉燒半肥瘦幾好食,意粉煮得有口感
飲品叫咗杯凍奶茶,都算奶香茶滑
唯一唔好就係逼咗啲
2017-03-22 3339 views
今日出銅鑼灣開餐,見早左,又無乜嘢做,就唸住食少少嘢先。醒起呢間就黎試下。一到門口,就有張乒乓波枱,佢係比人借拍打嘅,不過可以抽波但唔比喧嘩,無癮。茶餐廳,正常都會揾卡位坐,我坐左小巴卡位上。侍應即劇話,仲有下午茶喎。。。。咁唔那那聲叫呀,下午茶正常都抵D嘛!蝦多士沙律,正。而家方間蝦多士求其整件蝦係面,攞去炸,唔掂囉。呢個蝦膠,足類實淨,沙津又夠舊式,好過而家乜款式點律都一定係薯仔最多嘅,差太遠了!魚柳包,魚柳夠大條,好juicy,個包煎過,有誠意。影唔到咋,條魚長到突出個包成2節手指嫁!叫左一杯華田,一杯朱古力,無乜特別好講。算小小出名嘅茶記咁嘅價錢,性價比高呀!

茶餐廳,正常都會揾卡位坐,我坐左小巴卡位上。

叫左一杯華田,一杯朱古力,無乜特別好講。
算小小出名嘅茶記咁嘅價錢,性價比高呀!
  • 魚柳包
  • 蝦多士沙津
2016-11-09 4016 views
喺銅鑼灣食午餐,雖然都有好多選擇,但如果想食港式嘅茶餐廳常餐,又想坐得乾淨同舒服,咁選擇真係唔多㗎。呢間冰室呢就比較近海旁,係fashion walk 後面。佢哋個餐牌真係好多嘢食揀架,但係呢我就揀咗個經濟茶餐食啦因為佢包左一碗米粉或者意粉啦,炒蛋多士同埋一杯野飲值得讚嘅係佢哋嘅多士好厚身啊同埋呢佢個炒蛋唔係淨炒,入面又有蔥花又有火腿好多料架😍😍至於我朋友就叫咗番茄牛腩通粉,都包左炒蛋同埋多士👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼睇落都係咁好味佢都話好okay架

呢間冰室呢就比較近海旁,係fashion walk 後面。

佢哋個餐牌真係好多嘢食揀架
,但係呢我就揀咗個經濟茶餐食啦
因為佢包左一碗米粉或者意粉啦,炒蛋多士同埋一杯野飲
茶餐
茶餐炒蛋
值得讚嘅係佢哋嘅多士好厚身啊
同埋呢佢個炒蛋唔係淨炒,
入面又有蔥花又有火腿好多料架😍😍

至於我朋友就叫咗番茄牛腩通粉,
都包左炒蛋同埋多士👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

睇落都係咁好味佢都話好okay架
蕃茄羅宋湯通粉
2016-11-09
$48 (Lunch)
茶餐
茶餐炒蛋
蕃茄羅宋湯通粉
2016-09-22 3441 views
連續數天午餐都留在公司食沙律,見到菜都開始反胃的我,要偷偷吃頓邪惡的喜喜冰室裝修刻意復古,三四十年前既玩具盡掛牆上。電視播的不是午間新聞而是重播着我未出世時製作的電視節目。既是常客,基本我都不看餐牌。「三寶飯、凍檸茶!」急不及待的我沒有等待侍應開口。叉燒、煎蛋、午餐肉,如果這是回家吃飯的菜式,可能你會悶納得整晚不能入睡。「天堂呀!」吃了七八天青瓜的小弟衝口而出。煎蛋蛋黃有光澤得反光,彈下彈下。叉子一下將蛋黃弄穿,蛋黃慢慢由上而下流入飯上。叉燒偏瘦,雖然不及半肥香口,但也製造一個不錯的藉口游說自己都不是太邪惡餐肉有肥有瘦,表面似附有一層薄薄砂糖煎香,入口帶甜味。整碗肥飯你以爲就是這樣嗎?成碗飯既精髓正正是不起眼既豉油。豉油不但唔太鹹,反而是帶甜味,應該落糖煎香煎熱,麻甩佬用黎大啖大啖送飯,一樂也。飯食完了,接著兩星期繼續乖乖吃青瓜。
連續數天午餐都留在公司食沙律,見到菜都開始反胃
的我,要偷偷吃頓邪惡的

喜喜三寶飯
飯食完了,接著兩星期繼續乖乖吃青瓜。
2016-09-22
$62 (Lunch)
喜喜三寶飯
2016-09-21 2297 views
依家香港嘅茶餐廳好多都好有特色今日同同事黎到呢度食中午飯, 茶餐廳嘅環境同埋佈置都好古色古香, 令人置身係80年代嘅茶餐廳😆因為工作關係, 今日比起平時食午飯時間仲有半個鐘距離, 所以暫時未有人流, 一入到去就有位脆皮雞腿配西炒飯 $68價錢唔算好平, 平均午飯都要$60-80 , 不過上網見到人哋好多時都推介呢一個雞髀西炒飯當然我都唔執輸啦! 😝😝😝即管試吓你係咩胡盧買咩藥~脆皮雞髀食落去外層的確好鬆脆, 而且雞肉肉質鮮嫩完全唔係hi口😍😍😍👍🏻, 而且餐廳好貼心咁將雞髀位用錫紙包好, 就算客人用手食都唔會整得太污糟呢一點的確值得抵讚! 👏🏻👏🏻👏🏻西炒飯食材都幾多, 幾足料打而且炒飯唔會炒得太過乾身, 味道適中, 唔錯唔錯😊熱奶茶香港嘅特色飲品, 飲落口感都幾細滑呢度除咗裝修幾靚之外食物味道都唔差架, 值得我考慮下次再過嚟呢度食😁
依家香港嘅茶餐廳好多都好有特色
脆皮雞腿配西炒飯 $68
當然我都唔執輸啦! 😝😝😝
即管試吓你係咩胡盧買咩藥~
呢一點的確值得抵讚! 👏🏻👏🏻👏🏻
熱奶茶
香港嘅特色飲品, 飲落口感都幾細滑

2016-09-13
$70 (Lunch)
2016-08-31 1752 views
附近行街,突然想飲杯靚奶茶,來到這冰室,環境裝修是懷舊式,侍應姐姐問了人數便安排現有卡座,極速落單,地域原因價錢也不便宜,味道尚可接受,點了一個茶餐還有一個似乎是常餐?炒蛋十分之有水準.
附近行街,突然想飲杯靚奶茶,
來到這冰室,環境裝修是懷舊式,
侍應姐姐問了人數便安排現有卡座,
極速落單,
地域原因價錢也不便宜,
味道尚可接受,
點了一個茶餐還有一個似乎是常餐?
炒蛋十分之有水準.

2016-08-30
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$48 (Tea)
2016-08-07 1525 views
侍應服務幾好 手腳快 卡位會盡量安排 座位闊落餐牌好多選擇 但某些餐點價錢偏貴最終兩人叫左快餐定常餐一個+雞脾配西炒飯無晒叉燒既意粉 用牛肉代替 份量都唔少炒蛋超水準 夠滑夠半生熟雞脾似生炸 好有丹麥餅店水準配以茄汁既西炒飯 好!竟然有叉燒粒喎!
侍應服務幾好 手腳快
卡位會盡量安排 座位闊落
餐牌好多選擇 但某些餐點價錢偏貴
最終兩人叫左快餐定常餐一個+雞脾配西炒飯
無晒叉燒既意粉 用牛肉代替 份量都唔少

炒蛋超水準 夠滑夠半生熟
雞脾似生炸 好有丹麥餅店水準

配以茄汁既西炒飯 好
!竟然有叉燒粒喎!
雞脾配西炒飯
2016-08-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
雞脾配西炒飯
  • 常餐
  • 熱奶茶
2016-08-06 953 views
    鸡批浮台:所谓浮台,是指把鸡批放在青豆茸汤上面,青绿色的汤搭上酥黄的圆饼,卖相绝对高分。青豆茸汤带着淡淡的青豆味,鸡批味道也OK,就是不知为何,这两样单独来说都不错的东西混在一起吃感觉就有点奇怪了。   香蕉克戟:圆饼从形状到味道都像铜锣烧,上面撒着的是香蕉和核桃,亮点是下面的甜酱调得很好,很合我的胃口,甜度适中,夹杂着淡淡的焦糖味。     黑白多士:喜喜冰室还有另一特色就是黑白多士,别人的多士都是涂上花生酱或者炼奶,它家则是涂上一层黑色的芝麻酱,再用炼奶在上面画上一个“囍”字,够特别,味道OK,但是就是有点腻,这是西多士的通病。
2016-07-14 1409 views
食盡香港所有冰室.喜喜冰室菠蘿包:表面金黃色、凹凸的脆皮,而包身是軟綿綿的!唔係誇張,咬落去有"卡"一聲mad奶茶:奶茶口質特別細滑,茶味均勻。曲奇蛋撻:皮底有濃濃牛油香味,蛋漿味道適中,不會太甜。
食盡香港所有冰室.喜喜冰室
奶茶:奶茶口質特別細滑,茶味均勻。
曲奇蛋撻:皮底有濃濃牛油香味,蛋漿味道適中,不會太甜。
2016-07-09
2016-06-02 2352 views
團購$89/位買左個懷舊全餐,連加一,100蚊有找,性價比超高!味道一般吧,但以甘既價錢去計,算是超水準。 餐飽如果熱d會好味d, 不然牛油放進去好難溶,半溶既牛油餐飽會好味點。羅宋湯味偏淡,個人愛濃一點的味道。牛扒是一塊薄牛扒,屬一般茶記質素和味道,如果是平時食開安格斯牛扒的,甘當然係無得比,但以這價錢,真的已屬不錯之選。龍脷柳外脆內滑,新鮮煎好,香脆好味道。瑞士雞翼剛剛熟,不會煮到爛,肉質幼滑。整體而言,性格比超高!
羅宋湯味偏淡,個人愛濃一點的味道。
龍脷柳外脆內滑,新鮮煎好,香脆好味道。
瑞士雞翼剛剛熟,不會煮到爛,肉質幼滑。
整體而言,性格比超高!
2016-06-02
Celebration
Birthday
Dining Offer
Group-buy
  • 全餐
2016-05-17 2014 views
今次黎到一間懷舊裝修既冰室,食物既款式都幾特別👀煎蛋免治牛肉pancake,雞批浮台等👅無咩錢既關係,嗌左個最普通既茶餐茶餐有叉燒意粉,火腿炒蛋,野飲😋無哂叉燒,所以用火腿代替😂味道正正常常吧🙊特別d有谷古,出面少見d,味道偏濃苦🍫係銅鑼灣想平平地,舒舒服服食一餐,依到都諗得過既😈茶餐係全日供應喔
2016-05-04
2016-05-12 1542 views
有晚經過先發現原來好耐無食你了~ 「雞批浮台」係喜喜既signature~! 唔好以為味道古怪,其實好搭架~ 大約HKD40 ~批皮脆脆, 內裡夠熱, 有雞肉粒~ 開頭以為好溜, 但原本配湯一D都唔溜! 青豆湯好濃, 食到有豆蓉~ 我幾鍾意飲!牛脷焗意粉 - 大大塊牛脷,味道正常,  牛脷夠淋HKD 65-服務:有禮貌,仲會suggest食法。環境:新派懷舊feel~ 有postcard 任攞~
有晚經過先發現原來好耐無食你了~

服務:有禮貌,仲會suggest食法。
環境:新派懷舊feel~ 有postcard 任攞~
2016-04-19
  • 雞批浮台
2016-05-02 1086 views
常餐評分:🌟🌟-最鍾意食早餐既我,食唔到早餐,唯有就食常餐。本來係叉燒意粉,但冇哂叉燒,轉左厚火腿都唔錯,但湯意整體一般。至於火腿炒蛋都算滑,而且有配料唔會寡,但牛油方包唔算脆牛油都唔算香,所以整體都係一般。總而言之,整體都係一般,因為更出色的大有人在,只可說是銅鑼灣茶記既一個選擇。
常餐
評分:🌟🌟