一支公係銅鑼灣食咩好😂諗左好耐 最後黎左一直想黎既喜喜冰室❤️朋友介紹呢度既茶餐同pancake都好好味 由於本人真係極愛茶記既茶餐 所以專程黎試一試佢😊一直知佢開左新既分店但都想試番佢既老店 所以黎左呢間🙈黎到依度先知因為租約期滿 所以7月23號打後呢間就會執 以後只係得番百德新街既新舖😭叫唔叫趕左尾班車食佢本店既原汁原味呢?🤤店內係懷舊既裝修 好有風味!坐低毫不猶豫就嗌左懷舊茶餐 ($48)牛油多士+火腿炒蛋+叉燒湯意好standard既茶餐 但偏偏鍾情於呢種味道😊叉燒湯意粉湯底好清 又帶點鮮甜 應該係雞湯底😀叉燒都幾多塊 而且大部分都係半肥瘦 唔會太瘦有幾塊都幾大塊幾多肉 唔錯👍🏿牛油多士配火腿炒蛋多士唔算烘得太熱 但邊皮烘得脆脆既❤️最愛既火腿炒蛋同出面唔同比較特別既係佢既炒蛋係有加蔥🙈令個滑蛋更加香👍🏿👍🏿炒蛋偏黃 好重蛋香 蛋個心係半熟 好滑溜好好味火腿都好足料 正😍🤤雖然係簡單既茶記茶餐 但真係情有獨鍾呢種港式平實既味道❤️
一支公係銅鑼灣食咩好😂
諗左好耐 最後黎左一直想黎既喜喜冰室❤️
朋友介紹呢度既茶餐同pancake都好好味
由於本人真係極愛茶記既茶餐 所以專程黎試一試佢😊

一直知佢開左新既分店
但都想試番佢既老店 所以黎左呢間🙈

叫唔叫趕左尾班車食佢本店既原汁原味呢?🤤

店內係懷舊既裝修 好有風味!

坐低毫不猶豫就嗌左
懷舊茶餐 ($48)
牛油多士+火腿炒蛋+叉燒湯意

雖然係簡單既茶記茶餐 但真係情有獨鍾呢種港式平實既味道❤️
牛油方包+火腿炒蛋
火腿炒蛋
2017-07-03 516 views
平時嚟喜喜都會食佢個常餐,但係因為我今日個早餐都同個常餐差唔多 (分量當然係少啲啦😂)所以今次order了平時好少食嘅邪惡雞髀西炒飯!雞脾西炒飯$68🤤🤤高熱量!但忍唔住啦🙈♥️雞脾外脆內多汁!西炒飯配料多,有午餐肉,香腸,叉燒,青豆!份量頗多!茄汁味唔算太濃,味道啱啱好!上面再加少少生菜絲,食落感覺冇咁肥😂好明顯安慰自己.......如果想要多隻雞髀其實可以的😃之前有個男仔朋友唔夠食所以要多隻大概$12,咁樣反而仲抵食喎!不過大約兩年前嘅價😂公司三文治 $58有午餐肉,火腿,蛋,生菜,蕃茄,芝士!當飯食都夠飽喔😋烘底係精髓,夠脆!因為唔係我點,所以味道不予置評,但係友人話如果生菜多啲比較好,因為呢期大家都懶係注重健康🤣🤣🤣

雞脾西炒飯$68
🤤🤤高熱量!但忍唔住啦🙈♥️
好明顯安慰自己.......

公司三文治 $58
有午餐肉,火腿,蛋,生菜,蕃茄,芝士!
當飯食都夠飽喔😋
2017-07-03
$72 (Lunch)
2017-06-09 366 views
今日同女朋友行街,之後女朋友話想食依間餐聽,搵左6分鐘左右,終於黎到。好似好有特色感點知道d食物好準差到咸。紅豆沙太甜蝦多士太咸食左2淡,真係食吾落。可怕下次應該吾會再黎
今日同女朋友行街,之後女朋友話想食依間餐聽,
搵左6分鐘左右,終於黎到。好似好有特色感

點知道d食物好準差到咸。

紅豆沙太甜

蝦多士太咸

食左2淡,真係食吾落。

可怕

下次應該吾會再黎
2017-04-17 1027 views
假期兩點半人流頗多,侍應安排2人卡位搭枱。有2位太太見有太多人,坐低一陣無點菜就走了。附近座位都坐滿人。叫了一個超級漢堡包,落單後侍應通知漢堡包賣哂,問我地轉菠蘿包有無問題,當然OK啦菠蘿包我至愛漢堡包牛肉正常,有大量沙律醬,但無芝士。另外叫一個常餐,叉燒意粉好味道,奄列入面除咗火腿仲有蔥粒,我好鐘意食蔥,覺得好香好好味餐廳仲有不少有特色小食,價錢偏貴少少,另外要加一。星期一至五有下午茶餐,都算幾多選擇!
漢堡包牛肉正常,有大量沙律醬,但無芝士。
,覺得好香好好味

超級漢堡包
常餐的奄列多士
2017-04-17
超級漢堡包
常餐的奄列多士
另一懷舊主題茶餐廳, 入面其實又唔算好[懷舊, GIMMICK野唔多, 係有D POSTER 果D 做裝飾。食物除左一般茶記食物, 仲有佢地自創GE 配搭。我地就是叫左一個自創GE 茶餐, 入面有2樣野, 雞批浮台+ 香燕PANCAKE雞批浮台: 係雞批浸在青豆湯上, 賣相OK 架, 好多人話青豆湯難飲, 我反而覺得OK, 無青豆果種草青味WOR, 只是一般豆茸湯, 熱辣辣又唔怕咸。雞批是一般雞批LA, 整熱左好好食, 個皮OK 鬆化, 入面都有D雞肉, 唔會全部係菇。但耐左就會林, 因為一直浸在湯內, 影響味道。香蕉PANCAKE:來到竟然話無哂香蕉, 變左合桃PANCAKE, 有D 失望, 因為香蕉香D MA, PANCAKE是用PANCAKE 粉煎成細細塊, 共有3,4塊, 加埋D 糖漿, 熱辣辣煎起, OK LA。佢地D DINNER SET反而貴, 成100蚊, 無試

雞批浮台:

香蕉PANCAKE:

佢地D DINNER SET反而貴, 成100蚊, 無試
2017-02-02 856 views
去幫襯好似爭D伙記錢咁!中午两個人幫襯百六蚊唔係好多,不過攞支牙簽俾伙記黑面、想借用洗手間又俾好記粗語話壞咗無得用,唔可以禮貌D講聲唔好意思壞咗,食物水準已經差,唔使錢都無下次!
2016-12-09 1292 views
快食快餐@喜喜冰室喜喜好希望有喜!!!!又見朋友,在銅鑼灣於是吃個快快的快餐新會道原來有家喜喜冰室很有港式風情推門而入,更見懷舊....貼紙、光燈箱、高朋滿座牌、木製餐櫃......看看餐牌有什麼吃...就點個即日的推介常餐上來是個超大的麵包!!!!!!夠2個人吃吧!!!!?????!!!入口非常鬆軟,香香的麵包味,意外驚喜!!!!!!還有傳統的牛油餐刀!!!!!周打魚湯,,,,嗯,很有兒時的味道!!!!還有粒粒麵包..........海鮮雜會飯......很濃的醬汁很多的雜菜條彈牙的魷魚圈.....嗯......味道卻是太鹹了些.....份量是大的,足夠飽肚味道還是有改進空間食懷舊風情的話這裡很不錯...店員也很親切!!!!
快食快餐@喜喜冰室

喜喜

好希望有喜!!!!

又見朋友,在銅鑼灣

於是吃個快快的快餐

新會道原來有家喜喜冰室

很有港式風情

推門而入,更見懷舊....

貼紙、光燈箱、高朋滿座牌、木製餐櫃......

看看餐牌有什麼吃...

就點個即日的推介常餐
上來是個超大的麵包!!!!!!

夠2個人吃吧!!!!?????!!!

入口非常鬆軟,香香的麵包味,意外驚喜!!!!!!

還有傳統的牛油餐刀!!!!!
周打魚湯,,,,嗯,很有兒時的味道!!!!

還有粒粒麵包..........
海鮮雜會飯......很濃的醬汁

很多的雜菜條

彈牙的魷魚圈.....

嗯......味道卻是太鹹了些.....
份量是大的,足夠飽肚

味道還是有改進空間

食懷舊風情的話

這裡很不錯...店員也很親切!!!!
2016-12-06
2016-09-25 1476 views
因為一早要去銅鑼灣做野,所以黎喜喜冰室食早餐先!呢間係以懷舊冰室做主題既,裝修都係跟以前冰室咁設計。可能係星期一既關係,冰室唔係太多人,我可以獨佔卡位,舒舒服服食個早餐!我叫左早餐A, 煎雙蛋、多士、火腿通粉和熱奶茶。熱辣辣,多士好正!响星期一食個咁正既早餐先開工,心情都好D!講真,34蚊個早餐話平唔平,話貴亦都算唔好貴,不過銅鑼灣租貴無辦法啦!咁講,一分錢一分貨,D食物既質素亦都係好既!仲有,呢度既糖係方糖黎架!唔係度度都有!
2016-08-08
$34 (Breakfast)
2016-07-18 1489 views
中午想嚟嘅時候無我地想食嘅香蕉班戟同青豆臺雞批...所以想食啲特色菜品千其唔好系平日嘅中午嚟。唯有點其他啦···三寶飯其實我都唔知系邊三寶,反正都係一種lunch set嚟嘅,入面有餐肉、叉燒,不過都係覺得飯最好食!感覺比較軟糯,但係又唔系癡埋一齊嘅感覺,不過啲汁太少。 茄牛通+炒蛋多士·`多士好厚,而且系包著蛋液烤嘅,所以要快啲食,唔系會滯···茄牛通真係唔錯,呢度嘅通粉幾滑,口感唔錯。茄湯都算入味。炒蛋有啲油,食唔曬·黑芝麻多士,就係多士上邊加咗厚厚嘅芝麻醬同點啲煉奶。黑芝麻味道香濃,不過系一啲都唔甜,只有煉奶系甜嘅。不過招牌都食唔到,唯有下次嚟啦。然之後服務員態度差!
不過招牌都食唔到,唯有下次嚟啦。然之後服務員態度差!
2016-06-23
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
2016-07-12 1021 views
每次到銅鑼灣,看到林林種種的餐廳,選擇困難症發作了,便來這裡吃個快餐,我對茶餐廳一直都是百吃不厭的,最喜歡吃常餐。今次試試新野!蕃茄牛肉通粉不過不失,蕃茄味挺濃的。之前吃過這裡的火腿蔥花炒蛋,今次一於試試煎雙蛋,蛋依舊嫩滑,但個人比較推薦炒蛋,蛋香較濃,而且很少茶餐廳炒蛋會加入蔥花的。牛油厚多士表面加了芝士粉一起烘,真的很香很邪惡,每次都想多吃一件!!蜜汁叉燒做得不錯,肥瘦適中。而且飯的份量很多,女生應該吃不完吧!焦糖午餐肉煎得不算脆口,但好吃的,最欣賞太陽蛋煎得剛剛好~價錢真的非一般茶餐廳定價,但這裡充滿懷舊時光的安靜氛圍,不會像其他茶餐廳般嘈雜。喜歡有特色的,多花點錢都覺值得啊!
蕃茄牛腩粒湯通粉套餐
蕃茄牛肉通粉不過不失,蕃茄味挺濃的。
喜喜三寶飯
焦糖午餐肉煎得不算脆口,但好吃的,最欣賞太陽蛋煎得剛剛好~
喜喜三寶飯
2016-07-08 666 views
食盡香港所有冰室.喜喜冰室菠蘿包:表面金黃色、凹凸的脆皮,而包身是軟綿綿的!唔係誇張,咬落去有"卡"一聲奶茶:奶茶口質特別細滑,茶味均勻。曲奇蛋撻:皮底有濃濃牛油香味,蛋漿味道適中,不會太甜。
食盡香港所有冰室.喜喜冰室

奶茶:奶茶口質特別細滑,茶味均勻。

曲奇蛋撻:皮底有濃濃牛油香味,蛋漿味道適中,不會太甜。

2016-07-07
2016-07-07 403 views
今日同成班同事去食飯,佢哋揀咗呢間冰室由於係lunch時間,我哋等咗差唔多十分鐘先有位,好鐘意呢度既懷舊風格, 有一種令到你好似走入去粵語長片嗰啲場景咁同事叫了個叉燒蛋飯,賣相很吸引,同事話啲叉燒夠淋身呢碟係星洲炒米,係我近排食過最難食嘅星洲炒米, 因為佢炒到好似漿糊咁,太濕,冇乜鑊氣,仲係碎濕濕咁 裝修得咁有心思,但係啲食物質素竟然比不上普通茶餐廳,令人失望, 不過如果下次只係食茶餐,我諗都應該可以接受既,聽同事,講佢啲新鮮出爐嘅麵包都幾好食嘅
今日同成班同事去食飯,佢哋揀咗呢間冰室
同事叫了個叉燒蛋飯,賣相很吸引,同事話啲叉燒夠淋身
呢碟係星洲炒米,係我近排食過最難食
裝修得咁有心思,但係啲食物質素

2016-05-15 853 views
近年連鎖大舉進駐香港,要搵返舊香港嘅味道真係有啲難度。難得仲有舊香港風味嘅冰室,緊係要試下!室內裝潢好懷舊feel,燈光比較昏暗,古舊得黎又會好舒服😁侍應好快會幫我地落單,而且啲野食黎得幾快。sorry張相out左focus😂不過佢啲野食都幾貴,食個lunch set都HKD61🤔我就要左個茶餐,都真係幾貴。多士唔脆身,屬於腍身果種,但我個人中意脆身多啲,不過係微暖,都幾香牛油味炒蛋普通野,唔係好特別蕃茄牛腩粒通粉,好大碗,通粉軟硬適中,但係蕃茄味唔重,而且牛腩真係好細粒,同埋得幾粒咁大把,多數係肥膏💰HKD48,套餐配野飲,普通得很,呢個質素唔多值呢個價錢,但係夠大份所以一個女仔一定夠晒飽。
sorry張相out左focus😂
炒蛋普通野,唔係好特別
2016-05-10
$50 (Lunch)
2016-03-21 838 views
想食小小嘢,選擇了這家茶餐廳。環境一般但近我的目的地。食物質素其實又只是一般... 打懷舊牌號但品質又吾係懷舊般好吃!我們三個人,點了傳統茶餐廳熱奶茶、阿華田、蛋撻同奶醬多。奶茶還可以但奶味吾夠重,蛋撻吾夠新鮮熱烘烘...食到差吾多完,杯餐飲都未食完,個伙記就同我哋講麻煩出去埋單讓個位比人,外面好多人等緊! 我哋只係座左吾夠半個鐘,杯嘢都未飲完,我哋都打算走架啦冇諗住要阻人做生意,但實情係外面根本冇人等緊位.... 影都冇隻.... 點做生意架,個客啲嘢都未食完就趕人走... 祝你真係咁好生意啦!
想食小小嘢,選擇了這家茶餐廳。環境一般但近我的目的地。

2016-02-29
  • 冇咩特別
2016-02-09 849 views
睇電視介紹過浮台雞好特別專程試試,可惜7點半已經話賣晒,只好試茶餐多士上菜時已凍林晒咬唔開好難食,义燒意粉個湯小暖义燒乾到好似曬左3日太陽又硬又鞋又冇味同個比水濃小小湯底配合得好好,兒童鴛鴦有賣點加粒綿花糖又好玩又好食店員提醒溶左係飲品會有香味但忍唔住食左,白汁雞皇個汁濃杰度都OK但都偏淡口雞肉好太陣雪味好難食,一個字差
B仔鴛鴦
义燒湯意