2022-07-14 764 views
🏳️ 伏到無朋友 🏳️如果大家有睇開我嘅食評,都知道我支筆係比較 [ 厚道 ],絕少會比負評,但今天我嘅小宇宙確實要爆了,真係好耐無食過咁差勁嘅野,真係不吐不快。😖檀島 呢個名字,相信老一輩嘅人必定聽過或食過,我亦係從我媽口中得知呢間餐廳嘅存在,見今天一個人嚟開灣仔,就即管會一會您。😝坐底後環顧四周,見食客唔多,心已涼涼地,因為依家正係晚上七時,無可能咁少人架?不過我見既然已經坐底了就試一試吧。🧐他們的價錢喺茶記來說並非好平,反而我覺得有一點進取添,當時我仲以為可能價錢貴所以少人食,最後我梗係錯哂喇。😞😔餐牌上有一道喺茶記極少睇到嘅食物,[ 馬來肉骨茶 ],一向喜歡食馬拉菜嘅我,梗係即刻 order 啦 .... 😁老實講,無論我喺馬來西亞或其他地方,我真係食過好多好多次肉骨茶,但呢度所比我嘅,確實係最差的體驗。👎1) 湯頭顏色正常,但上枱時個湯只係微熱,淨係呢點已經扣佐好多分,而最重要係個味道,大佬 ! 個湯非但一點藥材味都無,更甚個湯係甜㗎,重要係好甜,搞乜呀?😡2) 湯裡嘅腐竹同豆卜究竟煮熟未?點解咁硬嘅?🤨3) 排骨完全唔嫩滑,甚至有部份重要咬唔入,究竟我食緊乜野?😩原來老字號未必
🏳️ 伏到無朋友 🏳️

馬拉肉骨茶

2) 湯裡嘅腐竹同豆卜究竟煮熟未?點解咁硬嘅?🤨

原來老字號未必一定可靠,呢間野真係無下次,救命。😓😥😰

2022-07-14
Type of Meal