2021-08-03 757 views
荃灣人龍店,每次行過都一定有人排隊等位,門口大大個牌坊「楚撚記」是也。一入門口同傳統大牌檔好唔同,就係佢地方企理唔會污污糟糟咁,行上二樓見到佢掛住一張食物相就已經好期待食佢啲小炒了一坐低睇下order紙,發覺佢嘅食物唔貴,價位正正常常,咁我哋一行七人就瘋狂咁剔,一共叫咗14個小菜同一個老火湯。就等我講下今晚食咗啲乜先。七味黃金炸一口金磚豆腐($68) - 豆腐炸得外脆內軟,加埋面頭大量風砂碎同吃好有大牌檔風味,表層鹹味與豆腐平衡得宜,好吃。秘製辣酒煮花螺($128) - 鍋連火蠟同上,啲辣酒係越煮越辣嘅,秘製辣酒出色有明顯玫瑰露味,花螺唔會好似坊間俾啲唔新鮮臭貨你,全部都係新鮮貨,重點係啲蘿白浸係入面,蘿白全部有揀過無渣,個煲一路煮佢一路入味,辣酒同花螺味係入晒係啲白蘿到,好食。白灼八爪魚仔配秘製惹味醬汁 ($98) - 八爪魚仔灼得剛好,一啲都唔韌,係脆口嘅,惹味汁酸辣適中,底層牙菜多汁,加埋面頭蔥花姜同吃,好食。黃金椒鹽粟米 ($65) - 依個好食,鹹蛋黃完美咁查上粟米面,椒鹽同蛋黃原來係好夾但同時又唔會搶走粟米嘅甜味,依個嚟到楚撚記一定要食。金沙黃金白飯魚 ($78) - 火口

七味黃金炸一口金磚豆腐

秘製辣酒煮花螺
白灼八爪魚仔配秘製惹味醬汁
黃金椒鹽粟米
金沙黃金白飯魚
金沙黃金白飯魚 ($78) - 火口好好,脆漿完美包住白飯魚,外脆內軟,加風砂碎同食好食,但唔加風砂碎就略微淡味。
豉汁蒸大鱔
豉汁蒸大鱔 ($152) - 其實係好味嘅但性價比唔高,152得9片,有啲貴。鱔大件肉厚實肉,豉汁味好有屋企嘅感覺。
波蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭)
波蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭) ($99) - 梅頭肉淋得嚟有咬口,啖啖肉,食味其實無乜驚喜,係高質嘅,但就係一碟好食嘅咕嚕肉排,拔絲同焦糖脆脆係邊,係幾有趣嘅。
飛天通菜煲
飛天通菜煲 ($78) - 放咗大蝦乾同炒,好惹味,通菜炒得乾身但又有菜汁,火口剛好,好好食。

楚撚記小炒王

楚撚記小炒王 ($92) - 同相頭一樣,有鑊氣,炒得乾身得嚟佢嘅食材全部都有揀過,靚貨,廚房師傅手廚藝係有料到。
麻辣韭菜鴨血煲
麻辣韭菜鴨血煲($86) - 鴨血大大件,唔死實,係Q彈同帶鴨血特甜味,麻辣味就正常以上,韭菜份量都唔係好多,因為煲內有大量鴨血,唔洗拎佢哋嚟墊底。
楚撚豬油撈飯(碗)
楚撚豬油撈飯(碗) ($20) - 豬油撈飯一定好食,唔會差,只不過係貴。

蜜椒薯仔牛柳粒($98) - 正正常常係好食嘅,薯仔粒好食過牛柳粒,炒得好好,醬汁同樣完美包裹住食材,但由於坊間大多數都係好食,所以無乜特別驚喜。

脆皮炸大腸(鳳梨底)($88) - 同樣正正常常係好食嘅,皮真係好脆,但食味無乜特別,所以無乜特別驚喜。

芝士琵琶豆腐 ($78) - 個芝士汁完全係平時食芝士焗龍蝦果隻味,加琵琶豆腐食,熱辣辣食好好食呢。

老火菜乾煲豬肺湯 ($148) - 正常菜乾煲豬肺湯味,148分到8碗,好抵。

由於上菜速度好快,一落單4至5個字就到齊所有野,張枱比較細,所以有啲 "哩hea",同小炒夠鑊氣,價錢貼地,份量多,又好食,基本上明白點解佢長期都有咁多人排隊等食。
2021-08-02
七味黃金炸一口金磚豆腐
秘製辣酒煮花螺
白灼八爪魚仔配秘製惹味醬汁
黃金椒鹽粟米
金沙黃金白飯魚
波蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭)
飛天通菜煲
楚撚記小炒王
麻辣韭菜鴨血煲
楚撚豬油撈飯(碗)
  • 椒鹽白飯魚