尖沙咀· 一期一會の日式塌塌米相聚MUTA Restaurant📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖➰好歌推介「如果我們不曾相遇 你又會在哪裡? 如果我們從不曾相識 人間又如何運行?」.#如果我們不曾相遇 #五月天➰當日相約朋友去睇五月天演唱會尾場,回想多年嚟佢地無數經典歌曲仍言猶在耳,陪伴左筆者渡過不少成長歲月,如今相隔數年再次有機會睇到現場表演,難免令人唏噓,珍惜每次一期一會嘅時光。.睇演唱會之前當然要醫肚,今日係尖沙咀食完晚飯再搭天星小輪到中環,非常寫意。回到主題,今日推介嘅餐廳位於美麗華商場地庫,地點便利。.依間餐廳一直都係熱門人氣人龍店,餐廳特意劃分一個傳統塌塌米用餐區域,俾客人享受到日式用餐體驗,非常雅緻。其他用餐區域亦顯清新時尚西式Cafe感覺,形成反差,各有特色,相信都會令客人會有一個難忘嘅用餐體驗。.今日下午5點半左右到達,未算繁忙時間,因此有幸安排坐到塌塌米區域,店員貼心提醒可以將鞋放置於石春路上,隨即奉上餐牌及簡介一下招牌熱門菜式,十分好客。➰Small Dish✥月見雞肉棒串 💲88 ⭐️4.1/5⭐️三大串雞肉棒配上鮮艷月見蛋汁,無疑令人垂涎
尖沙咀· 一期一會の日式塌塌米相聚

MUTA Restaurant
📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖

➰好歌推介
「如果我們不曾相遇 你又會在哪裡?
如果我們從不曾相識 人間又如何運行?」
#如果我們不曾相遇 #五月天

➰Small Dish
✥月見雞肉棒串 💲88 ⭐️4.1/5⭐️
三大串雞肉棒配上鮮艷月見蛋汁,無疑令人垂涎三尺食指大動,雞肉棒外皮焦香,內裹有雞軟骨增添口感,再配上滑嫩嘅月見蛋汁,整體層次豐富,十分滋味。
月見雞肉棒串

➰Main Dish
❀煎海老·蟹肉餅·青芥茉蛋黃醬 💲198 ⭐️4.2/5⭐️
主菜花多眼亂,樣樣都十分吸引,最後揀咗依道亦無令我地失望,一上枱擺盤已經非常吸引,兩隻海老已經預先拆去蝦殼,只需用刀叉輕輕一切已經可以將蝦肉分離,蝦肉彈牙鮮甜,而海老之下係兩塊真材實料嘅蟹肉餅,入口啖啖蟹肉啖啖鮮味,無需沾上醬汁亦已經足夠鮮味,好推介。
煎海老·蟹肉餅·青芥茉蛋黃醬

➰Risotto
❀壽喜燒牛肉蛋汁燉飯 💲178 ⭐️4.2/5⭐️
店員推薦之一嘅餐廳招牌菜,無一例外都係擺碟十分吸睛奪目,小山丘形狀下層係意大利燉法,中層係壽喜燒牛肉,最頂層當然少不了一隻鮮艷月見蛋黃。同朋友愉快欣賞打卡過後,隨即撈勻蛋黃與牛肉飯,壽喜燒汁配上月見蛋黃無疑係絕配組合,香甜嫩滑交融加上意大利飯嘅咬口質感,壽喜燒牛肉入口亦恰到好處,配搭得非常滋味。
壽喜燒牛肉蛋汁燉飯

➰Drink
𖥕楓糖肉桂咖啡 💲48 ⭐️4.1/5⭐️
亦係店員推介之一,咖啡上枱已經聞到好香肉桂味,入口香甜,整體溫和。
楓糖肉桂咖啡

➰總結
餐廳嘅有時尚清新Cafe用餐區域,又有一個別出心裁嘅傳統日式塌塌米環境,用餐環境賞心悅目,係尖沙咀鬧市之中尋覓到一個舒適嘅休憩場所,筆者今日時間所限,否則見到在場客人都有點到好多精緻下午茶即燒吐司等餐點,亦都非常吸引,下次有機會再試。
➿➿➿
#MUTA #MUTA_Restaurant
#尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#月見雞肉棒串