2023-12-11 90 views
晚上路經油麻地,飯後想食甜品,係openrice搵到lee間店,由行入門口開始,就辣到上心口!我真係去左食甜品嗎?事情是咁的,因店家環境狹窄,四個人被指示坐在廚房門口,心諗當時無乜客,我地4人靠牆坐,佔兩台。揀好野食,見無人招呼,自行出去搵肥收銀員落單。(事先講清楚,肥只係為左形容佢,唔想令人混淆另一位高瘦有禮的員工)佢一句"QR code落單,手機比錢"就將我彈回頭。原地轉身補多句"你地點解咁樣坐,四個人坐一台,我有其他客ga"就封印左我地係間店的死角。碰到"高手",點都要還一招"我怕阻住你地廚房出入位ma",換來的當然係一句"唔會"。果一刻我開始有d火,想走!今時今日,乜服務態度?!為左個甜品我忍!當我地圍住張台坐好,就點野食。去到比錢果頁,又出事!要入信用卡資料,要入名,又要入電郵同電話……大佬呀, 外面好多黑客偷資料,正路唔會亂入比人地!洗濕左個頭,萬分不情願之下,選左支付寶比錢,都要入名,電話、電郵,袋住幾百蚊都無用,龍游淺水遭蝦戲……過左兩關,心諗可以舒舒服服食返餐甜品啦。等、等、等,剛好有四個半唐番入來,二話不說坐左係旁邊果兩台!又話四個坐一台的,估唔到我不犯人,人犯我!

過左兩關,心諗可以舒舒服服食返餐甜品啦。等、等、等,剛好有四個半唐番入來,二話不說坐左係旁邊果兩台!又話四個坐一台的,估唔到我不犯人,人犯我!肥收銀lee招被動技"龍門任我擺"即時令我氣結!可能見我比左錢,肉隨針板上,肥收銀再來一招"溝通唔到咪收現金"將我的怒火燃燒到最高點!人地又係唔想出賣資料,我又係,我lee d流利港東話的就被屈。點解我叫佢做肥收銀,佢真係收"銀"ga,不過隨心law, 彈出、彈入,我中意又彈出,又彈入……我真係被吹漲!甜品甜品,我而家個心情又辣(中左Combo)又苦(不公平對待)!我lee刻對天長嘆:幾百個like的甜品未食落嘴都有味,勁!

作為一群有品德,有教養的人。我地無謂同肥收銀對抗,由始至終我都係想食個甜品,幹嗎要得罪佢?此等人種,能三言兩語教化之?

講返個甜品,味度ok的。當糖份係我味蕾發揮作用之際,眼見肥收銀因收拾餐具之故,需要回歸廚房,但因身形關系,於另一台食客背脊再出招,"下半身全磨擦"。嘩,好在中招lee位係女士,但都不免面露難色。「我一早講左個位窄啦,無講果句係妳肥呀。」所以話,好多時你為人著想,人地未必領情。此刻,我終於完成整個沉浸式甜品體驗,個心辣完又苦,苦完又甜。