和友人係灣仔出發行山,先去醫下肚仔先。第一次黎金鳳,見每抬都總有一個菠蘿包,所以點到叫個常餐包埋菠蘿包。常餐其實都幾多嘢食,先有個麵,今次叫左炸菜肉絲米,友人叫左沙嗲牛通, 貌相都幾吸引 但鑒於有啲熱氣所以冇叫到。 剛返肉絲米,份量足得黎湯底都吾錯, 感覺唔係味精湯底。 隨後上嘅有主打嘅菠蘿包同奄烈,由於奄烈用火腿有啲咸, 建議放喺麵上一齊食。至於菠蘿包,雖然吾係新鮮出爐(可能係緣份啦)但明顯食得出個包係真材實料,吾係出面既空氣包,食完好似食左空氣甘。菠蘿皮亦都好有口感,吾會話一咬啲皮就散哂,跌哂落枱。總结黎講,價錢吾算貴,食物質素可以,菠蘿包要睇缘份,環境干淨但坐位有啲窄。今次未飲佢個奶茶,見友人叫左涷既係冰鎮個呢(雪凍,冇冰係杯入面)下次有機會再黎一定會試!P.s. 菠蘿包本身都有牛油跟埋,菠蘿油只係牛油轉鮮油:)

P.s. 菠蘿包本身都有牛油跟埋,菠蘿油只係牛油轉鮮油:)
菠蘿包
2019-10-05