餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2018-11-15 3714 views
今日午餐,突然口痕好想食餃子,就行到嚟灣仔莊士敦道呢度餃掂手工餃子專門店。之前已經聽過同事食過話味道不錯,餃子真材實料,所以今日都黎試吓。果然午餐來到人龍多到排隊,真係好旺。想必應該味道不錯。等左一會兒,我們就有位坐了。環境光猛,空間感都足夠,不過真係人多,午餐時候真的要搭枱。我和朋友就一人要咗一款餃子,一個要湯餃,一個煎餃,互相分享試下。我和朋友先上來一點小食。蜜餞雞翼$30有超濃郁的蜜糖味,雞翼夠腍,容易離骨。不過略嫌甜左少少,如果鍾意超濃蜜糖味的就一定喜歡。黃金原味皮蛋$20金黃色的皮蛋像花一般打開,很漂亮。蛋黃很甘香,而且q彈。配上帶有花椒味的醬油,非常香口。元貝豬肉餃$60元貝豬肉餃配上的湯底是狀元九鼎湯!原來就是所謂的粉葛湯。粉葛湯完全不覺得味精,是媽咪煲的味道,感覺能夠降熱氣。十兩豬肉比五兩元貝,完美比例,讓口感非常豐富。餃子皮薄,而且餡多,入口香滑,味道清甜,算是不錯。$60的價錢會有10隻餃子。龍鳳松茸雙煎餃 $85一碟有八隻,分別是四隻白松露口味,四隻黑松露口味。餃子需時都要大約20至30分鐘,所以都等了一段時間。餃子煎得香口,有濃郁的豬肉香甜和淡淡清新的松露香,味

環境光猛,空間感都足夠,不過真係人多,午餐時候真的要搭枱。

我和朋友先上來一點小食。

蜜餞雞翼$30
蜜餞雞翼

黃金原味皮蛋$20
黃金皮蛋

元貝豬肉餃$60
元貝豬肉餃

龍鳳松茸雙煎餃 $85
龍鳳松茸雙煎餃

一碟有八隻,分別是四隻白松露口味,四隻黑松露口味。
餃子需時都要大約20至30分鐘,所以都等了一段時間。餃子煎得香口,有濃郁的豬肉香甜和淡淡清新的松露香,味道不錯。

四川涼麵$28
四川涼麵

麵質彈牙,配上胡麻醬汁和醬油,味道濃郁。再配上辣椒油,更加香口惹味,更添四川風味。

山楂雪梨水

味道清涼,潤喉潤肺,秋冬天飲一流!
蜜餞雞翼
黃金皮蛋