Hiring
$21,000-$23,000
Monthly (Negotiable)

十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2018-11-21 633 views
最近天氣涼,又係開始瘋狂打邊爐嘅時間,今次做足功課,book定枱帶女朋友去試下呢間本土懷舊風嘅火鍋店,等佢可以邊食邊影相邊打咭📷上到去目測全場滿座,提提想食嘅朋友記得book位。•十下•走懷舊風,七八十年代嘅裝修,仲搜集咗唔同嘅舊傢私擺設/餐具,霓虹燈/細磚牆等嘅設計都令人仿佛置身喺上一個年代嘅香港,好有昔日情懷。店內播嘅都係八九十年代膾炙人口嘅金曲,彭羚/譚詠麟/梅豔芳.... 我地一邊鬥快估歌仔,一邊跟住唱埋一份😂二人餐有兩款,第一次嚟我地先試個•十下二人套餐•$288/位。上火鍋前當然有呢個調味醬料盤,除咗葱/芫荽/紅椒絲/生蒜,仲有沙茶醬/麻醬/炸蒜片。店員仲細心提醒我地個壼係豉油另一樽係醋。每款湯底都好吸引,於是我地叫鴛鴦鍋,一人揀一款。清燉山藥菌菇湯湯底好足料,有蟲草花,杞子,猴頭菇及其他菇菌,個湯清清地又有好香濃嘅菇菌味。滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯鮮甜嘅蕃茄魚湯,大大條煎到金黃嘅魚尾做膽,個湯一啲都唔腥。隔咗陣之後,店員仲會幫忙攞起條魚尾等我地慢慢食😋•十下二人套餐•入面跟咗十款配料 :大刀手切本地肥牛呢個正👍🏻真正嘅牛有牛味😂入口除咗有香濃牛味,仲有油香,又唔會太肥,油脂分佈平
上到去目測全場滿座,提提想食嘅朋友記得book位。

十下二人套餐
每款湯底都好吸引,於是我地叫鴛鴦鍋,一人揀一款。
清燉山藥菌菇湯
滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯

•十下二人套餐•入面跟咗十款配料 :
大刀手切本地肥牛
呢個正👍🏻真正嘅牛有牛味😂入口除咗有香濃牛味,仲有油香,又唔會太肥,油脂分佈平均,肉質嫩滑有口感,記得唔好淥咁熟,如果唔係就浪費咗碟靚牛。
十下三寶滑
有蝦滑/魚滑/牛滑,三款滑都係店家自己打,新鮮製造👍🏻落鍋時,咁啱有店員經過仲好熱心咁一邊同我地傾計,一邊幫我地整落到鍋到。

懷舊果皮魚蛋~以前細個食街邊魚蛋比較多用呢款,而家就買少見少。陳皮魚蛋口感比較實淨,有鮮味。
寬冬粉~呢個粉好味呀,煙韌彈牙,仲吸收埋啲湯。
爽滑鴨血~完全冇血腥味,爽彈滑溜。
鳳城水餃~足料大大隻,有豬肉/筍/蝦/木耳,質感實在,皮薄餡靚唔鬆散。

流心粟米丸+三星葱醬爆貢丸~流心粟米丸比較特別,出面唔多食到。醬爆貢丸都ok,唔錯。
蔬菜拼盤~有唐生菜/娃娃菜/冬菇/粟米/白蘿蔔。
花雕雞嫩肉~好香花雕味,無骨雞肉又滑又有彈性。
脆炸響鈴~大路唔脆口嘅響鈴,對於唔係即炸嘅響鈴都冇咩要求,冇油益味就得。
天然椰子水
跟餐送兩罐飲品,或者可以加錢轉特飲,打邊爐想清潤啲,唔叫椰子水都仲有冬瓜茶/洛新花茶/酸梅湯等等可以揀。
好想特別提下呢到嘅服務,今時今日咁好嘅服務比較難得👍🏻
呢到每個員工都好勤力同細心,行過嗰陣都會留意客人需要,會幫你睇下個火嘅大細啱唔啱,主動加湯,幫手落下嘢食,撇走啲油等等。值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻
2018-11-19
十下二人套餐