2023-12-05 500 views
灣仔掃街又點少得呢間歷史茶室呢?!😎 無論遊客定本地人都推介佢地嘅酥皮蛋撻,店家更聲稱有192層酥皮,包酥脆!!😯另外仲有而家市面少見嘅拿破崙,即使食完個LUNCH正餐,都要買嚟試下!!😏拿破崙$14用料實在,三層脆口酥皮夾住合桃海棉蛋糕,食落唔甜,而且奶油帶少少鹹,好有層次😋;一舊分量都唔少,而且實質質,幾飽肚。原味瑞士卷$12本身無諗住買,但排隊果陣比佢個SIZE嚇親,從未見過咁大舊瑞士卷!! 而且係少Cream版,中意食瑞士卷嘅妹妹即刻心心眼😍。蛋糕質地柔軟、濕潤、鬆彈、唔甜、少少蛋香,三款食物中最中意係佢🤤。剛出爐192層酥皮蛋撻$10(外賣價)呢個撻令我地四個極之失望😣,酥皮係酥脆,但完全無牛油香之餘,仲有一種好奇怪、好難食嘅味🤢,加上淺黃色蛋漿欠缺蛋香,我估計應該會因為佢嘅難食而記佢一世😂。

拿破崙$14

原味瑞士卷$12
皮酥脆,但無牛油香,反而種難食嘅味,而且無蛋香。

剛出爐192層酥皮蛋撻$10(外賣價)
2023-12-02
TakeAway