十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2018-04-19 1990 views
最近趁天氣凍返,即刻黎食呢間人人都讚既火鍋店。位於登龍街永光中心二樓,裝修懷舊,牆上掛有霓虹燈飾,枱上放有傳統既壽星公碟,藍色瓷碗,木筷子等等;餐廳仲播埋八九十年代既經典歌曲添!首先來一盤醬汁,有豉油、醋、麻油、麻醬、沙茶醬、蒜蓉、蔥花、辣椒,仲有我最愛既芫荽碎喔!寶寶就超級鍾意落蒜蓉同沙茶醬。至於湯底,我哋揀咗「火瞳花膠魚肚雞湯」。湯頭用上雞骨、金華火腿、紅棗、杞子熬成奶白色既湯,所以味道比較鹹;配埋花膠,魚肚同魚翅,仲有半隻鮮雞,非常豐富同鮮甜,火鍋之前服務員都幫我哋「筆」咗幾碗湯飲。我哋點既火鍋配料,「黃金麻吉燒」,原來係魚蛋包住麻薯;「麻辣湯包」,非常燙口,一咬落去會有好香既麻油且十分彈牙!炸魚皮就吃得多,炸魚骨就真係第一次。炸得非常脆口,點點湯底又係另一番風味。可惜響鈴就唔算脆,但掛湯力係十分強既,哈哈!海鮮方面,我哋只係簡單點咗鮑魚同蝦滑。前者好新鮮,後者加入鹹蛋黃後味道特別,質地都唔錯。仲有流心「芝士丸」同十分足料既「蟹肉蟹粉餃」,餃子皮好薄而且好重蟹膏味呀!牛肉方面,寶寶點咗「美國肥牛」,份量足夠兩個人食,大理石紋好明顯,牛肉味都重,唔錯唔錯。值得一提既係餐廳好盡責,用
酸梅湯
醬料
豉油, 醋, 麻油, 麻醬, 沙茶醬, 蒜蓉, 蔥花, 芫荽, 辣椒
黃金麻吉燒
麻辣湯包
脆炸魚骨
脆炸響鈴
鮑魚, 鮮打鹹蛋黃蝦滑
蟹肉蟹粉餃, 芝士丸
美國肥牛 (大)
美國肥牛
鮑魚
值得一提既係餐廳好盡責,用餐當日先後打咗兩次電話俾我 confirm booking。至於價錢同質素都 acceptable,值得一試喔!
2018-04-17
酸梅湯
醬料
麻辣湯包
脆炸魚骨
鮑魚, 鮮打鹹蛋黃蝦滑
蟹肉蟹粉餃, 芝士丸
美國肥牛 (大)
美國肥牛
鮑魚