復活節放假,第日繼續有補假,所以去街去夜啲,食埋甜品先返屋企都無問題😜。講真,我好耐無試過正式去甜品店食甜品,因為多數都喺餐廳食埋。但呢晚食嗰間餐廳無賣甜品,所以可以轉場再戰!我哋上網搵下旺角一帶有乜甜品舖,但原來好Pure嗰種甜品店已經所剩無幾,所以我哋二話不說就揀咗甜牙牙🦷。雖然我知佢開咗好耐,但都係第一次食。由於受政府禁令影響,小店只可以坐半滿,長期都有客等緊,不過大家都唔使等好耐就入得。小店係典型甜品舖,所以座位本身都比較迫,而家反而闊落咗🙈。甜品款式勁多,由窩夫、心太軟、鬆餅、綿綿雪花冰、焦糖燉蛋、火焰雪山、西米露以至芋圓等,通通都有,花多眼亂🌸!價錢屬合理水平,偏抵食👍。冰火焦糖燉蛋($48),材料包括燉蛋、焦糖、蛋白霜同水果。本身想要熔岩火焰雪山,但賣哂😭😭😭,唯有失望地轉食Creme Brûlée。焦糖燉蛋賣相唔算突出,但味道相當有驚喜。首先搭配嘅水果包括藍莓同芒果🥭,兩者都非常甜。第二就係個燉蛋本身好出色,唔會太甜,🥚蛋香味又夠濃郁,口感亦都唔太水、唔太實,啱啱好。一個字,正😋!提拉米蘇鬆餅層層($55),材料包括即焗鬆餅、手指餅、咖啡甜酒、餅碎、忌廉同雪糕。Panc

提拉米蘇鬆餅層層

提拉米蘇鬆餅層層($55),材料包括即焗鬆餅、手指餅、咖啡甜酒、餅碎、忌廉同雪糕。Pancake同Tiramisu都係我嘅最愛❤️,所以我毫無懸念地會點呢款。
提拉米蘇鬆餅層層

鬆餅製作需時,造型精美。🥞鬆餅果然夠鬆,厚厚的,但唔係而家好流行嗰種Fluffy疏乎厘。味道同口感反而更佳,聞落又好香。另外,鬆餅上面嘅Tiramisu亦絕不欺場,唔係用普通忌廉呃人,而係用上正宗Mascarpone Cheese搭配濃濃嘅咖啡酒加手指餅🤤。

總括嚟講,呢日食嘅兩款甜品都真心好好食,完全係意料之外😆。可能我本身對呢類港式甜品舖有偏見,覺得係粗製濫造多,點知依到係慢工出細貨!不過甜品舖今晚有部份甜品同飲品都未能供應,可能係剛剛復工嘅關係吧。我下次會再嚟食過🍮。
2020-04-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)