2010-06-06
之前上面寫過50字關於最愛既日本料理,寫得好就有機會黎呢個試食團。真係意想不到既係,連我都有份參與。當我知道呢件事,真係完全令我難以相信。唔理啦,呢餐真係好正同好多野食。五色刺身盛合太好啦,有我最鍾意食既吞拿魚。真係好鮮甜同新鮮,最令我估唔到既係厚切刺身,好小地方會咁架。另外,個帶子都唔錯。好有鮮味同個感覺幾特別。日式蕃茄沙律來自日本既溫室蕃茄,配上芝麻醬沙律。口感清新,呢個配搭係幾創新。壽司首先,講個三文魚籽沙律。其實我覺得腥左小小,我唔係咁受得。而個帆立貝壽司,好新鮮。而個海膽壽司真係好正,海膽既份量比我預期既多。而且鮮味充足。反卷有兩種既,首先係香芒三文魚卷。呢個新配搭好得意,芒果既鮮甜同三文魚好襯。天玉海老反卷,即係炸蝦反卷。熱辣辣既炸蝦配上壽司,絕對係一個好好味既組合。燒物首先係帆立貝串燒,呢個無乜特別。而且真係好細粒。之後就係鹽燒秋刀魚,係一個唔錯既燒物。加檸檬就可以去除當中既腥味。不過,我覺得呢個唔算太腥,而且魚肉真係好滑。仲有,明太子燒雞翼。呢個真係好多功夫,所以唔係咁易食到。呢個真係最好食既燒物,雞翼裡面既明太子份量真係好多。而且個雞翼真係去哂骨,又係新鮮燒起。呢個
唔理啦,呢餐真係好正同好多野食。
同個感覺幾特別。
日式蕃茄沙律來自日本既溫室蕃茄,配上芝麻醬沙律。口感清新,
呢個配搭係幾創新。
壽司
味充足。
反卷
個好好味既組合。
燒物
而且個雞翼真係去哂骨,又係新鮮燒起。呢個真係好好食。
主菜
首先係辣味花螺煮,花螺係好新鮮同好味。而個辣湯又幾辣,當中既蘿蔔係
入味相當。豚肉泡菜鍋,呢個又係唔錯既配搭。個湯真係好正,而當中既配
菜又係幾好食。豚肉都算新鮮入味,而且泡菜味好濃。係驅寒之作。再黎就
係蒲燒鰻魚石燒飯,鰻魚算幾肥美。個飯好煙韌,不過飯焦就唔係好夠。但
都唔錯啦。最後就係豚肉湯手打烏冬,湯底係好鮮甜。而且烏冬係好煙韌,
一個不可多得既主菜。
食物真係好美味,而且製作相當認真。而石燒既經理更為每項菜式作出簡單
既講解,令我地認識到每個菜式當中既美味之處。真係好專業,而且可以同
我地傾計一樣咁輕鬆。而服務都唔錯,成日幫我地加茶同換碟。抵讚。
最後,多謝Openrice請我地食餐好豐富既日本菜。