今日上完拉筋堂, 去睇跳舞表演前, 黎到之前同學介紹的人氣26樓的日本餐廳食個美味的午餐先😊. 一黎到就見到出面景觀好吸引, 裝潢雅致, 呢到主要係吧枱座位和開放式廚房, 可以望到廚師製作食物, 眼睛多樣欣賞😂, 哈哈~餐牌有多款午市定食🍱, 仲有高級版的廚師發辦, 岩哂唔同口味既朋友~ 我就揀選了丼定食🍱~碎切剌身壽司丼定食($280)🍣Deluxe Sashimi Sushi Rice Bowl Set定食包括了日式雜菜蟹條沙律🥗, 沙律菜新鮮清爽,麵豉湯🥘有白蘿蔔、海帶、紅蘿蔔,味道香濃帶甜, 茶碗蒸蛋🥚蒸得剛好滑溜,散發香香的菇味~主角上場, 剌身壽司🍣丼種類多, 目測有八九種不同款式的碎切刺身, 全部肥美新鮮,海膽當然係我至愛❤️、十分鮮甜, 很喜歡, 仲有吞拿魚, 鰂魚🐟,其中一款仲經過燒一燒, 所以很香, 其他款式也十分鮮甜美味, 很享受這一款豐富的刺身壽司丼!對自己好啲, 哈哈!餐廳都有擺設和提供好多不同的日本酒🍶🥃供飲酒作樂配搭唔同食物, 喜歡飲番兩杯的可以和朋友一齊暢飲說笑品嚐美食🥳, 等我下次約埋幾個朋友黎開心gathering😋!

碎切剌身壽司丼定食($280)🍣

2024-05-04
  • 碎切剌身壽司丼定食
處理完事務去咗Stanley 11頂樓呢間高級日本料理一緒一番酒場獨食,真係一個人都可以盡興. 餐廳裝修優雅有格調,樓底好高好開陽,兩邊落地大玻璃可以飽覧中環城市景致. 開放式廚房同吧枱座位拉近廚師同食客距離,仲可以欣賞師傅精湛刀工. 餐廳出名食廚師發辦仲有串燒,不過午市定食平平哋二三百就可以品嚐到咁高級嘅料理,想豪啲都有$680/$980 廚師發辦. 叫咗個$280細碎切壽司丼定食.日式雜菜沙律用上高級承載容器,沙律菜新鮮清爽,仲有蟹柳更豐富. 茶碗蒸蛋好滑溜,仲散發着淡淡菇香味. 麵豉湯勁足料,有白蘿蔔、海帶、紅蘿蔔,味道好鮮甜. 碎切刺身壽司丼師傅精心挑選時令新鮮刺身做食材全部肥美新鮮,種類超多有成十種八種不同款式,常見海膽、吞拿魚唔少得,仲有多款平時唔多食到嘅刺身都有啊. 真係未試過食咁豐盛嘅雜錦刺身丼!一路食都聽到師傅同隔籬枱講解廚師發辦嘅食材,都學到唔少嘢. 另外餐廳不定期都會出sake paring 呢啲活動, 想試美酒佳餚嘅朋友記得唔好錯過啦. 雖然話一個人都可以好盡興,不過其實餐廳名嘅意思就係best together,下次都係同朋友仔一齊去食會開心啲🫰🫶🏻

叫咗個$280細碎切壽司丼定食.

碎切刺身壽司

• 碎切刺身壽司丼定食
2024-04-02 333 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 一緒一番酒場 💥大隻仔今次介紹一間位於中環樓上舖,客人不多,食物質素不錯嘅日本餐廳,一出lift,就係餐廳位置,餐廳樓底好高,感覺開陽,座位只有吧枱,open kitchen 設計,可以近距離望到師傅烹調食物嘅手法。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 北海丼 $280 (另加一服務費)午市套餐包括沙律菜、茶碗蒸、麵豉魚湯。北海丼係一個三點刺身丼飯,有北寄貝2片、鰤魚4片、海膽, 再配上生醃白蘿蔔片、壽司薑片墊底,大隻仔比較貪心,如果有埋北海道出名嘅帆立貝刺身就更加滿足。北寄貝用上新鮮北寄貝,爽口彈牙,夠曬新鮮,但有少少腥味。鰤魚肉質緊緻,充滿油香味道,表面灑上魚鬆粉,甜甜地幾好食。海膽用上北海道馬糞海膽,入口即溶完全冇腥味,非常高質。飯有濃厚日本醋味道,飯量大概三分一碗滿,配有蟹柳絲、干瓢絲、白芝麻粒。
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
北海丼

🔥 北海丼 $280 (另加一服務費)
午市套餐包括沙律菜、茶碗蒸、麵豉魚湯。
沙律菜、茶碗蒸、麵豉魚湯

北寄貝
用上新鮮北寄貝,爽口彈牙,夠曬新鮮,但有少少腥味。

鰤魚
肉質緊緻,充滿油香味道,表面灑上魚鬆粉,甜甜地幾好食。

海膽
用上北海道馬糞海膽,入口即溶完全冇腥味,非常高質。

2024-03-26
沙律菜、茶碗蒸、麵豉魚湯
2024-03-18 312 瀏覽
一緒一番酒場中環士丹利街11號 Stanley 11 26樓經開中環,老友想食日本菜,帶咗我去Stanley 11 嘅 一緒一番酒場,果然冇介紹錯。😽日式雜菜沙律沙律菜新鮮爽口,加了蟹柳和飛魚子提升層次,胡麻醬汁酸酸甜甜好開胃。😸麵豉湯鹹度適中,配料有白蘿蔔、香蔥和海帶,暖胃一流。😋黑松露蘭王蒸蛋得獎冠軍菜式,面層放了黑松露醬和蛋黃,中層有三文魚子,底層蒸蛋又香又滑,配料有菇和日式魚蛋,攪勻食好正,每一啖都有黑松露、蛋黃和三文魚子的香味,必食!🤤碎切刺身壽司丼刺身有熟成了五日的北海道鰤魚,沒有急凍的北海道新鮮帆立貝,北海道海膽。鰤魚魚油豐富,入口即溶,帆立貝鮮甜爽口彈牙,份量十足,我淨係鍾意食北海道嘅海膽,鮮甜嫩滑,其他地方嘅海膽唔同層次。吃到中段可加 wasabi、紫蘇葉、子薑和自家製柚子味蘿蔔刺激味蕾。壽司飯醋味香濃,酸度適中,加了芝麻、蟹柳和煮干飄,大滿足!😻自家製焦糖海鹽雪糕又香又滑,調味和份量控制得好好,薄荷葉夠 fresh,so nice。😚一緒一番酒場 環境舒適,食材高質,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
一緒一番酒場

中環士丹利街11號 Stanley 11 26樓

日式雜菜沙律

麵豉湯

鹹度適中,配料有白蘿蔔、香蔥和海帶,暖胃一流。😋

黑松露蘭王蒸蛋

碎切刺身壽司

自家製焦糖海鹽雪糕

2024-03-18
今日去咗中環Stanley 11搵嘢食,呢幢大廈喺士丹利街11號,入面有好多間嘅餐廳,最後揀咗26樓嘅一緒一番酒場食晚市omakase,$880一位嘅十貫廚師發辦壽司套餐,價錢合理,師傅熱情,推介大家嚟試一試!🍊 前菜:柚子醋沙律、牛蒡漬、醃蘿蔔柚子醋同醃蘿蔔酸酸地好開胃,牛蒡漬亦都好爽口,清新咗口腔嘅味蕾🍊 鯛魚薄切 鯛魚片切得好薄,晶瑩剔透,有菊花瓣同蔥花做襯碟,用咗青檸汁、橄欖油同岩鹽做調味,青檸汁帶出鯛魚嘅鮮味,橄欖油帶出魚身嘅順滑感,即磨嘅岩鹽亦都為鯛魚片加上適當嘅鹹味,食落去感受到啲魚片嘅新鮮。🍊 10貫握壽司🍣北海道活北寄貝:咬落去爽口,唔似熟北寄貝咁韌🍣浜吹鯛魚:來自沖繩嘅深海鯛魚,油脂分布平均,魚身上面炸過嘅木魚乾好香口🍣地金目鯛:最高級別嘅鯛魚,火炙後嘅魚身偏軟,配上甜味噌醬🍣魷魚:煙靭嘅口感配上鳥梅子粉,有淡淡嘅鹹香味🍣鰤魚:肉質豐厚,口感彈牙清爽,既有魚脂嘅油香,亦有鮮甜味🍣醬漬吞拿魚:吞拿魚好厚身,用日本豉油去醃,鹹度啱啱好🍣赤蝦:蝦身鮮甜爽口,上面配上用櫻花蝦磨成嘅粉末,食完成件壽司後口腔充滿濃郁嘅蝦味🍣海膽:海膽鮮甜配上梅粉,冇鹹海水味🍣A4和牛:選用和牛

🍊 前菜:柚子醋沙律、牛蒡漬、醃蘿蔔

🍊 鯛魚薄切

🍊 10貫握壽司
🍣北海道活北寄貝:咬落去爽口,唔似熟北寄貝咁韌
🍣地金目鯛:最高級別嘅鯛魚,火炙後嘅魚身偏軟,配上甜味噌醬
🍣魷魚:煙靭嘅口感配上鳥梅子粉,有淡淡嘅鹹香味
🍣鰤魚:肉質豐厚,口感彈牙清爽,既有魚脂嘅油香,亦有鮮甜味
🍣醬漬吞拿魚:吞拿魚好厚身,用日本豉油去醃,鹹度啱啱好
🍣海膽:海膽鮮甜配上梅粉,冇鹹海水味
🍣A4和牛:選用和牛嘅肩胛肉,咬落有口感,牛味濃郁,配上薑蓉同蔥花,中和左和牛嘅油膩感
銀鱈魚:火炙過後魚油感好重,配上黑松露醬,口腔入面充滿魚香同松露香

🍊 燒物
串燒有三串,燒雞脾肉嘅肉質嫩滑、燒雞腎嘅口感爽口, 燒豆腐先炸後燒再配上自家製嘅麻辣醬,又香口又惹味

🍊 一緒特色湯:蜆肉昆布麵豉湯

🍊 甜品:靜岡蜜瓜,又甜又多汁

📍中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
2024-02-07
最近比我發現原來中環Stanley11的商廈裏有好多餐廳,今次就選擇去食位於最高樓層26樓的餐廳食午餐,貪其景觀夠高夠開揚,不過提提大家大堂有3部升降機,只有中間的升降機能直上26樓呢。升降機門一打開就會見到整間餐廳,有一大個開放式廚房,然後顧客是圍繞著開放式廚房坐的,有種高級居酒屋的感覺。午餐除了有午市套餐、還會有omakase可選擇,而我今天就點了碎切刺身壽司丼套餐 $280刺身飯的料很多,而且都是貴價海鮮,除了有帆立貝、中拖羅、深海池魚、鯛魚,更有我最喜愛的海膽。每塊魚肉都切得好大粒,可以清楚吃到魚肉質感,而海膽份量也不少,跟平日食海膽軍艦的份量差不多。套餐另外附上茶蒸碗、胡麻沙律及麵豉湯。茶蒸碗裏的料也很多,有日本赤板魚蛋、香菇及菜。飲料方面就點了青森產希望の果100%蘋果汁 $48蘋果味濃郁,建議喝之前可先輕搖勻。總體整個用餐體驗挺舒服、寧靜的,店員都好友善。

午餐除了有午市套餐、還會有omakase可選擇,
而我今天就點了

碎切刺身壽司丼套餐 $280

套餐另外附上茶蒸碗、胡麻沙律及麵豉湯。
茶蒸碗裏的料也很多,有日本赤板魚蛋、香菇及菜。

飲料方面就點了青森產希望の果100%蘋果汁 $48
蘋果味濃郁,建議喝之前可先輕搖勻。

總體整個用餐體驗挺舒服、寧靜的,店員都好友善。
2024-05-18
  • 碎切刺身壽司丼
4天前 0 瀏覽
朝早忙左一輪 不停開會😮‍💨Lunch終於可以停落嚟鬆一口氣連早餐都未有時間食嘅我😂真係好肚餓決定去食返啲好嘢平衡一下食我最鍾意食嘅日本野😜午市定食🍽️平時鐘意食壽司嘅我一於試吓新嘢 點左北海丼🍱有海膽/油甘魚同埋北海道帶子Lunch set 配前菜 麵豉湯 茶碗蒸前菜係沙律🥗酸酸地開胃麵豉湯 清清地 配白蘿白茶碗蒸上面加左黑松露 又香又滑令個蛋更加有層次丼飯最緊要就係刺身新鮮😜食得出帶子新鮮👍🏻
朝早忙左一輪 不停開會😮‍💨

令個蛋更加有層次
丼飯最緊要就係刺身新鮮😜
食得出帶子新鮮👍🏻
5天前
Stanley 11頂樓原來有間日本餐廳做嘢做得辛苦,晏晝都想食好啲於是自己上咗去食個LUNCHSET有落地玻璃,感覺揚開好多~職員亦細心友善~LUNCHSET 有8款選擇包:前菜、味噌湯、茶碗蒸、煮物茶碗蒸 有黑松露、冬菇同日本魚蛋,入口香郁~🐖 我揀咗《 Shogayaki |豚肉の生姜 /豬肉生姜 💲208加一 》 ~廚師會即蓆喺面前煮製,香聞聞令人好肚餓~豚肉入味嫩滑,加上蔥甜味道好惹味~飯粒煙韌唔乾,粒粒分明有口感~我10分鐘就ko咗碗飯啦~ 等我下次嚟試吓壽司先~
Stanley 11頂樓原來有間日本餐廳
做嘢做得辛苦,晏晝都想食好啲
於是自己上咗去食個LUNCHSET
有落地玻璃,感覺揚開好多~
職員亦細心友善~

LUNCHSET 有8款選擇
包:前菜、味噌湯、茶碗蒸、煮物
茶碗蒸 有黑松露、冬菇同日本魚蛋,入口香郁~

廚師會即蓆喺面前煮製,香聞聞令人好肚餓~
豚肉入味嫩滑,加上蔥甜味道好惹味~
飯粒煙韌唔乾,粒粒分明有口感~
我10分鐘就ko咗碗飯啦~

等我下次嚟試吓壽司先~
2024-05-13
5天前 0 瀏覽
早幾日去左呢間係中環Stanley 11嘅居酒屋食lunch😊餐廳環境好日式,側邊可以望到中環個景,可以揀坐bar枱座位,近距離睇住個師傅製作食物😆lunch set都幾抵食,有前菜、麵湯、茶碗蒸同煮物😉價錢就~$200-300幾🔻試左佢嘅北海丼 $280,呢個丼飯有鰤魚、海膽、帶子、蟹柳同生姜,全部食材都真係好新鮮,平時唔係咁敢食海膽嘅我都覺得好好食🤣🤣點埋wasabi同豉油一齊食真係好正!😃🔻佢嘅茶碗蒸同麵湯都好足料😌食到好多唔同嘅材料係入面😀唔錯!下次有機會想試埋佢嘅廚師發辦!
🔻
🔻
2024-05-08
2024-05-15 0 瀏覽
係中環食午餐想靜靜地嘆番吓午餐,可以去下啲商業大廈上嘅小店。呢間位於士丹利大廈既居海屋🏮, 地段十分良好,午餐都可以好高質。🌟午餐定食午餐定食配有前菜、麵湯、茶碗蒸、沙律🥗店員服務十分殷勤,好睇到顧客嘅需要,例如會喺適當時候幫手收碟,另外加水亦都加得好密。 🌟北海丼有三款時令刺身,:海膽、油甘魚、帶子,三款刺身到十分鮮美,尤其是海膽非常出色🤤海鮮表面上灑咗魚鬆粉甜甜地帶出刺身鮮味,另外壽司飯亦加咗醬油調味啱啱好!🤗一緒一番酒場 (中環)中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

🌟午餐定食
午餐定食配有前菜、麵湯、茶碗蒸、沙律🥗

🌟北海丼

一緒一番酒場 (中環)
中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
2024-05-12 0 瀏覽
今日在中環見完客,啱啱又到食lunch的時間,那就在Stanley 11揀了一間日本餐廳自己一個嘆吓啦!午市定食共有8款, 價錢由$208至$398不等, 包前菜,麵湯,茶碗蒸和煮物。碎切刺身壽司丼$280~前菜有和風沙律,除了有沙律菜, 還有粟米和車厘茄,配上日本麻醬,又健康又開胃。茶碗蒸的蛋十分軟滑鮮嫩,配上日本本菇增加口感,好味。麵豉湯味道香濃,加入不少大葱,好香甜。刺身飯配料相當豐富,有拖羅, 蝦 ,油甘,海膽, 貝類,蟹籽,蟹柳,赤身和魚鬆粉,刺身切成粒裝,份量很多,每一啖飯入口都充滿新鮮甜美的口感,好好味啊!最後送上一客杧果蛋卷,入口鬆軟,味道香甜,很滿足!

碎切刺身壽司丼$280~
茶碗蒸的蛋十分軟滑鮮嫩,配上日本本菇增加口感,好味。
麵豉湯味道香濃,加入不少大葱,好香甜。

最後送上一客杧果蛋卷,入口鬆軟,味道香甜,很滿足!
2024-04-24
2024-05-11 0 瀏覽
去咗外國做野幾個月,終於返嚟香港啦!超級掛住香港嘅美食,即刻約朋友出嚟見面,真係超多嘢傾,個朋友話想搵間靜靜地嘅餐廳,因為佢喺中環返工,我記起有間都幾正嘅,就約咗佢夜晚去食,我叫左個碎切刺身壽司丼飯,外觀令人興奮。首先,碗中鋪滿了各種魚肉,魚肉都鮮嫩多汁,保留了原汁原味,碎切刺身壽司魚丼飯絕對值得一試!它的鮮美和層次感會帶給你一場美味的饗宴。無論是視覺上還是味覺上,這道菜品都能讓你流連忘返,連個朋友都話要再去食🫰🏻
以刺身丼的價錢就可以享受到Omakase級別廚師在開放式廚房在你面前製作的極高質刺身丼定食?就在中環的Stanley 11頂層伴着極開揚高層景觀在這裏吃上一個午餐絕對是fully recharged!!!˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ʕ⸝⸝⸝˙Ⱉ˙ʔ :𝙖𝙡𝙬𝙖𝙮𝙨 𝙝𝙪𝙣𝙜𝙧𝙮!LUNCH SET ランチ定食Served with appetizer, miso soup, Japanese savory egg custard and stew前菜、味噌汁、ちゃわんむし、シチュꕤ Deluxe Sashimi Sushi Rice Bowl Set碎切刺身壽司丼 $280連加一後大概要$300的碎切刺身丼絕對不便宜但是價錢完全反映在食材上師傅說刺身丼的食材全部採用當天時令新鮮的刺身小公主到訪的當天便有拖羅、海膽、穴子、象拔蚌、日本馬友、鰤魚等等總共足足18種食材絕對是超豐富Desu!而且師傅即席在你面前的開放式廚房製作很多餐廳的角切魚生飯都是用邊邊角角的食材因為切成粒粒客人們不太能吃得出刺身的部位但這裏完全不會!可以
刺身丼的價錢就可以享受到Omakase級別
廚師在開放式廚房在你面前製作的
極高質刺身丼定食?
就在中環的Stanley 11頂層
伴着極開揚高層景觀

ʕ⸝⸝⸝˙Ⱉ˙ʔ :𝙖𝙡𝙬𝙖𝙮𝙨 𝙝𝙪𝙣𝙜𝙧𝙮!

LUNCH SET ランチ定食
前菜、味噌汁、ちゃわんむし、シチュ

碎切刺身壽司丼 $280
連加一後大概要$300的碎切刺身丼絕對不便宜
但是價錢完全反映在食材上
師傅說刺身丼的食材全部採用當天時令新鮮的刺身
小公主到訪的當天便有
拖羅、海膽、穴子、象拔蚌、日本馬友、鰤魚等等
總共足足18種食材絕對是超豐富Desu!
而且師傅即席在你面前的開放式廚房製作
很多餐廳的角切魚生飯都是用邊邊角角的食材
因為切成粒粒客人們不太能吃得出刺身的部位
但這裏完全不會!
可以看到製作整個刺身丼的過程
最喜歡的就是馬糞海膽 非常的鮮甜
而且米飯只佔整個丼飯的三分之一
刺身是有足足三份二的 很誇張!
2024-05-06 8 瀏覽
一個人响中環想食好啲,就決定試下呢間食omakase 但又有lunch set 既餐廳❤️雖然lunch都有omakase ,但係lunch set有麵鼓湯,沙律,茶碗蒸再加個丼👍叫左個北海道丼,食材全有北海道運來,有馬糞海膽 ,鱈場蟹棒,帶子,鰤魚帶子,鰤魚,全部都鮮甜肥美❤️馬糞海膽够濃郁再帶有一點鮮味,而且味道留在口腔十分強烈。開頭以為lunch set 份量未必多,但想不到海膽份量十份多,再加上帶子,鰤魚也十分厚切👍下回決定要試下omakase 另外也見到sake menu也很吸引下次回訪❤️

2024-05-03 4 瀏覽
一個人係銅鑼灣有咩可以食?突然好想食壽司,上網搵到呢間竟然夜晚都可以食lunch set既餐廳🫨上到去見到其他人都係食緊omakase,以為冇啦,點知問下店員竟然真係有lunch set叫😂叫左碎切壽司刺身丼,真係超級大份,$280蚊夜晚食真係覺得好抵🤭份量十足又超級新鮮,入面應該有十幾種碎切刺身,雖然話係碎切,但都算大塊!而且幾乎三分二都係刺身,好滿足😌入面有穴子、toro、獅魚、海膽、赤身、笛鯛、北極貝、蝦等等,本身已經淋有醬油,配上飯入面搭配既漬物,超級鮮美🤤🤤🤤呢個套餐仲配有前菜沙律、茶碗蒸同味增湯,食到好飽滿足地離開❤️