Where the old meets new: Well hidden next to the Nam Shan Estate Market, the Casa Kitchen is a warm lovely restaurant with delicious cafe menus and very welcoming staff. Lunch sets start at 11:30am and each comes with a soup or salad, plus a drink. Soup of the day was a HK-style borscht, stirred with cabbages, carrots and a spicy kick. My main was a fabulous black truffle asparagus risotto topped with pea sprouts and a pair of giant pan-seared scallops with roes on. Served steaming hot, I loved
Where the old meets new:

黑松露帆立貝蘆荀意大利話飯

My main was a fabulous black truffle asparagus risotto topped with pea sprouts and a pair of giant pan-seared scallops with roes on. Served steaming hot, I loved the fact that each spoonful was packed with asparagus and rich truffle cream. Highly recommended.

水果茶

It’s mid-week so I treat myself to a dessert, there’s a selection of French tartes you can choose from. I picked the mango passion fruit tarte and it’s gorgeous. The base was similar to the cookie dough of an egg tart, and the filling was beautifully yellow, tasted sweet and sour, and decorated with passion fruit seeds.

The fruit tea was noteworthy too. It’s absolutely fragrant, a little sweet and there’s a slice of lemon afloat- summer in a cup.

p.s. Here they’ll give you a paper to mark your orders, then you’ll pay it at the cashier first and wait to be served. Lemon-infused water and condiments like Parmesan cheese can be found on the self-serve racks.

• 黑松露帆立貝蘆荀意大利飯
2024-05-14 58 瀏覽
九龍塘無咩餐廳好食🥹所以有時會黎南山邨食lunch 呢間餐廳真係幾抵食,lunch set包主食+餐湯/沙律+熱飲(凍飲+$3)香煎雞扒太陽蛋配珍珠飯 日式照燒汁 $64黎呢度大部分時間都係食A餐😂雞扒嘅雞皮煎得好香脆,啲雞油已經煎晒出黎,唔會油膩。飯上有隻大陽蛋,又係煎得好靚,半生熟嘅狀態。個汁係正常嘅照燒汁,鹹鹹甜甜的。當日嘅餐湯係蘑菇湯,蘑菇湯唔算係好濃郁,比較稀。之前都飲過呢度嘅羅宋湯,都係比較稀嘅,不過都可以接受。
九龍塘無咩餐廳好食🥹所以有時會黎南山邨食lunch

香煎雞扒太陽蛋配珍珠飯 日式照燒汁 $64

2024-04-20 170 瀏覽
舊屋邨中的西餐可能星期六無咩大學生,唔駛等位,好快坐低餐湯係蘑菇湯 ,真材實料,有一粒粒蘑菇,如果可以有餐包一齊食就山更好叫左兩個扒餐,好食,不過黑椒汁個味黑椒味偏淡檸檬茶正路,係好飲
舊屋邨中的西餐

可能星期六無咩大學生,唔駛等位,好快坐低
叫左兩個扒餐,好食,不過黑椒汁個味黑椒味偏淡
檸檬茶正路,係好飲

2024-04-13
同朋友要傾野,所以想搵個地方坐得耐少少,最後我揀咗呢一間餐廳😂之前都試過同啲朋友喺度包場有活動都知道啲嘢食唔差,所以今晚再嚟食但係今次我哋就叫咗唔同嘅嘢食😎首先我哋揀嗰啲餐都會配沙律或者餐湯,咁我哋就揀咗一個沙律,兩個餐湯。我唔覺得蘑菇特別濃,單今次鹹到方面就鹹咗少少🤏蒜香羅勒蘑菇蜆肉意大利粉🌟🌟🌟🌟我揀呢個意大利粉真係幾好食,調味啱啱好👍🏻蜆肉都算多同埋幾入味,汁香,份量都足夠,唔怪得都比較多人食👍🏻👍🏻BBQ 醬燒原條豬仔骨配薯條我就唔係好推薦,因為食落去嘅時候覺得好乾好柴係醬汁都補救唔到,所以真係普通🥲鐵板雞扒伴北海道帆立貝配薯菜另外因為朋友減肥,所以叫咗唔好配汁,但係呢個就好平均,唔會太乾 ok 👍🏻

但係今次我哋就叫咗唔同嘅嘢食😎

蒜香羅勒蘑菇蜆肉意大利粉🌟🌟🌟🌟
蒜香羅勒蘑菇蜆肉意大利粉

BBQ 醬燒原條豬仔骨配薯條

BBQ 醬燒原條豬仔骨配薯條

蒜香羅勒蘑菇蜆肉意大利粉
鐵板雞扒伴北海道帆立貝配薯菜
-最近朋友發掘了這間高CP值的小店,即刻bookmark😍價錢唔洗$100就食到set dinner,仲包埋餐湯/沙律🥗-菠蘿煎蛋烤雞漢堡配蜜糖芥末醬伴薯角($88)每個餐都包埋餐湯/沙律🥗,再半價配一杯飲品個漢堡包都幾足料,夾住好大塊雞扒,食落好juicy,肉質好嫩滑,好好食😎而且仲有菠蘿和煎蛋,食起嚟好fresh,真係不錯👍伴碟有薯角,好好味😋-蒜香羅勒蘑菇蜆肉意大利粉(小辣)($78)每個餐都包埋餐湯/沙律🥗,再半價配一杯飲品個人覺得蜆肉份量都正常,意粉不算好淋,煮得剛剛好😍不過蜆肉就有d沙😔-而餐湯和沙律味道都正常,勝在夠平同埋抵食🤩有興趣就即刻約朋友去食啦(*≧∀≦*)-Name🏠:一茗堂 (南山商場)Casa Kitchen (Nam Shan Shopping Centre)Location📌:石硤尾南山村南山商場地下1號舖(港鐵石硤尾站 B1 出口, 步行約4分鐘)價錢💰:蒜香羅勒蘑菇蜆肉意大利粉(小辣)($78),菠蘿煎蛋烤雞漢堡配蜜糖芥末醬伴薯角($88)

最近朋友發掘了這間高CP值的小店,即刻bookmark😍
菠蘿煎蛋烤雞漢堡配蜜糖芥末醬伴薯角($88)
每個餐都包埋餐湯/沙律🥗,再半價配一杯飲品

而且仲有菠蘿和煎蛋,食起嚟好fresh,真係不錯👍
伴碟有薯角,好好味😋

蒜香羅勒蘑菇蜆肉意大利粉(小辣)($78)
每個餐都包埋餐湯/沙律🥗,再半價配一杯飲品

個人覺得蜆肉份量都正常,意粉不算好淋,煮得剛剛好😍
不過蜆肉就有d沙😔

而餐湯和沙律味道都正常,勝在夠平同埋抵食🤩
有興趣就即刻約朋友去食啦(*≧∀≦*)

🎀 ᴄᴀsᴀ ᴋɪᴛᴄʜᴇɴ 今日的又一城food court特別多人轉場到了南山邨意外驚喜地發現了間水準不俗的屋邨西餐廳環境闊落簡約平實靜靜地吃個午餐很不錯簡單點了個午市套餐蕃茄湯ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶前菜可選沙律或餐湯蕃茄湯不算厚身但酸酸的味道蠻開胃法式紅酒燴牛肋條配珍珠米ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶牛肋條份量相當豐盛口感煮得有點似牛腩醬汁很多配飯一流熱情果芒果撻ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶這個甜品聽說是餐廳的名物點餐時毫不猶豫地加錢點配味道很合本人口味嗜酸的朋友應該會很喜歡水果茶ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶餐茶點了自家水果茶甜甜酸酸感覺很清新不是用水果茶包味道亦沒有很加工的感覺整頓飯感覺很有誠意ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕💕 𝟽.𝟻/𝟷𝟶價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟿𝟶*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*⁡
🎀 ᴄᴀsᴀ ᴋɪᴛᴄʜᴇɴ

ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕💕 𝟽.𝟻/𝟷𝟶
價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟿𝟶
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

Intro: 上次大約半年前試過casa kitchen,今次就再黎到呢到食晚飯,發覺menu改左唔少,呢一次就決定試吓意粉,同埋佢哋嘅鋸扒餐都幾吸引,唔知有冇特別呢?___________________🍽 三重蟹忌廉汁意大利粉(晚市跟餐湯或沙律)💰 78 ⭐️8/10✍🏻 呢款意粉配料有兩條長蟹柳,磨菇、洋蔥等等;✍🏻 蟹柳雪味唔重,磨菇同洋蔥偏冧,而整體肉類唔多;✍🏻 呢款意粉較creamy,忌廉味重,但意粉收汁嘅程度可以更好,感覺煮乾左少少;🍽 四重味滋味鐵板配薯菜(晚市跟餐湯或沙律)💰 98 ⭐️7.5/10✍🏻 鐵板包左雞扒、豬扒、吉列炸蝦、司華力腸等肉類,仲有燒蕃茄、薯菜;✍🏻 雞扒都豬扒都大塊,容易咬開,豬扒香草醃料都唔錯,炸蝦就冧左少少,唔似新鮮炸;✍🏻 燒蕃茄又酸又苦,而薯菜厚肉又熱唔會太脆,其他菜類正正常常;✍🏻 落燒汁嘅時候有jaja聲,不過鐵板熱啲會更好;🍹凍水果茶💰 +3 ⭐️8/10✍🏻 呢杯飲品賣相比之前靚左,今次只係加左$3蚊而唔係半價;✍🏻 味道都係好清新,有檸檬味仲有淡淡嘅什果香,甜味偏近桃味。___________________🏠 casa kit
Intro:
___________________
🍽 三重蟹忌廉汁意大利粉(晚市跟餐湯或沙律)
💰 78 ⭐️8/10
✍🏻 呢款意粉配料有兩條長蟹柳,磨菇、洋蔥等等;
✍🏻 蟹柳雪味唔重,磨菇同洋蔥偏冧,而整體肉類唔多;

🍽 四重味滋味鐵板配薯菜(晚市跟餐湯或沙律)
💰 98 ⭐️7.5/10
✍🏻 落燒汁嘅時候有jaja聲,不過鐵板熱啲會更好;

🍹凍水果茶
💰 +3 ⭐️8/10
🏠 casa kitchen
📍 石硤尾南山村南山商場地下1號舖
⭐️ 8.5/10
2023-09-07 510 瀏覽
石硤尾抵食西餐小店石硤尾南山村有一間抵食小店 位於街市入面 落樓梯就見到呢晚嚟到casa kitchen 試一試佢啲晚餐 我哋叫咗個原條BBQ醬燒慢煮豬仔骨配薯條 平時出邊食成條豬仔骨都要)$150以上但呢度只需要$108 就可以食到性價比非常高👍🏻👍🏻價錢平得來之餘都好好食豬仔骨啲肉好淋 容易切開 😋😋一個女仔都可以食晒成條我哋仲嗌咗個四重味滋味雜扒板配薯菜可以揀燒汁或黑椒汁 我哋揀咗燒汁有雞扒 豬扒 吉列炸蝦 司華力腸配菜有紅蘿蔔,豆角,西蘭花同薯角一上菜職員會幫你淋上燒汁熱辣辣 好香啱晒食肉獸😂適合share食 朋友反而食唔晒 太多肉🤣🤣呢間真係性價比高嘅餐廳又平又抵食 推薦!!!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
石硤尾抵食西餐小店

四重味滋味雜扒板配薯菜

我哋仲嗌咗個四重味滋味雜扒板配薯菜
可以揀燒汁或黑椒汁 我哋揀咗燒汁
有雞扒 豬扒 吉列炸蝦 司華力腸
配菜有紅蘿蔔,豆角,西蘭花同薯角
一上菜職員會幫你淋上燒汁

原條BBQ醬燒慢煮豬仔骨配薯條
四重味滋味雜扒板配薯菜
  • 原條BBQ醬燒慢煮豬仔骨配薯菜
2023-08-21 405 瀏覽
同朗朗上扎染前去左南山村既一茗堂 casa kitchen 食lunch好耐無去南山村,我帶住朗朗行錯路行左好耐先到🙈好彩差不多到先落雨呢間西餐廳職員好好見我帶住小朋友即刻安排左小朋友餐具比我,仲送左隻竹青蜓比朗朗朗朗好鐘意玩我叫左個紅酒燉牛肋條配珍珠米$69同炸魚薯條 $88跟餐包餐湯/沙津 同飲品凍飲加$3炸魚薯條 勁大塊炸魚 外皮好脆好香口朗朗今次肯食埋炸魚☺️薯條當然清曬啦牛肋肉都幾好味,口味較清淡但整體係屋村內質素算好好下次要再去打咭🤣一茗堂 (南山商場) 網址: https://s.openrice.com/QrbS0SISA00~u4mkCAA地址: 石硤尾南山村南山商場地下1號舖電話: 29500211
好耐無去南山村,我帶住朗朗行錯路行左好耐先到🙈
好彩差不多到先落雨

呢間西餐廳職員好好
朗朗好鐘意玩

凍飲加$3

炸魚薯條 勁大塊炸魚 外皮好脆好香口
朗朗今次肯食埋炸魚☺️薯條當然清曬啦
牛肋肉都幾好味,口味較清淡
但整體係屋村內質素算好好
下次要再去打咭🤣

一茗堂 (南山商場)

地址: 石硤尾南山村南山商場地下1號舖
電話: 29500211
2023-07-19 341 瀏覽
城市探索黎到舊區石硤尾,出發前緊係openrice 睇下有咩好野食。見到街坊推介抵食西餐,一於試試佢。晚上7點鐘到達,唔使等位。我地兩個人食揀左牛扒同Pizza 開心share, 晚餐選主菜會跟埋沙律/湯+飲品。食物新鮮製作熱辣辣, 係用心做,普通牛扒認真煮同唔認真差好遠架。真係推薦大家去試試, 支持小店用心經營。特別推介附近大學既同學仔, 慶祝生日, 考完試, 傾project, 聚餐! 真係平靚正。當晚因為太飽冇試甜品, 下次去開果頭一定返去再試。
當晚因為太飽冇試甜品, 下次去開果頭一定返去再試。
咁岩經過開南山村,比我發現到街市入面有間食西餐🍴環境都唔錯,而且價錢好親民tim,梗係要試下啦👀鐵板紐西蘭羊架配薯菜鐵版燒得超熱,上面放著羊架同薯菜,再倒上醬汁,炸炸炸聲超香😋羊架肉質鮮嫩,有淡淡既羊羶味,愛羊之人最愛❤️三重蟹忌廉汁意大利扁麵三重蟹包括蟹柳,蟹子同蟹肉,而且忌廉汁好濃厚,每條麵都掛住醬汁,好正😍脆炸薯條配黑松露醬薯條炸到又香又脆,蘸上黑松露醬,更加惹味🤤🤤脆炸魷魚圈魷魚圈炸得好酥脆,魷魚又爽口彈牙,再配埋沙律醬好滋味😋鐵鍋荷蘭寶貝焗班戟口感好特別,介乎係梳乎厘鬆餅同泡芙之間🤩上面舖滿士多啤梨同藍梅,再淋上楓糖,重點係雪糕,一冷一熱,好正😍水果茶(熱)好香既水果味,味道唔會太甜,飲落仲幾清新tim焦糖脆脆鮮奶朱古力朱古力好濃郁,上面堆滿焦糖脆脆,飲落甜而不膩,仲好香奶味☺️

鐵板紐西蘭羊架配薯菜

三重蟹忌廉汁意大利扁麵

脆炸薯條配黑松露醬
薯條炸到又香又脆,蘸上黑松露醬,更加惹味🤤🤤

脆炸魷魚圈
魷魚圈炸得好酥脆,魷魚又爽口彈牙,再配埋沙律醬好滋味😋

鐵鍋荷蘭寶貝焗班戟

水果茶(熱)
好香既水果味,味道唔會太甜,飲落仲幾清新tim

焦糖脆脆鮮奶朱古力

2023-05-24
2023-05-17 388 瀏覽
老公對呢塊扒讚不絕口佢話有肉汁,肉質好,煎得又啱啱好,好味過好多幾百蚊塊嘅扒,而且份量大,價錢又唔貴仲要送埋沙律或湯再加飲品,真係平靚正。#不過我哋唔熟路,兜咗好大個圈搵咗好耐先到
2023-05-10 342 瀏覽
餐廳位於熱門嘅南山邨,去到平台再落一層就會見到餐廳環境有室內外座位,裝修簡約,設有自助區俾客人攞調味料/斟水/攞紙巾等等,不過呢個都唔係重點,最重要嘅係啲嘢食好足料,火候控制得好好,親民價錢食到高質西餐,好抵呀👍🏻♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 精選餐湯 - 黑松露蘑菇湯日日都可能會唔同架,今次嘅餐湯係好香黑松露味,仲食到粒粒蘑菇🍄❥ 8安士紐西蘭肉眼牛扒配紅酒燒汁 $118煎到焦香嘅牛扒,火候控制得好好,入面仲係嫩中帶粉,而且大大塊又厚身,牛味愈食愈濃,沾埋酸酸地嘅紅酒燒汁,冇油膩感😋隔離嘅配菜帶皮薯角,熱辣辣,外脆內綿密;西蘭花睇得出有真係煎過,翠綠爽口😊❥ 三重蟹忌廉汁意大利粉 $78面層灑滿芝士粉,忌廉汁仲拉到少少絲,芝士味濃郁,配埋脆卜卜嘅蟹籽同一條條嘅蟹柳,好足料呀🤩而且小編好鍾意呢個汁嘅濃稠度,真係啱啱好每條意粉都沾滿晒,食到碟底都唔會見到多餘嘅汁,要俾個like👍🏻❥ 熱情芒果撻 $48酸酸嘅熱情果同甜甜嘅芒果味道平衡得幾好,開胃清爽🤤❥ 法式焗金寶蘋果配雪糕 $68底層係勁香肉桂味嘅金寶蘋果,上層就擺滿
餐廳位於熱門嘅南山邨,去到平台再落一層就會見到

❥ 精選餐湯 - 黑松露蘑菇湯

❥ 8安士紐西蘭肉眼牛扒配紅酒燒汁 $118

❥ 三重蟹忌廉汁意大利粉 $78

❥ 熱情芒果撻 $48
酸酸嘅熱情果同甜甜嘅芒果味道平衡得幾好,開胃清爽🤤

❥ 法式焗金寶蘋果配雪糕 $68
底層係勁香肉桂味嘅金寶蘋果,上層就擺滿新鮮莓果同一大球雲呢拿雪糕,一啖有多重口感,好豐富😆

❥ 藍色海洋 (跟主菜半價 $19)
菠蘿|藍柑|百香果蒟蒻
綠黃色漸層由藍柑同菠蘿汁沖泡而成,底層嘅蒟蒻同普通啫喱口感有少少唔同,口感較滑溜彈牙,無論係味道、口感、賣相,都好啱夏天🌞

❥ 焦糖脆脆鮮奶咖啡 (跟主菜半價 $20)
nutty嘅咖啡味,中和咗面層焦糖脆脆嘅甜味,口感順滑😌

Intro: 石峽尾嘅南山邨除左品香樓之外,仲有一間比較隱世嘅小店食西餐,店內裝修都唔錯,唔收加一,但可能喺屋邨地方開店,平日人流相對比較少,變左一個好好坐又可以傾計嘅地點阿~___________________🍽 日式鰻魚炒飯 (晚市跟餐湯或沙律)💰 72 ⭐️8/10✍🏻 鰻魚炒飯份量偏多,建議與同行嘅人分享一齊食,飽濟感冇咁大;✍🏻 飯係加左鰻魚汁嘅珍珠米,炒得比較濕,個人比較喜愛更乾爽嘅飯,食完會有啲口乾;✍🏻 鰻魚份量正常,食食下就會搵到切開嘅鰻魚出黎;✍🏻 沙律新鮮程度普通,餐湯幾濃磨菇味,更熱就暖好🍽 招牌8Oz 手打安格斯牛肉漢堡 配薯條 (晚市跟餐湯或沙律)💰 88 ⭐️9/10✍🏻 安格斯牛肉真係好厚,比坊間嘅更厚,肉汁豐富,肉質唔會太散,配埋芝士好香;✍🏻 漢堡包塊包好鬆脆,仲有淡香嘅牛油味,牛嘅底下有甜甜地嘅蕃茄;✍🏻 薯角好脆,唔會炸過火,更熱會更好。🍹 夢幻甜心 - 柚子、玫瑰、荔枝蒟蒻💰 19(套餐加配半價) ⭐️8.5/10✍🏻 特飲飲品半價可接受,紫色嘅色調幾靚;✍🏻 個人最喜愛袖子同荔枝味嘅袖打特飲,仲有蒟蒻食,好似食緊甜品咁。🍹凍水果茶💰 14(套餐
Intro:
___________________
🍽 日式鰻魚炒飯 (晚市跟餐湯或沙律)
💰 72 ⭐️8/10
✍🏻 鰻魚份量正常,食食下就會搵到切開嘅鰻魚出黎;
✍🏻 沙律新鮮程度普通,餐湯幾濃磨菇味,更熱就暖好

💰 88 ⭐️9/10
✍🏻 薯角好脆,唔會炸過火,更熱會更好。

🍹 夢幻甜心 - 柚子、玫瑰、荔枝蒟蒻
💰 19(套餐加配半價) ⭐️8.5/10
✍🏻 特飲飲品半價可接受,紫色嘅色調幾靚;

🍹凍水果茶
💰 14(套餐加配半價) ⭐️8/10
✍🏻 呢杯飲品賣相比較普通,似凍檸茶;
✍🏻 而味道好清新,有檸檬味仲有淡淡嘅什果香,甜味偏近桃味。
🏠 casa kitchen
📍 石硤尾南山村南山商場地下1號舖
⭐️ 8.5/10
  • 招牌8Oz 手打安格斯牛肉漢堡 配薯條
  • 日式鰻魚炒飯
🐣 啱啱復活節假期出到街,全香港好似少咗三分一人口咁。😆 小編依日下午去咗試一間開咗好一段時候,聽朋友提過都唔錯嘅餐廳。 🍽 招牌英式炸魚配沙律薯條 😋😋😋😋魚柳肉質幾新鮮,炸漿好脆!依塊炸魚柳長過小編手掌。魚柳本身有調過味,有少少鹹味,配酸菜嘅沙律醬。🍟 薯條都係炸得乾脆!🥗 沙律菜加咗少少黑醋開胃~ 下午茶嚟講,整體算好大份。😉 ☕️ 檸檬茶 (熱) 😋😋😋😋下午茶包一杯熱餐飲。小編依日少少唔舒服,冇叫熱奶茶,揀咗熱檸茶,都OK㗎!👌🏻下午茶 💵💵 約港幣$60/人 💁🏻‍♀️ 店員好好,見小編入餐廳門口,已經主動提示下午茶仲有幾分鐘截單,所以小編都唔左揀右揀。餐廳位於街市,地方算幾大,枱櫈都有唔少,附近嘅街坊午市可以去試下。🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍽 招牌英式炸魚配沙律薯條 😋😋😋😋

☕️ 檸檬茶 (熱) 😋😋😋😋