2018-07-29 1692 瀏覽
大排檔式!坐得不舒服!价钱是中上!味翩咸! 椒鹽同炸物鑊氣夠!蒸鱔都算幾好!蒸大扇貝都幾貴!只是夠大隻!初初開時要六点覇位!現在好像無咁多人!因為坐得不舒服!所以啲客吃完就好快走!七点半去就不要等好耐!
今晚同幾個朋友嚟土瓜灣食飯,附近食店林立,好多選擇。朋友話呢一間唔錯,所以就膽粗粗入嚟試吓。點知原來有驚喜,以為平日過嚟會冇人點知,原來都座無虛席,我哋等左一陣就有位喇。首先講返先呢間一個係好舊式嘅小菜鋪,個椒鹽三鮮好好味,真係好食都停唔到。個炸豬腸好好味,再配以佢哋嘅醬汁真係冇得彈。不得不提嘅係佢哋嘅蒜蓉粉絲扇貝,真係好離譜,好若味👍🏽👍🏽👍🏽開邊蝦粉絲,鮮甜!最重要係佢有我最鍾意食嘅田雞煲啊,好香係個煲裏面,啲味道吸引我叫多碗飯,啖啖肉。另外我哋有叫過脆魚腩煲,真係落足料我哋幾個食到停唔到口。我覺得呢一間舖啲嘢咁好食,叫人點減肥呀。呢種小店我哋要多多支持,老闆娘好好人,介紹我哋唔同嘅菜式。我一定會再嚟嫁!

另外我哋有叫過脆魚腩煲,真係落足料我哋幾個食到停唔到口。
我一定會再嚟嫁!
2018-06-30 1072 瀏覽
前晚前一行六人(本身有七位,有一個臨時病左冇食神),離開將軍澳,去土瓜灣呢間小炒餐廳食飯,我最鍾意支持本土炮,個種懷舊風味響連鎖集團或外國餐廳係食唔到的。果晚超級爆滿,等左陣先有張大枱畀我地坐,我地嗌住啤酒飲住先等上菜。黎到呢度又令我諗返以前十二三年前中學去食大排檔個境況,好慨嘆香港本地風味呢類非物質文化,真係隨歲月消逝的...野唔講咁多,睇相起筷!蒜蓉蒸扇貝 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好新鮮!扇貝超大隻!同埋個蒜蓉汁好好味!送飯一流,蒸既時間岩岩好,扇貝唔會乾!掂!香蒜蒸海蝦 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蝦都係正常大細個d,但係食得出肉新鮮爽口唔會霉,蒜蓉汁太好味!搞到食晒d蝦,我都係度齋拎蒜蓉汁撈飯!椒鹽三鮮 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢道又係冇得頂,九肚魚、鮮魷、白飯魚,份量好多!炸粉薄,九肚魚夠肥美,鮮魷夠彈牙又唔難咬,白飯魚度度都差不多,但呢度一次過畀你食晒三樣!椒鹽配合得好好,唔會太咸,又夠味!正!田雞煲 ⭐️⭐️⭐️⭐️個人對田雞興趣不大,所以冇點食,剩係食左幾條洋蔥,但同行朋友話田雞肥美入味,可以一戰!魚腩煲 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我一咬落去,魚腩炸到脆,好好咬牙。初頭以為係脆骨腩,原來係普通魚腩,咁又係,點會咁平食到脆骨腩,份量滿溢!魚

野唔講咁多,睇相起筷!

蒜蓉蒸扇貝

田雞煲

雞煲 ⭐️⭐️⭐️⭐️

勁脆魚腩煲

魚腩煲 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
我一咬落去,魚腩炸到脆,好好咬牙。初頭以為係脆骨腩,原來係普通魚腩,咁又係,點會咁平食到脆骨腩,份量滿溢!魚腩真係要講十次,好香好脆!

苦瓜炒滑蛋

涼瓜炒滑蛋 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
涼瓜唔會好苦,正常一碟菜啦,嗌黎中和下下火的。

椒絲腐乳通菜

椒絲腐乳通菜 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

總括黎講,d送真係好夠火候同鑊氣,廚房應記一功,本土炮有本土炮好處,地方唔好介意,已經算乾淨,招呼一流,服務態度好好,係響小炒店難得一見的。食小炒店除左食送之外,風土人情都係其中一環品嚐的地方。呢度,有!
2018-06-27
勁脆魚腩煲
苦瓜炒滑蛋
椒絲腐乳通菜
2018-01-24 1091 瀏覽
同事家中聚會都常常嚟呢個食海鮮適逢某大節日,特意詢問其店名,就一行人浩浩蕩蕩到九記食餐勁嘅友人早一日打電話諗住留位,點知呀姐親切地表示實有位店裡面已經差唔多坐滿,幸好仲有一兩枱同事介紹嘅蟶子當日冇貨,可惜咁就食咗人頭蒜蓉扇貝,一人一大隻上枱時熱辣辣,蒜蓉多到火山爆發咁,仲有粉絲吸汁勁大隻又肉厚,好正!椒鹽雙併有九肚魚同魷魚以往我都比較鍾意魷魚,但係九肚魚今次就較出色,食咗好多條蒜蓉開邊蝦,火候啱啱好,爽口彈牙咕嚕肉份量真係超多,炸得夠乾身,上咗咕嚕汁都唔會太淋豆苗大大碟,只要六十八個大洋,抵食可惜油鹽水浸蜆就太咸了
同事家中聚會都常常嚟呢個食海鮮
友人早一日打電話諗住留位,點知呀姐親切地表示實有位
店裡面已經差唔多坐滿,幸好仲有一兩枱
同事介紹嘅蟶子當日冇貨,可惜
咁就食咗人頭蒜蓉扇貝,一人一大隻

上枱時熱辣辣,蒜蓉多到火山爆發咁,仲有粉絲吸汁

勁大隻又肉厚,好正!

椒鹽雙併有九肚魚同魷魚
以往我都比較鍾意魷魚,但係九肚魚今次就較出色,食咗好多條

蒜蓉開邊蝦,火候啱啱好,爽口彈牙

咕嚕肉份量真係超多,炸得夠乾身,上咗咕嚕汁都唔會太淋
豆苗大大碟,只要六十八個大洋,抵食

可惜油鹽水浸蜆就太咸了
2017-12-31 1729 瀏覽
晚上時間,就立即來了土瓜灣這間小菜店。我們還在搵九記其實在哪裏🤔,友人答「在美景街,步行過去幾分鐘而已」。我還奇怪,碼頭哪有這麼近的小菜店,原來在兩條窄巷中間,的確有不少食肆😲。看看門面,也像是油麻地、佐敦那一種打冷店,店內的好像不少都是熟客,不知他們是什麼關係,青年很少來這種小菜點渡過節慶。但其實,你又不是信徒,這些信徒的西方節慶,究竟跟你有什麼關係?為何這個節慶要倒數?非常明顯,慶祝節慶🎁,外出吃大餐,只是商家的策略。非常高興,身邊很多好友,都洞察這個問題,並無墮入圈套。你有你節慶,我有我小菜🍻🥢。猶如金田一與傀儡師,像平行線,永不相遇。九記的蒜蓉的確非常強勁,基本上每一味海鮮,你都可以選配以蒜蓉蒸,吾等點了蒜蓉蒸扇貝、蒜蓉蒸開邊蝦、油鹽水煮蜆、椒鹽鮮魷九肚魚等。油鹽水煮蜆初來到的時候,溫度夠熱,沒有顯得太鹹,但是放涼了之後,油鹽水浸了粉絲之後就更加濃鹹😑。椒鹽九肚魚及椒鹽鮮魷,初炸好較香脆,但是放涼了,就顯得比較油膩。我們比較喜歡的,還是有蒜蓉的幾度菜式,例如蒜蓉開邊蝦,與及蒜蓉蒸扇貝。蒜蓉扇貝,非常出色,蒜蓉的份量相當豐富,放在平面上看一看,扇貝與蒜蓉用的比例,可能是五五比例。

看看門面,也像是油麻地、佐敦那一種打冷店

九記的

椒鹽九肚魚及椒鹽鮮魷,初炸好較香脆
,但是放涼了,就顯得比較油膩。

我們比較喜歡的,還是有
蒜蓉的幾度菜式,例如
蒜蓉開邊蝦,與及蒜蓉蒸扇貝。

扇貝的肉已經非常大顆,但是蒜蓉的份量也相當之多,圍繞在扇貝的外圍
,簡直吸引眼球。

蒜蓉開邊蝦,大大碟,開邊蝦分開兩邊,仍然大大隻,肉也不少,加上蝦頭的膏,混入店方切好的蒜蓉粒,以及蔥花,美味非常
,極之香口。

叫了一碟菜,這
炒菜亦都相當划算,一大碟炒豆苗,竟然只收費$69
,平日在外邊,可能酒店通才幾條菜心晚少少所以價錢都出埋。不用$70,竟然吃到大大碟豆苗

生炒骨也不錯,挺具肉感,還有菠蘿,黏骨的排骨當然較佳。

阿姐的服務亦都非常之好,無論介紹菜式,非常詳細解釋,落單亦都有耐性,之後端菜上枱,亦都服務周到
,舊區的舊式小菜館,的確令人賓至如歸

店家是舊式店子又有電視機,餐桌夠大算太擠迫,蒜蓉食品又香,服務一絕,值得一試。真是好,節日來這些中式小菜店吃東西,不用捱貴價吃套餐,或是加一服務費,因為其實這些節日與我們的關係不大🤷🏿‍♂️。
2017-11-24 661 瀏覽
享受左豐富晚餐,每道菜都好好味,我想介紹一樣特別出色既,就係「九記椒鹽九肚魚」。自認係八卦人仕,點菜前會環顧四周,見到每枱都有呢道菜就知道係必食菜之一。椒鹽九肚魚最重要係咩?本人認為就係香,脆,鬆化。九記就真係做到呢幾點,與此同時,食落唔會覺得成口炸粉,皮薄,我一個人食左半碟都唔覺油膩!今晚仲食左其他小菜:蒜蓉粉絲蒸聖子皇,黑椒煲仔牛仔骨,上湯豆苖,蒜蓉炒西蘭花,蒜蓉蒸開邊蝦。樓面服務更抵讚,好招呼好笑容親切感滿分!一定再黎食

樓面服務更抵讚,好招呼好笑容親切感滿分!

一定再黎食

2017-11-24
  • 九記椒鹽九肚魚
2017-07-18 1095 瀏覽
早前晚上同一班親戚食飯,埋單$1400 。每樣餸 $59-69 ,叫咗9碟,另外每人一隻扇貝 $49/ 隻,加埋5碗飯及2枝汽水,差價都成截。原來落單個阿姐無問過我地就擅自加大幾樣餸,索價 $150/碟。上枱個時又唔多覺同其他餸份量有差別,老細用咗大碟上,份量多d。一,我地落單又無叫加大,擅自同我地落單,又收貴嘅價錢二,份量不多,收加大價錢,餐牌又無寫加大價錢三,服務一般,個個阿姐都推比第二個,遲遲未有人落單四,環境擠迫,不宜8人以上聚餐價錢黎講就一般,尚可接受,可惜收費唔老實,食物及服務中下,非常失望。不推薦比食客。

一,我地落單又無叫加大,擅自同我地落單,又收貴嘅價錢

二,份量不多,收加大價錢,餐牌又無寫加大價錢

三,服務一般,個個阿姐都推比第二個,遲遲未有人落單

四,環境擠迫,不宜8人以上聚餐

2017-07-16
2017-01-16 1473 瀏覽
作為土瓜灣街坊,咁多年都食過無數次九記,每次大家都覺得大碟夾抵食。可惜今年第一次再幫襯就大失望啦因為通帳關係食物加價都合理,但加左價連食物份量都減少左價錢都係其次,最令人失望係叫左4道餸,有3道餸都超超超咸!蒸魚雲,蒸蟶子,八珍豆腐煲全部勁咸,完全好似落左成匙羹鹽咁。 基於唔想浪費食物之下,豆腐煲最終要沖水先勉強食左大半除左蟶子上的粉絲超咸,蟶子仲有好多沙⋯⋯九肚魚和魷魚係唯一正常的餸返到屋企仲好口渴,要飲左一大杯茶先冲淡到口入面D咸味。作為呢度常客,今晚呢餐飯實在令人失望。希望九記可以維持返以往的水準,否則長遠難以維持現時其門如市的光景⋯
可惜今年第一次再幫襯就大失望啦

因為通帳關係食物加價都合理,但加左價連食物份量都減少左

價錢都係其次,最令人失望係叫左4道餸,有3道餸都超超超咸!
蒸魚雲
蒸蟶子

除左蟶子上的粉絲超咸,蟶子仲有好多沙⋯⋯
椒鹽九肚魚+魷魚
九肚魚和魷魚係唯一正常的餸

返到屋企仲好口渴,要飲左一大杯茶先冲淡到口入面D咸味。

作為呢度常客,今晚呢餐飯實在令人失望。

2017-01-15
椒鹽九肚魚+魷魚
2016-12-06 1031 瀏覽
椒鹽九肚鱼同尤魚,皮薄脆,點醋食解下油膩。苦瓜炒蛋,苦瓜爽脆冇苦味,炒蛋唔老有蛋味。糖醋骨,皮太厚,茄汁味重,菠蘿係新鮮菠蘿。魚香茄子煲,好似用豆瓣醬煮,味道係古怪既。金銀蛋豆苗,夠味,豆苗似過一過油,又嫩口。唔食鱔,食左啖仔,腥腥地。
椒鹽九肚鱼同尤魚,皮薄脆,點醋食解下油膩。
苦瓜炒蛋,苦瓜爽脆冇苦味,炒蛋唔老有蛋味。
糖醋骨,皮太厚,茄汁味重,菠蘿係新鮮菠蘿。
魚香茄子煲,好似用豆瓣醬煮,味道係古怪既。
金銀蛋豆苗,夠味,豆苗似過一過油,又嫩口。
唔食鱔,食左啖仔,腥腥地。
2016-07-20 1701 瀏覽
今晚同屋企人出街食,始終長輩都係喜受食中菜,所以又黎左我地既飯堂食飯。其實平時屋企唔煮飯就會黎依度食晚飯,主要叫小菜食飯,簡直係我地既飯堂 一般都要等一陣位, 因為實在太爆場, 老闆都好友善叫我地等等。終於等左5分鐘可以入座啦, 我地叫左四個小菜同四個白飯, 如果唔想食飯, 都可以叫白粥架!蒜蓉粉絲蒸扇貝: 扇貝大隻到同手掌有得揮, 超多蒜蓉同粉絲撈埋白飯食一流椒鹽鮮魷: 炸得岩岩好, 皮薄唔多粉, 鮮魷一咬就分開, 係依度既皇牌蒜蓉炒豆苖: 炒得好入味又多汁同份量好大碟豉汁蒸鱔: 豉汁多到可以撈飯食, 有少許陳皮碎, 鱔蒸得岩岩好, 肉質鮮嫩。依度除左哩幾款之外, 蒜蓉粉絲蒸開邊蝦同咸旦蒸肉餅都係我既至愛。 此外, 老闆都會依客人人數去預大中細既份量比客人自己選擇想要叫幾多份量。 所以想食多幾款餸, 可以叫細碟D, 因為細碟份量我都覺得已夠四個人食, 我叫左四個餸, 每人埋單都唔洗過百, 真係平靚正。

蒜蓉炒豆苖: 炒得好入味又多汁同份量好大碟

蒜蓉粉絲蒸扇貝
椒鹽鮮魷
豉汁蒸鱔
蒜蓉粉絲蒸扇貝
椒鹽鮮魷
豉汁蒸鱔
2015-09-21 1731 瀏覽
第1次黎呢間飯店食飯,因打完比賽,我地1行10人,所以朋友介紹去呢間食,呢間飯店比較舊式,環境衛生又不算太好,但餸菜勝在夠大碟,每款菜式都可以食2~3轉,而且味道唔差,係落腳點比較麻煩,一定要揸車先可以到.......推介一定要食~~蒜蓉蒸扇貝,超正,蒜蓉,粉絲夠多,味道唔太咸,必食
2015-09-20
  • 蒜蓉蒸扇貝
2014-08-12 2511 瀏覽
要不是家姐黎過食飯, 我想我絕對不會黎呢度, 更不會進入此店用餐,只因樓面太舊, 又迫. 但呢度既食物絕對大件夾抵食我到達此店門口發覺好多人係度等位, 好彩家姐45分鐘前打比佢住係附近既朋友幫手排隊攞位.而且仲叫定"食送"添1) 粉絲什菜煲 - 南乳味好香, 而且好大煲, 用料足, 又魷魚又蝦干, 送飯一流2) 蒜蓉蒸聖子 - 超級大隻既聖子, 不過只嫌蒜落太多, 比較咸, 粉絲夠淋最好用黎送飯食3) 豉汁蒸魚雲 - 又係份量十足, 但我覺得豉汁味道不太夠,雖然顏色十足, 但魚本身唔夠入味, 影響左碟魚 4) 蜆介綾魚球 - 一碟10幾粒, 魚肉夠彈牙, 但蜆介個汁比較咸5) 蒜蓉蒸扇貝 - 因聖子既煮法一樣, 蒜蓉好似唔洗錢咁落好多, 而且扇貝好似蒸得耐左少少有D老6) 豉椒炒蜆 - 佢用既蜆, 我以前未食過, 雖然細細粒,但係D肉比較肥, 食落好有口感.7) 椒鹽豆腐併魷魚 - 聽家姐講平時係魷魚併九肚魚架, 不過九肚魚賣哂, 但呢個都好好味, 魷魚夠大,炸份又唔會太厚.唔錯.我地5個人最後食左$8XX左右, 都抵食呀, 樣樣都大大碟, 其實多幾個人都夠食.我地仲要打包左D魷魚綾魚
只因樓面太舊, 又迫. 但呢度既食物絕對大件夾抵食

而且仲叫定"食送"添

我地5個人最後食左$8XX左右, 都抵食呀, 樣樣都大大碟, 其實多幾個人都夠食.我地仲要打包左D魷魚綾魚球.
我家姐之前食過龍蝦伊麵, 希望有機再黎食啦, 但一定要叫多幾個人先得.

粉絲什菜煲
蒜蓉蒸聖子
豉汁蒸魚雲
蜆介綾魚球
蒸蓉蒸扇貝
豉椒炒蜆
椒鹽雙併(豆腐併魷魚)
2014-07-19
粉絲什菜煲
蒜蓉蒸聖子
蒸蓉蒸扇貝
椒鹽雙併(豆腐併魷魚)
2014-07-31 1712 瀏覽
約了多時的土瓜灣之友飯局,最後,始終未能排出完整陣容,其中一個核心K先生,因為要拍拖而缺席。幸好,連同小弟,家弟,也有五位新舊街坊出席,全男班上陣,無須上高級館子,越麻甩越好。想起也很久沒來過,土瓜灣美景街,廈門小吃對面的九記海鮮小廚,記憶所及是平,靚,正。當我致電訂位,店主說:(唔使訂架喇,你嚟到等一陣就有位!)他說得沒錯,我們晚上七點半來到,只是等大約五分鐘,便可入座,小炒店快上快落,怎能容許你在磨爛蓆?當我們看著餐牌,女店員走過來,例牌推薦一些比較貴價的菜式,所謂貴價,都是四十元一隻聖子皇,一百五十元的蒸中蝦而已。其他小炒,價錢由$50到$80不等,幾個麻甩佬,你一言,我一語,最後先上桌的,卻是椒絲腐乳炒通菜。F先生:(唔食條菜,點掂?)這番話出自他的口中,更具震撼力。K先生沒有甚麼意見,只要求一味腰果雞丁,上桌的一刻。。。眾人:(嘩!咁都算炒過?啲腰果似係後加上去!有無搞錯?)上小炒店不能沒有椒鹽菜式,鮮魷與白飯魚皆做得不錯,外表酥脆,不算太厚之外,包著的鮮魷彈牙,白飯魚亦嫩,只是有點奇怪,整晚我們滴酒不沾,只喝汽水,目的是想憑著可樂來流著少年脈膊,來忘懷一切失落?哈哈哈。每次

當我致電訂位,店主說:(唔使訂架喇,你嚟到等一陣就有位!)

K先生沒有甚麼意見,只要求一味腰果雞丁,上桌的一刻。。。
眾人:(嘩!咁都算炒過?啲腰果似係後加上去!有無搞錯?)

每次吃蒜蓉粉絲蒸聖子,除了主角聖子,粉絲佔的戲份亦很重。可是,這個蒜蓉粉絲,來得太過鹹了。
接著的一味,都是蒜蓉當大,蒸中蝦的質素不錯,肉質鮮甜而不霉散,但是與聖子出現同一毛病,還是鹹得有點沒道理。
姍姍來遲的炸鯪魚球,沾些蜆介醬,絕對是天下妙品,對一些人來說,蜆介醬的強烈個性,是完全不能接受,雖然口味人人不同,不過我仍會戥這些朋友,在某些口味上有所決失而可惜。
好了,吃清桌上的菜,需要再追加嗎?

F:(唔使啦,梗係去溝貨啦!)哈哈,久違的熱血。

想起以前大家一起狂風掃落葉,連掃幾間食店也面不改容,那些美好純真的日子,今天?難矣。

畢竟,我們是識於微時,由長沙灣掃到去中環的亡命之徒
2014-07-08 1208 瀏覽
今日想食海鮮,就近近地去左九記,門口好多人等位,我係門口等左一陣,先發現自己搵位,我們兩人叫左個蒜茸扇貝,但$40 1pcs 有D貴,䈡爆牛肉,略香,炸零魚球$69,好香魚味,好多,䢖議一班人先好叫,勝瓜魚雲湯,清淡,冇腥味,可以一試!,食完成晚好口渴,唔知係D牛肉,定蒜茸!?
  • 蒜茸扇貝
京都骨,酸酸甜甜,令人開胃。大排檔的風味,餐牌內的食物款式,真的很多款,樣樣都想吃,價錢比我想像中還優惠。今天星期二,平日時間,但8時來到要得大約15分鐘才有位。十分受街坊歡迎的一間海鮮廚。我都是第一次見臨,立即已想好幾款招牌菜了。鼓汁炒蜆,粒粒蜆又大隻,抵讚是蜆肉內沒有沙。招牌菜:炸鯪魚球,一粒如乒乓球那麼大,內全是鯪肉,真材實料,熱辣辣的吃下去,鯪肉新鮮,肉質彈牙,一碟十幾粒,絕對抵食。雙併椒鹽九肚魚鮮鱿:正考慮又想要鮮魷或九肚魚時,侍應生說可以雙併。又猜不到會有這麼大碟的⊙_⊙份量十足,脆口十足,熱辣辣十足,真的不可不吃。九記招牌菜:蒜蓉蒸蝦,蒸好立即上檯,香噴噴的蒜蓉香,這碟內有十幾件半邊蝦,蝦肉鮮甜,連蔥蒜一起吃,更野味。值得推介。yummy椒絲腐通菜,好像有一點這喊。(^_^;)勝瓜豆腐魚雲湯,淡淡的清甜味,配上魚雲更鮮甜,不可飯可飲二碗湯的。  大排檔的風味,餐牌內的食物款式,真的很多款,樣樣都想吃,價錢比我想像中還優惠。
京都骨,酸酸甜甜,令人開胃。
鼓汁炒蜆
鼓汁炒蜆,粒粒蜆又大隻,抵讚是蜆肉內沒有沙。
炸鯪魚球
雙併椒鹽九肚魚鮮鱿
蒜蓉蒸蝦
椒絲腐通菜,好像有一點這喊。(^_^;)
2014-06-17
鼓汁炒蜆