2024-04-18 42 瀏覽
同朋友到土瓜灣,沿路行的食肆都唔係幾旺,唯獨經過九記就要等位,所以就入左黎食喇。由於生意好,所以2人需要坐大枱及搭枱。我地好快就決定食咩,但樓面姐姐卻好有性格,兩次拒絕幫我地落單,原因是廚房得一個師傅,咁趕落單都唔會快左過左一陣,佢招呼左其他客人就回來幫我地入單。我地叫左:1. 豉汁蒸鱔:鱔好新鮮,彈牙。下次應該要加到中size😂😂2. 椒鹽九肚魚拼鮮魷:九肚魚嫩滑,鮮魷厚身。但懷疑師傅唔記得落椒鹽兜🤔🤔因味道比較淡。3. 豉椒炒蜆:蜆肉無沙,都幾新鮮4. 酥炸大腸:非常邪惡的一味,但師傅炸得好透,大腸沒有一點肥膩感,仲好脆口。拼埋腰果,用黎送啤酒一流。5. 羌葱田雞煲:全晚最唔滿意的一味,因為田雞太咸,加上是最後一個餸,當時已經飽飽地。🤭回到家中,沒有感到有味精帶來的不適,所以估計餸菜都沒放過量調味。下次會再來試其他菜式。

過左一陣,佢招呼左其他客人就回來幫我地入單。我地叫左:

3. 豉椒炒蜆:蜆肉無沙,都幾新鮮

2024-04-16
2024-04-01 110 瀏覽
兩人於假日晚上光顧,共點了3道餸菜(包括蒜茸蝦),2個白飯及酒水。結帳是店員表示那道蒜茸蝦是加人份量,需多收$50,令人不明所以1/ 餐牌上這道菜是以實價標值,沒有加大,或大碟/小碟之選項;2/ 我們只是二人光顧,沒有加大之理由;3/ 我們共點了3道菜及白飯,已是十分豐富,更加沒有加大必要;4/ 最重要是下單時沒有詢問要不要加大,便幫我們加大,這是自把自為5/ 這表示餐牌上的這個菜式收費,只是一人份量,這與一般人對這類菜館的餐牌份量認知很不同整體食物味道正常,有禮但蒜茸蝦沒有去腸餐廳沒有提供點單紙(不論是手寫還是電腦入單),收費是在離開時結算才得知餐廳不是處於遊客區,本人數十年來,第一次在光臨這類小菜館/餐廳時,遇到這情況本地飲食業低迷,不單沒有以誠待客,反而是濫收費用,正正是懲罰支持本地留港消費人士

2/ 我們只是二人光顧,沒有加大之理由;

整體食物味道正常,有禮但蒜茸蝦沒有去腸

2024-03-31
2023-11-25 635 瀏覽
餐廳位於土瓜灣美景街,周圍都是一些較為舊式或頗有年代感的餐廳🥢在入夜漸黑的街道上,不難發現它的蹤影💡店內簡陋的裝潢卻長期聚集著不少食客,滿滿的人氣👍🏻▫️當天五人ᴏʀᴅᴇʀ了八樣菜式,總費用$𝟭𝟮𝟱𝟬,人均$𝟮𝟱𝟬 飽得撐著肚子,超。划。算。👍🏻👍🏻▫️ᐝ 豉油王大蝦🍤◂ ◂ 一碟十幾隻整齊地排列著,很有氣派🤓◂ ◂ 蝦身稍微切開,方便進食◂ ◂ 味道很濃郁美味🫶🏻▫️ᐝ 豉汁蒸大鱔🐠◂ ◂ 加了大量的蔥花、芫荽,大鱔完美被遮蓋◂ ◂ 肥美的大鱔魚肉爽口,非常新鮮🫶🏻▫️ᐝ 豉椒炒蟶子🦪◂ ◂ 肥嘟嘟的蟶子炒得非常滋味🫶🏻▫️ᐝ 椒鹽鮮魷拼九肚魚🐟◂ ◂ 熱乎乎,是一道受歡迎的佐酒小菜🍻▫️ᐝ 薑蔥魚腩煲🍲◂ ◂ 加了大量的蔥段和洋蔥,味道稍為過咸▫️ᐝ 黑椒牛仔骨🥩◂ ◂ 肉質很嫩,不過味道也略咸▫️ᐝ 豆腐煲🍲ᐝ 蒜蓉菜苗🥬
ᐝ 豉油王大蝦🍤
◂ ◂ 一碟十幾隻整齊地排列著,很有氣派🤓
◂ ◂ 蝦身稍微切開,方便進食
◂ ◂ 味道很濃郁美味🫶🏻

ᐝ 豉汁蒸大鱔🐠
◂ ◂ 加了大量的蔥花、芫荽,大鱔完美被遮蓋
◂ ◂ 肥美的大鱔魚肉爽口,非常新鮮🫶🏻

ᐝ 豉椒炒蟶子🦪
◂ ◂ 肥嘟嘟的蟶子炒得非常滋味🫶🏻

ᐝ 椒鹽鮮魷拼九肚魚🐟
◂ ◂ 熱乎乎,是一道受歡迎的佐酒小菜🍻

ᐝ 薑蔥魚腩煲🍲
◂ ◂ 加了大量的蔥段和洋蔥,味道稍為過咸

ᐝ 黑椒牛仔骨🥩
◂ ◂ 肉質很嫩,不過味道也略咸

ᐝ 豆腐煲🍲
ᐝ 蒜蓉菜苗🥬

慶祝老爸牛一🎂新搬嚟土瓜灣區,唔熟地方🤔咪上open rice🧐揾推介夠鑊氣嘅地道小炒飯店,見到之前食評客人介紹及供應嘅食物圖片,非常吸引😍 膽粗粗🎉就拉大隊嚟試,一行12人有老有嫩🧓👶🏻 店舖不是奢華豪裝,係地道飯店風格 🏠但店舖老闆及侍應🫶全部都熱情款待及有禮貌, 全晚招呼好好👍傍晚6點開始嘅晚市🍻好快就座無虛席😳!大餐點唑: 椒鹽🐋九肚魚/椒鹽🦑鮮魷 /生炸🐷大腸/ 菠蘿🍍生炒骨/ 薑蔥🐟鯇魚腩煲/ 金菇沙爹肥牛煲🍲/ 蒜蓉炒🌱豆苗/下單時老闆介紹叫唑📣📣重頭氣嚟啦💥 豉汁蒸肥鱔/ 豉汁炒蟶子/ 豉油王乾煎🦐大蝦碌🤤🤤🤤 所有炸物冇得輸🤩勝過好多名牌飯店, 食材全部好新鮮🌱份量夠大😋絕不欺場😎( 我有去開容龍酒家,三聖海鮮,流浮山海鮮食飯㗎, 呢間啲鑊氣及炸物 真係非常出色✅️✅️ 絕不遜色🤟)一家人食得🥳開心又滿足💖💖 令我忍唔住要係度寫食評📝推介比大家知😁😁最重點係食完 之後完全🙅‍♂️🙅‍♀️冇頸渴嘅感覺, 因為有陣時食完啲濃味嘅煎炸及小炒, 會好頸渴, 但呢度完全冇,真係要比💯個Like佢😂😂😂良💜小店🤝真材實料🤜🤛性價比超高🍺←

豉油王乾煎大蝦碌

沙爹金菇肥牛煲
蒜蓉炒豆苗
  • 豉椒炒蟶子
2023-07-07 848 瀏覽
昨天晚上去了一間從親戚朋友面書見到的一間在土瓜灣的大排檔食肆,九記海鮮小廚,論人氣,雖然不及同區相距8分鐘路程楚撚記,起碼唔使排隊。講吓食咩先⋯⋯豉油皇煎煆(必食、夠大隻、份量夠、每人3-4隻),豉汁蒸鱔(夠入味,不過我自己覺得鹹咗少少),椒鹽雙拼(九肚魚拼鮮魷)( -個字,正,外脆內鬆),豉椒炒潮州蟶子,酥炸鯪魚球,加多個京都骨蒜蓉蒸絲瓜,另外,見到隔離枱蒜茸蒸扇貝都好大隻,整體來講,炸物較為出色,碟頭份量夠大,埋單每人唔使$250,大家不妨一試。
蒜蓉蒸絲瓜
豉油皇大蝦
豉椒七點炒蟶子
  • 鼓油皇大蝦
  • 椒鹽九肚魚拼鮮魷
  • 豉椒炒蟶子
2022-10-06 1749 瀏覽
屋企人突然唔想煮晚餐,所以去Openrice搵餐廳,發現呢間餐廳食評唔多,但被佢貎似大排檔嘅格局所吸引。星期六晚上7點嚟到,好好彩當時仲有一張大圓枱,唔駛等位,直入。喺用膳果一個鐘,不停有人進場,而且10枱有9枱都會點椒鹽鮮魷、蒸海鮮。椒鹽鮮魷 $89唔過百蚊可以食到咁大份嘅椒鹽鮮魷其實真心抵,一份有9大件😯,魷魚厚肉、彈牙、粉薄、熱辣辣炸出嚟,唯一缺點係魷魚唔夠魷、魷味淡,但呢個價錢配呢個份量,可以接受。網上見其他食客可以椒鹽鮮魷拼九肚魚,一問之下,原來要大份先有得雙拼,但全個餐牌都唔見大份幾錢同可以雙拼,睇嚟呢度有隱藏MENU🤔。不過,當日我地人唔多,加上無話好中意食九肚魚,所以無拼。粉絲海味什菜煲 $69呢個菜都好抵🙊,內有通菜、油麥、娃娃、雲耳,仲有3件大魷魚,不過無乜魷味。菠蘿生炒骨 $79我不嬲都麻麻地食生炒骨,因為無肉食,但呢度嘅排骨比想像多肉,但有少少豬騷味。椒鹽白飯魚 $89自己私心中意食呢味菜,所以追加左佢。果然無叫錯,全晚我最中意就係佢🤤,白飯魚外酥內軟,又有魚香,一條接一條,正!! 😋當晚唔少人點左粉絲蒸蝦同埋扇貝,後者索價$65一隻,我地都覺得賣太貴🤔。我見隔

椒鹽鮮魷 $89

粉絲海味什菜煲 $69
粉絲海味什菜煲

菠蘿生炒骨 $79

椒鹽白飯魚 $89

椒鹽白飯魚

當晚唔少人點左粉絲蒸蝦同埋扇貝,後者索價$65一隻,我地都覺得賣太貴🤔。我見隔離枱果碟扇貝,每隻都有好多蒜蓉舖面,完全見唔到粒肉,另外仲有粉絲係底,全隻扇貝疊到好高,好似好大隻,但其實同我喺街市買$60斤(大概3隻)嘅一樣Size😅,再者如果新鮮嘅話,唔需要加咁多蒜蓉😐。

整體全部食物都好夠熱,炸物比較出色,價錢唔算貴,無加一,平時晚餐諗唔到食乜可以嚟踫踫運氣。
2022-10-01
粉絲海味什菜煲
2022-08-17 943 瀏覽
網上睇到谷友分享,膽粗粗去試吓,入去感覺乾淨光猛,服務呀E好好禮貌,主動推介食品,除推介海鮮類外普通小菜亦有推介,結果叫了豉油皇煎蝦(蝦大隻爽口鮮甜超好味)、豉汁蒸鱔(鱔脆口夠新鮮)、蒜蓉粉絲蒸元貝(超大隻鮮甜火喉精準蒸得啱啱好)、椒鹽雙拼九肚魚拼鮮尤、炸大腸,椒絲腐乳通菜,再加一個白飯,4個人食超級飽,埋單1千元正,每人平均250元非常抵食亦好好食,古吾到極吾起眼嘅一間小店有如此水準,直得推介再食。正!
2022-08-17
  • 豉油皇煎蝦
2022-07-02 1361 瀏覽
也忘了有幾次嚷著要到這個店了但總是沒有找到機會來這次我們幾個友人難得度好日子 就一同來這裡用餐各自拿來了酒有香檳清酒與冰酒邊吃邊嚐 也好好聊天是晚基本上也不用想吃什麼要先利申一下因為店子是好友太太家人所開的用餐當日以為大雨大風不會很忙卻全店滿座本身打算來用餐的太子女也要落場幫忙當然也順理成章由她來打點是夜點的菜🥰相約8點最後將近9時方坐下 正好應對了人氣店之實況在等待時 見到師傅預備各類海鮮 加入大量美味蒜蓉與蔥絲 十分療癒簡單介紹一下是晚菜式我就不跟吃的次序 跟相片吧蜆介鯪魚球拼椒鹽白飯魚鯪魚球味道重但口感很好 拿來當下酒菜十分精彩白飯魚本身就很大條 炸得香脆撒上椒鹽惹味到不行椒鹽豬扒做成了一口大小吃下鬆化不乾身太子女卻笑言這也不是最好食的狀態那最少要擇日再來好好再吃這味豉油皇大蝦靈魂在於個殼 是剛剛好殼沾滿了豉油皇味道蝦肉也富彈性不錯吃田雞煲我不是經常吃這味 但肉質滿嫩的炒蜆份量十足 一邊吃蜆一邊飲酒 這樣才有這些海鮮飯店的氣氛吧蒜蓉粉絲蒜扇貝每只也很大 舖上了滿滿的粉絲和大量蒜醬吃下扇貝很甜也很嫩沒有蒸過頭火路控制得好呢蒸鱔很大的一條呢 每件也很巨吃下很彈牙該是很下飯的一味椒鹽鮮
也忘了有幾次嚷著要到這個店了

是夜十分精彩!期待與酒友們再次相聚
2022-06-30
  • 椒鹽白飯魚
2021-12-28 1015 瀏覽
雖然係街坊大排檔,不過都成間餐廳全滿晒人👍🏻椒鹽鮮魷拼九肚魚🐠 九肚魚好嫩滑,連魚骨都食埋落肚🤭 鮮魷好爽口,吾錯😋薑蔥魚腩煲🔥 魚肉份量多,可以大啖大啖咁食,正呀👍🏻蒸扇貝🔥 好新鮮好大隻,鋪左勁多粉絲同蒜蓉,非常惹味🤤蒸蝦🦐 開邊蝦好新鮮,蝦頭仲有吾少蝦膏👅 粉絲索晒啲鮮甜味,好好食😋黑椒牛仔骨🥢 幾嫩口吾會硬😋 黑椒令口感更加惹味🤤
雖然係街坊大排檔,不過都成間餐廳全滿晒人👍🏻

薑蔥魚腩煲🔥 魚肉份量多,可以大啖大啖咁食,正呀👍🏻

蒸扇貝🔥 好新鮮好大隻,鋪左勁多粉絲同蒜蓉,非常惹味🤤

黑椒牛仔骨🥢 幾嫩口吾會硬😋 黑椒令口感更加惹味🤤
2021-10-04 931 瀏覽
九記是我和家人的飯堂 小時候還居住在土瓜灣時 基本上每星期都會到訪一至兩次 九記的餐牌我也幾乎能背出來🤣 裏面的老闆和店員的事 從分娩到子女畢業🎓到結婚 我幾乎無一不知🤣🤣🤣椒鹽九肚魚♥️即叫即炸 全港只有九記的椒鹽九肚魚 是皮薄餡靚 炸粉最薄而九肚魚最肥美 鮮甜 嫩滑 讓人一口接著一口 完全停不下來👅黑椒牛仔骨🧅用砂鍋承載着熱騰騰的牛仔骨和滿滿的洋蔥🧅 別有一番風味!救鑊氣!牛仔骨軟冧有牛味!黑椒味一層又一層的撲過來 洋蔥炒得軟軟的 沒有了原本刺鼻的生生的味道! 送飯一流!蒜蓉蒸開邊蝦🦐這個也是每次來必點的 因為店家的蒜蓉是秘製的 很香濃 很下飯 底下還墊著滿滿的粉絲 索盡了蝦的鮮味和蒜蓉的香氣👅👅👅👅👅必點!魚香茄子煲🍚這也是另一下飯的菜式 鹹魚的鹹香配上炒得軟滑的茄子 伴有肉粒 ichiban! 這也是別的地方很難吃得到的味道👅-從以前開始九記已是經常滿席的菜館 現在土瓜灣翻新了以及屯馬線的開通 讓九記更是爆場!很多區外人慕名而來 大家記得如要光顧九記必須訂座〰️店家的蒸廚房是開放式的〰️ 讓客人更加安心〰️

椒鹽九肚魚♥️

• 魚香茄子煲
  • 黑椒牛仔骨
  • 椒鹽九肚魚
2020-11-23 1214 瀏覽
本身今日約左係同一條食街四方打邊爐,但點知店職員話無同我地留位,攪到白行一趟,真係激氣,即刻上開飯平台睇下附近有咩好食呀,咁就搵到九記叫咗個豉椒炒蜆,好有鑊氣同蒜蓉蒸大蟶子,大大隻蟶子好厚肉同爆多蒜,送飯一流

2020-10-20
2020-06-13 1157 瀏覽
呢間街坊大排檔每晚都座無虛席❗▫️黑椒牛仔骨 非常惹味👅牛仔骨吾韌好嫩,連配料洋蔥絲青椒絲都炒到好香🤤▫️椒鹽鮮魷拼九肚魚 今日既九肚魚無平時咁靚,炸到散晒🙃 不過香口野味道當然吾會差啦,餸酒一流❗▫️腐乳通菜 頭先既牛仔骨太惹味顯得呢個腐乳吾夠香😅 但都ok既,通菜好嫩👌🏻▫️三個餸+一枝藍妹只係$230,好抵食👅
呢間街坊大排檔每晚都座無虛席❗

三個餸+一枝藍妹只係$230,好抵食👅
2020-03-03 1068 瀏覽
舊區舊式海鮮小菜館,大排檔的枱椅格局,但人情味不錯,員工與顧客有講有笑。椒鹽鮮魷,幾乎見每枱都叫,成座山咁高的份量,漿皮炸得十分酥脆,魷魚亦新鮮彈牙。椒鹽九肚魚,亦見不少人order,有些人不多便叫雙併。九肚魚肉滑溜溜,外脆內軟。椒鹽瀬尿蝦,蝦不大,自然肉也相應不太多,但亦十分新鮮。苦瓜炒蛋,苦瓜超多,切得不是很薄,但一啲都唔苦,喜歡苦瓜菜式的可一試。蒜蓉蒸中蝦,蒜蓉多到蓋滿了所有蝦,而且調的味道亦沒有搶去蝦的鮮味,正。蒜蓉都用來混飯吃埋了。豉油皇大蝦,煮得干身,但似干煎大蝦多些。豉汁炒花甲,花甲亦大大隻,豉汁味唔太濃,沒有蓋過花甲肉的鮮味。京都骨,酸甜味多汁多洋葱,大細都喜愛,兩碟都一掃而空。

椒鹽瀬尿蝦,蝦不大,自然肉也相應不太多,但亦十分新鮮。

豉油皇大蝦,煮得干身,但似干煎大蝦多些。

京都骨,酸甜味多汁多洋葱,大細都喜愛,兩碟都一掃而空。
  • 椒鹽鮮魷
  • 蒜蓉蒸中蝦
2020-02-06 751 瀏覽
來到九記晚餐,叫了四個小菜,分別是 蒜蓉蒸蝦 (中): 極力推介,放了極多的蒜蓉和蔥,令蝦蒸得十分入味,而且又不會蓋了蝦的鮮甜味,平衝得十分好。蝦肉爽口。墊底的粉絲索了蒜蓉的香味和鮮甜味,十分入味。雜菜煲:微辣,有生菜,雲耳,少量魷魚和粉絲,份量多,頗入味。椒鹽鮮魷拼九肚魚:推介。欣賞九記提供雙拼,因為個人不太喜歡九肚魚滑溜沒有咬口的口感,而友人卻和我相反,所以雙拼便可一次滿足2個願望。魷魚和九肚魚都炸得十分香脆可口,而且鹹淡適中。京都肉排:有肉汁,酸甜可口,配上洋蔥,令到入口更香。九記在土瓜灣䇄立多年,味道一直維持高質的水準,而且價錢相宜,難怪每次去都門庭若市!
來到九記晚餐,叫了四個小菜,分別是
蒜蓉蒸蝦 ( 中)

雜菜煲

椒鹽鮮魷拼九肚魚

京都肉排:有肉汁,酸甜可口,配上洋蔥,令到入口更香。
京都肉排

2020-02-02
蒜蓉蒸蝦 ( 中)
京都肉排
  • 蒜蓉蒸蝦
2019-12-15 699 瀏覽
九記,隱藏在美景街的街坊美食,至少吃了20年,不但沒吃膩還時不時就要來朝聖,已經忘記帶過多少客戶和朋友來吃了。和服務生姐姐也已經熟悉了,太久沒去再去的話,她就會親切問候說怎麼這麼久沒來或者之前經常一起去的朋友怎麼沒來,不僅食物美味還很有人情味。這天開了一天的會,和兩個閨蜜都想念蒜蓉蒸蝦,一於再來朝聖。最喜歡毫不吝嗇的大量蒜蓉和香菜混合在新鮮彈牙的蒸大蝦,熱辣辣好滿足,每次必點。另一個每次必點的是椒鹽九肚魚拼鮮魷,炸粉剛剛好,不會太厚身吃到整嘴粉的感覺。九肚魚魚身滑溜,鮮魷爽口彈牙,百吃不厭。脆皮鯇魚腩煲是我們共同的favourite ,份量極其大方,每次都有吃極都有的感覺,皮脆肉嫩,連薑蔥都好惹味,每次都KO光光。蒜蓉粉絲蒸扇貝,大大粒,熱辣辣,鮮味十足,加上QQ的粉絲,這也是每次必點之一。這是為數不多吃了最少二十年的餐廳之一,沒有大酒樓的精緻裝修,但總有親切像回到家的感覺,也是唯一一間每次都不用看菜單就點菜的餐廳,這麼多年好味不變,估計最少還要再吃二十年

蒜蓉蒸蝦

脆皮鯇魚腩