(๑˃̵ᴗ˂̵) ☆ Halfway Coffee 半路咖啡 ☆ #上環 #旺角 #何文田 #半山 亦有分店🖤 🔥上環復古風慢活cafe☕ ✨中西合璧懷舊裝修✨ 某日小編同朋友喺上環食完lunch想搵個地方傾計💕 朋友就推薦左半路咖啡☕️ 因為啱啱食飽飯,所以小編淨係試左飲品☕🍵 但係因為整體用餐體驗都幾好,所以冇食savory dishes同大家分享下😙 ▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿ ⋖ Comments ⋗ ➺ Cappuccino (with soy milk) $40 (3.8/5) 因為小編有乳糖不耐症😂 所以小編叫左Soy Milk🥛 雖然係用豆奶,但係整體奶泡都唔會太快冇曬~ 奶泡亦有足夠嘅綿密度去支撐個靚靚拉花🌸 同埋個咖啡口味唔會酸,不過小編飲慣左americano️☕️ 始終都係鍾意冇奶嘅咖啡🙈 ➺ Lemon Ginger Tea $48 (3/5) 哩個檸檬薑茶味道同個名suggest嘅風格一致,就係嗰種比較養生暖胃嘅味道🧘‍♀️ 符合cafe哩個中式懷舊vibe🤍 因為冇用茶葉嘅關係,杯茶嘅顏色比較淡😂 但係飲落都有味嘅~ 只不過下次可能會叫翻啲有
(๑˃̵ᴗ˂̵)
☆ Halfway Coffee 半路咖啡 ☆ #上環
#旺角 #何文田 #半山 亦有分店🖤

🔥上環復古風慢活cafe☕
✨中西合璧懷舊裝修✨

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

⋖ Comments ⋗

➺ Lemon Ginger Tea $48 (3/5)

哩個檸檬薑茶味道同個名suggest嘅風格一致,就係嗰種比較養生暖胃嘅味道🧘‍♀️ 符合cafe哩個中式懷舊vibe🤍 因為冇用茶葉嘅關係,杯茶嘅顏色比較淡😂 但係飲落都有味嘅~ 只不過下次可能會叫翻啲有茶葉嘅茶🍵 唔係佢唔好飲,小編偏好茶葉茶~

(๑˃̵ᴗ˂̵) 整體評論

整體黎講,半路咖啡係一間好chill裝修好靚好有格調嘅cafe~ 喺寸金尺土嘅香港地🇭🇰 坐低傾計唔會俾人催要快啲走嘅cafe真係少之有少😭 不得不提佢地個menu真係好可愛😍😍 可以感受到店主嘅用心~ 如果喺附近想去一間cafe坐低做嘢,我一定會返轉頭!

🤍整體味道:3.8/5
🤍服務質素:4/5
🤍餐廳裝修:4.5/5
🤍性價比:4/5
🤍回頭指數:4.3/5

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

Halfway coffee 半路咖啡 (上環)
@halfwaycoffee

地址:上環摩羅上街26號華冠大廈地鋪

營業時間:08:00-18:00

#heysiri_sheungwan
#heysiri_mongkok
#heysiri_homantin
#heysiri_cafe

#hkcafe #mkcafe #cafe推薦 #cafehopping #打卡cafe #何文田cafe #打卡餐廳 #cafe之選 #上環必食 #旺角必食 #何文田必食 #上環cafe #旺角cafe #香港拉花 #latteart #拉花 #香港cafe指南 #cafemap #cafe地圖 #fov_hkcoffeemap #香港咖啡
Coffee shop環境非常有特色,有indoor同outdoor坐位可以選!Outdoor通常會有好多寵物係度,好可愛!💗咖啡味道ok, 但用中式茶杯裝咖啡好有特色,打卡一流!食物賣相除左靚之外都好好味,推介牛油果雞蛋麥包做早餐食完好滿足💗
Outdoor通常會有好多寵物係度,好可愛!💗
咖啡味道ok, 但用中式茶杯裝咖啡好有特色,打卡一流!
食物賣相除左靚之外都好好味,推介牛油果雞蛋麥包做早餐
食完好滿足💗

2023-02-15
$150 (早餐)
上環美食數之不盡,到了週末不妨試試人氣的路邊Café,環境既舒適,食物質素又不錯,更可以慢慢打卡📸🍳Scrambled Egg, Bacon on Sourdough ($118)滑蛋嫩滑,煙肉軟硬適中,個人十分喜歡~ Sourdough外脆內軟,口感一流!🥑Avocado, Smoked Salmon, Onsen Egg on Sourdough ($128)煙三文魚加牛油果是絕配,加上流心蛋更是完美~☕️Longan Honey Latte ($65)加入蜜糖令整體味道較甜,口感細滑,十分推介!🍵Espresso Matcha Latte ($65)Espresso味突出,細味下有淡淡綠茶香氣~

煙三文魚加牛油果是絕配,加上流心蛋更是完美~

☕️Longan Honey Latte ($65)
加入蜜糖令整體味道較甜,口感細滑,十分推介!

Longan Honey Latte

🍵Espresso Matcha Latte ($65)
Espresso味突出,細味下有淡淡綠茶香氣~

Espresso Matcha Latte
Longan Honey Latte
Espresso Matcha Latte
2023-02-01 349 瀏覽
幾年前就係旺角飲過半路咖啡,今次第一次試嘢食。好有驚喜,不愧係半路出品!食物種類雖然唔多,款式都係standard cafe會有嘅,但就係咁先更易分辨到高下Prawn pasta with homemade tomato sauce扁意粉煮嘅時間啱啱好,唔會太淋,keep返口感;自家製蕃茄醬好好味,由新鮮蕃茄足料煮成,唔係現成蕃茄醬單一嘅茄汁味 Avocado, smoked salmon, onsen egg on sourdough Sourdough外脆內軟,其他食材也十分新鮮估唔到驚喜重點係個伴碟嘅sauce! 係由芒果蓉打成嘅,鮮甜嘅水果味同本身主角sourdough 好夾!酸酸甜甜好開胃,整體大大加分好有人情味嘅手寫menu

Sourdough外脆內軟,其他食材也十分新鮮
估唔到驚喜重點係個伴碟嘅sauce!

好有人情味嘅手寫menu
2022-12-10
下午茶
2022-12-06 561 瀏覽
中上環咖啡店黎講呢一間半路咖啡店☕️,都算係我最鍾意嘅其中一間 😍😍🥰 呢度唔單止啲食物幾好味😋,地方環境又靚又啱打卡 📷🤩😍😍😆😆 咖啡店位置有啲入,喺上環古董店街嗰邊,平時有好多外國人喺附近,感覺好慢活🤩。嘆吓咖啡☕️,心情即時輕鬆 哂~😌😆😚😚💃🏼✨Prawn pasta with homemade tomato sauce 🍅🍝 $118✨ Hot matcha latte 🍵 $55✨ Hot latte ☕️ $45

✨ Hot matcha latte 🍵 $55

✨ Hot latte ☕️ $45

2022-11-26
  • Macha  Latte
  • Prawn pasta with homemade tomato sauce
2022-11-17 526 瀏覽
中上環區一向出名多小店,周圍行下行下可以發掘到好多得意嘅小店。今日係蘇豪區食完晏,行下行下黎到摩羅街附近嘅一間咖啡店,餐廳唔係好大,我哋選擇咗坐户外位,仲遇上可愛小毛孩😆Iced Americano ($45)玻璃杯有唔同公仔,好得意😆其他客人嘅玻璃杯有唔同公仔🧸咖啡味好香,但始終凍咖啡有冰,飲到中段越飲越淡。Latte ($40)杯碟都有一種懷舊嘅感覺😆咖啡同樣好香濃,好順口,而且無酸味。曾經係西營盤一間咖啡店買咖啡,啲咖啡沖到好酸😖Brownie ($78)雖然食飽飯,但食飯後甜品是常識吧🤣有3大件brownie、朱古力雪糕、乾果、蘋果片。蛋糕唔算太甜,配咖啡岩岩好😋餐廳附近都有好多唔同類型嘅咖啡店同懷舊小店,賣懷舊精品或者古蕫,放假過嚟中上環行下,都係一個唔錯嘅行程🤓

Iced Americano ($45)
玻璃杯有唔同公仔,好得意😆
其他客人嘅玻璃杯有唔同公仔🧸
咖啡味好香,但始終凍咖啡有冰,飲到中段越飲越淡。

Latte ($40)
杯碟都有一種懷舊嘅感覺😆
咖啡同樣好香濃,好順口,而且無酸味。
曾經係西營盤一間咖啡店買咖啡,啲咖啡沖到好酸😖

Brownie ($78)
雖然食飽飯,但食飯後甜品是常識吧🤣
有3大件brownie、朱古力雪糕、乾果、蘋果片。
蛋糕唔算太甜,配咖啡岩岩好😋

2022-11-12
2022-10-16 484 瀏覽
星期日一早過嚟試吓,因為平時經過都係好多人,大部分客人都會選擇望住戶外嘅坐位,我就鐘意少啲人,所以九點幾去到可以獨响室內⋯一陣咁多啦😄,餐廳整體環境好舒服,音樂好柔和,整個人都放鬆晒,仲充滿正能量,好難得。員工十分親切有禮,加分👍🏻食物除咗賞心悅目,仲要好高質素,我食到個汁係好清新,絕對唔係一般醬汁,我揀咗有牛油果嘅三文治同最愛嘅flat white,呢度每一樣野都好新鮮,我覺得呢個早餐體驗,令我好愉快,好開心☺️
2022-10-09 480 瀏覽
半路咖啡我覺得佢個名改到好似一套戲名嘅名咁樣😁用得咖啡黎改名嘅ᑕᗩᖴE。。對咖啡都應該好有要求。。我哋都可以話俾你聽。。係幾有質素嘅👍🏼👍🏼佢室內室外嘅裝修得好靚好舒服。。鍾意坐室外嘅我梗係揀咗室外啦😁😁我仲叫咗佢哋嘅甜品試吓。。佢嘅咖啡加埋佢嘅甜品簡直絕配👍🏼👍🏼我就通常會去中環個間。。因為佢夾埋摩羅街周圍嘅鋪頭簡直係溶入埋一齊。。佢係可以坐坐下叫2杯啡都唔覺嘅ᑕᗩᖴE..🍝ᑭᖇᗰᗯᗩ ᑭᗩSTᗩ ᗯITᕼ ᕼOᗰEᗰᗩᗪE TOᗰᗩTO SᗩᑌᑕE🍰OᑭEᖇᗩ ᑕᗩKE🍨ᗷᖇᗯᑎIE🍵ᗩᖴᖴOGᗩTO🍵ᗷᒪᗩᑕK SᑌGᗩᖇ ᒪᗩTTE..📍 半路咖啡 (上環)上環摩羅上街26號華冠大廈地鋪..@halfwaycoffee..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcof
半路咖啡
我覺得佢個名改到好似一套戲名嘅名咁樣😁
用得咖啡黎改名嘅ᑕᗩᖴE。。對咖啡都應該好有要求。。
我哋都可以話俾你聽。。係幾有質素嘅👍🏼👍🏼
佢室內室外嘅裝修得好靚好舒服。。
鍾意坐室外嘅我梗係揀咗室外啦😁😁
我仲叫咗佢哋嘅甜品試吓。。
佢嘅咖啡加埋佢嘅甜品簡直絕配👍🏼👍🏼
我就通常會去中環個間。。
因為佢夾埋摩羅街周圍嘅鋪頭簡直係溶入埋一齊。。
佢係可以坐坐下叫2杯啡都唔覺嘅ᑕᗩᖴE
🍵ᗷᒪᗩᑕK SᑌGᗩᖇ ᒪᗩTTE
📍 半路咖啡 (上環)
上環摩羅上街26號華冠大廈地鋪
@halfwaycoffee
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#halfwaycoffee#halfwaycoffeehk#sheungwan#sheungwancafe#sheungwanfood#上環cafe#上環美食#半路咖啡#中環美食
🍝ᑭᖇᗰᗯᗩ ᑭᗩSTᗩ ᗯITᕼ ᕼOᗰEᗰᗩᗪE TOᗰᗩTO SᗩᑌᑕE 🍵ᗷᒪᗩᑕK SᑌGᗩᖇ ᒪᗩTTE
🍰OᑭEᖇᗩ ᑕᗩKE
-🦄半路咖啡 @halfwaycoffee -☔️ 時陰時雨時天晴 都無阻我早餐的心情💫 走到半路如累了 何不來聽聽啡的心跳-🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤-大家都知道我是個包控 每天早上就在吃貝果湊巧雪櫃的貝都清空了 加上平日工作很忙碌數數手指已經有很多日 沒有外出去放鬆心情那現在不是最佳時機嗎 可以順便出去探探店・我承認我在找這店舖時 是有點小迷失方向喇兜兜轉轉走很多冤枉路 最後發現它近在咫尺再加上那時突然間下雨 心情真是瞬間變沮喪但幸好半路咖啡的食物 味道是超乎我的想像而且店舖環境裝潢很美 懷舊復古風格我很愛身處在店舖中令人放鬆 笑著笑著時間便過了-🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤-🥑 ᴀᴠᴏ ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ꜱᴀʟᴍᴏɴ ᴏɴꜱᴇɴ ᴇɢɢ ꜱᴅ ʜᴋᴅ128🫧 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌗很美很像一幅畫的酸種 美得讓人不捨得破壞酸種吐司有一定的厚度 其麵包香氣令人滿意口感是外脆內軟又不乾 但略嫌吐司邊太硬了一向喜愛吃吐司邊的我 最後都是放棄了沒吃牛油果有半顆超級慷慨 平時的大多是切片的但這個是原顆上很特別 而且要特別稱讚他們這顆牛油果真是很新鮮 色澤美而且熟度剛好我每次吃牛油果吐司時 都會遇到發
🦄半路咖啡 @halfwaycoffee

但幸好半路咖啡的食物 味道是超乎我的想像
而且店舖環境裝潢很美 懷舊復古風格我很愛
身處在店舖中令人放鬆 笑著笑著時間便過了
🫧 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌗
Avocado  Smoked  Salmon  Onsen  Egg  Sourdough

很美很像一幅畫的酸種 美得讓人不捨得破壞

是大同小異醃製的鹹味 但這間是魚味比較重
而且油脂感豐富很肥美 這一點真是要加分呀

溫泉蛋當然是靈魂所在 這顆溫泉蛋十分完美
不容易破且蛋黃味濃郁 配著牛油果吃就是神
⚡️沒有溫泉蛋的酸種就好像沒穿衣服一樣…
最後要讚賞它的芒果醬 甜酸味道令人很開胃

雖然前路迷惘又不太順 但終究還是完美作結
其實人生都可能是一樣 迷途失意後會是晴天
🌈 喜歡💕這家的🥑🍳🍞🍵
2022-10-01
$183 (早餐)
Matcha  Latte
同九龍嘅分店一樣都係行復古嘅路線,無論佢哋用嘅杯碟同一啲擺設都好有懷舊感,不過個人就覺得呢一間嘅氣氛好唔同,當日weekend去到,非常爆滿,但無論職員同咖啡師都仍然非常friendly 同helpful. LatteAmericano Opera cake- 半路咖啡嘅咖啡當然冇得輸,今日去到好想食甜品,試咗佢哋嘅歌劇院蛋糕,佢嘅presentation都令人幾開心😍蛋糕再配上雪糕,雪糕面再有一片乾菠蘿花,另外仲有一杯蘋果片,真係對得住收呢個價錢

Latte

Americano

Opera cake

2022-09-12 362 瀏覽
二訪💛上次去旺角店飲完之後印象太深刻 於是今次經開上環再訪☺️ 但感覺呢次嘅Latte 冇上次個杯咁好飲 旺角店嗰杯係入口飲到奶嘅甜味咖啡嘅香味 但今次奶味冇咁出 但係比起好多Cafe 呢個已經係好出色 龍眼蜜嗰款啱一啲飲開甜嘅咖啡嘅朋友仔 但相對奶味同咖啡味就冇咁出 今次試埋Americano 偏nutty 有少少燶既味道 但唔苦既 Latte $45Iced Americano $50Longan honey latte $55📍半路咖啡 (上環)上環摩羅上街26號華冠大廈地鋪
二訪💛

Latte $45
Iced Americano $50
Longan honey latte $55

📍半路咖啡 (上環)
上環摩羅上街26號華冠大廈地鋪
2022-09-11
  • Latte
2022-08-05 576 瀏覽
Sheung Wan is a district that you will never get bored. This Halfway Coffee is located at Upper Lascar Row. You will never find it without using Google Map😂😂The cafe has nice decoration, wooden theme in an authentic style. Interestingly, they also have deco of chinese-style cups.We ordered two items, including a tomato prawn pasta and smoked salmon/avocado toast.(1) Pasta- The prawn is nice, pasta tasted good. The sauce was nicely seasoned.(2) Toast- The smoked salmon was of high quality, but th

(1) Pasta

(2) Toast
- The smoked salmon was of high quality, but the avocado was a little but raw. Needless to say, the toast was made from sourdough-style bread, which was quite special to us.

The coffee was too good such that we forgot to take photos...😂😂
最近天氣熱辣辣, 地方熱到邊度都唔想去, 最岩就係去下d休閒cafe 避下暑(*´-`)Latte/ Cappuino咖啡杯好似平日飲涼茶既杯, 用呢種style 既裝咖啡, 配合靚靚拉花圖樣, 感覺好中西合壁呢~ 咖啡入口都好香醇╰(*´︶`*)╯♡Opera Cake ( W/ Ice Cream, Fresh Fruit, Homemade dried Fruit)@$88叫完杯咖啡點少得叫埋一份甜品(*'▽'*)Opera cake 比我想像中挺身同實, 唔係平時食開冧既海綿蛋糕; 每啖會有濃郁朱古力味, 配合翻匯樣咁食係一流~ 而個蘋果帶點蜜糖味,食完甜食再食番泥個水果都有翻清新既感覺~~~ cafe除左野食好食, 裝潢調光剛剛好的舒適~

Latte/ Cappuino

叫完杯咖啡點少得叫埋一份甜品(*'▽'*)
Opera  Cake

cafe除左野食好食, 裝潢調光剛剛好的舒適~

2022-07-10
Opera  Cake
🏬半路咖啡有好幾間分店,上環本身都有兩間,佢裝修走復古風,😎環境夠曬chill,仲有戶外座位比大家揀,🗣地方好適合同朋友傾偈或者行街行到攰黎休息坐下🪑🍫歌劇院蛋糕($88)🍫🪙本身以為得個蛋糕$88好似貴左D,但原來佢仲有球雪糕同切片蘋果,份量都唔少。🍎蛋糕層次分明,有杏仁海綿蛋糕、咖啡奶油、朱古力醬等,⏳相當花時間同功夫整,💁🏻‍♀️食落口感軟滑鬆軟,朱古力味濃郁有質量,唔錯唔錯!🤭🫖龍眼紅棗桂圓茶($68)🫖☕️呢款養生茶幾啱女仔飲,👏🏻打開茶蓋見佢亦足料,味道清清淡淡,非常解膩 👩🏻😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 7.5/10——————————————————————————————🏬There are few Halfway Coffee branches in HK and 2 are located in Sheung Wan. 😎Their decoration is of vintage style and the environment is chill, 🗣 their outdoor seats are perfect place to chit

🍫歌劇院蛋糕($88)🍫

🫖龍眼紅棗桂圓茶($68)🫖

🏬There are few Halfway Coffee branches in HK and 2 are located in Sheung Wan. 😎Their decoration is of vintage style and the environment is chill, 🗣 their outdoor seats are perfect place to chitchat with friends or to rest after a long walk🪑

🍫Opera Cake ($88)🍫
🪙Except from the cake itself, it also include a scoop of ice-cream and some sliced apple. 🍎The Opera Cake has good layers, like the almond sponge cake, coffee cream, chocolate sauce, etc, ⏳which requires much time and skills to make. 💁🏻‍♀️The cake is smooth and fluffy while the chocolate sauce is dense and of good quality, not bad!🤭

🫖Longan Red Dates Tea ($68)🫖
☕️This tea is suitable for girls as the ingredients used are nutritional, 👏🏻it’s slightly sweet in flavour and can help our body to digest greasy food 👩🏻

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 7.5/10
2022-07-01 310 瀏覽
睇完醫生 行到半路 見到呢間半路咖啡🤣🤣之前已聽朋友講呢間咖啡好飲 店舖裝修有點簡樸,位置都唔算好方便,但都好多人去食⋯Menu 係手寫⋯伴有啲手圖畫⬇️Special drinks :Rose latte $50☕️拉花好靚,奶泡打得好綿,伴有啲玫瑰花瓣🌹好香,啡味濃郁,就算飲曬啲coffee,個拉花都完整沉喺底部👍🏻⬇️Scrambled egg Parma ham on sourdough $88🥪食物方面唔算好多,色彩豐富,一上枱就聞到ham味,egg炒得啱啱好,可惜個包有點硬,配上伴醬,酸酸甜甜幾好味😋😋Ps.好鐘意佢地嘅杯,好靚呀🤩
睇完醫生 行到半路
見到呢間半路咖啡🤣🤣

之前已聽朋友講呢間咖啡好飲

店舖裝修有點簡樸,位置都唔算好方便,但都好多人去食⋯

Menu 係手寫⋯伴有啲手圖畫

⬇️

⬇️

Ps.好鐘意佢地嘅杯,好靚呀🤩
2022-05-06
下午茶