2024-03-30 65 瀏覽
古今二🔥火焰金龍卷 $98 ⭐️9/10⭐️火焰金龍卷即是三文魚炸蝦卷,材料有三文魚、炸蝦和芝士,表面塗上蛋黃醬和日式醬汁增加味道的層次,而香脆的炸蝦增加口感,是小編喜好的卷物之一!🔥煙花 $79⭐️8.5/10⭐️煙花卷物由辣味三文魚、辣味吞拿魚和脆片製食。這是一個微辣的卷物,非常惹味。🔥古今日式煎餃 $56⭐️9.5/10⭐️餃子煎得外層很脆,不會太乾身,吃落還有一點肉汁,出色!🔥櫻花蝦茄子燒 $68⭐️8/10⭐️茄子燒得軟腍,表面鋪滿非常多的櫻花蝦和日式燒汁,非常適合重口味的朋友!🔥炸雞軟骨 $66⭐️8.5/10⭐️雞軟骨非常大粒,炸粉不會太厚,整體香脆惹味,送酒一流!⭐️總結:整體食物質素保持水準,特色卷物出色有創意,價錢亦相對合理!
古今二

🔥火焰金龍卷 $98 ⭐️9/10⭐️

🔥煙花 $79⭐️8.5/10⭐️

🔥古今日式煎餃 $56⭐️9.5/10⭐️
餃子煎得外層很脆,不會太乾身,吃落還有一點肉汁,出色!

🔥櫻花蝦茄子燒 $68⭐️8/10⭐️

🔥炸雞軟骨 $66⭐️8.5/10⭐️
雞軟骨非常大粒,炸粉不會太厚,整體香脆惹味,送酒一流!

2024-03-26 96 瀏覽
古今二呢間餐廳以其創意日式卷物而聞名,餐廳裝修簡約,採用和式風格,營造出溫馨親切嘅氛圍!龍卷風沙律沙律堆到成座山咁高,以新鮮爽脆嘅生菜做底,加上中華沙律、蟹柳、蟹籽同脆片,配以秘製沙律醬,口感豐富,好好食,必食之選!埼玉網燒牛舌火候控制得啱啱好,厚砌牛舌肉質粉嫩、Q彈爽口,配上特製牛舌汁,更能突顯香濃嘅牛味!蜘蛛卷由炸軟殼蟹、牛油果、青瓜同蟹籽製成,外形猶如蜘蛛,食落口感豐富,味道唔錯。青龍卷以鰻魚、牛油果、蟹柳為餡料,鰻魚質地彈牙又唔腥,估唔到呢個配搭都唔錯!日式章魚小丸子新鮮出爐,熱辣辣,酥脆嘅外皮,同軟綿綿嘅內餡形成對比,每一啖都食到彈牙嘅章魚,不失為一個經典小食。日式卷物的確唔錯,有創意之餘味道都好好,鍾意食卷物嘅朋友仔不用錯過!

龍卷風沙律

• 龍捲風沙律
  • 蜘蛛
  • 埼玉網燒牛舌
2024-03-18 127 瀏覽
古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣)蜘蛛$96 入面包括有青瓜,軟殼蟹,青瓜,牛油果,蟹柳~好似包羅萬有咁咩都食到,同埋咬落去幾年脆口😆配料好豐富 有創意得來幾特別🤓火山$128打卡超好睇~應該好多人都係為咗打卡而來🤣外圍有火包住名為火山嘅卷物~上面鋪滿左蟹柳蟹籽😻個人覺得味道中規中矩帶我外觀滿分地點:荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖🔸味道:8.5/10🔸環境服務:8.5/10🔸推薦:8.5/10
古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣)

蜘蛛$96

🔸味道:8.5/10
🔸環境服務:8.5/10
🔸推薦:8.5/10
2024-03-16 102 瀏覽
火山,很特別的美食,兩旁點上火視覺享受,中間是鋪門蟹籽和蟹柳的大飯團,大大件,飯團中放有材料很豐富。超級龍卷風,吉列炸蝦卷表面灑上脆薯片,入口口感很特別,表面脆香的薯片和軟糯的米飯一齊食很夾,中間卷住大大隻的吉列炸蝦,蝦肉爽口彈牙,還有蔬菜的清甜,表面灑上醬汁,原來都不錯。龍卷風沙律,每個名字都很特別,這個蟹籽沙律表面灑上薯片,沙律表面是滿滿橙色的鮮蟹料,還有蟹柳,底層是沙律菜,入口蟹籽卜卜脆,很新鮮,加上蟹柳和沙律菜一齊食,爽甜清新,好味道。雜錦天婦羅,大大隻炸蝦,炸秋葵,和炸鮮冬菇,炸蝦入口卜卜脆中間蝦肉爽口新鮮,口感一流,炸嘢食是我的最愛,正!安格斯牛肉卷,用上特選牛肉來切薄片,入口牛肉味濃,肥瘦均勻,油脂入口甘香,牛肉卷中夾了露荀,爽脆清甜,一齊食並不油膩。牛肉表面煎至金黃色,和特製醬汁一齊食,好好味。

2024-03-15 85 瀏覽
最近去咗一間日本餐廳,品嚐咗佢哋嘅招牌菜。首先叫咗一份火燒蟹柳牛油果帶子青瓜壽司,呢款壽司色彩繽紛,造型精美。帶子鮮甜彈牙,搭配上牛油果同青瓜,味道層次豐富。火燒蟹柳嘅香氣令呢道壽司更加特別,每一口都帶嚟一種新鮮嘅感覺。接下嚟,試咗青菜蟹籽蟹柳中華沙律。呢道沙律新鮮蔬菜豐富,配埋蟹籽同蟹柳,口感鮮脆多汁。沙律醬汁酸甜適中,令呢道菜更加開胃。蟹籽同蟹柳嘅結合帶嚟一種濃郁嘅海鮮風味,令人回味無窮。再來,試咗炸軟殼蟹壽司。呢款壽司係用軟殼蟹炸至金黃酥脆,口感香脆可口。軟殼蟹內裡嘅肉質鮮嫩,搭配上壽司飯同醬汁,味道絕佳。每一口都帶嚟一種獨特嘅口感,真係令人驚喜。最後,日式章魚小丸子。呢款小丸子小巧可愛,外層酥脆,內裡嘅章魚肉嫩滑多汁。撒上細細嘅蔥花同紅薑絲,增添咗香氣同口感。每一口都充滿章魚嘅鮮味,好適合作為小食或者配菜。整體而言,呢間日本餐廳嘅料理真係令人印象深刻。佢哋嘅壽司創意十足,新鮮嘅食材同精湛嘅手藝令人讚嘆。服務態度友善,用餐環境舒適。如果你對日本料理有興趣,呢度絕對係個值得一試嘅地方。我特別推薦火燒蟹柳牛油果帶子青瓜壽司、青菜蟹籽蟹柳中華沙律、炸軟殼蟹壽司同日式章魚小丸子。記住留意
最近去咗一間日本餐廳,品嚐咗佢哋嘅招牌菜。

整體而言,呢間日本餐廳嘅料理真係令人印象深刻。佢哋嘅壽司創意十足,新鮮嘅食材同精湛嘅手藝令人讚嘆。服務態度友善,用餐環境舒適。如果你對日本料理有興趣,呢度絕對係個值得一試嘅地方。我特別推薦火燒蟹柳牛油果帶子青瓜壽司、青菜蟹籽蟹柳中華沙律、炸軟殼蟹壽司同日式章魚小丸子。記住留意佢哋嘅創新組合同獨特風味,一定會令你愛不釋手。
2024-03-13 109 瀏覽
古今二呢間餐廳聽過好耐一直都想試吓,今日終於有機會😍餐廳嘅裝修風格係日式拼西式座位都好闊,坐得好舒服今日我哋兩個人就嗌咗四樣嘢首先係特色沙律 - 袖想蝦你 $98一嚟到個份量,我哋真係「嘩」咗出聲佢個份量起碼要三至四個人分享先食得晒😆上邊鋪滿柚子肉超級多 柚子嘅fans一定要嗌好多唔同嘅配料有蟹籽、中華沙律、刺身蝦、牛油果、青蘋果同生菜 等等口感勁豐富😍跟住係佢哋嘅特色卷物蜘蛛 $96佢用軟殼蟹嘅腳扮成一隻蜘蛛賣相好特別 香港已經好少咁有創意嘅店舖入邊有軟殼蟹、蟹柳同埋牛油果軟殼蟹炸得超級鬆脆 勁好味😍再嚟係另一個特色卷物火山 $128佢上枱嗰陣係着火咁樣上超級有驚喜 真係打卡一流😍卷物上面鋪滿左蟹柳同埋蟹籽紅紅橙橙嘅顏色好似火山一樣作為蟹柳嘅大粉絲超鍾意呢個啊♥️最後我哋叫咗一個章魚小丸子入邊有好多粒章魚炸粉又啱啱好上枱仲熱辣辣超級好味 兒童之選😜呢間餐廳唔單止味道好 仲打卡一流👍🏻佢嘅特色卷物真係出邊食唔到😆
古今二呢間餐廳聽過好耐
一直都想試吓,今日終於有機會😍
餐廳嘅裝修風格係日式拼西式
座位都好闊,坐得好舒服

今日我哋兩個人就嗌咗四樣嘢

首先係特色沙律 - 袖想蝦你 $98
一嚟到個份量,我哋真係「嘩」咗出聲
佢個份量起碼要三至四個人分享先食得晒😆
上邊鋪滿柚子肉超級多 柚子嘅fans一定要嗌
口感勁豐富😍
袖想蝦你

跟住係佢哋嘅特色卷物
蜘蛛 $96
佢用軟殼蟹嘅腳扮成一隻蜘蛛
賣相好特別 香港已經好少咁有創意嘅店舖
入邊有軟殼蟹、蟹柳同埋牛油果
軟殼蟹炸得超級鬆脆 勁好味😍

袖想蝦你
火山
章魚小丸子
2024-03-12 78 瀏覽
這間餐廳位置方便,在荃灣千色匯,環境及裝潢都很有日本feel。沙律方面 想推介一味叫‘柚想蝦你’ 其實是用柚子鮮蝦做的沙律,柚子配鮮蝦 ,味道很夾,柚子味突出之餘蝦亦很新鮮,加埋用麻醬做的生菜加少許牛油果及車厘茄 ,是味覺的高級享受。卷物方面,可叫他們一招牌卷物叫蜘蛛,其實是一個炸牛油果軟殼蟹的卷物,金黃鮮脆, 軟殼蟹味道濃鬱, 卷物的飯糰亦很鮮甜;另一卷物是金龍卷 ,是用三文魚鋪面的卷文 ,三文魚非常甜美新鮮, 使味覺有舒服的感覺。 燒物方面 , 我想介紹三款。 第一是日式章魚小丸子, 包含很多章魚,材料十足( 很怕食很多麵粉哪種 ), 燒的火候亦適中 ,非常好味。第二種燒物叫做鹽燒白鰻魚, 鹽燒鰻魚本身已經是一味很惹味的菜式 , 加上高質的鰻魚 , 就更令這菜色物有所值 。第三种燒物想介绍的是櫻花茄子燒 , 用新鮮蝦米配襯茄子, 份量足夠 ,味道極好 。另外這間餐廳的位置較寬躺, 坐得很舒服,店員的服務態度亦很好,是午餐及晚餐的尚好選擇。

2024-03-09 61 瀏覽
週六下午三點幾,客不多。 入去坐低冇人比餐牌同水!枱面只有張午餐紙重要有一面係濕嘅🤔 ,用QR code 叫咗野之後,同個著灰色衫(部長?)講唔該比2杯水同抹枱,佢猶豫望向枱面,於是我指着上手剩低的飯! 但佢始終唔肯俾水我哋,好奇怪,佢同我對面及旁邊的枱加水,見到我哋冇水杯我以為佢會攞比我哋,點知原來行咗去點都唔比水?!!出餐時這個侍應倒瀉左檸檬茶,道歉都冇就走咗去,又唔抹枱!呢度d卷物,完全唔掂,叫咗牛油果鰻魚卷+芝士三文魚卷,只係食到芝士味,d魚同牛油果都冇味,份量又少!我叫咗煎牛舌set, 啲牛舌唔juicy 又冇味道,係個汁煮得幾好。呢度d份量唔多,我哋本來預咗再叫倫敦卷同火山,但係見到d侍應咁嘅服務,d食物質數,朋友勸我及時止損,不要再嗌嘢食!寧願去對面90s lazy 再食過😅
出餐時這個侍應倒瀉左檸檬茶,道歉都冇就走咗去,又唔抹枱!

2024-03-09
2024-03-07 54 瀏覽
今天去了荃灣千色匯3樓日式餐廳叫古今二,格局比較開揚,環境寬敞😀柚想蝦你🦐🥗 $98鲜甜的鲜柚和車厘茄配上爽脆沙律菜,口感豐富😋超级龍卷風 🍣 $88壽司有好多配料,口感豐富,調味好好 賣相又靚,既有鰻魚又有炸蝦和芝士,好正😋蜘蛛 🦀🍙炸軟殼蟹卷炸得香脆可口除軟殼蟹外還有青瓜,牛油果,蟹柳,口感豐富😜雜錦天婦羅🍤 $88天婦羅有蝦、秋葵及迷你甜薯,全也炸得香脆可口,而炸蝦也好彈牙,而紫蕃薯也好清甜😗燒雞中翼串🐔 $28雞中翼串係鹽燒,燒得剛好,十分香口😝整體得分: 4.5/5味道: 4.5/5環境: 4/5抵食: 4/5🎇古今二 (荃灣千色匯I)🎈荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號

柚想蝦你🦐🥗 $98
鲜甜的鲜柚和車厘茄配上爽脆沙律菜,口感豐富😋

超级龍卷風 🍣 $88

蜘蛛 🦀🍙

雜錦天婦羅🍤 $88

燒雞中翼串🐔 $28
雞中翼串係鹽燒,燒得剛好,十分香口😝

整體得分: 4.5/5
味道: 4.5/5
環境: 4/5
抵食: 4/5

🎇古今二 (荃灣千色匯I)
🎈荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號
  • 蜘蛛
  • 雜錦天婦羅
  • 柚想蝦你
好耐冇食日式卷物啦~見呢間餐廳開咗幾間分店,一於去試試啦😉💞.👅食物短評【Yummy好味】⭐️⭐️⭐️⭐️🥗龍卷風沙律 $76顧名思義,一上呢個沙律都幾震撼🌪️份量比想像中多,細睇啲料都多款式除咗一般嘅沙律菜,仲有蟹籽、蟹柳絲意想唔到鋪係面嘅係脆片,口感層次up!!!溝埋濕dd嘅新鮮清甜蔬菜一齊食,好正😚摷開見到中華沙律幾開心,多樣料又豐富啲同埋對比一般沙律會越食越膩,通常剩得多龍卷風沙律配咗酸辣醬汁開胃又惹味,很滿意😍👍🏻.紅龍卷 $118🍤吞拿魚+炸蝦+芝士卷嘅combination冇得❣️先食吞拿魚鮮甜,再有包係中間炸蝦脆口最鍾意有陣濃郁嘅芝士味去到後段回返上嚟🤩包返住軟滑嘅魚生+飯,由頭食到尾都好滋味~.🍣煙花 $79大大舊嘅辣吞拿魚蓉攤係面再撒啲魚籽係上面增添視味覺享受下面卷物就包住辣三文魚粒大啖入口,豐富嘅口感滿足味蕾🥰脆片有畫龍點珠之效,值得一試.🍆櫻花蝦茄子燒 $68以日式醬汁燒出嚟茄子配搭脆身香口嘅櫻花蝦雙重口感好特別、好惹味😋.

好耐冇食日式卷物啦~
見呢間餐廳開咗幾間分店,一於去試試啦😉💞
👅食物短評
【Yummy好味】⭐️⭐️⭐️⭐️
🥗龍卷風沙律 $76
顧名思義,一上呢個沙律都幾震撼🌪️
份量比想像中多,細睇啲料都多款式
除咗一般嘅沙律菜,仲有蟹籽、蟹柳絲
意想唔到鋪係面嘅係脆片,口感層次up!!!
溝埋濕dd嘅新鮮清甜蔬菜一齊食,好正😚
摷開見到中華沙律幾開心,多樣料又豐富啲
同埋對比一般沙律會越食越膩,通常剩得多
龍卷風沙律配咗酸辣醬汁開胃又惹味,很滿意😍👍🏻
紅龍卷 $118
🍤吞拿魚+炸蝦+芝士卷嘅combination冇得❣️
先食吞拿魚鮮甜,再有包係中間炸蝦脆口
最鍾意有陣濃郁嘅芝士味去到後段回返上嚟🤩
包返住軟滑嘅魚生+飯,由頭食到尾都好滋味~
🍣煙花 $79
大大舊嘅辣吞拿魚蓉攤係面
再撒啲魚籽係上面增添視味覺享受
下面卷物就包住辣三文魚粒
大啖入口,豐富嘅口感滿足味蕾🥰
脆片有畫龍點珠之效,值得一試
🍆櫻花蝦茄子燒 $68
以日式醬汁燒出嚟茄子
配搭脆身香口嘅櫻花蝦
雙重口感好特別、好惹味😋
2024-03-02 58 瀏覽
.荃灣嘅古今係同朋友諗唔到食咩就會去食嘅餐廳,十分推薦!!!價錢合理,而且選擇多🤓..金龍卷 98每次都一定要點嘅金龍卷💁🏻‍♀️用上了三文魚、cream cheese、炸蝦做成嘅反卷😆炸蝦同樣好香脆,一定係新鮮炸起,再卷的,每次都一定要叫呢一個!!🧡..蜘蛛 96係用軟殻蟹、牛油果、蟹柳、青瓜做成嘅卷😆,估唔到包住左嘅軟殻蟹都仲好香脆👍🏻🤓..龍卷風沙律 76有蟹子、蟹肉、中華沙律、生菜、各款沙律菜,夾成不同口感,蟹子嘅爽脆,配上蟹肉嘅肉絲,口感好豐富🧡👍🏻..芝麻雞翼 38好新鮮,好香脆🤓..味淋魚干 68新鮮燒,等嘅時間比較耐,最後先到,但比我平時自己燒為好,燒得剛剛好,面層又塗了一層蜜糖🍯..地址:古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣) @citywalkhk @sinoclub 荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖..
荃灣嘅古今係同朋友諗唔到食咩就會去食嘅餐廳,十分推薦!!!
價錢合理,而且選擇多🤓
金龍卷 98

荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖
金龍卷
2024-02-22
金龍卷
[ 古今二 ]呢間日式🇯🇵餐廳以創意卷物壽司🍣而聞名,亦都有刺身、串燒、小食等日式料理,單單係荃灣區已經有兩家分店。前菜沙律🥗✿ 龍卷風沙律 $76以沙律菜、海藻、蟹柳及脆片組合,口感豐富。燒物🔥✿ 網燒味淋魚乾 $68魚乾淋上特製醬汁,有獨特風味,非常開胃。天婦羅🍤✿ 雜錦天婦羅 $88海老和小紫番薯天婦羅炸得香脆,而小紫番薯為整道菜帶來一絲甜味。特式卷物🍣✿ 超級龍卷風 $88組合非常豐富,有鰻魚、蝦天婦羅、芝士、青瓜及脆片嘅配搭,每一口都充滿層次感。✿ 蜘蛛 $96以炸軟殼蟹、青瓜、牛油果及蟹柳組成。口味上,炸軟殼蟹夠酥脆與牛油果香相互襯托。總結🫦 餐廳裝潢簡約,採用和式風格。創意卷物壽司體現廚師創意,日式料理種類多適合多人分享。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿古今二 地址:荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖電話:3480 1384✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 古今二 ]

前菜沙律🥗
✿ 龍卷風沙律 $76
以沙律菜、海藻、蟹柳及脆片組合,口感豐富。

燒物🔥
✿ 網燒味淋魚乾 $68
魚乾淋上特製醬汁,有獨特風味,非常開胃。

天婦羅🍤

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 龍捲風沙律
  • 雜錦天婦羅
2024-02-29 36 瀏覽
今日係荃灣行街,經過一間叫「古今二」既日式餐廳,見到平日既lunch set有丼飯、定食、拉麵、刺身飯等十幾個選擇,而且送一杯熱飲,同埋可以追加壽司小食。不過由於今日同行有位唔食生野,但又好鍾意食日本既朋友係隔離,於是就叫店員幫忙介紹左幾樣岩食既食物:龍捲風沙律,超級龍捲風,炸雞芝士卷,日式章魚燒及芝士年糕一共五樣菜;店員好快就送上第一道菜:龍捲風沙律,一上枱見佢都真係好似龍捲風咁勁,滿滿嘅蟹柳、蟹籽、沙律菜同海藻,配埋少少酸辣嘅醬汁,最特別就係加啲脆片落去,的確係開胃一流;之後就到日式章魚燒同埋芝士年糕,味道唔錯,尤其係芝士年糕,有拉絲,夠熱夠芝士;最後就係超級龍捲風同埋炸雞芝士卷一齊同碟上,滿滿既一大碟,超級龍捲風原來係吉列炸蝦加蟃魚卷,醬汁加上脆片,食落都幾特別。
2024-02-28 37 瀏覽
喺荃灣樓上做完按摩,落到嚟樓下,見到呢間日式餐廳,環境乾淨企理,於是入咗。同朋友嗌咗五樣嘢,上菜上得好快,唔會要等好耐等到肚餓都未有菜。 重點係全部都係好熱辣辣。我哋食咗芝麻雞翼,炸得好熱同好脆,一咬開,雞翼入面好多肉汁,好Juicy. 調味做得好好,唔會過鹹。 跟住我哋嗌咗個蟹籽沙律,估唔到個份量咁多,啲蟹柳同蟹籽就嚟多到要瀉。個沙律醬汁有少少辣味,幾得意。之後就到金龍卷,同埋煙花卷。 份量都好多,特別要提一提,煙花卷有啲脆脆,令到個口感好有層次,隔在加埋蟹籽。 個金龍卷都好好食係三文魚連埋芝士炸蝦卷。 最後一個真係最驚喜,係櫻花蝦燒茄子,櫻花蝦嘅味道,取替咗平時用開嘅蒜蓉,食完個口唔會臭,但係又做到好香嘅感覺。 燒得啱啱好,茄子仲係好多汁。呢餐食得好滿足,冇諗過喺附近按摩發掘到一間咁好食嘅餐廳。
呢餐食得好滿足,冇諗過喺附近按摩發掘到一間咁好食嘅餐廳。
2024-02-23 45 瀏覽
柚想蝦你大大盤,食材新鮮豐富,有柚子似肉,甜蝦,牛油果,蘋果,蟹籽,蕃茄,沙律菜同中華沙律。全部食材配搭都好夾,特別係柚子肉提升咗清爽感櫻花蝦茄子燒同平時嘅燒茄子好唔同,用上櫻花蝦,冇咗蒜蓉味反而多咗日式味道,幾特格嘅配搭吉列廣島蠔一份4件,炸衣唔厚又脆口,蠔新鮮冇腥味蜘蛛即是炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳卷物,加上鰻魚汁,合家歡嘅選擇富士山即是鰻魚,牛油果、蟹柳、脆片卷物,蟹柳係海量,整體口感soft得嚟又有啲脆口增加層次
柚想蝦你
大大盤,食材新鮮豐富,有柚子似

櫻花蝦茄子燒

吉列廣島蠔