2024-02-22 49 瀏覽
古今二係一間日式餐廳,經常聽朋友介紹,但自己未食過,今日經過荃灣千色匯又諗唔到食咩🤣決定一試食物種類都算多,睇完餐牌感覺上似出名卷物,所以決定嗌兩款嚟試吓蟹柳沙律 $58呢份係沙律同平時嘅有啲唔同,大部份嘅蟹柳沙律都係青瓜絲做底,但呢款係青瓜絲加生菜做底,再配合埋蟹柳絲和蟹籽,口感更豐富,而沙律醬方面唔係平時嘅丘比特,呢款沙律醬有少少辛辣味,整體不錯清酒煮蜆 $128雖然清酒煮蜆係一個簡單嘅菜式,但唔係間間都好食,尼間既蜆都算大隻而且脹卜卜食落肥美,清酒味道香濃鮮甜三文魚牛油果卷 $42雖然三文魚牛油果卷望落平平無奇,但尼一個組合配搭係唔會有伏,只不過太細舊同價錢唔成正比搖滾樂 $82搖滾樂既食材配搭係鰻魚、芝士、炸蝦和牛油果,唔好睇佢細細件但炸蝦大大舊食落口好香口好好食雞胸軟骨串燒 $35雞軟骨食得多,雞胸骨真係比較少食,外層微焦香脆,內部則保持了肉質的多汁與軟骨的彈性,調味剛好唔會太鹹。餐廳食物質素不錯 ,不過略嫌卷物太細件 同價錢不成正比,如果卷物可以大舊一點會更好!

蟹柳沙律 $58

清酒煮蜆 $128

三文魚牛油果卷 $42
搖滾樂 $82

雞胸軟骨串燒 $35

2024-02-19
2024-02-07 145 瀏覽
之前已經食過幾次,今次黎水準都冇改變到,但係個千色商場似乎就比以前靜咗,希望佢哋嘅生意唔好太受影響🥺!店員嘅服務好友善,坐得舒服,而且環境乾淨企理。金龍卷應該係依間必要嘅,三文魚配上炸蝦同芝士,非常夾,材料新鮮!蜘蛛推介比鍾意食軟殼蟹嘅朋友,佢入邊加咗青瓜、牛油果,令到口感更加豐富,亦會比較清新,冇油膩嘅感覺。龍捲風沙律入邊有薯片青瓜,蟹柳同Wasabi醬,辣辣地,份量好大,所以價錢嚟講又唔算好貴,但係嗰醬就突然多咗啲,比較濃味。牛舌 雞腿肉串燒牛舌好食,入邊亦都幾多汁~雞腿肉配上紫蘇葉,都係一個幾有趣嘅配搭芝士年糕推介😍有拉絲,夠熱夠芝士🤤

金龍卷
應該係依間必要嘅,三文魚配上炸蝦同芝士,非常夾,材料新鮮!

牛舌 雞腿肉串燒
牛舌好食,入邊亦都幾多汁~
雞腿肉配上紫蘇葉,都係一個幾有趣嘅配搭

芝士年糕
推介😍有拉絲,夠熱夠芝士🤤

2024-02-03 101 瀏覽
周末來到荃灣分店的古今二,食個手握壽司set。這裡有幾款得獎創作壽司推介,之前都試過了所以今次試試別的。手握壽司set我選了最貴的一款:三文魚腩/拖羅蓉/帶子/蟹膏/吞拿魚/甜蝦壽司各一件,還有似4件辣味三文魚卷(可選三文魚/吞拿魚卷)挺豐盛的!我最喜愛的帶子好淋,略嫌不夠鮮味。蟹膏很重鮮味。本來不太吃拖羅的我覺得拖羅蓉有驚喜,魚脂幾香,口感很滑,很不錯。其他的壽司都正常發揮。店在公司附近,下次會再來食lunch的。
周末來到荃灣分店的古今二,食個手握壽司set。
這裡有幾款得獎創作壽司推介,之前都試過了所以今次試試別的。

手握壽司set我選了最貴的一款:

挺豐盛的!

我最喜愛的帶子好淋,略嫌不夠鮮味。
其他的壽司都正常發揮。

店在公司附近,下次會再來食lunch的。
2024-02-03
2024-01-19 142 瀏覽
日本野未必岩晒個個香港人口味但係呢間就將日本菜既口味好好咁調整左,成為左好岩香港人口味既日本菜野食唔貴,好多野食不論個名同外型都好特別,岩晒好似我呢種,即係貪新鮮既香港人火山上菜會燒一燒,打卡一流入面有帶子、青瓜、牛油果、蟹柳所以口感都幾多元,而且味道唔錯龍卷風沙律沙律菜都幾新鮮,同埋都幾足料,有好多蟹柳日式章魚小丸子(6粒)外脆內軟,岩晒香港人口味蜘蛛炸軟殼蟹新鮮炸起,口感香脆仲有D青瓜、牛油果、蟹柳
日本野未必岩晒個個香港人口味

火山
上菜會燒一燒,打卡一流

入面有帶子、青瓜、牛油果、蟹柳
所以口感都幾多元,而且味道唔錯
龍卷風沙律

沙律菜都幾新鮮,同埋都幾足料,有好多蟹柳
日式章魚小丸子(6粒)
外脆內軟,岩晒香港人口味
蜘蛛

炸軟殼蟹新鮮炸起,口感香脆
仲有D青瓜、牛油果、蟹柳
港九新界都有分店🎎特色居酒屋🏮主打創意卷物🥳日式料理📸仲有火焰表演🔥💎 火山 $128必食💯💯 (😋:9.5/10)👍🏻:呢個真係全晚重點好玩、好睇之餘😙仲要好好食🤩最驚喜係呢個😍😍😍火山入邊係帶子、蟹柳、青瓜🥒牛油果🥑卷物,但係出邊啲芝士半蓉咁加埋啲秘製醬汁超好食🤤推介大家一定要試🤭👎🏿:。💎 蜘蛛 $96可以一試✅ (😋:8/10)👍🏻:呢間嘢啲菜式名真係好搞笑😂有啲係睇完都唔知佢係咩🤭🤭呢個其實係炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳卷物🍣對比起上面嗰個呢個就會稍為普通啲,但都feel到食材方面都高質,好食👎🏿:我會覺得調味唔夠,所以應該醬汁方面要多番少少🤏🏻或者大家可以點豉油食💎 柚想蝦你 $98值得一試‼️ (😋:8.2/10)👍🏻:好鍾意呢啲食字嘅菜式名🙈🙈其實佢係一個沙律🥗不過入面嘅配料非常豐富,而且配搭柚子醬汁🍋味道非常清新☘️除咗沙律菜之外,仲有海草、車厘茄、蘋果、柚子、蟹子、牛油果、甜蝦刺身🦐好食!👎🏿:。💎 雜錦天婦羅 $88可以一試✅ (😋:7.5/10)👍🏻:呢個雜錦拼盤入邊有三款嘢,海老大蝦天婦羅🍤秋葵天婦羅🫛迷你甜紫薯天婦羅🍠天婦羅皮炸得非常脆身,而且皮薄,唔錯!👎🏿:

💎 火山 $128
必食💯💯 (😋:9.5/10)

💎 蜘蛛 $96
可以一試✅ (😋:8/10)

💎 柚想蝦你 $98
值得一試‼️ (😋:8.2/10)

💎 雜錦天婦羅 $88
可以一試✅ (😋:7.5/10)
👎🏿:以拼盤嚟講嘅話款式可以再多樣化少少🙈

💎 士多啤梨益力多梳打
值得一試‼️ (😋:8/10)
👍🏻:甜到好適中,酸酸甜甜,飲落非常清新☘️而且真係有好多士多啤梨果肉🍓口感豐富😍😍

環境:8/10
服務:8/10 (有加一服務費)
價錢:人均約$200-250
性價比:7.8/10

📍 古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖

其他分店:
📍古今二 (荃新天地) (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
📍古今二 (The ONE) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖
📍古今 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
📍古今二 (觀塘工業中心) (觀塘)
觀塘觀塘道436-446號觀塘工業中心4期1樓B室
  • 火山
happy friday當然係周圍搵下好野食,最近就去左荃灣呢間日式餐廳,佢地主打食日式卷物,因為好少食呢類型就去試下~圖文並茂,望到都流晒口水,而且佢地既卷物啲名都好有特色!龍捲風沙律,有多款新鮮蔬菜、中華沙律同蟹柳,夠晒鮮味,加上脆片豐富口感,沙律醬酸酸甜甜更帶辣,似用左辛明太子,辣辣地刺激味蕾夠惹味,份量好多好滿足!蜘蛛,造型以一塊大沙律菜扮蜘蛛身,再用醬汁扮成蜘蛛腳。餡料有炸軟殼蟹配青瓜、牛油果同蟹柳,帶嚟絕妙嘅飽滿口感。軟殼蟹香脆可口,配合新鮮嘅蔬菜同牛油果,真係令人味蕾大開!火山,最具特色嘅卷物,因為佢係著住火咁上菜,打卡度滿分!上層以新鮮帶子同蟹柳組合,而飯卷就用左青瓜、牛油果等,明火燒到啲蟹柳微焦,食落勁香口,口感好豐富!看似一大舊飯,但其實係6件卷物合併而成。帶子鮮甜,加上其他食材嘅搭配令味道更加層次分明。日式章魚小丸子,睇圖好吸引所以叫多左碟小丸子,外脆內軟,不過粉漿多左啲,同章魚較細粒,性價比不高。
佢地主打食日式卷物,因為好少食呢類型就去試下~
圖文並茂,望到都流晒口水,而且佢地既卷物啲名都好有特色!

蜘蛛

蜘蛛,造型以一塊大沙律菜扮蜘蛛身,再用醬汁扮成蜘蛛腳。
火山

火山,最具特色嘅卷物,因為佢係著住火咁上菜,打卡度滿分!
日式章魚小丸子
火山
⭐️火山 $128卷物包咗牛油果同青瓜,上面加上滿滿帶子同蟹柳,真係一座山咁!店員更加會點火🔥,名副其實嘅火山🌋,一定會打卡!每件壽司都會食到好多蟹柳,味道唔錯!⭐️金龍卷 $98卷物裏有三文魚、炸蝦同芝士,仲加咗有少少辣嘅沙津醬,口感豐富!⭐️雜錦天婦羅 $88除咗有3大隻天婦羅蝦🍤,仲有外表係秋葵,但裏面釀咗蝦膠,有啲特別同驚喜!⭐️柚想蝦你 $98呢款沙律材料豐富🥗,有柚子、甜蝦、牛油果、沙律菜等等,微微水果酸嘅味道更加開胃!之前睇到其他分店服務態度有啲差,但係我今次去荃灣分店就服務嘅好,店員都有禮貌整體味道唔錯,可以食到唔同款式配搭嘅壽司卷物,而且係呢度食壽司唔使點豉油!本身食材已經夠味,只係稍嫌壽司飯黏口咗少少
⭐️火山 $128

⭐️金龍卷 $98

⭐️雜錦天婦羅 $88

⭐️柚想蝦你 $98

• 火山
2023-12-30 89 瀏覽
今次午餐嚟到呢間叫古今二嘅餐廳,試咗佢哋嘅幾款招牌菜。首先係龍捲風沙律,份量好大,入面有好多蟹柳同海草,醬汁好好食,菜都好新鮮。然後就係章魚小丸子,外皮脆口內部軟糯,熱辣辣嘅口感好正,味道香口。佢哋嘅蜘蛛壽司好有創意,用軟殼蟹壽司捲成蜘蛛嘅形狀,好有心思,壽司皮都好脆口好好食。最後就係火山壽司,好啱影相嘅超大壽司,仲有啲火焰,好震撼。壽司上面滿滿嘅帶子同蟹柳,好鮮甜好滑,再加埋酸甜嘅醬汁好好食。係有特色味道又不錯嘅日式餐廳!

係有特色味道又不錯嘅日式餐廳!
2023-12-25 80 瀏覽
所谓日本米,太硬 太难吃,牛肉像吃橡皮筋,所谓日本菜不吃不知道,吃了才知原来這么差的,难怪得现在都北上消費,论服务 品质 價錢没法与大陆比较,香港饮食業再不改善只有死路一条。
没法与大陆比较,香港饮食業再不改善只有死路一条。
2023-12-10 166 瀏覽
encore再encore😘我哋又再嚟我食啦🤭真係食極都唔厭😆嘉欣每日樣食物都睇得出餐廳好用心同好好味,今晚我哋order咗卷物🤤金龍卷、蜘蛛😘擺設到好似成條龍咁樣👍 好有氣勢😆睇得又食得🤤真係好好味😘清酒煮蜆😍我好少飲酒🍸都覺得非常之香甜,最緊要係啲蜆冇沙、新鮮👍見我哋再encore知道幾好食🤭再唻龍捲風沙律🥗大大碗非常豐富蟹柳、沙律菜👍👍絕對值得一食再食既餐廳!!
2023-12-10 115 瀏覽
古今二 (荃新天地) (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖荃灣呢間日式料理一直想試好耐,次次經過都冇機會試,今次終於入去食吓佢嘅美食😇金龍卷$98聽到個名就覺得好震撼🤣入邊係有一啲嘅天婦羅炸蝦,啲黑色落面頭係脆卜卜咁,而且啲蝦係十分之大隻,而唔係細細隻嗰啲cheap雞貨🤣,每一啖都係脆卜卜烚吓烚吓咁😘配埋用日本米做嘅壽司飯一齊食,每一啖都會停唔到口㗎清酒煮蜆$128一拎上嚟嘅時候已經覺得好重清酒味,蜆肉嘅份量亦都唔少,蜆肉都係非常之大粒,而且鮮嫩可口,覺得道菜襯埋日本嘅酒飲,簡直係原勝富士山🗻$88日本嘅富士山就去得多見得多食落口嘅真係第一次🤣,免頭係一大堆嘅蟹柳入面就包住鰻魚,蟹柳同鰻魚本身就係我嘅最愛,呢度菜係冇得挑剔🤣自家玉子燒$55十分值得讚嘅係玉子好大塊面頭嘅焦糖燒得啱啱好脆卜卜得來又唔會太過燶,玉子亦都非常之滑,一啖一口冇難度啊!#美食 #香港美食 #美食介紹 #美食博主 #飲食 #飲食推介 #香港 #內地 #澳門#foodporn#foodpics#foodiegram#snapshot#discoverhongkong#delicious#yummy#inst
古今二 (荃新天地) (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

金龍卷$98

清酒煮蜆$128
一拎上嚟嘅時候已經覺得好重清酒味,

富士山🗻$88

自家玉子燒$55
玉子亦都非常之滑,一啖一口冇難度啊!

#foodporn#foodpics#foodiegram#snapshot#discoverhongkong#delicious#yummy#instafood#foodphotography#eat#eating#香港美食#香港#美食#吃貨人生 #吃貨 #吃貨日常 #吃 #吃吃吃 #吃到飽 #美食推薦
2023-12-02 109 瀏覽
睇戲前想食少少野,食得太飽驚瞓著;見comment這裏的卷物出色好食,嚟食d野當early dinner就夠哂;甫坐低就嘟code order,寫明即整,都等咗一陣。幾鍾意這餐店,杯、碗、碟都好靚,擺低成壺茶,好方便,讚!柚又蝦你沙律 幾欣賞老闆將 menu玩食字,創意搞笑之餘,又明白係食什麼東東☺️這柚子蝦沙律,好好好多料:有甜蝦、蟹子、沙律菜、海草、車厘茄、牛油果、蘋果、柚子、柚子汁;而且份量巨大,夠二至三人share。沙律菜夠新鮮,食到索索聲😂😂整個沙律醬汁調得好味,酸酸甜甜外,又帶點麻香👍🏻混合所有食材好夾。金龍卷各自揀咗心儀卷,我鍾情三文魚,見到呢張相嘅金龍卷唔錯。一上枱就嘩,它圍咗個圈,好似盛放緊,好靚😍細心地切得細細件,易入口;面頭鋪了三文魚,入面有炸蝦、芝士,賣相不俗之餘,有魚有蝦,好豐富呀。蜘蛛友人見「蜘蛛」這名很得意,相片吸引,原來是炸軟殼蟹大卷。軟殼蟹一整隻鋪係入面,加上有青瓜、牛油果、蟹柳,令到這卷物好fresh,唔好睇少它,食落好飽肚,兩人share就啱啱好😊整體食物質素好好,環境一流,店員有禮,很舒服呢~

柚又蝦你沙律

金龍卷

2023-11-29
  • 蜘蛛
  • 金龍卷
  • 柚想蝦你
2023-12-01 115 瀏覽
同朋友兩個黎開餐,簡左間坐得舒適既日式餐廳!呢度最得意既係齋聽餸菜名唔係太知係咩黎🤣🤣相信老闆用左好多心機去改甘特別既名😎😎有午市套餐,款式多,唔算貴。我地兩個人叫左四樣食物,食到好飽!柚想蝦你超大碗既沙律!聽菜名估到入面應該有柚子同蝦🤣其實入面仲有沙律菜,蟹籽,牛油果,中華沙律同蘋果等。好新鮮,好有口感!煙花擺碟真係有煙花既感覺!面頭係好多既吞拿魚蓉同蟹籽,而壽司飯入面係三文魚,魚好新鮮、甜,成舊食好滿足!蜘蛛燒汁淋到好似蜘蛛網甘,我估因為甘而名名燒汁淡淡地,唔太濃,唔會搶晒其他材料既味道。入面有軟殼蟹、牛油果同蟹柳,材料豐富,食落好好味!炸芝士年糕即炸即上,所以食落好熱辣辣!年糕外脆內軟,好有口感,好味!唔錯既餐廳,會再去!
同朋友兩個黎開餐,簡左間坐得舒適既日式餐廳!

有午市套餐,款式多,唔算貴。

我地兩個人叫左四樣食物,食到好飽!

柚想蝦你

煙花
擺碟真係有煙花既感覺!

蜘蛛
燒汁淋到好似蜘蛛網甘,我估因為甘而名名

燒汁淡淡地,唔太濃,唔會搶晒其他材料既味道。
入面有軟殼蟹、牛油果同蟹柳,材料豐富,食落好好味!

炸芝士年糕
即炸即上,所以食落好熱辣辣!年糕外脆內軟,好有口感,好味!

唔錯既餐廳,會再去!

2023-11-29 95 瀏覽
古今二的火山壽司:這家壽司店以其獨特的火山壽司而聞名。壽司上的魚片鮮嫩多汁,新鮮度令人驚艷。每一口都能感受到魚肉的絕妙口感和鮮美的味道。火山壽司的特色在於其獨特的製作方式,蟹柳絲上淋上醬汁,使口感更豐富,味道更濃郁。外形似火山,特別的醬汁和口感確實讓人驚艷。火山壽司給人一種獨特的食物體驗,是值得一試的美味。
2023-11-27
2023-11-28 45 瀏覽
lunch過黎食唔洗等位就入得叫左一個lunch set選左金龍+費城捲金龍捲係炸蝦三文魚壽司費城捲係牛油果吞拿魚捲兩款都比想像之中好食金龍捲入面既炸蝦仲係脆既費城捲食落creamy有驚喜另外個set仲有一個烏冬烏冬都比較普通質感唔太彈牙味道好一般
lunch過黎食唔洗等位就入得
叫左一個lunch set