2024-05-07 19 瀏覽
主打日式創意卷物,日式料理都應有盡有,地點方便,間唔中都會嚟幫襯~🔘金龍卷飯卷嘅餡有三文魚、芝士同埋炸蝦,個人喜好特別鍾情於有炸蝦嘅卷物,果然冇令人失望係幾好食~🔘蜘蛛軟殼蟹幾香脆,加上牛油果同青瓜,基本上兩個卷物唔使再點醬油都好夠味~🔘龍捲風沙律份量好足,每次嚟必點,沙律醬辣辣地幾好味,另外都鍾意佢多蟹柳同中華沙律~🔘日式煎餃餃子皮厚薄適中,餡料幾飽滿~🔘櫻花蝦燒茄子面頭灑滿櫻花蝦,容易撕開啲茄子肉,吸收晒醬汁嘅精華,醬汁偏濃味,重口味之選~🔘炸雞軟骨香脆可口,而且份量好多,抵食~

🔘金龍卷

🔘蜘蛛

🔘龍捲風沙律

🔘日式煎餃
餃子皮厚薄適中,餡料幾飽滿~

🔘櫻花蝦燒茄子

🔘炸雞軟骨
香脆可口,而且份量好多,抵食~

2024-05-05 29 瀏覽
今日同同事黎試下呢間創意日本料理🍱龍卷風沙律🥗打破沙律係我眼中既沉悶形象🤭呢款沙律🥗除左有蔬菜🥬仲加上海藻🌱、蟹柳🦀同埋脆片,有日式風味,Refreshing亦都好健康知道佢呢到既卷物好特別所以叫左兩款試試☺️彩虹卷🌈刺身🐟牛油果🥑青瓜🥒蟹柳🦀, 賣相已經非常可愛 唔同顏色,味道清新,口感和視覺上都很吸引人🌈蜘蛛 🕷️呢個卷物既名好特別,痛炸軟殼蟹🦀青瓜🥒牛油果🥑蟹柳,炸軟殼蟹令卷物有酥脆既口感,而牛油果同蟹肉就帶鮮嫩口感,層次豐富🫶🏼鹿兒島黑豚荔枝卷串燒🍢🐷呢款串燒十分推薦,鹿兒島黑豚肉包住原粒荔枝既串燒!黑豚肉一向都係以豐富的肉汁而聞名,非常創新既係,將荔枝包係豚肉入面燒😳黑豚肉既油脂同荔枝既甜味出奇地夾!雞胸軟骨串燒雞胸肉通常比其他部位瘦肉含有更少的脂肪,但由於配合埋軟骨,它應該能夠保持一定的嫩度和多汁
今日同同事黎試下呢間創意日本料理🍱

鹿兒島黑豚荔枝卷串燒🍢🐷

雞胸軟骨串燒
2024-04-18
2024-05-04 33 瀏覽
荃灣有好多遊樂設施畀細路玩,今日玩完係附近搵食,又去左一間最近常去嘅食店食飯,今次就試下其他嘅食物,睇下有冇水準。玉子燒:玉子無煮到全熟,半熟嘅玉子仲有少少流心,味道好似食緊雞蛋糕咁,幾唔錯嘅前菜。日式煎餃子呢樣幾有驚喜,佢煎得個底脆之餘,裡面仲有肉汁,好似食緊小籠包不過個底係煎嘅,幾推薦。芝麻雞翼我地今次叫左兩隻雞翼畀小朋友食,佢食得好開心,因為d雞翼香口,肉味都醃得幾好,價錢合理。今次食完之後發現唔止佢地嘅創意料理,常見嘅菜式都好穩打穩紥,幾推薦畀大家玩完過嚟食 。(下次推介下同小朋友嘅好去處)

玉子燒:

日式煎餃子

芝麻雞翼

古今二以特色壽司聞名,新鮮有巨型嘅特色壽司好適合同屋企人一齊share 🇯🇵▫️日式麻醬豆腐沙律🥗 $88沙律超級巨型,香濃嘅胡麻醬配搭日式豆腐,仲有大量新鮮生菜,健康得來又好味🩷▫️火山🌋 $128精美嘅造型,被火焰圍繞,一上枱已經十分震撼!味道亦都係滿分,包含大量嘅蟹柳、帶子及牛油果,簡直係必叫!▫️煙花🎆 $106鍾意食辣味刺身嘅朋友不容錯過!辣味三文魚配辣味吞拿魚,淡淡都超新鮮!▫️古今日式煎餃 $56餃子每一粒都皮薄餡靚😋香脆嘅外皮仲有輕微爆汁嘅口感,唔會過分油膩👍🏻💬每次試唔同嘅卷物都會有新驚喜,份量新鮮又足料,推薦!Kokon2 is renowned for its distinctive sushi, perfect for sharing with family at home 🇯🇵▫️ 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐓𝐨𝐟𝐮 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝🥗 $88A generous salad with rich sesame dressing, Japanese tofu, and fresh greens—a healthy and delicious choice 🩷

▫️日式麻醬豆腐沙律🥗 $88

▫️火山🌋 $128

▫️煙花🎆 $106

▫️古今日式煎餃 $56

💬每次試唔同嘅卷物都會有新驚喜,份量新鮮又足料,推薦!

▫️ 𝐕𝐨𝐥𝐜𝐚𝐧𝐨 🌋 $128
An exquisite dish surrounded by flames, impressively presented! Packed with crab sticks, scallops, and avocado—a must-try!

▫️ 𝐅𝐢𝐫𝐞𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬 🎆 $106
Perfect for spice lovers! Spicy salmon and tuna sashimi that's incredibly fresh with a kick.

▫️ 𝐊𝐨𝐤𝐨𝐧𝟐 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐏𝐚𝐧-𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐃𝐮𝐦𝐩𝐥𝐢𝐧𝐠𝐬 $56
Each dumpling has thin skin and delicious filling 😋 with a crispy texture and a burst of flavor, not greasy at all 👍🏻

💬 Every sushi roll offers a new surprise. Fresh and generously portioned—highly recommended!
2024-05-02 21 瀏覽
#chuchu食在荃灣📍 古今二去咗幾次荃新天地分店,今次一於試吓千色匯呢間分店,食過幾間分店,佢哋裝修都係偏向open area,唔會封實曬,坐落都好舒服💡荃灣地鐵站天橋行過嚟5分鐘都唔洗!落雨都唔怕—————————————————————❣️ 龍卷風沙律 $88超級大兜!有大量新鮮沙律菜、蟹柳絲、脆片、蟹籽、中華沙律,撈勻晒味道都幾fresh好開胃,份量真係好足,4個人食都冇問題!.❣️ 日式章魚小丸子(6粒) $48上面鋪左海量木魚同紫菜,外皮脆脆地,入面嘅章魚都大粒嘅,粉都ok .❣️ 火焰金龍卷 $98 其實就係三文魚炸蝦卷,有三文魚、炸蝦同埋芝士,面頭仲唧咗蛋黃醬同燒汁,total有8件!有唔同層次,炸蝦脆卜卜!.❣️ 搖滾樂 $110搖滾樂有8件,食材配搭係鰻魚、芝士、炸蝦和牛油果,炸蝦大大舊好香口,好好食,不過就未諗到點解叫搖滾樂🤣.—————————————————————不專業評分👅好味指數: 7/10 💰性價比: 7/10👍🏻推薦: 7/10 —————————————————————🏡地址: 古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣)荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓301
#chuchu食在荃灣

👅好味指數: 7/10
💰性價比: 7/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: 古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖
👉🏻尖沙咀銅鑼灣觀塘都有分店!
🕑營業時間: 11:30 -22:30(3-5落場)
#chuchu食日本野
———————————————————
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

2024-04-26
2024-05-02 25 瀏覽
古今二 (荃新天地) (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖金龍卷:金龍卷是一道精美的壽司卷,充滿了豐富的口感和美味。裡面包含了三文魚、炸蝦和芝士。三文魚帶來了鮮美的海洋風味,炸蝦則增加了口感的層次感,而芝士則提供了柔軟的質地和濃郁的奶香味。整個卷子外層包裹著口感細膩的壽司米,每一口都散發出新鮮和豐富的味道。金龍卷是一道令人垂涎欲滴的壽司創意組合。蜘蛛:蜘蛛是一道別具特色的菜品,以炸軟殼蟹為主要食材。軟殼蟹經過炸製,外層酥脆,內部鮮嫩多汁。配上青瓜和牛油果,帶來了清爽的口感和豐富的口味層次。蟹柳則增加了菜品的豐富度和口感的變化。整體而言,蜘蛛是一道口感豐富、美味獨特的菜品,將軟殼蟹的鮮美與其他食材的搭配完美融合在一起。清酒煮蜆:蜆經過烹煮後肉質鮮嫩,口感爽脆。清酒的加入為菜品帶來了清新的香氣,同時也提升了蜆的鮮味。這道菜通常以簡單的方式烹飪,保留了蜆本身的原始風味。清酒煮蜆是一道清爽、健康的海鮮料理,非常適合作為開胃菜或配菜。古今日式煎餃(6隻):餡料和煎製技巧而聞名,餃子底部煎至金黃酥脆,上部則保持柔軟的口感。每一口都能品嚐到鮮嫩多汁的內餡和香脆的外殼。
古今二 (荃新天地) (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

金龍卷:

蜘蛛:

清酒煮蜆:

古今日式煎餃(6隻):
2024-05-02 25 瀏覽
蟹柳沙律 $58疊得好靚,大大碗沙律真係好抵食,又夠Fresh!唔知係咪芥辣沙律醬,食落有少少辣辣地,好刺激呢😆 日式章魚小丸子 $48好耐冇食章魚小丸子,所以嗌咗個試吓,又幾好食喎😋 食到裏面好大粒章魚🐙金龍卷 $98古今二嘅王牌之選,其實係三文魚炸蝦卷🍤 炸蝦脆得嚟食到蝦味。真係要讚下依度嘅師傅,佢好悉心擺盤😄👍🏻炸雞軟骨 $66香口野我朋友至愛~ D骨唔會太硬,外皮脆脆的,好有咬口😁鹽燒鯖魚 $68大大條鯖魚,煎到金黃色🤩 外脆內juicy,魚肉滑滑的唔會太乾😙 個鹽燒好夠味好好食,大愛。埋單都係唔使$400😙 兩個已經食到飽飽!!
蟹柳沙律 $58

日式章魚小丸子 $48

金龍卷 $98

炸雞軟骨 $66
香口野我朋友至愛~ D骨唔會太硬,外皮脆脆的,好有咬口😁
鹽燒鯖魚 $68

埋單都係唔使$400😙 兩個已經食到飽飽!!
  • 金龍卷
2024-05-01 20 瀏覽
新派日式餐廳「古今二」今日嚟到位於荃灣荃新天地餐廳主打特色卷物同壽司而且座位寬敞環境舒適🥳⭐️龍卷風沙律底下鋪滿沙律菜及海澡面頭加咗滿滿嘅蟹柳及蟹籽最後仲有脆片增強口感😍醬汁方面少少辣都幾特別整體嚟講好清新十分開胃👍🏻⭐️枝豆呢款係餐前小食調味唔錯夠惹味😊⭐️煙花(6件)係一款特色卷物廚師用咗辣味三文魚、辣味吞拿魚兩款魚生好新鮮🤩飯卷包住青瓜,蟹柳等配料裏面仲有啲脆片非常好食🤤⭐️牛肉壽喜鍋成個鍋上枱時非常壯觀餐廳用爐一路煮面頭鋪滿咗生牛肉底下係蔬菜、粉絲、冬菇及豆腐所有材料吸晒壽喜燒汁😙味道好濃郁加埋個生蛋漿一齊食回味無窮🤘🏻
新派日式餐廳「古今二」
今日嚟到位於荃灣荃新天地

⭐️枝豆
呢款係餐前小食
調味唔錯
夠惹味😊

⭐️煙花(6件)
係一款特色卷物
廚師用咗辣味三文魚、辣味吞拿魚
兩款魚生好新鮮🤩
飯卷包住青瓜,蟹柳等配料
裏面仲有啲脆片
非常好食🤤

⭐️牛肉壽喜鍋
成個鍋上枱時非常壯觀
餐廳用爐一路煮
面頭鋪滿咗生牛肉
底下係蔬菜、粉絲、冬菇及豆腐
所有材料吸晒壽喜燒汁😙
味道好濃郁
加埋個生蛋漿一齊食
回味無窮🤘🏻
2024-04-22
2024-05-01 10 瀏覽
第一次嚟荃新天地嘅古今二分店,嘢食好味之餘座位亦好舒服,食得好滿意🥰🐱🐱🐱金龍卷🐲 $98最鍾意三文魚同埋芝士嘅卷物,營造出Creamy口感🤤 金龍卷仲包含日式炸蝦,但一啲都唔油膩!🐱🐱🐱蜘蛛🕷️ $96鍾意食軟殼蟹嘅我,當然唔會錯過有炸軟殼蟹嘅卷物!香脆嘅軟殼蟹同埋大量嘅蟹柳、青瓜及牛油果,平衡得相當好!🐱🐱🐱清酒煮蜆 $128覺得不大蜆肉超大粒,湯底亦清甜鮮味!🐱🐱🐱自家製玉子燒 $55玉子燒上枱之前,師傅會炙燒令整體溫度保持熱及新鮮👍🏻💬 食物真係好味又有特色,比其他嘅居酒屋更加有記憶點,整晚都全場滿座好受歡迎👍🏻

🐱🐱🐱金龍卷🐲 $98

🐱🐱🐱蜘蛛🕷️ $96

🐱🐱🐱清酒煮蜆 $128
覺得不大蜆肉超大粒,湯底亦清甜鮮味!

🐱🐱🐱自家製玉子燒 $55
玉子燒上枱之前,師傅會炙燒令整體溫度保持熱及新鮮👍🏻

2024-04-29 21 瀏覽
今日星期一Blue monday,唔想留係屋企食,同左阿媽都去荃新嘅古今二食dinner。叫左一個麻醬豆腐沙律,兩個壽司卷(煙花同蜘蛛),仲有一串黑豚荔枝串燒,同一串鹽燒白鱔。一嚟個沙律🥗好多舊豆腐,同埋啲沙律菜都一啲都唔會好老,成個沙律都好refreshing~之後兩串串燒一上嚟已經勁香碳燒味,先講黑豚荔枝,呢個組合出奇地啱key,荔枝個味balance左個肉味,兩啖食曬成串😝😝個鱔就係媽媽叫嘅,佢話啲肉食落好爽脆,好香口,仲想叫多串👾最後兩個壽司卷,一個係蜘蛛卷,入面有炸軟殼蟹,牛油果同蟹柳,個軟殼蟹炸得好好味,唔會得炸粉同唔覺得油膩,加埋牛油果同蟹柳,夠曬多料一口好滿足👍🏻👍🏻最後係煙花卷,最出色,入面個辣味吞拿魚同三文魚就算成舊一齊食,都食到啲料係好新鮮,啲魚肉加埋d脆脆,個口感好特別,我最鍾意呢個。今餐好滿意,平時唔煮飯得閒再落嚟食😋
今餐好滿意,平時唔煮飯得閒再落嚟食😋
2024-04-26 22 瀏覽
今日去荃灣西shopping,同爹D去返之前我哋成日幫襯嘅日式壽司卷物店。食咗咁多次依然覺得很不錯。龍卷風沙律$76呢個沙律次次嚟都一定會點來食,沙律菜加上中華沙律及大量蟹柳及蟹籽,撈埋啲美奶滋醬同埋薯片碎一齊食口感爽脆豐富。金龍卷$98飯卷入邊係炸蝦及香滑芝士,上面鋪滿肥美三文魚,再灑滿了薯片碎,一啖放入口,口感豐富。蜘蛛$96呢個壽司卷入邊係炸軟殼蟹、牛油果、蟹柳同埋青瓜絲,啲蟹爪撐晒出嚟,真係好似一隻蜘蛛咁,軟殼蟹炸得香脆,咬落去好甘香。清酒煮蜆$128啲蜆大大隻,全部都冇沙,好鮮甜,飲啖湯汁,清酒帶出了蜆肉嘅鮮味,好好飲。

龍卷風沙律$76

金龍卷$98

蜘蛛$96

清酒煮蜆$128
2024-04-26 22 瀏覽
見到清酒煮蜆肉d相穩過黎食,店鋪裝修偏現代化,帶清新feel,仲有大落地窗,環境唔錯,呢閒主打創意卷物,金龍卷98蚊,清酒煮蜆128蚊,煎餃子56,食材新鮮,蜆肉粒粒飽滿,仲叫左鱼生食,日式麻酱豆腐沙律 88这个豆腐沙拉实在惊艳到我啦!上面有满满的蟹子,加上超多的豆腐,在口中爆开,拌着沙拉酱。日料老老實實唔便,但系貴有貴好食,閒中食下~
日料老老實實唔便,但系貴有貴好食,閒中食下~
2024-03-25
今次出荃新天地買野,行完已經兩點左右肚仔餓餓地,又係去到邊食到邊嘅時候。經過一樓行經見到有「古今二」,餐廳側邊有三個卡座,可以望到內院景觀,決定就呢間。餐廳除有各款特色卷物供應,亦有刺身、鍋物、串燒及天婦羅等日式料理供應。亦有套餐等。之前都有食過其他分店,所以照舊點了兩款招牌卷物 《金龍卷》 ($98) 和 《蜘蛛卷》($96),即炸蝦卷和軟殼蟹卷。即叫即製,尤其炸蝦卷特別喜歡,因為上枱炸蝦仍很熱辣辣,而且十分香脆,特別好味。《龍卷風沙律》($76),勝在大大碗,可以share 食,蟹柳絲份量頗多,生菜夠新鮮,加上特有嘅帶辣味沙律醬,頗為特別。今次試新野《清酒煮蜆》($$128)配有海鮮菇、海帶及洋蔥絲。上枱都非常滾熱辣,蜆肉亦大隻肥美,脹卜卜。味道偏咸,略為清酒味不太突出,不過蜆味十足的。

2024-04-12
[ #荃灣美食 #caloriefoodie荃灣 ] • 古 今 二 •🐿-古今二最大賣點就係獨家嘅創意特色卷物🌟而且卷物款式仲要多達10款‼️超多選擇每款嘅配搭都好吸引 食咗幾次都未試晒咁多款🤍​-🥗 龍卷風沙律 💰$76有蟹籽、蟹柳絲、中華沙律等等 係唔錯嘅前菜小食上次喺觀塘分店都有食過龍卷風沙律🌪️卡里就比較鐘意荃灣分店嘅沙律菜多啲 無紫葉菜😳記得食之前要撈勻呀🤣-🐲 金龍卷 💰$98👉🏻 三文魚、炸蝦、芝士推薦呢個配搭 有忌廉芝士做餡料嘅卷物好正-🕷️ 蜘蛛 💰$96👉🏻 炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳呢個配搭食落就相對上普通 但賣相都唔錯嘅夾住大大隻炸軟殼蟹 所以就好似蜘蛛腳咁🤣 ​-🥟 古今日式煎餃 (6隻) 💰$56煎餃都幾大隻 內裡juicy 可以點埋醋一齊食-🐥 芝麻雞翼 (2隻) 💰$38上枱時熱辣辣 炸得脆卜卜 好食🌟-📍 荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖-#caloriefoodie
[ #荃灣美食 #caloriefoodie荃灣 ]
• 古 今 二 •
🐿
古今二最大賣點就係獨家嘅創意特色卷物🌟
而且卷物款式仲要多達10款‼️超多選擇
每款嘅配搭都好吸引 食咗幾次都未試晒咁多款🤍

​-
🥗 龍卷風沙律 💰$76

有蟹籽、蟹柳絲、中華沙律等等 係唔錯嘅前菜小食
上次喺觀塘分店都有食過龍卷風沙律🌪️
卡里就比較鐘意荃灣分店嘅沙律菜多啲 無紫葉菜😳
記得食之前要撈勻呀🤣
🐲 金龍卷 💰$98

👉🏻 三文魚、炸蝦、芝士
推薦呢個配搭 有忌廉芝士做餡料嘅卷物好正

🕷️ 蜘蛛 💰$96

👉🏻 炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳
呢個配搭食落就相對上普通 但賣相都唔錯嘅

上枱時熱辣辣 炸得脆卜卜 好食🌟
📍 荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

#caloriefoodie
2024-04-24 16 瀏覽
連續幾日暴雨,悶悶地約朋友出商場行下先,揀左去古今二食日本野,貪佢坐得耐,加上地點近車站,落車都唔使淋雨😆店員話店內或店外都可以隨便坐,我地就揀左第二張窗口位,貪佢濶落啲🤭⭐清酒煮蜆呢樣係必點🤤一上枱已聞到淡淡的酒香,食落好鮮味,啲蜆大大隻無砂㗎,正到汁都飲哂。⭐龍卷風沙律再來一份沙律,有蟹柳、蟹籽、中華沙律等,沙律菜主要是西生菜同紅生菜,伴著輕量紅椰菜,清爽中帶點苦澀,仲淋上了微辣的沙律醬同甜味的日式醬油,提升口感同味道,好食👍⭐金龍卷卷物選擇十分多,而且起名好特别😆朋友揀左金龍卷,即係炸蝦卷黎,上面仲有三文魚,中間又夾了芝士,香口又鮮味👍⭐蜘蛛另外仲叫左蜘蛛,呢款就係軟殼蟹卷,中間夾左牛油果,香軟又脆口😋一邊食一邊傾偈,仲有壺茶慢慢嘆😋
⭐清酒煮蜆
⭐龍卷風沙律
⭐金龍卷
⭐蜘蛛
一邊食一邊傾偈,仲有壺茶慢慢嘆😋
2024-04-21