2024-02-29 187 瀏覽
2月14日,老公話帶我同個女食好野!我唯有跟佢行,sugar+ 。3樓 原來有間日式餐廳!我地叫左個味藏盛宴(二人前)餐前小食【燒魷魚軟骨 + 博多屋牛蒡醬油漬】魷魚軟骨,我哋第一次咁樣食好特別!牛蒡醬油漬唔錯,有少少酸酸地咁嘅味道!沙律【博多屋絹豆腐&牛油果沙律】健康又清新牛油果配豆腐一齊食味道好夾。【刺身3點合盛】正常發揮👍🏻無得彈名物料理【一夜干】少少辣用嚟配燒酒一流👍🏻可惜要湊女不能飲酒【北海道產吉列豬扒】因為阿囡要食白飯,所以加左個白飯餐比佢餸吉列豬扒🤣🤣呢個位好抵讚,員工有比議建點樣可以滿足到大小姐的要求。呢位小姐食晒成塊豬扒🤣涮涮鍋【黑豚肉鍋】佢個麻醬好香,配豚肉好出色!

我地叫左個味藏盛宴(二人前)

餐前小食
【燒魷魚軟骨 + 博多屋牛蒡醬油漬】
魷魚軟骨,我哋第一次咁樣食好特別!
牛蒡醬油漬唔錯,有少少酸酸地咁嘅味道!

沙律

【博多屋絹豆腐&牛油果沙律】

健康又清新牛油果配豆腐一齊食味道好夾。

刺身3點合盛】

正常發揮👍🏻無得彈

名物料理
【一夜干】

少少辣用嚟配燒酒一流👍🏻可惜要湊女不能飲酒

【北海道產吉列豬扒】

因為阿囡要食白飯,所以加左個白飯餐比佢餸吉列豬扒🤣🤣

呢個位好抵讚,員工有比議建點樣可以滿足到大小姐的要求。

呢位小姐食晒成塊豬扒🤣

涮涮鍋

【黑豚肉鍋】

佢個麻醬好香,配豚肉好出色!

2024-02-15 197 瀏覽
久未幫襯,尤其是年三十晚,一早book左位,過黎見天氣凍凍地想食下涮涮鍋,所以以食涮涮鍋為主,先點每次黎必食既蒸廣島蠔,keep住水準,好鮮無腥味,連殼裡面d蠔水都飲得,再上豚肉酒粕西京燒,見到menu話時令,所以點黎試下,果然無失望,豚肉用西京燒汁煮過好入味,上面有少少酒粕,配埋白蘿蔔&自家製wasabi一齊食,少左油膩感&別有風味,到左主角海鮮鍋,湯底只可以木魚湯,入面有大蜆,帶子,大蝦,鱈場蟹腳,魚鮫等海鮮好豐富,唔知係咪海鮮既關係,今次食既海鮮鍋好明顯好味過上次黎叫過既北海道豚肉鍋,因為大家都係木魚湯底,上次食嗰個係豚肉味出d比較寡,今次比較甜,鮮有層次,再加配安康魚柳,烏冬&蔬菜盛合,美味的一餐

廣島蒸蠔(4隻)

豚肉酒粕西京燒

海鮮鍋

安康魚柳

2024-02-09
廣島蒸蠔(4隻)
豚肉酒粕西京燒
海鮮鍋
  • 家蒸廣島蠔
  • 豚肉酒粕西京燒(時令)
我同朋友都揀咗同一個午餐套餐,就係色彩魚生飯同迷你烏冬定食🍱。成個套餐真係好豐富滿足,食完之後感覺啱啱好,唔會覺得太飽。魚生飯個盤分咗六格,每格都有唔同款嘅魚生🐟,食落超鮮甜,一次過食到六種魚生真係正呀!至於烏冬麵🍜,就係日式風味,麵條彈牙得嚟又唔會太硬,啫啫醬汁啱啱好,好過癮!即刻叫咗個蝦天婦羅🍤,擔心會唔會炸得太厚重,但係天婦羅果然出乎意料地好食,蝦又大隻又鮮甜,個個脆卜卜!真係餐餐都想食呢啲嘢啊😋😍。總括嚟講,成個午餐套餐都令人超滿足,下次一定會再嚟食架😊👍🏻!總體嚟講,食物嘅質素真係冇得挑剔👌🏼,啲菜式味道好正,份量都啱啱好,完全滿足到我嘅胃😋。而且餐廳環境都好舒適,裝修得好雅緻,坐低食飯真係好享受😌,好啱同三五知己一齊嚟傾心事,一邊食一邊講笑👭👬。仲有,店員嘅服務態度都非常好😄,無論問咩問題佢哋都好有耐性答我哋,真係好貼心。每次嚟呢間餐廳,都有種被重視嘅感覺,下次一定會繼續嚟支持🥰👍🏻!

2024-01-03 335 瀏覽
🔹是日特上刺身5點盛合 刺身都好新鮮同肥美,總共有5款刺身包括有蝦等魚生🍣每一日嘅刺身都唔同所以要當日問下店員先清楚!!🔹日本鮑魚磯煮鮑魚整得都好淋身,唔係咬唔到個隻🤩加上味道煮得都入味!!🔹松葉蟹蟹味噌甲羅燒身為蟹肉蟹膏愛好者當然要叫黎試吓啦🦀果斷冇令我失望,成個蟹蓋都係蟹膏上面仲有蟹肉!!旁邊有米通可以配黎食🤍推!!!!!🔹清酒煮蜆清酒煮蜆,嗰種簡單但出奇好味嘅菜式,真係食到就停唔到口🐚!首先,清酒本身嘅甘香味與蜆嘅鮮甜相融合,搭出一個既清爽又提味嘅完美湯底。煮蜆嘅時候,一於清酒倒入鍋中,個瞬間清酒同蜆殼散發出嘅海洋味道撲鼻而來,簡直係誘惑到極點😍。而且清酒嘅酒精能夠幫助將蜆裏面嘅雜質同異味去到一邊,令每一隻蜆都保持住最原始嘅鮮味。煮到蜆殼微開,準備好嗌,輕輕一吸,整個口腔都被蜆的鮮甜所充滿,搭配啲清酒湯底,味道層次豐富得不得了。再加上少少薑絲同幾椿青蔥做點綴,就更加突出咗海鮮嘅自然味道✨。清酒煮蜆,真係一個簡單又有格調嘅菜式,吃一次就會愛上呢種細膩唔膩口嘅滋味。無論係作配酒菜,定係冬日暖胃湯品,都係一個優雅而滿足嘅選擇!🔹博多屋豆腐鍋豆腐鍋純粹係覺得要食返啲蔬菜🥬入面都有好多料,
🔹是日特上刺身5點盛合
🔹日本鮑魚磯煮
鮑魚整得都好淋身,唔係咬唔到個隻🤩加上味道煮得都入味!!
🔹松葉蟹蟹味噌甲羅燒
🔹清酒煮蜆
🔹博多屋豆腐鍋
豆腐鍋純粹係覺得要食返啲蔬菜🥬入面都有好多料,有豆腐,菇,豆卜,海帶等等 湯都甜甜地🫶🏻
2024-01-03 272 瀏覽
前日同朋友有約,朋友話去食呢間日本餐廳食dinner 🍴一入到去整個比我嘅感覺都好舒服,坐位都好闊落。食物方面,今次就只係介紹我地食咗的小食們。第一樣食物係喜知次一夜干,見到有人影相條魚都好大條下😳話說今次食咗喜知次一夜干,真係驚喜滿滿呀🙌!首先佢哋嘅一夜干烤得金黃香脆,外皮帶有輕微嘅焦香味,啜一啜就聽到「卡滋卡滋」嘅聲,正!😋而家啲魚肉嫩滑多汁,唔會太乾,每一啖都食到魚嘅鮮味。而且,佢哋用嘅調味料好適中,鹹香恰到好處,唔會搶咗魚嘅自然味道👃。仲有,喜知次一夜干嘅份量都幾得體,唔係好大件,食得耐都唔會覺得膩口👍。配埋一碗熱辣辣嘅白飯同啲醃菜,就成咗一個好滿足嘅日式家常菜🍚。食落真係令人覺得溫馨又舒服,絕對係一個好適合家庭聚餐嘅選擇👨‍👩‍👧‍👦。下次有機會一定要再嚟試試佢哋嘅其他菜式,希望都同一夜干一樣,令人滿意!覺得好似很不錯就叫了!果然真係幾大條下但我覺得配酒食應該好適合。此外,小食仲叫咗是日小食三點盛合😙最上面嘅係煙燻雞腎,中間係火炙明太子和最下面係燒魷魚軟骨。個人最重要明太子,燒香咗真係好正,而魷魚軟骨都好好食💕沙律就叫咗羽衣甘藍&混合穀物沙律,我應該係少數鐘意食羽衣甘藍的人吧
食物方面,今次就只係介紹我地食咗的小食們。第一樣食物係喜知次一夜干,見到有人影相條魚都好大條下😳話說今次食咗喜知次一夜干,真係驚喜滿滿呀🙌!首先佢哋嘅一夜干烤得金黃香脆,外皮帶有輕微嘅焦香味,啜一啜就聽到「卡滋卡滋」嘅聲,正!😋而家啲魚肉嫩滑多汁,唔會太乾,每一啖都食到魚嘅鮮味。而且,佢哋用嘅調味料好適中,鹹香恰到好處,唔會搶咗魚嘅自然味道👃。仲有,喜知次一夜干嘅份量都幾得體,唔係好大件,食得耐都唔會覺得膩口👍。配埋一碗熱辣辣嘅白飯同啲醃菜,就成咗一個好滿足嘅日式家常菜🍚。食落真係令人覺得溫馨又舒服,絕對係一個好適合家庭聚餐嘅選擇👨‍👩‍👧‍👦。下次有機會一定要再嚟試試佢哋嘅其他菜式,希望都同一夜干一樣,令人滿意!覺得好似很不錯就叫了!果然真係幾大條下但我覺得配酒食應該好適合。此外,小食仲叫咗是日小食三點盛合😙最上面嘅係煙燻雞腎,中間係火炙明太子和最下面係燒魷魚軟骨。個人最重要明太子,燒香咗真係好正,而魷魚軟骨都好好食💕沙律就叫咗羽衣甘藍&混合穀物沙律,我應該係少數鐘意食羽衣甘藍的人吧🤣所以我係鐘意食呢個嘅!最後,就係北寄貝,呢個就不過不失啦。
2023-12-27 243 瀏覽
銅鑼灣有好多餐廳,今次就揀咗哩間日式餐廳食晏晝,我都係第一次去食!餐廳有落地玻璃所以會有自然光射入去,成個feel都好舒服,同埋個view都好開陽下!金平牛蒡沙律金平牛蒡沙律真係一道清新爽口嘅日式小食,簡單而美味😋。牛蒡絲切得幼細長長,脆口之餘仲保留住牛蒡嘅甜味同特有嘅香氣🍠。佢哋將牛蒡用輕火炒香,再加入金平嘅調味料,香甜中帶點醋嘅酸味,咬落去既清脆又開胃🥗。而且呢款牛蒡沙律用料好足,生黑芝麻撒面,係視覺同味覺上都加咗分,啱哂做前菜或者係配菜🌿。重點係呢種食物健康有益,牛蒡有好多纖維,食落去對消化都好好👍。每次去日本餐廳,我都會點呢個沙律,因為佢真係可以清新口腔,做一個開胃菜。金平牛蒡沙律簡單自然,但係味道同口感都層次分明,十分推薦俾鍾意嘗試唔同日式小食嘅朋友哋!😊北海道產吉列豬扒定食附送咗一個麵豉湯,湯就正常啦唔會好重味仲有海帶係入面。吉列豬扒好脆同炸粉唔會好厚,豬扒都偏厚身同肉質都好好。配醬汁都好夾仲有其他嘢配豬扒食!但講真我想食配沙律醬食,這個純粹個人口味啦~
金平牛蒡沙律
北海道產吉列豬扒定食
2023-12-23 131 瀏覽
食物新鮮好味,野食足料,合理分量叫左個天婦羅百合蝦球,好新鮮好好味,啲蝦好彈牙。餃子好大隻,煎得好好,好Juicy。唰唰鍋可以揀唔同嘅湯底,今次揀咗豆乳鍋,好香好清甜。揀咗山形A5和牛,好大塊 有6塊,已經跟埋一大鍋野菜。加左隻珍寶蝦,好大隻, 新鮮彈牙。雞白湯雖然唔係太濃但係正宗雞白湯味,淡與濃之間既香味,烏冬好特別,係粗烏冬,但係粗幼唔同,應該係手打。兩個其實叫多左,但都覺得價錢好合理。環境都好好。會再去幫襯😊
食物新鮮好味,野食足料,合理分量
叫左個天婦羅百合蝦球,好新鮮好好味,啲蝦好彈牙。
餃子好大隻,煎得好好,好Juicy。
加左隻珍寶蝦,好大隻, 新鮮彈牙。
兩個其實叫多左,但都覺得價錢好合理。
環境都好好。
會再去幫襯😊
山形A5和牛豆乳涮涮鍋,雞白湯手打烏冬
2023-12-22
山形A5和牛豆乳涮涮鍋,雞白湯手打烏冬
  • 涮涮鍋
2023-12-21 113 瀏覽
有一日我難得一個人食晏😊,心諗不如嚟啲改變,就揀咗間日本料理餐廳落腳🍱。我啲同事平時都唔太鍾意食日本嘢🍣,但我就覺得難得嚟趟,不妨大開眼界試下啦!心思思之下,我簡單地叫咗碗大蝦湯烏冬🍜,成碗嚟嘅時候,我先發現原來佢除咗有厚身肉飽嘅大蝦🦐,仲有新鮮蜆肉🐚同埋其他海鮮🐠,嘩,滿滿一碗咁豐富嘅配料,真係睇得我心癢癢!而烏冬面條係急涷過嘅,食落去真係咬落彈牙,完美嘅口感👍🏼,唔會有過爛嘅遺憾。另外,湯底好清新,啖啖暖意,唔會口味重到蓋過海鮮嘅鮮甜,飲落去正😌!我仲有心水試咗份煙燻雞腎💖,煙燻嘅香味好突出,仲一啲都唔會太硬或者膠口,好易咬,真係頗為出色😍!總括嚟講,今次嘅用餐體驗非常愉快👏🏻,食物精緻,服務態度又好,下次有空閒一定會再嚟回味🥳,真心推介呢間日本料理給喜歡日式風味嘅朋友👫!若果你都想嚐嚐日本嘅滋味,呢度絕對值得一試👌🏻,一試難忘嘅日本料理體驗🇯🇵!
2023-12-21 94 瀏覽
今日一於黎銅鑼灣city’super呢間日式餐廳食飯🍚,見佢哋的天婦羅🍤好正,大件又足料。今晚就一於食天婦羅主菜,再加沙律就健康又滋味。食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️是日海鮮丼🍚日式刺身魚生丼係一碟色香味俱全嘅美食!首先,魚生份量多且新鮮,每塊魚片都鮮豔美麗。蝦嘅肉質鮮嫩爽脆,蟹子呢啲蟹籽更係層層疊疊,口感豐富之餘都帶嚟一啲鹹香味,令人愈嚟愈食得多。再嚟講吓海膽,呢款美味可謂魚生之王!佢嘅鮮甜味道,唔得了!一咬落去,滑嫩嗰陣遍佈口腔,真係好幸福!而最後都唔少得帶子同三文魚子,帶子嘅鮮美配上三文魚子鹹香,絕對令人回味無窮。總括嚟講,日式刺身魚生丼絕對係一碟鮮美、多層次嘅美食。魚生新鮮豐富,配搭有層次感,不同魚種嘅滋味結合出鮮美嘅味覺享受。試過食過嗰刻,各位嘅表情一定會同我一樣:😋 😍 🤩 😄 😊 😁廣島吉列蠔🦪果然係靚蠔,新鮮肥美又鮮甜,炸過都係好有鮮味😋外皮非常酥化,蠔肉滿滿蠔鮮味,滋味絕不惹少。博多屋絹豆腐&牛油果沙律🥗牛油果夠新鮮,淨係呢點已經好加分👍博多屋的絹豆腐豆香十足又嫩滑,加埋蔥花和洋蔥🧅,味道更香更鮮更甜。

食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-12-20 89 瀏覽
前排同閨蜜行街,👭 Dinner食咗一個食物水準好高、價錢都好合理嘅日本餐😋呢間餐廳由菜餚嘅配襯都充滿著格調❤。野菜天婦羅盛合油,🏻炸至金黃酥脆。野菜的天婦羅炸制後保留了其原始的鮮美和營養,口感豐富,同時提供了豐富的纖維和維生素。博多屋豆腐,以豆腐為主要食材,🏻豆腐本身富含優質蛋白質和微量元素,具有豐富的營養價值。搭配的配料和醬汁為豆腐帶來了豐富的口感和風味。茅乃舍創作涮涮鍋-試吓茅乃舍創作涮涮鍋嘅美國安格斯肉眼,真係個人覺得味道出色😊。開始第一口嚟說,就已經充滿了驚喜😮!安格斯肉眼嘅質地緊實而唔肥膩😋,再經過高湯一燙,更顯得味道鮮嫩無比,搭配特製嘅醬汁,簡直就係口舌之間嘅享受👌。肉質軟滑得幾乎可以在口中化開,真係讓人嘆為觀止👏。加上店內氣氛悠然,服務人員體貼入微🥰,都為飲食體驗加分不少。而鍋底嘅湯頭都好香👃,好耐冇食到咁出色嘅湯底,嗌得完全停不下來☺️。食完整個,感覺肚子好滿足哦😋,份量十足!🎉無論係肉嘅口感定係整體的用料新鮮程度,都完全達到我期望中的那種水準😍。有機會我一定會再去,一定會再介紹比朋友去嘅😉,真係太美味啦👍!茅乃舍創作涮涮鍋你值得擁有!🎈是日刺身定食🏻,提供了多種魚類的
是日刺身定食🏻,提供了多種魚類的刺身,每一種都具有獨特的口感和味道。配菜和調味醬料增添了整道菜品的層次感。🏻博多屋豆腐山芋蓉鐵板燒,用鐵板燒既方法非常惹味!🌟值得推介!

呢度環境舒適食物質素高,🙌🏻所以咁多人幫襯,有機會再叫多D朋友來食。
2023-12-20 75 瀏覽
上星期五約咗朋友嚟到銅鑼灣晚餐,今次就簡簡單單食咗呢一間味蔵 日本餐廳,原來係city’super開嫁😋晚餐時間就揀咗呢個🌟茅乃舍創作涮涮鍋-美國安格斯肉眼🌟,先講下湯底🍲,茅乃舍嘅湯底實在係好濃郁𠱡,一啖飲落去都好足料,完全冇得挑。而家就話返呢款美國安格斯肉眼,真心係絕嘅🥇。食落口,肉質軟滑,幾乎在口中融化👏!佢有股淡淡嘅香味,加上湯底嘅濃郁,令人唔禁會讚聲連連😍!肉眼部份真係一級棒,俾到你感覺好似躺在天堂,食得好滿足👌!肉質新鮮又多汁,吸收咗湯底嘅味道之後,香滑得令人難以忘懷🤤。嗰種濃厚嘅肉味,同湯底嘅鮮味完美融合,每一啖都似係灌入你嘅滋味,為你嘅味蕾帶嚟一場盛宴🥰。而且每塊肉眼都非常鮮美,營飼環境良好,飲食充足,所以肉質嫩滑而且味道濃郁👍。最後點綴上新鮮嘅蔬菜🥬,令鍋物顯得更加豐富,加上獨家秘製嘅醬料🍶,實在係人間美味嘅象徵🌈!好似一點一滴都係為你嘅味蕾精心刻劃🎨。一試就知味道,保證令你讚口連連,讚不絕口🎉。如果你都係火鍋控,或者肉眼愛好者,呢個茅乃舍創作涮涮鍋-美國安格斯肉眼,就絕對係你嘅不二之選!🎯沙律方面,我就推介呢款🌟博多屋絹豆腐&牛油果沙律🌟,牛油果生熟程度剛剛好,配上
沙律方面,我就推介呢款🌟博多屋絹豆腐&牛油果沙律🌟,牛油果生熟程度剛剛好,配上豆味濃郁嘅絹豆腐,簡單得嚟又清新。
小食方面,我就推介🌟味蔵天丼🌟,一碟有幾個唔同款式嘅天婦羅,非常之脆卜卜,好香口。

✐. 好味程度: 🌟🌟🌟🌟🌟
✐. 回訪指數 : 🌟🌟🌟🌟🌟
✐. 推介指數: 🌟🌟🌟🌟🌟
2023-12-20 58 瀏覽
呢期公司比較得閒,😋終於可以同同事一齊食午餐,午餐時份咁啱比較多人,最後都係擇係呢度食,不過做左咁耐,都係第一次係度食,今日都算出糧日所以食返好少少,😚呢度既侯餐時間速度都可以,環境上好乾淨,我地叫一份好豐富既午餐☺️🤩羽衣甘藍&混合穀物沙律一夾起羽衣甘藍嘅瞬間,隨住吮吸韌度嚟嘅是一股独特嘅清香😍,呢個香氣由平實到 淡雅,由淡雅到含蓄,佢淡咗嘅地方,有淡然之美,濃咗嘅地方有濃郁之韵。每一份清香都能讓你感受到大自然嘅鮮活元素。混合嘅穀物係這道沙律嘅主角,每一粒穀物好像都有佢自己嘅故事,等你細細品味。它作爲主角,並不搶鏡,反而將鏡頭完全留俾羽衣甘藍,令羽衣甘藍成爲美食世界中的一露鮮花。佢哋嘅結合就如同節奏感十足嘅交響樂曲,創造出了絕妙嘅和諧。🤤最後我只想喺呢度跟大家分享,這道羽衣甘藍混合穀物沙律係我們日常飲食嘅最佳伴侶。佢每一個細節都細緻到位,加點調味後,口感就喺回味無窮中提升到極致。你對於這道沙律會有一種猶如回家嘅感覺,彷彿你所有疲態都被洗滌乾淨,你會由心微笑☺,畢竟,好食物係可以帶走所有煩惱嘅。🤩色彩魚生飯&迷你烏冬定食呢一盤好大,入面都分成一小格,望上去都色彩繽紛,仲有個迷係烏冬,仲可
🤩羽衣甘藍&混合穀物沙律
🤩色彩魚生飯&迷你烏冬定食
呢一盤好大,入面都分成一小格,望上去都色彩繽紛,仲有個迷係烏冬,仲可以隨自己心意配搭唔同口味,烏冬質地好滑,認真唔錯😙😙😙😙😙
2023-12-18 52 瀏覽
今次中午被安排坐在卡位感覺挺舒適!有好一段時間沒有去味藏了!心思思想去吃定食,即約朋友仔去Chill下,放下個Lunch Break先。餐廳門口的展示架擺滿了清酒及純米吟釀,好架勢啊~北海道產吉列豬扒定食附有一小碟漬物、一碗味噌湯。吉列豬扒處理得出色,表面咬落夠曬香脆;而豬扒質素幾好,肉質上香甜鬆軟多肉汁,加上連著少許脂肪,入口油潤。喜知次一夜干定食"喜知次一夜干定食,真係好造工藝品一樣噉味美難忘!👍🏼 佢哋嘅一夜干手法將魚嘅新鮮程度完美保持,每一口都食到滿滿海洋嘅味道,鮮甜無比!🐟 魚肉嘅口感絕對係上上之選,煎至啱啱好,外皮香脆,裡面嘅肉質仍然保持彈牙。🍳 美妙嘅口感令人難以忘懷。🥚 最後嗰滴特製醬汁,幾好咁推個整個味道去頂級,完全將喜知次嘅食味提升到另一個境界!🌟 每一次食都會覺得好有滿足感,呢個一夜干定食簡直係美食嘅奇蹟!無論何時嚟都會食得好滿足,有機會一定要試下呀!"每次飯點經過都見到好多人,帶親每個朋友食過都大推!下次去CWB唔使再左搵右搵有咩好食啦!
北海道產吉列豬扒定食
喜知次一夜干定食

2023-12-15 243 瀏覽
❀今日約咗friend喺銅鑼灣sogo shopping,之後LUNCH就一齊食飯,我哋揀咗係呢間味藏!❀❀是日海鮮丼系絕對推介之選! 日式海鮮魚生丼真係可以用「色香味俱全」嚟形容,盛載喺碗入面嘅每一樣食材都清晰可見,彷彿係藝術品一樣。新鮮刺身片得嘅厚薄啱啱好,凍凍地喺口入面即刻溶化,那種鮮美感覺令人讚不絕口🍣。而且,海鮮選擇多元化,有三文魚、吞拿魚、甜蝦,每一款都鮮甜得嚟唔腥,簡直係海鮮愛好者嘅天堂。飯底非常講究,用咗特製嘅醋飯,粒粒分明又扎實,夾帶一絲絲嘅醋香同甜味,同海鮮嘅味道絕配。加埋上面鋪散咗嘅酥脆海苔同芝麻,更加提升咗整體口感層次,令人一啖接一啖😋。呢個海鮮魚生丼仲點綴咗各式各樣嘅蔬菜,蘿蔔,薑,唔單止養眼,仲加入咗清新嘅口感,令人食得健康啲。對於鍾意日本料理嘅朋友嚟講,咁嘅一碗海鮮丼係絕對唔可以錯過嘅美食😍。每一次品嘗都好似喺味覺上旅行咁,令人回味無窮。❀雞肉鍋定食都唔錯,雞肉夠曬彈牙爽口,有雞鍋、前菜、湯等等,很豐富,實行可一次過滿足不同的願望!❀總括而言,今日呢餐真系大滿足,全部既食物都好高質,我地都好中意,下次可以再來!❀

2023-12-12 309 瀏覽
今晚同老公黎到哩間日式餐廳,點咗個豪華😆嘅晚餐,其中包括清酒煮蜆、是日特上刺身5點盛合、松葉蟹蟹味噌甲羅燒、天婦羅盛合同海鮮盛合👏🏻👏🏻👏🏻清酒煮蜆嘅蜆肉用清酒和其他調味料煮熟,口感鮮甜又清爽😋😋是日特上刺身5點盛合,好精緻嘅刺身拼盤🍣5款都鮮味十足💯有蝦、魚生、吞拿魚…再搭配醬油、芥末以提升鮮味😚松葉蟹蟹味噌甲羅燒十分滿意😀松葉蟹有鮮味又彈牙嘅口感,加入味噌醬帶來嘅鹹甜感覺,更加美味可口😍😍天婦羅盛合都好好食🤤,即叫即整嘅天婦羅🍤上菜仲熱辣辣,金黃酥脆嘅天婦羅蝦,蝦身紮實Q彈,入口彈牙🥰🥰炸菇都好正,炸後仲保持到水份👍🏻👍🏻最後,海鮮盛合超級大份🤩🤩包括生魚片、蝦、帶子、菇🍄等各種海鮮同蔬菜,等到佢滾起嘅時候,一開蓋香氣撲鼻😳😳,湯底好甜,吸收晒海鮮嘅精華,海鮮嘅口感十分鮮甜~整體感覺好正😊無論環境同食物都一流‼️
清酒煮蜆嘅蜆肉用清酒和其他調味料煮熟,口感鮮甜又清爽😋😋

整體感覺好正😊無論環境同食物都一流‼️