餐廳: 品御軒
資訊:

2024-02-20 994 瀏覽
今日專程過嚟食點心行入去都幾有新年喜慶感Lunch時間都幾多人,好彩朋友提早一日book定位餐牌種類都幾多選擇,樣樣都想食丫樣樣都想食,不過2個人真係食唔到d咩午市粉麵餐同出面茶樓差唔多價錢鮑魚同午間小食好抵食咁,不過等人多先再試蝦餃好好食😋啖啖蝦肉腸粉食落口感淋得黎又脆口,幾過癮!鳳爪好食,好夠味又唔會死咸,味道岩岩好牛肉球都好好食🤤啖啖肉椒鹽魷魚份量估唔到好多,而且唔會皮肉分離,好推薦大家食咸水角就普普通通,熱辣辣都好好食紅棗糕都好食,唔會好甜整體野食水準高而且調味好好一定會再幫襯
今日專程過嚟食點心

行入去都幾有新年喜慶感

Lunch時間都幾多人,好彩朋友提早一日book定位

餐牌種類都幾多選擇,樣樣都想食丫

樣樣都想食,不過2個人真係食唔到d咩

午市粉麵餐同出面茶樓差唔多價錢

鮑魚同午間小食好抵食咁,不過等人多先再試

蝦餃好好食😋啖啖蝦肉
蝦餃

腸粉食落口感淋得黎又脆口,幾過癮!
蘿蔔絲米網腸

鳳爪好食,好夠味又唔會死咸,味道岩岩好
鳳爪

牛肉球都好好食🤤啖啖肉
牛肉球

椒鹽魷魚份量估唔到好多,而且唔會皮肉分離,好推薦大家食
椒鹽魷魚酥

咸水角就普普通通,熱辣辣都好好食
咸水角

紅棗糕都好食,唔會好甜
紅棗糕

牛肉球
椒鹽魷魚酥
咸水角
紅棗糕
「品御軒」位於中文大學崇基學院,是供教職員聯誼的中餐廳。當天享用了午宴套餐,總共有十道菜式,每碟分量十足,味道也不錯。其中,我特別喜歡醬燒自家製豆腐、黑松露燒賣和桂花杞子糕。醬燒自家製豆腐外觀上,這豆腐並不白色,而是灰灰色的,一口吃下去,味道鹹香,豆香味跟平時的豆腐有點不同,再多嚐幾口才發覺應該係黑豆做嘅豆腐,豆腐先煎香外層,再加上醬汁燒製。黑松露燒賣燒賣大大粒,豬肉彈牙,面頭加上矜貴嘅黑松露,味道濃厚香甜。桂花杞子糕是日精美甜品係桂花榚,材料十足,桂花杞子密度高,大菜絲分量適中,用筷子成件夾起或拮落去再拎起都得,一口咬落去,滿滿的桂花杞子香味,食得方便味道又唔錯。

其中,我特別喜歡醬燒自家製豆腐、黑松露燒賣和桂花杞子糕。

醬燒自家製豆腐

黑松露燒賣
燒賣大大粒,豬肉彈牙,面頭加上矜貴嘅黑松露,味道濃厚香甜。

桂花杞子糕

入咗嚟食飯一定唔係教授就係學生啦、學生都有分好多級啊有博士生㗎,咁睇我哋呢啲年紀都唔係學生啊,係教授級嘅屋企人啊、呢個聽電話同埋睇WhatsApp嘅帶位姿客一啲禮貌都冇😤,冇位就突-句‘咁都冇位點俾你姐’,但係呢又見到隔離有個男人等緊喎,唔知係咪佢識㗎啦又有得等位喎,咁樣回應我好冇禮貌,真係豈有此理喺度住咗10幾廿年食呢間餐廳10年八年啦佢都未嚟啦😡咁樣嘅服務質素喺香港仲要喺中大真係影衰晒囉😡😡😡中大投訴無門,唔知邊度投訴啦,等緊佢個賴店長返工再同佢反映下呢啲事啦,真係谷鬼氣喺度食左咁耐
2023-04-22
2023-02-06 3065 瀏覽
中午有校友眾會,有農曆新年年宵套餐食。先有點心,咸水角脆口料一般,蝦餃大大粒夠紥實咬口。之後有燒味豬腩夠鬆化,金銀莧菜夠靚嫩口,油雞不肥有肉,炸骨夠鑊氣但好咸,炒伊面較油,炒飯生米骨,紅豆湯圓是紅豆沙會更好。
2023-02-05
2022-10-20 3178 瀏覽
作為中大學生已經想試茶樓好耐今次專登book定位 上完堂來食上點心速度都好快個人認為炸雲吞唔錯出面有時會擺到淋哂 或者炸到燶同硬但呢到唔會脆口之餘仲係新鮮整出來食之前要攤一陣先食好啲最推介雪山叉燒餐包一來到熱辣辣個包面好脆入面叉燒料都好足中意食甜包既一定要叫Encore左2碟!野食唔算平 但幾個人夾埋食既人均100唔使難得同frd幾個人圍住飲茶係個唔錯既體驗見到有老師都來食算係canteen以外既一個好選擇
作為中大學生已經想試茶樓好耐

一來到熱辣辣
個包面好脆
入面叉燒料都好足
中意食甜包既一定要叫
Encore左2碟!

野食唔算平 但幾個人夾埋食既人均100唔使
難得同frd幾個人圍住飲茶
係個唔錯既體驗
見到有老師都來食

算係canteen以外既一個好選擇
2022-10-18
  • 雪山叉燒包
2022-10-13 2265 瀏覽
今日同公公一齊嚟到中大飲茶,佢都覺得好新奇點解中大校園入面會有茶飲。一嚟到就讚啲餐具乾淨、環境企理,非常滿意🤣🤣今次揀咗六個點心,樣樣我公公都話好好食😆我哋嗌咗雪山叉燒包、流沙奶黃包、排骨、粉果、腸粉同埋鮮竹卷。不得不讚係個雪山叉燒包,佢會等得耐少少,因為夾埋其他枱嘅單焗完一次過拎出嚟。新鮮熱辣!佢因為啱啱焗完,個包表面仲有少少脆口,入面就軟軟地,同啲叉燒好夾。本身我都冇特別鍾意食叉燒包,所以呢個叉燒包真係令我喜出望外!

2022-02-13 2766 瀏覽
這天走進中大校園,發現原來這兒有一家吃點心和中菜的酒樓,就去試試它的點心。點了三款點心:韭黃鮮蝦腸:賣相精緻,蝦肉爽口彈牙,腸粉的皮又薄又滑,味道不錯。雪山叉燒包:皮夠脆,內饀味道好,若饀料更多一點就更佳。醬皇蒸鳳爪:鳳爪很軟,醬汁味道佳。除了點心,還點了普洱茶,茶很滑,味道也很好。這兒食物味道好,環境也不錯,若到中文大學去,可以一試。
點了三款點心:
雪山叉燒包:皮夠脆,內饀味道好,若饀料更多一點就更佳。
醬皇蒸鳳爪:鳳爪很軟,醬汁味道佳。
除了點心,還點了普洱茶,茶很滑,味道也很好。
這兒食物味道好,環境也不錯,若到中文大學去,可以一試。
2021-04-04 3627 瀏覽
品御軒,位於中文大學內的一間酒樓,相信主要服務對象都是中文大學內的教職員,以及假期時間的外來客,復活節假期中午時間來到,全酒樓滿座,輪候時間亦長。酒樓食物水準中上,價錢合理。食物選擇亦算相當多。推介點心有蝦餃,鳳爪,腸粉,珍珠雞等等。蝦餃皮薄,蝦亦新鮮。鳳爪屬於中式酒樓傳統味道,好難得。腸粉皮薄白滑,屬於中上水準之作。

2021-04-04
2021-01-31 4531 瀏覽
今日特登入黎中大飲下午茶外邊望落少少殘不過入面其實唔細下午茶都係食點心 亦有炒粉麵飯2個人食 叫咗3個點心加一個籠仔蒸飯蜜汁叉燒 ($27)豉油同腸粉分開放 咁可以自己調節鹹度佢將腸粉切做一舊舊咁放 同出面一條條唔同而且佢入面叉燒料算多 另外好似落咗啲芋頭咁嘅嘢 食落沙沙地不過覺得佢外面腸粉皮太過厚 另叉燒味唔出 叉燒本身亦唔夠香蜜汁味 所以唔算好食芋茸煎堆仔 ($20)依個我冇試到所以唔知味道如何好似唔差 應該幾脆 同埋望落入面幾多芋泥碧綠鮮蝦餃 ($32)🦐蝦餃大大粒 每隻入面都有2-3隻蝦仁蝦仁好新鮮 有蝦味 唔似雪藏蝦另外加咗蒜蓉同香蔥 味道更出更香濃外皮厚度適中 幾有咬口 好食最值得試一定係依個籠仔蒸金瓜班片飯 ($148)貴就貴啲 但係望下佢嘅份量同材料 咩都抵返更大籠 黎到嚇親 得2個人食 食唔洗而且更吸引 大大舊班片 超足料至於味道 飯底用雞蛋炒過 再落咗啲醬汁之後同南瓜同班片一齊蒸最後起面加入香蔥同蒜蓉 超香👍🏻南瓜雖然唔算好甜 但係質感夠腍班片直頭好正😍超厚肉 而且勁新鮮 又完全冇骨 食落有少少韌度 魚皮黏黏地 好好味成個飯好夠味 但係一啲都唔鹹 亦唔算好油蒸完比較
今日特登入黎中大飲下午茶
外邊望落少少殘
不過入面其實唔細
下午茶都係食點心 亦有炒粉麵飯

2個人食 叫咗3個點心加一個籠仔蒸飯
蜜汁叉燒 ($27)
豉油同腸粉分開放 咁可以自己調節鹹度
佢將腸粉切做一舊舊咁放 同出面一條條唔同
而且佢入面叉燒料算多 另外好似落咗啲芋頭咁嘅嘢 食落沙沙地
蜜汁叉燒腸

芋茸煎堆仔 ($20)
依個我冇試到所以唔知味道如何
好似唔差 應該幾脆
同埋望落入面幾多芋泥
芋茸煎堆仔

碧綠鮮蝦餃 ($32)
🦐蝦餃大大粒 每隻入面都有2-3隻蝦仁
蝦仁好新鮮 有蝦味 唔似雪藏蝦
另外加咗蒜蓉同香蔥 味道更出更香濃
外皮厚度適中 幾有咬口 好食
碧綠鮮蝦餃

最值得試一定係依個籠仔蒸金瓜班片飯 ($148)
貴就貴啲 但係望下佢嘅份量同材料 咩都抵返
最後起面加入香蔥同蒜蓉 超香👍🏻
南瓜雖然唔算好甜 但係質感夠腍
成個飯好夠味 但係一啲都唔鹹 亦唔算好油
蒸完比較濕身 唔會好似炒飯咁乾 所以都可以食好多
最後食剩 1/4 打包 可以當另一餐再食 抵!
籠仔蒸金瓜班片飯
價錢黎講合理 正常平日會平$2-3/點心
茶錢 $12/位 如果係會員就$6/位
另設加一
不過佢咁有水準 份量咁大 材料足又新鮮 都合理
估唔到中大入面有高質茶樓 意外驚喜!
碧綠鮮蝦餃
籠仔蒸金瓜班片飯
2021-01-05 1941 瀏覽
It is my dream to try all canteens in cuhk before I graduate!! So here we are, exploring the CC staff canteen todayyy yayyywanna say I was most disappointed by the fried spicy tofu because it is expensive but tasted very bad - dry and cold and flavourless too bad that I didnt take a picture of itbut I think the others are very nice and cheapfor example, my favourite bbq pork bun costs only $4 each!!!! but everyone can only order one a day sosad.then, the carrot cake and deep fried “salt water co

then, the carrot cake and deep fried “salt water corner” are also nicely fried

at this price i would say everything is very very nice, will definitely visit here again.
2020-07-05 2654 瀏覽
在附近工作完,跟同事黎一齊飲茶,首先就係地點係大學入面黎講都叫方便,近住火車站行10分鐘就到,都算OK~而服務亦都唔錯,唔需要等位,斟茶斟水都算快手,值得一讚!食物方面不過不失,食左米網腸,叉燒腸、貴妃雞、干燒伊麵、蝦餃、糯米雞、野菌蕃茄雜菜煲、馬蹄糕,汁燒茄子簡單描述幾款較為深刻既食物:米網腸香脆得黎唔會好似油浸咁樣,可惜既係腸粉皮唔夠薄,而且米香唔太出,可以有多少少改善。不過新鮮炸起,夠熱夠脆唔油饐,已經合格有突!蝦餃,蝦都叫爽口有蝦味,當年呢口價錢你唔會期望係新鮮大蝦質素,不過難得地冇雪味,已經好唔錯啦!反而蝦餃皮整得唔錯,幾通透!貴妃雞,雞肉夠滑唔粗鞋,有分加! 食落都好香,值得有回頭! 可惜既係上碟既時侯碟底有一大擔類似水同雞油既混合,賣相變左咁冇好睇,而家D雞油會痴番上D雞肉到,令人感覺有少少Heavy。可以改進既係師傅斬好雞肉上碟前隔番一隔水同油,令雞件乾身番少少,唔會好似油浸咁樣,就90分啦! 可惜蔥油唔夠香,醬料選擇亦可以多花心機,咁就100分啦!野菌蕃茄雜菜煲,意外地好食,大份,清淡又健康,平衡番點心既油膩感,值得叫!
而服務亦都唔錯,唔需要等位,斟茶斟水都算快手,值得一讚!

簡單描述幾款較為深刻既食物:

2020-07-04
母親生日,帶家人來食有品質保證的酒樓!家人對食物質素一向有點要求,好彩之前去過品御軒食物質素有番咁上下。叫鹽燒飽魚,廚師煮得剛剛好,口感一流。還有羔蟹荷葉蒸飯,10分新鮮,加上冬菜配合,估不到提升蟹的味道。家人讚不絕口!最後留左半打壽包給家人,蛋黃十分香濃。應該是自家製的,出面未必食到。順帶一提,酒樓經理10分細心,見到我們帶了枝sake ,他專登拿了一set sake 杯給我們。sake 配有質素的中菜真係天衣無縫!下次一定要再來👍👍
母親生日,帶家人來食有品質保證的酒樓

下次一定要再來👍👍
2020-06-05
生日
2019-06-07 3145 瀏覽
性價比不高 菜品比較少(可能是因為端午節的原因)之前鐘意的叉燒飯也沒有了 椒鹽魷魚很腻 雜菜煲倒還可口清爽。辣子雞丁與香港其他酒家相比還算過關。總之,晚市可能以後不會再來。
2019-02-13 3063 瀏覽
十一點半上完堂同同學即興去飲茶,可能因為岩岩開啦,成間得我地一枱,但就要十二點半交位。望望餐牌,有午市特價粉麵,唔算太抵,起碼都要八九十蚊,點心就無平。點心既選擇唔算多,我想食既粉果都無,最後叫左個烏冬同三個點心。炒烏冬份量既大,用既係讚歧烏冬,彈牙好食!但醬汁方面就比較淡,無咩味,唔太開胃。點心方面,好奇叫左個蘿蔔絲腸粉,黎到發現原來蘿蔔絲係炸既!都幾特別下,蘿蔔絲口感唔錯。最後加埋一,兩個人一人110鬆D,算係以中大黎講比較有素質既一餐~

2018-11-10 3283 瀏覽
好耐冇入中大呢間中菜廳飲茶,之前好似易咗手改咗名,位置喺小教堂對面,附近有位泊車,都好方便。室內環境尚算舒適,有自然光好舒服。今日叫咗個套餐,先來雪山叉燒包及楊州炒飯,熱辣辣叉燒包,外面鬆脆可口,楊州炒飯唔油膩,粒粒飯香。頭抽xo醬乾炒牛河,極度邪惡,炒得好好味,黑松露野菌炆伊麵,黑松露香味欠奉,乾炒豬頸肉烏冬,好快畀人食曬,未試過添,還有金牌香妃雞,凍咗但ok好滑有雞味。鮮蝦菜苗餃,大大隻,新鮮熱辣辣蒸起,蝦好爽口。時菜牛肉球,好大粒,蘿蔔絲米網腸,裏面依然脆卜卜。午飯時段坐滿人。

鮮蝦菜苗餃,大大隻,新鮮熱辣辣蒸起,蝦好爽口。

2018-11-10